Wegwerpvrouwen

donner.nl: Kazerne-njais waren de Javaanse concubines van Europese KNIL-soldaten in Oost-Indië. Ze werden eeuwenlang eufemistisch huishoudsters genoemd. Deze inheemse vrouwen waren van onschatbare waarde voor de gevechtskracht van het koloniale leger, maar hoe zij behandeld werden, is één van de grootste schandalen uit de Nederlandse koloniale geschiedenis van de krijgsmacht. De kazerne-njai – en haar voorgangster de slavin-concubine uit het VOC-tijdperk – zijn slachtoffers van structureel (seksueel) misbruik, vrijheidsberoving en mensonterende minachting en onverschilligheid. Een schandaal dat lang verzwegen, genegeerd en met eufemismen bedekt werd. Een vergelijking dringt zich op met de ‘troostmeisjes’ van het Japanse leger.

Artikel in de Stentor:
wegwerpvrouwen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Wegwerpvrouwen

 1. Boeroeng zegt:

  njai’s waren geen seksslavinnen . Ze konden weggaan en werden niet achtervolgd door een politiemacht, of door een eenheid van het Oost-Indisch Leger, hooguit de man die ze verlieten.
  De njai “overdoen” aan een collega-militair was niet mogelijk zonder de keuze van de vrouw zelf.
  In de meeste gevallen, neem ik aan. Gebeurde dat op grote schaal, dan hadden de Indische kinderen die verhalen doorverteld en zat het in het geheugen van hun nazaten. (hier bijeen op deze site oa)
  Dat zij vaak gedwongen was voor haar inkomen ( en kinderen) weer voor een militair te kiezen is een keuze die vrouwen in alle culturen en in alle tijden moeten maken .
  De grootvader van Patty Brard was een zoon van de Niassche vrouw Anna die na overlijden van haar eerste relatie de Franse militair Trouvat , een andere Franse militair Brard huwde.
  Dat gebeurde te Padang en ik neem aan dat de mannen elkaar goed kenden.
  Misschien was het een huwelijk uit berekening van Anna ? Ze had kinderen Trouvat te verzorgen.

  • bokeller zegt:

   Tsja,dan hebben wij het alleen over de
   erkende nakomelingen van deze Niassche dames.
   En nog wel uit zo’n klein gat als Padang.
   siBo

   • Boeroeng zegt:

    Ik heb een Duitse voorvader die in 1828 zich meldde te Harderwijk, werd ingelijfd en naar Indië vertrok. Misschien had hij al op de kazerne een njai, of misschien pas later als burger. Met een Niassche vrouw had hij kinderen. Ze waren niet gehuwd.
    Zij was mijn voormoeder.
    Ook een geschiedenis apart. Ik kom vaker Niassche vrouwen in de Indische genealogie tegen te West-Sumatra, 19e eeuw. Was er een soort uittocht van jonge vrouwen van het eiland Nias ?
    Maar in mijn familie zijn er geen verhalen dat ze een soort slavin was ofzo.

    Nu ken ik wel een verhaal van een Amsterdammer die cq 1850 als militair naar Indië ging, kinderen maakte, wel erkende, maar op een goede dag dumpte hij ze in een weeshuis en vertrok naar Nederland.
    Ik denk dat hij nooit meer de kinderen had opgezocht.

    • . zegt:

     Wal Suparmo,zegt: Zelf de gegenwoordige Premier van Canada heeft volgens zeggen een Padangse vrouw als grootmoeder.Daarom ziet hij er zo goed uit? Ook wat hersens betreft zo als Hatta,Sjahrir, Tan Malaka.Moh.Yamin, en nog vele anderen, zijn niet dom met hun Hollandse educatie. Ze hebben de Republiek Indonesia helpen optebouwen.,

    • Indisch4ever zegt:

     Nee…. er is geen Padangse oma van Justin Trudeau


     Oma Sinclair-Bernard was in Canada geboren en opgegroeid
     https://www.geni.com/people/Doris-Sinclair/6000000015511608950
     Zij was van Indische komaf.
     De andere oma Trudeau-Elliot was ook in Canada geboren en getogen

     Zijn eerste Indische voormoeder was Annie Purvis, in 1870 geboren te Batavia . Zij was overovergrootmoeder van Justin Trudeau
     Haar oma was Cornelia Louisa In’t Veld, in 1815 te Calcutta geboren, maar in Padang opgegroeid. Ze overleed in 1857 te Utrecht.
     Haar familie In’t Veld is een Padangse familie.

