Blind spots in ‘comfort women’ research

By Griselda Molemans
During the occupation of Southeast Asia by the Japanese Imperial Army and Navy, many women and girls became victims of rape and forced prostitution. Seventy-two years after World War II, new evidence proves that the number of nationalities involved was much higher than previously assumed. And that the Burma-Thailand Railway and the Dutch East Indies (present-day Indonesia) form blind spots in international research. koreatimes

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

23 reacties op Blind spots in ‘comfort women’ research

 1. rob beckman lapre zegt:

  Dat de VS op DEZE wijze haar staatsburgers heeft willen opofferen aan de “Grote wereld politiek” is een regelrechte schande.Ook Nederland moest van Big Brother amerika “bij het kruisje”tekenen.Ook met het “vodje an Luns” heeft amerika ons-voor de xxx-maal-een lelijke loer gedraaid.

  • rob beckman lapre zegt:

   Aanvulling tekst,lees “Ook Nederland moest van Big Brother amerika op 8 september 1951 tijdens de San Francisco Peace Treaty ” bij het kruisje ” tekenen.”

 2. rob beckman lapre zegt:

  Heb dit verhaal-a.d.h.van verschillende amerikaanse, en australische onderzoeken,eens uitgeplozen het merendeel van de “comfort wome”waren inderdaad Koreaanse,chineze vrouwen.Nergens-letterlijk-gelezen dat de jap (blanke)amerikaanse nurses en administratieve vrouwen in de Philippijnen gevangen genomen, in de prostitutie dwong.

  • Griselda Molemans zegt:

   @Rob Beckman Lapré De term “Amerikaanse en Australische onderzoeken” is een contradictio in terminis: er heeft helemaal geen onderzoek vanuit deze overheden plaatsgevonden. Was het maar waar, dan was de wereld al direct na de Tweede Wereldoorlog op de hoogte geweest van de omvang van deze oorlogsmisdaad. Tot nu toe heb ik bewijs gevonden dat het om slachtoffers van ten minste 26 nationaliteiten gaat. Het clichébeeld dat het alleen om “inheemse” meisjes en vrouwen gaat, wordt daarmee onderuitgehaald. In feite zijn alle slachtoffers tweemaal verraden: door de Japanse overheid die blijft ontkennen; en door hun eigen overheid die handelsbelangen met Japan prefereert boven mensenrechten.

   • rob beckman lapre zegt:

    Zal u referten-u mogelijk ook bekend-laten (mee)lezen.Tot later

    • rob beckman lapre zegt:

     Ik zocht,en vond(u zeer wel mogelijk bekende)bronnen; 1) http://www.absolutecrime.com “Comfort women,a history of japanese forced prostitution during the second world war”, 2)www.theatlantic.com “Japanese major’s forced prostitution was necessary in world war 2” dd 16/05/2013.No “”expost facto law” (retroactive law”), 3)Japantimes.co.jp.”The uncomfortable truth about comfort women” dd 01/11/2014 (“according to 1993 Dutch report 300 (!?!)Dutch women in(Japanese) military brothels,of which 65 were FORCED.,4)Nc.bi.nlm.nih.gov “Sisters behind the wire;…..” dd 2011.Of 131 (austr)nurses in oct.1945 only 25 alive.Acc.to Japanese Yoshimi Yoshiaki and Yuke Tanaka,(white)nurses WERE forced into prostitution,but they DENIED IT.5)het beste artikel vind ik nog http://www.apjif.org “The New Guinea Comfort women;…..” dd 02/05/2007.
     I rest my case.

 3. bokeller zegt:

  ##In feite zijn alle slachtoffers tweemaal verraden: door de Japanse …##

  Eén nog steeds actieve deelnemer op deze web-site,
  noemde mijn inbreng op deze misbruikte jonge dames,
  zwaar overtroffen.

