De indische kwestiestrijd. Hoe verder ?

Peter Flohr: In een persconferentie op 22 februari 2017 in Nieuwspoort lieten de uitgetreden leden en adviseurs van het IP zich zeer kritisch uit over de rol van het (‘oude’) Indisch Platform. Ook de vertegenwoordigende rol van  het Indisch Platform voor de Indische gemeenschap werd ter discussie gesteld. Hierover bestaan geen officiële noch wettelijke afspraken met het Rijk. (…)
Maar uit vele reacties vanuit de Indische Gemeenschap blijkt dat dit boek nog niet gesloten kan worden. Dit blijkt ook uit verschillende rechtszaken die nu aangespannen worden over de huidige backpay-regeling.

Lees de mailwisseling van Ton te Meij van SV Jappenkampen met Paul Huijts, secretaris-generaal van Algemene Zaken, hoogste topambtenaar en toeverlaat van Mark Rutte.
Het gaat over de juridische positie van het Indisch Platform en over wat Peter Flohr noemde ‘geen officiële noch wettelijke afspreken met het Rijk’

Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties. Bookmark de permalink .

30 reacties op De indische kwestiestrijd. Hoe verder ?

 1. Loekie zegt:

  Dit is geen foto, maar een print screen van een gesprek via Skype. Dat deze print wordt gepubliceerd zegt iets van de stijl van Jan de Jong, Ton te Meij en Peggy Stein. Geen van hen ken ik overigens, en dat wens ik graag zo te houden.

 2. voorzship zegt:

  Loekie heeft gelijk. Deze twee foto’s zijn genomen tijdens een skype -sessie op zondagavond 11 oktober 2015. Zaterdagmiddag 10 oktober heb ik een gesprek met de heer van Rijn in Des Indes om de zaak af te blazen wanneer het alleen bij de Backpay blijft. Op 12 oktober kwam de heer van Rijn uiteindelijk met zijn “brief”waarin het woord ” vooralsnog” voorkwam en die ook bij de Leden van de Vaste Kamercommissie tot vragen heeft geleid bij het AO van 14 oktober. In dit AO werd van Rijn gevraagd om alsnog iets te doen aan de Backpay! Ik houd het hierbij!

 3. Boeroeng zegt:

  Maar beste Indisch Platform,

  Ik begrijp uit het rumoer dat het Indisch Platform de strijd voor backpay en materieel rechtsherstel heeft opgegeven. Men wilt niks meer doen.
  Waarom ?

 4. voorzship zegt:

  Dan heeft U het verkeerd begrepen. Helaas……de waarheid is een andere. Wij gaan gewoon door op de reeds ingeslagen weg.

  • Peggy Stein zegt:

   Dag Silfraire, goed je hier te zien als voorzhip van het IP. De geluiden intern bij enkele AB leden zijn net zo kritisch als er openbaar door ons gereageerd wordt. De Indische Kwestie zweeft al jaren tussen een werkelijkheid en een schijnwerkelijkheid. Dit laatste is koren op de molen van de Overheid en haar ‘dienaren’ in welke vorm dan ook. De afgelopen jaren heb ik gewoon gedaan wat er moest gebeuren. Samen met een team (benoemd door het AB van het IP) vechten voor de Indische Kwestie. Ik wist dat ik mijn vingers zou branden aan iets ‘teers’, maar wilde ook ‘leren waar de zaken mis gaan’. 3 jaar een verslag bijgehouden en een analyse gemaakt. Van de processen bij de Overheid en zo ook de interne processen. 3 jaar lang heeft mijn bedrijf onbezoldigd gewerkt voor deze kwestie. Daarover later meer. Zeker over het proces van het afgelopen jaar. Maar in het kort nu hier de Indische Kwestie (excuses, erkenning, compensatie oorlogsschade en backpay salarissen) ansich en de handtekeningen van mensen die allemaal hun hoop hebben gevestigd op een partij die het voor ze op dient te nemen. Althans dat was de belofte.

