Wandelen met Yvonne Keuls 

AD.nl: Voor haar 80ste verjaardag werd ze geëerd met de Haagse Cultuurprijs, nu ze 85 is geworden, is er tot 8 mei in de Centrale Bibliotheek aan het Spui een expositie over haar leven te zien. De opening was gisteren in het bijzijn van haar kinderen, kleinkinderen en vrienden.De expositie wordt gecombineerd met een literaire wandeling in de voetsporen van Keuls, die van de Appelstraat naar het Frederik Hendrikplein loopt

 Literatuurmuseum: Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Keuls breidt het Literatuurmuseum zijn gratis Literaire Routes App uit met de wandeling Yvonne Keuls. Een schrijversleven op 3km². Deze wandeling voert langs de huizen waar Keuls opgroeide, de scholen waar ze in de klas zat, de plekken waar ze kattenkwaad uithaalde. De omgeving waar ze de oorlog beleefde, waar haar Indische tantes rondstruinden, waar ze ten strijde trok tegen onrecht.Dit is de omgeving waar ze inspiratie opdeed en nog steeds -doet voor haar  veelomvattende oeuvre van proza, toneel, columns, hoorspelen, televisiedrama en film.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Wandelen met Yvonne Keuls 

  • Ron zegt:

   Heb de foto’s uit Den Haag bekeken. Zijn er geen vrijstaande huizen meer in het Haagje? Zie alleen maar rijen lange blokken van bakstenen.

   • Boeroeng zegt:

    Natuurlijk zijn er vrijstaande huizen, maar dan in de buitenwijken.
    Lijkt mij… ik ben geen haagnees verder.

   • Jan A. Somers zegt:

    Die activiteiten zijn in de binnenstad. Daar zijn nooit huizen met tuintjes geweest (wel een plaatsje achter. En de vuilnisbakken voor). Een heel land als Nederland moet je vergelijken met een grote Amerikaanse stad. Die Amerikaanse binnenstad is toch ook één blok steen/beton?

    • Ron zegt:

     “”””””””””””Die Amerikaanse binnenstad is toch ook één blok steen/beton?””””””””””

     Ja, met een groot verschil. De grote blok steen/beton zijn kantoorpanden, fabrieken, winkels, die vaak op zich zelf staan en niet aan elkaar zijn geplakt. In de woonwijken er tussen en omheen zijn arme en rijke buurten van laagbouw appartementen en vrijstaande huizen. Tenminste, zo ken ik de stad LA met bijna 4 miljoen inwoners. Amerika is zo groot en ik heb reeds eerder geschreven, dat iedere staat zijn eigen wetten en regels hebben. Net als in Europa Nederland andere regels heeft dan België.
     Als u dus over een Amerikaanse binnenstad heeft, dan zou ik graag van u willen horen, welke stad? Wilt u Nederland vergelijken met een grote Amerikaanse stad? De provincie LA, county heeft ruim 10 miljoen inwoners. Gaat u gang.
     De moderne eisen in CA zijn zodanig, dat iedere bouwproject pas goedkeuring krijgt als o.a. de benodigde parkeer ruimten, voor de bewoner en gasten aanwezig zijn. In California hebben de meeste gemeenten de regel dat in de nacht niet op straat geparkeerd mag worden. Je eigen voertuig parkeer je in je eigen garages of op je eigen erf/parkeer terrein. Het is nu bij mij 9:15 in de morgen. Als ik nu naar buiten zou gaan en foto’s van de straten bij mij in de buurt zou maken, dan ziet u foto’s van straten zonder dat er auto’s aan de zijkant geparkeerd zijn.
     De straten behoren aan de gemeente en als er dan werk verricht moet worden, kan dat.
     Krijgt men gasten en men moet op straat parkeren, dan kan men een vergunning voor een nacht of meerdere een vergunning kopen. In het plaatsje waar ik woon staan er automaten voor parkeer vergunningen om op straat te parkeren.
     Nogmaals, dit zijn de regels in California. Heb geen idee hoe het toegaat in andere staten.

    • Arthur Olive zegt:

     Daarom is het ook veel makkelijker voor de vuilnisdienst, meestal doet alleen een person die dienst. Hier in de video zie ik er twee.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Wat een geweldig systeem, Pak Arthur! Maar het lijkt mij dat dit alleen kan worden uitgevoerd in de (veel) betere wijken van de Amerikaanse steden. Auto’s op eigen terrein, straat vrij van obstakels voor de vuilniswagen. Bij ons komen ze nog met paard en wagen langs.

     Overigens …. met respect voor wat de heer Ron schrijft in zijn wijsheid ….. hij moet mij toch niet vertellen dat er in de Amerikaanse binnensteden, in welke staat dan ook, géén slums zijn, geen droevige wijken met eindeloze rijen woonkazernes van staal, beton en steen waar mensen op elkaar gepakt leven.

