Ze leren het nooit

‘Ze leren het nooit’ is een veelgehoorde klacht in de Indische en Molukse gemeenschap als het gaat om Nederlandse landgenoten en media die hen ten onrechte betitelen als ‘Indonesiërs’, ‘Nederlandse Indiërs’ of wat dies meer zij. Het juiste labeltje opgeplakt krijgen, is blijkbaar belangrijk. Het betekent erkenning en dat is nu precies waar het de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland al decennia lang aan schort.   De Kritische Katjang 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Ze leren het nooit

 1. Ron Geenen zegt:

  Heb vanuit Ca een kritische email naar de redactrice van het NRC gestuurd. En kijk eens wat ik terugkrijgt. Inderdaad ze leren het nooit: Stom geboren en suf gezoogd.
  Geachte heer Geenen,

  Dank voor uw email. Het is geenszins de bedoeling geweest een gemeenschap te krenken of te beledigen, noch van mij noch van de kunstenaar die ik hier citeer. Zoals u aan de aanhalingstekens kunt zien heb ik in deze passage de bewoordingen van de geïnterviewde kunstenaar Wendelien van Oldenborgh weergegeven. U kunt mij kwalijk nemen dat ik haar als interviewer/auteur niet meer weerwoord heb gegeven of met haar naar passender woorden heb gezocht dan de hier gebruikte. Wendelien van Oldenborgh kan ik nu niet bereiken, omdat zij vlak voor de opening van de Biënnale van Venetië de laatste hand legt aan haar presentatie daar. Maar ik durf te zeggen dat zij het ook niet bedoeld heeft zoals u het nu helaas opvat. Zij zal alle in het artikele genoemde bevolkingsgroepen als Nederlanders beschouwen, gezien de inhoud van haar werk, en dus zeker de Nederlandse Indiërs die na WOII naar Nederland zijn gekomen. Mijn excuses derhalve dat de gekozen bewoordingen u ontriefd hebben.

  Met vriendelijke groeten,
  Daan van Lent

  We hopen dat we uw bericht hiermee naar tevredenheid beantwoord hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Chiara Kokmeyer
  Medewerker Klantenservice NRC Media

  088-572 0 572 (maandag tot en met vrijdag van 08.00-19.45 uur en zaterdag van 11.00-16.30 uur)
  nrc.nl/service

  • PLemon zegt:

   @Hr Geenen ” Ze leren het nooit….”

   Inderdaad, dhr van Lent heeft de klok wel horen luiden, maar weet niet waar precies die Indische klepel hangt.
   Quote: “….Zij zal alle in het artikel genoemde bevolkingsgroepen als Nederlanders beschouwen, gezien de inhoud van haar werk, en dus zeker de Nederlandse Indiërs die na WOII naar Nederland zijn gekomen.”

   Strikt logisch. …immers uit Nederlands Indië komen Nederlandse Indiërs. Zeker nooit bij stilgestaan dat met Indiërs mensen uit India bedoeld worden (in België worden de Indische Nederlanders net zo betiteld).
   Kwestie van het verwisselen vh zelfstandig naamwoord (wij zijn nederlanders) en het bijvoeglijk gebruik van Indië (indische dwz uit Indië afkomstig) en voor genaturaliseerde Aziaten wellicht de variant Indonesische, chineze, Japanse etc.
   *De verwarring voor de blanda’s is groter als Indische Nederlanders (!) op één hoop worden gegooid met de andere instromers.

   ***Die tentoonstelling is er nu dus gekomen, Cinema Olanda geheten, met als inzet: de ethiek van het bewust vergeten te ontrafelen en aan de kaak te stellen; om een morele uitspraak te ontlokken waarom Nederland na de oorlog, in het optimisme van de wederopbouw, de ‘nieuwe Nederlanders’ niet heeft zien staan – net als nu. Cinema Olanda is dus niet zomaar een gewone kunsttentoonstelling; het is een presentatie die direct wil ingrijpen op het geweten.

   Geen lichte kost die Van Oldenborgh en Cotter het internationale kunstpubliek op de belangrijkste biënnale van de wereld willen voorschotelen. Maar de enige conclusie die je, na alles te hebben gezien en alles te hebben gelezen, moet trekken is deze: het werkt voor geen meter.
   Met vele hoofdrolspelers die betrokken zijn bij de vergeten gaten in onze multiculturele geschiedenis, zoals de zwarte communist Otto Huiswoud, architecte Lotte Stam-Beese, sociaal ondernemer en activist Mitchell Esajas en kunstenares Patricia Kaersenhout, naast talloze anderen. Met citaten en verwijzingen. En ja, ook nog met een bandje dat Indo-rock speelt, en een ander bandje dat is opgebouwd uit jongeren met een verschillend kleurtje.
   http://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/pijnlijk-van-oldenborgh-overschat-zichzelf-op-biennale-venetie~a4493722/