   ———
   Zie hieronder het antwoord van Hans Vogelsang naar aanleiding van Toby’s vraag om via NICC (lid AB IP) handtekeningen te verzamelen voor de Indische Kwestie. En waarom hij hier niet voor vecht. Hans Vogelsang: Uit solidariteit heb ik zo’n, zes of zeven weken geleden reeds getekend. Wat er bij mij niet in kan, is dat geen van jullie willen inzien, dat de regeling die het IP met Van Rijn heeft gemaakt de ENIGE MOGELIJKHEID was. Dit heeft Van Rijn in de Tweede Kamer voor elkaar kunnen krijgen met heel veel moeite. En het was simpelweg DEZE DEAL OF GEEN DEAL. Er was geen tussenweg. Nu wordt er gewerkt aan een collectieve genoegdoening en de voorbereidingen daarvoor zijn behoorlijk gevorderd. Ook met deze deal is de Tweede Kamer akkoord gegaan. Dus wat jullie doen is lief en aardig, maar volkomen zinloos omdat de afspraken tussen Van Rijn en de Tweede Kamer enerzijds en daaruitvolgend de regeling met het IP gewoon KEIHARD zijn. Ik kan nog veel meer redenen noemen waarom ik niet reageer op jullie berichten, maar dat doe ik maar niet. For the love of peace om het zo maar te noemen.

   En hier onder mijn antwoord als ex-delegatielid IP: Ach Hans Vogelsang hou nou toch eens op. Per 1 januari 2016 zouden we met de Delegatie (waar jij geen onderdeel van was) weer verder spreken met Martin van Rijn. Dat was een eis, geen optie. Op 23 december is de Delegatie opgezegd door het DB. Waarbij vermeld werd dat zowel Ton als ik en ook SVJ als solisten optraden en te activistisch waren. Dat zowel het DB en de voorzitter als ook het AB er niet in geslaagd zijn door te praten over de Indische kwestie ansich en de zorg over de ontwikkelingen binnen de Gemeenschap niet uitsprak naar VWS daar snap ik niets van. Dat de Stichting zich als vechtstichting zou opstellen zo in de laatste jaren, daar waren we het allemaal over eens. Dat de uitkomst zo summier is en het Kabinet er zo mee weg denkt te komen, daar hoor je tegen te ageren. Per slot van rekening ben je dan de stem van de Gemeenschap want anders vertegenwoordig je deze niet, zoals we in onze missie (belofte!) hebben omschreven. Daar hebben mensen voor getekend. Dat recht heb je jezelf dan ontnomen. Dat de overheid gebaat is bij ‘verankering’, ‘educatie en zorg’ dat is iets waarvan het IP had moeten zeggen ‘dat had allang moeten gebeuren’, we hadden een missie en die is niet alleen door de overheid onderuit gehaald. Ook door het overgebleven IP. Een gotspe dat je eerst 12000 handtekeningen met elkaar ophaalt en vervolgens niets anders te melden hebt dan wat de ambtenaar uitzet of graag hoort. Dat heet een eigen graf graven voor de mensen die graag willen dat je voor hun recht opkomt. Liever strijdend ten onder Hans, voor de mensen. En ja dat Indisch Huis dat je graag wil neerzetten in Den Haag, dat komt er vast wel. Kijkend naar de ontwikkelingen. Zo hou je dus mensen ‘zoet’. Lief en aardig? Nee dat is niemand die nu strijdt voor de Indische Kwestie. Leg jij het ze uit? Een voor een? Je hebt met je nieuwsbrief een database opgebouwd. Zet je deze nu eenzijdig in zo het het IP zint of heb je het zelf ook al opgegeven, de strijd.
   ——-

   • Jan A. Somers zegt:

    Tjee, wat een reuring. Ik houd me maar gedeisd en wacht verder af. Ik weet overigens zo langzamerhand niet meer wat het begrip Indische kwestie inhoudt, sinds ‘Indisch verdriet’ van Herman Bussemaker. Volgens mij is dat toch een mandje met allerlei ellende? Als wij het niet goed meer weten, hoe moet dat dan met de bewindslieden? Moeten we dat niet uit elkaar houden? Of zie ik dat verkeerd?

    • Bert zegt:

     Ach Mr Somers,gelooft u nou werkelijk dat er een tastbare oplossing is voor het Indische probleem ? Ik van de 2 e generatie gelooft er geen bal van ! Rekken en strekken is de Nederlandse politiek ! En ja als je als ambtenaar of militair nog in leven bent in 2015 kun je in aanmerking komen voor een bepaald bedrag ! Ach laten ze dat bedrag in hun pantat stoppen ! En dat Indisch platform ! Wat een leuterkoek dat respectabele Indische mensen zich daarvoor laten lenen ! Kom op! allemaal flauwekul stop met die Indische kwestie na 72 jaar !