    • . zegt:

     Wal Suparmo, zegt: Bedankt voor de informatie/correctie over Trudeau!Daarom heb ik gezegt: “volgens zeggen”.

    • Ron zegt:

     Is de familie In’t Veld het zelfde als Intveld? Zoals de Indo country zanger James Intveld.

    • Indisch4ever zegt:

     Dezelfde familie Ron,
     De Nederlandse spelling gold ook in Indië : In ’t Veld

    • Ron zegt:

     Was er een uittocht van Niase vrouwen?
     Ik denk dat er wat anders aan de hand was/is. Heb toevallig ook een Amerikaans boek in handen gehad van een persoon die in Indonesie onderzoekingen deed.
     Er zijn een paar feiten, waarom Nias meisjes en vrouwen aantrekkelijk waren/zijn voor mannen uit Europa. De geschiedenis zegt dat ze ook Vietnamees/Chinees of Taiwanees bloed hebben. In ieder geval zijn ze blanker dan de bevolking van het vaste land Sumatra.
     Daarnaast is ruim 90% van de bevolking protestant. De resterende 10% kan verdeelt worden onder moslim en katholiek. Echter ze handhaven nog steeds hun tradities en eigen (bij) geloof. Het eiland Nias is verdeelt in soort provincies met een eigen leider. Wanneer deze leider ruzie heeft met een ander, wordt het uitgevochten. Kleine legers tegen elkaar. De winnaar heeft het recht om vrouwen als overwinning trofee mee te nemen. Deze kleine koninkrijkjes hadden gauw in de gaten dat deze vrouwtjes veel kunnen opbrengen en brachten ze naar het vaste land van Sumatra voor de handel. Business als van ouds.

    • bokeller zegt:

     ##Was er een soort uittocht van jonge vrouwen van het eiland Nias ?##

     Volgens onze familie verhalen,mijn Grootmoeder was een Niassche
     dame, kwamen de Niasser naar Padang na de laatste
     Nederlandse krijgsverrichtingen op het eiland Nias.

     De opstandelingen werden met hele families verbannen
     naar Sumatra Westkust.
     Voor de oorlog hadden wij nog nauwe contacten
     met de oorspronkelijke ”bannelingen”en daarbij
     werd de Niasse taal door veel Indo’s aldaar
     gesproken.

     Jaren geleden las ik er een verslag over geschreven vanuit de Missie
     en een bestuur rapportage in de ”Bieb” te Bronbeek.
     Mss. wat voor de liefhebbers.
     siBo

    • . zegt:

     Wal Suparmo, zegt: Drie STAMMEN van Indonesia die TENACHTER zijn dan de andere stammen Invergelijking met de Javanen die ( omdat ze Hindhu en Buddisten zijn) in het jaar 700 AD, al WERELD bekende tempels kunnen bouwen zoals de BOROBUDUR en PRAMBANAN. Terwijl andere stammen dat zelf in het jaar 1800 pas BAMBOE hutten kunnen bouwen ook voor hun radja’s. Zijn de NIASSERS, BATAKS en TORADJA erg vlug hun achterstaligheid bij andere stammen achterhaald. En nu zelf de zelde level hebben zoals ook militaire GENERAALS.Misschien is het ook wel gedeeltelijk te danken aan de ZENDING en MISSIE?

 2. George zegt:

  Life’s but a walking shadow, a poor player, that struts and frets his hour upon the stage, and then is heard no more; it is a tale told by an idiot full of sounds and fury, signifying nothing. See William Shakespeare.

