‘Pulk’ is eerbetoon aan vergeten Nederlands-Indische gevechtspiloten

Hans de Vries is de laatste Nederlandse overlevende van het 18e squadron, het enige Nederlands-Indische bommenwerpers-squadron dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan vocht.Hoewel de toestellen onder Australische vlag vlogen, waren de piloten allemaal Nederlanders, die uit Indië waren gevlucht. Ze werden in de Verenigde Staten opgeleid en vervolgens gestationeerd in Batchelor, in het verstikkend hete noorden van Australië. Vanaf daar vlogen ze met hun bommenwerpers zo’n 900 missies, vaak om Japanse schepen te vernietigen.  NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op ‘Pulk’ is eerbetoon aan vergeten Nederlands-Indische gevechtspiloten

 1. Wal Suparmo zegt:

  De Indo Kapt Vlieger J.P.van Helsdingen is benoemd tot 3de klasse MWO en voordien De Vliegkruis en Ridder 4de klasse MWO( posthuum).

 2. Boeroeng zegt:

  Zie ook deze website over het 18e squadron
  http://kinderenvan18sqn.jouwweb.nl/

 3. ellen zegt:

  Wat een mooi verhaal over de piloten van gevechtsvliegtuigen. Mijn vader had een grenzenloze bewondering voor deze piloten. Hij was techneut (burger-militair) bij de militaire luchtmacht en verantwoordelijk voor het technisch onderhoud van de (gevechts)vliegtuigen. Toen de oorlog uitbrak, was hij werkzaam op het vliegveld Andir bij Bandoeng. Mijn vader had zelf wel piloot willen zijn. In Japanse krijgsgevangenschap deed hij zich voor als gevechtspiloot en vertelde – met gebarentaal – aan de bewakers dat hij ettelijke Japanse zero’s had neergeschoten. De Japanse bewakers kregen respect voor mijn vader (in plaats van kwaad te worden) en boden hem zelfs sigaretten aan.

 4. Arthur Olive zegt:

  De geschiedenis van het 18e squadron was jammer genoeg niet zonder controverse.
  colombotragedie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.