     Mogelijk dat er procentueel veel meer mensen huizen met tuintjes en tuinen hebben dan in Nederland, maar men moet dan ook in aanmerking nemen dat de VS verhoudingsgewijs ook over veel meer ruimte beschikt dan NL. Maar beweren dat er in de Amerikaanse steden geen “lange blokken van bakstenen” te vinden zijn lijkt mij boud.

     Overigens … die Haagse buurt waar Yvonne K. wandelt ken ik op mijn duimpje. Daar heb ik mijn tweede jeugd gesleten. De vruchtenbuurt, de Laan van Meerderveurt, het Statenkwartier. Die huizenblokken …… ik heb ze niet als benauwend ervaren. Wie de moeite neemt om omhoog te kijken ziet de prachtigste gevels. En op 10 minuten fietsafstand waren er de zee en het strand. De Frederik Hendriklaan (“de Fred” voor ingewijden) vind ik nog steeds een van de gezelligste winkelstraten van Den Haag. De buurt is ook heel geliefd bij buitenlandse expatriates – “inpatriates” zo gezegd – de verwende internationale werknemers van multi nationals of verbonden aan de vele internationale instituten die Den Haag rijk is.

     Pak Pierre

    • Ron zegt:

     Nogmaals, ik ken als grote stad alleen LA. En ook de slump wijken en slechte arme wijken zij je vele huizen, vaak oudere typen zoals craftsman style woningen met eigen tuinen. Het onderhoud is er vaak ook naar. De appartementen zijn vaak niet zo hoog als in NL; 3 tot hoogstens 4 lagen.
     Weet niet of u de Nederlandse docu film over Detroit heeft gezien. Wij kregen het hier over BVN te zien. De stad is failliet en hele wijken, vooral arme, daar stonden prachtige stijl oude huizen met tuinen rondom verlaten en het gras was knie hoog. De huizen kon je daar kopen voor rond de $10,000. Een habbe krats, maar niemand wil ze.
     In 1957 is de familie Geenen naar Den Haag verhuisd. Kregen op Laan van Eik en Duinen op de 1st etage een woning met 4 slaapkamers voor 7 man. Winkelde vaak in de Weimar straat. Zaterdag avond vaak naar Indo feest in Amicitia.

    • Pierre de la Croix zegt:

     In de jaren 50 v.d.v.e. was je met een etagewoning met 4 slaapkamers aan de Laan van Eikenduinen spekkoper. Bovendien rustige overburen.

     Weimarstraat, zijstraat Beeklaan, was inderdaad ook een prettige winkelstraat. Het stikte in die buurten toen van de Indo’s. Nu vooral Hindoestanen uit Gluriname. Where have all the Indo’s gone, long time passin?

     Kom in de Weimarstraat nog wel eens bij Buis, inmiddels 2de of zelfs 3de generatie Scheveningse visboer, Indische lekkernijen halen. Oude Buis 1ste generatie begon in de vijftiger jaren aan het eind van de Leyweg (westkant) met een bescheiden “Indisch” afdelinkje bij zijn vis, dat later uitgroeide tot wel voorziene toko.

     Pak Pierre

    • Ron zegt:

     Of je met 7 man op een etage met 4 slaapkamers een spekkoper was, kan ik niet over oordelen. Daarbij was er een slaapkamer net groot genoeg om een eenpersoonsbed in te plaatsen. Ik herinner mij dat zowel aan de Mient, als Laan van Eik en Duinen als de Laan van Meerdervoort een lange rij aan elkaar geplakte etage woningen waren. Het zelfde was het ook in de Beeklaan. Een goede vriend had een Indo toko in de Beeklaan, dicht bij het Frederick Hendrik plein. Op verzoek kon je bij hem eten bestellen o.a. sate. Persoonlijk heb ik weinig in Den Haag doorgebracht, want ik zat veel op zee.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Sorry, “westkant” moet “oostkant” zijn, in de vijftiger jaren zo’n beetje het einde van Den Haag.

     PP

    • Arthur Olive zegt:

     Het stomping terrein van Yvonne Keuls was ook die van mij in de vijftiger jaren.
     In een van haar boeken had zij het over de schoenmaker in de Goudenregen straat die daar met zijn dochters woonde.
     Een van die dochters, Nel, trouwde met met mijn stiefbroer. De laatste keer dat ik haar zag was twee jaar geleden bij een jaarlijkse kumpulan in Florida.

    • Arthur Olive zegt:

     Pak Pierre, wat u daar ziet op de video is niet een (veel) betere wijk in Amerika, het is gewoon middleclass, niet eens upper middleclass.
     In Jakarta wordt het vuil gewoon bij de straat gedeponeerd zonder vuilnisbakken want die worden gestolen.
     Toen wij naar het huis van mijn grootmoeder in de voormalige Villalaan zochten zagen we de eerste vuilnisbakken net als die we hier in Amerika kennen. Ze waren oranje van kleur.
     Ik geloof dat die niet gestolen werden omdat Suharto daar in die straat woonde.

 1. R. Bastiaans zegt:

  Mijn huidige woonplaats:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.