 3. George zegt:

  God,o God, how weary,stale, flat and unprofitable seem to me all the uses of this world! William Shakespeare

 4. HES zegt:

  Amen, George. Honderd jaren van nu wordt er gezegd van ons, “Wat onmenselijke wezens ware dat !” en er is niemnad om ons te verdedigen. In al zekerheid, de mens is niets veranderd in 2000 jaren, uiterlijk misschien maar het hart is het zelfde gebleven, Het verleden wordt bekeken als of het vandaag is, modern idieen kijken terug op het verleden en geeft uitspraak/beschuldiging, bovine scatology (runderen poop). B.S.

 5. kiduljava zegt:

  Reggie Baay heeft een intense studie hier over gemaakt en in zijn boek “De njai Het concubinaat in Nederlands-Indië” beschreven. Natuurlijk was er rechtsongelijkheid, verdriet over kinderen, economische afhankelijkheid, schijnheilige publieke moraal en ook sexuele slavernij praktijken. Net als HES neerzet dat de mens in zovele eeuwen niets veranderd is. De moeder van Pramoeda Ananta Toer was een nyai, President Soekarno was met een Nyai gehuwd, al was die onzichtbaar. In de wereld van veroveraars, militairen en overheersers lopen bijna altijd de zaken uit de hand, zo ook de sexuele behoeften. Daar werd nog niet eens zo lang gelee niet openlijk over gesproken. Dat oosterse vrouwen het westen beminnen vanwege status en geld geldt nog altijd, en kan me niet voorstellen dat deze meisjes als “nyai” zouden kunnen worden beschouwd (ik neem ook Pattaya en Chiang Mai, Thailand in gedachten, die thans op Bali net zo beroemd zijn ! ). De Nayika was ooit een Hindoese wijze vrouw later als de Schelpvrouw beschouw, louter omdat zij solitair werkte, alles wist over geschiedenis, cultuur, kunst en litarair. Én “naar vis rook”, wat in die oudtijden doet vermoeden dat het om een prostitué gaat (eveneens een omstreden schaduw van de Japanse Geisha die thans de duurste parfums gebruikt). Java, incluis Indië, kende een puur Javaanse beroemde Nyai, die een zelfde achtergrond kent als de Hindoese Nayika. Om slechts één deel uit haar bestaan te lichten rond de tijd der militairen en Nederlandse overheersing overschrijft beslist niet het gehele bestaan van de nyai … groet RoyJ

  • . zegt:

   Wal Suparmo, zegt. Bedoelt KIDULJAWA met de Nyai van Sukarno misschien NEMOTO( RATNA SARI DEWI) Die met de poen is verdweenen om luxeus te kunnen leven in de duurste steden in de wereld, n.l. PARIJS en TOKYO?. Haar docher KARINA ( Kartika) is nu toch met immers met een Hollander getrouwt. DEWI is inderdaad een beauty( Madame Syuga) met hersens die 4 talen spreekt.Minder mooi is haar zusje KEIKO ook met de zelfde proffesie aan wie mijn vriend een piloot van de GARUDA INDONESIAN AIRWAYS, ooit geregel een envloppe moet overhandigen van Sukarno bestemt voor DEWI.

 6. buitenzorg zegt:

  Daar gaan we weer! Voor de zoveelste keer een ´vergeten´ geschiedenis, ´verzwegen troostmeisjes´ en het verzoek om excuses van de overheid. Schande! De tekening op de cover van het boek is ook nog eens misleidend: op het middenpaneel van de gouden koets staat een hele andere afbeelding.
  Het is prima dat groepen als deze opnieuw worden bestudeerd en beschreven, maar mag dat met een beetje minder vooringenomenheid?

  • Jan A. Somers zegt:

   Mijn grootmoeder was een Madoerese vrouw. Prachtmens. Alleen ben ik niet zo belangrijk als de vele hiervoor genoemden. Hoeft ook niet, het was gewoon Mah, mijn oma. Als ze niet in de bersiap was gebleven had ze misschien nog wat Euro’s kunnen vangen via een Nederlandse advocaat. (volgens mij zou ze zich doodschamen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.