  De misdadige ”ronselpartij” in het Vrouwenkamp
  Missiecomplex te Padang ,heb ik met eigen ogen
  gezien en de praktijken die de Nip hierbij toepaste.
  Deze slachtoffers zijn niet 2x verraden door …… .
  maar ook door onze eigen mensen ,die na de
  oorlog deze misbruikte dames verder met de
  nek aankeken.
  Ja zelfs aanschouwelijke demonstratie, hoe de
  dames zich hadden kunnen verdedigen(?)als
  zij er tegen waren.
  siBo

  • Ron Geenen zegt:

   @Deze slachtoffers zijn niet 2x verraden door …… .
   maar ook door onze eigen mensen ,die na de
   oorlog deze misbruikte dames verder met de
   nek aankeken.@

   Dus op Sumatra werden ze driemaal verraden. En dan zijn er personen, die zeggen dat wat er in de buitengewesten, als Sumatra, gebeurde niet belangrijk is.

   • Jan A. Somers zegt:

    Sumatra behoorde wel tot de wat minder ‘gewaardeerde’ plaatsingsgebieden, maar niet tot de buitengewesten. Bekende Indonesiërs komen er vandaan, zoals Sjahrir. In mijn verhalen geef ik de echte buitengewesten aan, en daarbij van na de oorlog. Geen bersiap. Infiltraties in Zuid-Celebes en Zuid Borneo vanuit de RI op Java waren van korte duur. Politionele acties op de grote schaal zoals op Java en Sumatra waren ook niet nodig. Was de KL daar wel bezig geweest?

    • Boeroeng zegt:

     Ik heb geleerd dat alles buiten Java en Madoera men zag als buitengewesten.
     Zo gebruik ik die term ook.

    • Ron Geenen zegt:

     @Ik heb geleerd dat alles buiten Java en Madoera men zag als buitengewesten.@

     Madoera? Hmm!

    • Jan A. Somers zegt:

     “Ik heb geleerd ” Het ‘probleem’ is dat het een ‘koosnaampje’ is, dat niet is vastgelegd. Je leert dan wat je leraar (hij/zij) denkt dat het goed is. Zo heeft iedereen gelijk, en is het misverstand geboren. In Nederland hebben we zo het probleem dat mijn Zeeuws meisje nu wel in Holland woont, maar geen Hollandse is. Holland bekt nou eenmaal lekkerder dan Nederland. Dat heeft de toeristensector opgepakt. En in Indië wisten ze niet beter. Gewoon geschiedenis volgen: Eén van de Zeven Verenigde Nederlanden was Holland. En die vereniging heette Les Pays-Bas, The Netherlands, Die Niederlande, allemaal meervoud, waarvan ééntje Holland.

    • Ron Geenen zegt:

     @Was de KL daar wel bezig geweest?@
     Ik dacht van wel. Heb daar wel een artikel in het Padangse over gelezen. De heer Keller kan het beter duidelijk maken.

    • R.L. Mertens zegt:

     @JASomers; ‘geen bersiap’ (in de Buiten gewesten) – 10/1’46 Menado; overval op de Japanse wapen arsenaal te Lembeh. 11/3 Muiterij te Tomohon -Kleine Soenda eilanden Bima 12/1’46 overval op Japanse wapen arsenaal. 253 Indonesiërs opgepakt door Nica. – Z.Borneo; Koemai 14/1’46 na landing van Nica zware tegen stand door georganiseerd verzet. Vanuit Banjermassin versterkingen gezonden naar Sampit, Semoeda en Kota Waringin;Knil door pemoeda’s terug gedrongen – Bali;Tobanon; Nederlandse bivaks door pemoeda’s overvallen.