 2. R.L. Mertens zegt:

  ‘Belicht ook misdaden van Indische(!) strijders’ kopt dagblad de Trouw 14/10-’15. Waarschijnlijk werd dit door auteur Alfred Birney letterlijk opgepakt voor zijn recent verschenen roman De Tolk van Java; Indo marinier, hoofdpersoon, die honderden TNI’ers aan flarden zou hebben geschoten. Het leverde hem de Libris Literatuur prijs! (en € 50.000,-!!) Nou maar afwachten of er nog ontboezemingen komen van bv. oudere koloniale scribenten van deze site oa ene PP, die deze periode als jongemannen hebben meegemaakt/beleefd. Die toen, wat ik als jochie heb ervaren, bv. kleine katjongs/Indonesische(NIET Indische) jongens commandeerden hun meegedragen rood/wit speldje op te eten/in te slikken! En dat alles in naam van Oranje.
  Note; Als sub omschrijving van bovenstaande Trouw artikel door Tieneke Klein( klein dochter van een KL’er?); Het is tendentieus alleen te berichten over excessen van Nederlandse militairen tijdens de politionele acties, stelt Tieneke. Ook Indonesische strijders begingen wandaden. Zij was ooggetuige! Dus….

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou … ik neem aan dat de zeer geachte schrijver Mertens met “PP” mij bedoelt. PP een oude koloniale scribent. Dan zal ik maar meteen bekennen: Toen ik in 1952 als 14 jarige de archipel verliet had ik inderdaad al een heel koloniaal verleden achter mij. Veel inlanders uitgebuit, vernederd, belazerd en onderdrukt en …… minstens 100 katjongs hun merah-poetih speldje laten opvreten, met rawit erbij.

   Pak Pierre

   • j.h.Crawfurd zegt:

    Pak Pierre ondanks alle vernederingen die wij als Indo hebben ondergaan, zijn die ” Inlanders” eveneens onze Nazaten. Menigeen heeft toch een Opa of Oma met een Inlandse achtergrond. Mijn enige Oma komt van Samarinda en ben toch trots op Haar.
    Mvg Jos H Crawfurd.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik heb geen nazaten, Pak Crawfurd, dus ook geen “inlandse”. U zult “inlandse voorzaten” bedoelen, van wie ik er zeker veel heb. Van mijn “inlandse” (Javaans-Sumatraans uit Banjoewangi) grootmoeder van moeder’s zijde was ik de anak mas.

     Mijn stukje waarin ik zonder omhaal de term “inlanders” heb gebruikt was overigens satirisch bedoeld, in reactie op de suggestie van de zeer geachte heer Mertens, dat ik een doortrapte koloniaal zou zijn die katjongs hun merdekaspeldje best zou hebben kunnen laten opvreten. Ik was 14 toen ik Insulinde verliet!

     Ik wilde eens aardig doen tegen de zeer geachte heer Mertens door mijn koloniale misdaden die ik in die eerste 14 jaren van mijn leven had gepleegd ronduit te bekennen.

     Het risico nam ik op de koop toe dat vandaag of morgen de hooggeleerde vrouwe Prof. Mr. Dr. Liesbeth Zegveld bij mij voor de deur zou staan met de mededeling dat zij de weduwen van die katjongs die ik heb doodgemarteld heeft gevonden en of ik maar wil aftikken ……

     Pak Pierre

   • Jan A, Somers zegt:

    Stoute sinjo! Maar het is toch wel goed gekomen, kruisridder!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach heer Somers, het is wel sappelen geblazen hoor.

     Pak Pierre

 3. Indorein zegt:

  “de hooggeleerde vrouwe Prof. Mr. Dr. Liesbeth Zegveld “:
  U hoeft niet bang te zijn meneer DLC dat deze vrouwe voor uw deur komt te staan. Ze heeft het nu, en de komende jaren, veel te druk met een nieuwe bron van inkomsten: samen met een Duitse hooggeleerde heer namens de 298 slachtoffers van de MH17 enige honderden miljoenen euro’s uit de zak van de Oekraïense regering te halen vanwege het open houden van hun luchtruim terwijl er menig vliegtuig werd neergehaald.

  Maar dit even terzijde want het is off topic. Het is meer bedoeld, dat dhr DLC zonder om te kijken gewoon zijn wandelingetjes kan maken de komende jaren.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Veel dank voor de geruststelling, heer Indorein. Ik hoef dus niet bang te zijn dat mevrouw Zegveld mij in donkere nachten als een Pontianak (Puntilanak?) zal achtervolgen en ontvoeren.

   Trouwens ….. ik zou ook niet weten hoe ik van mijn AOW-eetje al die weduwen schadeloos zou moeten stellen. Een kodok kan mooi kwaken, maar heeft geen veren om te plukken ….

   Pak Pierre

 4. Bert zegt:

  @PakPierre ,Ik geloof ook niet dat u last krijgt met Mvr Zegveld maar euh euh ….. die honderd katjongs ,die u een jeugdtrauma heeft bezorgd en hun speldje heeft afgepakt? Die zinnen natuurlijk op wraak,o.k ze zijn nu een jaar of 80 maar nog steeds gevaarlijk ,dus toch maar achterom, kijken en als u zo,n oude seniele ex katjong uit de bosjes ziet komen met een klewang in de hand snel Apeldoorn bellen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.