Babi ketjap

wijlbrink_babiiketjap

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Babi ketjap

 1. Ron zegt:

  Sambal in Babi ketjap?
  Zwoerd? Lijkt mij niet erg gezond.
  Ieder zijn meug dan maar.

 2. Wal Suparmo zegt:

  De Joden na geaapd door de Mohammadanen vinden varkens vlees HARAM of onrein .Met hun z.g wetenschappleijk verklaring dat in BABI veel lintwormen zijn.Maar de Wereld Bank heeft een survey gedaan, dat varkens vlees etende mensen,langer leven dan de het vemijden en als bewijs China,Japan en het Westen.
  Volgens mij zijn ALLE soorten vlees niet gezond en beter goenten.

  • Ronny Geenen zegt:

   Heeft u een paar borrels op? Ook lekker, maar niet zo gezond.

   • Tolol ( betoel) zegt:

    Ha ha ha .In een grote drukke stad wonen als Jakarta met al die lucht verontreiniging is ook niet gezond beter maar ophouden met ademen .

   • Indorein zegt:

    @ In een grote drukke stad wonen @ :
    Los Angeles is ook zo’n grote metropool waar vaak een vieze smog boven hangt. Als je vanuit de heuvels/bergen naar die stad rijdt dan zie je vaak die wolk erboven hangen. Lekker!
    Maar ja, als je, net als zoveel lui daar, bedwelmd bent door drugsgebruik of overmatig alcoholgebruik, dan merk je daar niets van.
    Al gaven ze me geld toe om daar te wonen: nee dank je!
    Geef mij maar mijn rustig Brabants dorp met overdadig groen en nog een zuivere (boeren)lucht. Ironisch bedoeld natuurlijk!
    N.b.: die boerenlucht is van de vele varkens- en kippenmesterijen in deze regio.

    • Ronny Geenen zegt:

     @Geef mij maar mijn rustig Brabants dorp met overdadig groen en nog een zuivere (boeren)lucht. Ironisch bedoeld natuurlijk!
     N.b.: die boerenlucht is van de vele varkens- en kippenmesterijen in deze regio.@

     Zowel de stad LA of dat Brabantse dorp laat ik altijd links liggen. Geniet u maar van die shit lucht.
     Persoonlijk ben ik alleen in de jaren 90 in La geweest, omdat ik o.a. als engineer de Metro rail stations in Burbank en Lankershim in Hollywood moest bezoeken, die toen onder constructie waren. Woont zelf tegen de heuvels ver van LA in het oostelijk deel van de San Gabriel Valley.
     De enige stink lucht die soms te ruiken is de lucht van een stinkdier.

    • Arthur Olive zegt:

     Jaren geleden reden wij op de snelweg tussen Den Haag en Utrecht.
     De boeren hadden net hun weilanden bemest met varkensmest.
     De lucht was niet te verdragen, onze sinuses deden er gewoon pijn van.
     Ik werkte in Carson, een suburb van Los Angeles, waar de ergste smog is, smog die van de raffinaderijen komt en niet te zien is. In de 32 jaar dat ik daar werkte gingen alle werkers die toen overleden, dood aan kanker. Of dat een gevolg is van die onzichtbare smog weet ik niet. In elk geval gaat men niet dood van het inhalleren van die varkens lucht.

    • Ronny Geenen zegt:

     @In elk geval gaat men niet dood van het inhalleren van die varkens lucht.@
     Maar vermoedelijk waren er wel mensen, die dat de boeren wel wensten.

    • Loekie zegt:

     Geen paniek, de huidige regering is druk bezig om het aantal boerenbedrijven, en de varkenshouders in het bijzonder, te decimeren. Die jongens zijn namelijk slecht voor milieu en klimaat, al die uitstoot en zo. Het boerenbedrijf gaat nagenoeg uit Nederland verdwijnen. Al het vlees het voedsel zal in de toekomst geïmporteerd worden. Zo hebben de Nederlanders geen last van vieze luchtjes, kunnen alle gronden bebouwd worden en zitten de landen van waar wij importeren met de boeren en vieze luchtjes.
     Zo wordt Nederland een schoon land. En (varkens)vlees wordt wel behoorlijk duur, maar da’s bijzaak en Marianne Thieme zal dat niet erg vinden.

     https://www.foodlog.nl/artikel/stoppersgolf-boeren-verwacht/

    • Jan A.Somers zegt:

     “die dat de boeren wel wensten.” En vergeten dat babi ketjap en varkensmest bij elkaar horen! Op TV werd overigens betwist dat babi ketjap een origineel oud-Indisch gerecht is. Gezien het varken is het in ieder geval niet Indonesisch.

    • PLemon zegt:

     @ Gezien het varken is het in ieder geval niet Indonesisch.

     # Maar wat te zeggen over de Chinese peranakans en andere niet-moslim bevolkingsgroepen met de Indonesische nationaliteit. Die lusten wel een karbonaadje van de tjeleng. Herinner me nog het voor het huis aanroepen van een Chinese venter met een pikoelan babi etenswaar. De baboe was er niet mee eens.Humor.

    • P.Lemon zegt:

     Hr Geenen @ tjeleng konde?
     *Bedoeld u het krulstaartje ve varken , voluit is het babi tjeleng ( wild zwijn ) en konde de haarwrong achter op het hoofd vd dames.

 3. Indorein zegt:

  Ik lees de zaterdagse Telegraaf ook altijd en tref dan altijd de wilde fantasieën van deze kok Felix Wilbrink aan. Wat hij soms aan de Indische c.q. Oosterse gerechten toevoegt of weg laat: voor mij mag hij het allemaal zelf opeten. Wijlen mijn schoonmoeder (een Indische oma en keukenprinses) zou zich in haar graf omdraaien bij het lezen van wat die kerel er van bakt!
  Zoals een Hollander zou zeggen: “Niet te vreten!”

  • Ronny Geenen zegt:

   De meesten van ons hebben moeders en grootmoeders, die konden als de besten. Alles werd gekookt volgens de principes uit de streek waar ze zijn opgegroeid. En zie wat er tegenwoordig van gebakken wordt. Die echte Indische keuken is inderdaad aan het verdwijnen.En als excuus geven ze daar de naam van fusion aan. Van mij mogen ze het ook palsu noemen.

  • Bert zegt:

   @Pak Somers :U zegt gezien het varken is het in ieder geval niet Indonesisch ,Het wilde zwijn waarvan onze varken van af stamt komt origineel ook uit Indonesia ,daar staat hij bekend als het Indonesische mini varken ,toen de islam nog niet binnengedrongen was in de Archipel ,at men gewoon wild varken net als nu in Bali en in de Minahassa.,nu nog op West Java zijn er gevechten tussen honden en wilde zwijnen .

   • Jan A.Somers zegt:

    Dat vind ik nog steeds vreemd: babi mag niet, (dendeng) tjelleng mag wel. Het lijkt wel de katholieke kerk in Nederland (en Indië) bij het vasten: vet spek mag niet, spekvet mag wel. Toch wel leuk, druk bezig op I4E!

 4. Henk zegt:

  Indo “rakus’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.