    • Jan A. Somers zegt:

     U moet wel de schaal van die incidenten in de gaten houden. Met alleen wat uit gevangenschap bijeengeraapte KNIL-eenheden die de klus moesten klaren. Overigens samen met de Indonesische politie die hier wel deed wat er van politie verwacht moet worden. Vaak zonder één KNILler in de buurt. Het gezag was voornamelijk in handen van de bestaande Indonesische bestuurders, samen met nationalisten. Die wilden rust in de tent. En vroegen daarvoor steun bij het KNIL. U noemt terecht pemoeda’s, die kwamen uit Java! En de Kleine Soenda-eilanden vielen onder SEAC, daar heb ik het niet over. “opgepakt door Nica.” NICA pakt niks op! Dat waren gewoon bestuursambtenaren! En het overleg over de onafhankelijkheid ging rustig zijn gang. Rustig? Nou, dat ging er af en toe hard aan toe hoor. Die onderhandelingen bedoel ik. Maar dat is normaal bij onderhandelen. Waarom kon het hier wel, en op Java/Sumatra niet? In dat enorme gebied van ‘Malino’ alleen losse KNIL-eenheden, op Java/Sumatra eerst Britse divisies (alleen enkele steden), naderhand > 100.000 KL + KNIL. En politionele acties om de economie weer op gang te brengen. In de Malino-gebieden draaide de economie weer zonder politionele acties. Pas nadat de RI akkoord was gegaan met RIS, deden de Malino-gebieden mee met de RI. Om te eindigen als RIS! Zoals het van het begin af aan in die gebieden was ontwikkeld.
     Als u de literatuur naloopt zult u het moeilijk hebben met het vinden van relevante militaire literatuur voor die ‘Malino’-gebieden. Daar ging het proces naar onafhankelijkheid zijn gang. Alle ellende is Java en Sumatra.

    • Ron Geenen zegt:

     @Alle ellende is Java en Sumatra.@
     Daarbij lag op Sumatra alles meer uitgespreid.
     Java is 132000 km2 en Sumatra 473481 km2, dat is ruim 3 maal zo groot, terwijl de bevolking juist het omgekeerde was/is.

    • Jan A. Somers zegt:

     “een artikel in het Padangse” Dat klopt. En dat werd na het vertrek van de Britten overgenomen door KL. Maar dat viel onder SEAC, niet de ‘Malino-gebieden. Van het Sumatra-gebied waren alleen RIouw-archipel en Bangka/Billiton rustig.

 4. bokeller zegt:

  In 1947 werd ik in de RiouwArchipel ingezet en
  vnl. tegen smokkelaars.
  zie ook ; http://arno.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=475378
  siBo

  • Anoniem zegt:

   Interessant verhaal! Ben er blij mee.

   • bokeller zegt:

    Tsja,Pak Somers,met een ”tongkan” door
    al die nauwe zeestraten ,eilandje op en af.
    Dan met de ”Higgensboot” erop af of met een
    kleine zeeziek makende kleine landingsvaartuig,
    en ik was dan ook een landrot in hart en nieren.
    Maar de soldij vergoede alles, wij werden in
    dollars uitbetaald en vrijwel alles spot goedkoop.
    Voor ’t eerst na al die militaire jaren goed en
    heerlijke maaltijden-sport en slaapgelegenheid.
    Jammer dat de tweede politionele acties in
    beeld kwam en het rauwe soldatenleven weer
    werd opgepakt.
    siBo

 5. Jan A. Somers zegt:

  Anoniem, alweer niet goed opgelet.

  • Ron Geenen zegt:

   @Anoniem, alweer niet goed opgelet.@

   Volgens mij gaat het steeds meer voorkomen. Het gaat om de website ruimte, mega bytes en giga bytes. Ik heb geen idee hoeveel ruimte een web via WordPress.com krijgt. Tekst zelf neemt niet veel ruimte in, maar foto’s en film, zoals U-tube des te meer. Ik weet ook niet of men van wordpress.com meer web ruimte kan aan vragen of moet kopen. Maar als de vrije ruimte beperkt blijft, zal “anoniem” steeds meer voorkomen. Vergeet u niet, dat wat 10 jaar geleden is opgeslagen, ook mee telt. Dat is ook de reden dat wij persoonlijk ook geen foto’s/eigen film op de site kunnen plaatsen. Alleen de webmaster. Als ik via mijn eigen web een pagina op Indisch4ever plaats, is dat geen probleem, want de ruimte behoort aan mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.