Boeken

geschiedeniswiccoverGeschiedenis van de WIC
Opkomst, bloei en ondergang,  door Henk den Heijer
De verovering van de zilvervloot door Piet Heyn is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar veel verder gaat de kennis van de West-Indische Compagnie (WIC) meestal niet. Onterecht, zoals dit boek laat zien. Want de opkomst, bloei en ondergang van de WIC vormen een fascinerende episode in de Nederlandse geschiedenis.

In het Nationaal Archief in Den Haag ligt het omvangrijke,
4500 meter strekkende archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), dat recentelijk volledig gedigitaliseerd is.
Om deze reden is bij Uitgeverij WBooks Het Grote VOC Boek (2017) verschenen.
Meer informatie.

Terasi. Mijn jeugd in Indië
Hans Beynon (Djokjakarta 1927–Amsterdam 2016), journalist en schrijver, woonde tot zijn 19de in Nederlands-Indië. Terasi is gebaseerd op zijn Indische jeugd. De koloniale tijd beschrijft hij vanuit het perspectief van een kind, de oorlog vanuit de beleving van een puber en de Japanse bezetting door de ogen van een jongvolwassene.

Bij ‘Oma Djokja’ leeft hij in een echt Indo-huishouden, bij zijn oom Pierre, de bestuursambtenaar, moet hij zijn ‘Indische’ manieren afleren. Zijn inlandse schoolvriendje Darmo laat hem zien dat de strijd om de onafhankelijkheid onontkoombaar is.   Zie ook dit inkijkexemplaar.

Slag in de Javazee • Oorlog tussen Nederland en Japan, door Anne Doedens & Liek Mulder
Op 8 december 1941, een dag na de Japanse aanval op Pearl Harbor, verklaarde de Nederland de oorlog aan Japan. Drie maanden later staakte het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) de strijd. Zo begon de Japanse bezetting van de belangrijkste Nederlandse kolonie, die voortduurde tot 15 augustus 1945.

 

Alfred Birney staat nu met de tolk van Java op de longlist Fintro literatuurprijs.
Eerder was hij al op de longlist Libris Literatuurprijs gezet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Boeken

 1. Boeroeng zegt:

  Meet & Greet Ron Guleij

  Op zondag 2 april komt Ron Guleij tijdens de Boekenweek vertellen bij Van Stockum Boekverkopers in Den Haag over Het grote VOC boek. Het boek behoort bij de grote tentoonstelling in het Nationaal Archief. Hij vertelt over de totstandkoming van het boek en beantwoordt uw vragen.

  Onlangs is de digitalisering van het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie voltooit. Het archief van de VOC beslaat vierenhalve kilometer met vijfentwintig miljoen pagina’s. Ter gelegenheid hiervan is er een tentoonstelling in het Nationaal Archief en een boek. In het prachtig uitgegeven boek gaan we virtueel op reis met de VOC vanuit Nederland naar de Oost. Honderden afbeeldingen en persoonlijke verhalen voeren de lezer door de geschiedenis van de Compagnie. De successen komen aan bod, maar ook de mislukkingen. Ook de donkere kant van de geschiedenis wordt belicht: de wreedheden jegens en onderdrukking van de Aziatische volken. Gastauteurs zijn Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr. Zij kruipen in de huid van historische personages.

  Ron Guleij is werkzaam bij het Nationaal Archief.

  Datum: Zondag 2 april 2017
  Tijdstip: 14.00 uur
  Locatie: Boekhandel Van Stockum, Spui 40, 2511 BS, Den Haag
  Toegang: Gratis
  Aanmelden: promotie@vanstockum.nl

 2. e.m. zegt:

  Nazaadtjes van de WIC in Limburg . . .

  SAMENVATTING: Kinderen van zwarte bevrijders [een verzwegen geschiedenis]

  Al vroeg in 1945 worden in Limburg de eerste bevrijdingskinderen geboren. Een zeventigtal van hen is duidelijk herkenbaar als ?Amerikaantjes? ? ze hebben een donkere huidskleur en hun biologische vaders zijn zwarte Amerikaanse soldaten. In het witte katholieke Limburg zijn ze de eerste groep die er opgroeit met een afwijkende huidskleur. Vragen over hun biologische vaders blijven lang onbeantwoord. Een boek over een zwarte grafdelver die in 1944 in Limburg werkte, brengt twaalf van hen ertoe met hun verhaal naar buiten te komen. Vanuit Limburg zorgden zwarte servicetroepen voor bevoorrading van de fronttroepen, maar in de militaire geschiedenis komen de 900.000 zwarte Amerikanen die hielpen bij de bevrijding niet aan bod. Ooggetuigen vertellen over de stationering van de zwarte bevrijders en over de vernederingen die hun door de witte Amerikanen ten deel vielen. Door Limburgers werden ze als bevrijders omarmd, maar de acceptatie van de kinderen die ze verwekten, verliep minder vlekkeloos. Kinderen van zwarte bevrijders beschrijft deze aangrijpende en te lang verzwegen geschiedenis, die is geïllustreerd met een grote hoeveelheid onbekende foto’s uit de bevrijdingstijd.

  Kinderen van zwarte bevrijders [een verzwegen geschiedenis] – Mieke Kirkels – Vantilt, Uitgeverij, 19 apr. 2017 – 240 pagina’s – ISBN 9789460043215 – €19,95 Bol.com

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja … kinderen van de rekening. Zichtbaar anders.

   Toen ik midden zestiger jaren v.d.v.e. voor telkens enige dagen vanuit mijn legeronderdeel in NL iets te doen had bij de Bundeswehr in Beieren, Zuid Duitsland, zag ik tot mijn verbazing bij de Panzer Grenadiere in de Alfred Delpkazerne waar ik logeerde, nogal wat donkere soldaten tussen de blanken mit marschieren, in full Bundeswehr ornaat. Dat waren de eerste dienstplichtige kinderen van de Ami bezettingstroepen, vertelde mij een Oberfeldwebel. Als Adolf H. te B. dat had geweten ……..

   Later hoorde ik dat de Amerikanen opzettelijk veel “zwarte” legerdivisies in Beieren hadden gestationeerd, om het Duitse Herrenvolk een lesje te leren. Het Amerikaanse leger was toen nog volledig gesegregeerd. Of het verhaal klopt weet ik niet. Ik zie er de Ami’s van toen wel voor aan.

   Ook gehoord in die tijd (zestiger jaren) over die tijd (midden veertiger jaren) wat Beierse jongetjes tegen elkaar zeiden:

   Wenn meine Schwester mit dem Ami spielt
   Kriegt sie einen Chesterfield

   Kom d’r nu maar eens om.

   Pak Pierre

 3. e.m. zegt:

  @Geschiedenis van de WIC@

  — Vier boeken uit The Black Archives die iedereen zou moeten kennen

  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/vier-boeken-uit-the-black-archives-die-iedereen-zou-moeten-kennen~a4490962/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.