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik geloof helemaal niets over de Indische kwestie. Ik probeer alleen maar anderen te helpen op een spoor te zetten waarmee ze verder kunnen. Dat mag toch net zoals die anderen dat mogen? En ik zou wel eens wat meer willen weten over mensen die verklaren mij te vertegenwoordigen in het IP. Ik heb dat IP nu niet nodig, maar er zou wel zoiets moeten zijn, net zoals we een Tweede/Eerste Kamer nodig hebben. Zelf voel ik me een beetje te oud om daar actief aan mee te doen. In de Indische gemeenschap in Nederland wonen genoeg jonkies die dat kunnen.

 5. Boeroeng zegt:

  Maar het Indisch Platform communiceert onvoldoende met de achterban.
  Tegenwoordig kun je zo verklaringen op het internet zetten op de eigen webpagina’s.
  Zover ik begreep ( en velen met mij denken dat ) is de ingeslagen weg het accepteren van de 25.000euro regeling en niks meer verder nastreven met de backpay.
  Wbt materieel rechtsherstel herinner ik me een verklaring van het IP van eind 2015, dat dit een actiepunt blijft, maar feitelijk is er in 2016 niets mee gedaan, althans zover ik weet.
  Zie ik het fout? Velen met mij dan . Leg het dan uit op de eigen sites.

 6. Anoniem zegt:

  Jammer dat Peggy Stein en Ton Temey zo met modder gooien, er lijkt nooit iets in de Indische gemeenschap te veranderen!

  • lisa-sofietje zegt:

   Je kan natuurlijk gewoon je kop in het zand steken….En als de andere kant van het verhaal openbaar wordt dit wegzetten als modder gooien ipv een discussie aangaan en kritische vragen stellen..

  • Berry Grondhuis zegt:

   Vind het jammer dat meneer de voorzitter alleen via pb op facebook je bericht.
   Hij reageert niet in openbaar als ik vragen aan hem stel.
   Jammer dat hij als voorzitter toch de achterban niet eerlijk de waarheid durf te berichten zeg.
   U zeg dat Peggy en Ton met modder gooien. Nou ik vind personelijk dat hij juist de mensen die hem goed geholpen hebben een trap na geven.
   Zij zette hun schouders er onder van hem kan ik dat niet zeggen.
   Was steeds zelf in Den Haag waar hij ook was.
   Dus weet echt wel wat er aan de hand is.

 7. Anoniem zegt:

  Als ICM redactie die het Indisch Platform heeft gesteund totdat de voorzitter IndoJago kuren begon te vertonen, heeft het ICM zich gelijk gedistantieerd. Eerlijkheid gebied dat ICM ook die media ondersteuning gaf richting de Tweede Kamer. Meer dan de helft is aangesloten op ICM sinds 2006. Sterker nog de meesten die niet meer terugkomen hebben verzocht om hun nieuwe mail op te nemen. Alles bizar het rollen en bollen overs de straat van dit IP, die gekocht is door VWS. Wij zijn weer back naar het jaar 2000, waar Boekholt ook zijn eigen belangen heeft zo als JES met de miljoenen contributies, Nota bene heeft het ICM ook nog een duitje in zak gedaan van die 10.000 handtekeningen met eisenpakket : erkenning, excuses, en compensatie. Compensatie nadrukkelijk op de deze volgorde! Eerst alle Oorlogslachtoffers (Niemand heeft naar deze burgers omgekeken), op laatste rijtje pas backpay en knil. Immers deze hebben alles gehad behoudens hun salaris van 48 maanden. Nota bene denken Ton Te Meij en Het ICM een pensioenplan uit opdat de NL regering niet in eens 14 miljard voor haar kiezen krijgt. ik ben zelf dertig jaren een management consultant geweest van het Bank, – verzekerings wezen en Multinational. Deze vorm van Silfraire Management hoegenaamd als voorzitter is zeker nieuw, om niet te communiceren met zijn eigen delegatie, achterban, en de 10.000 mensen die hebben getekend. Deze kwamen hun gram halen bij de redactie van ICM, want dhr. Silfraire gaf geen thuis op zijn handelswijze. Het rumoer binnen de IP delegatie en zijn achterban heeft aan zichzelf te danken als een : mislukt managers. Het brengt ons terug naar Het gebaar het oude Indisch Platform aan het roer met Boekholt die ook voor zijn eigen belang ging, met zijn broodheer de Overheid. Veel gedonder zoals nu! Het was een lid van NINES, waar ICM uit voortkomt die een deal van 385 miljoen rond kreeg RIP drs. Kloosterman, dus niemand uit het Indisch Platform, U leest het goed.Terug naar Silfraire een slechte manager die alleen de kruimels 25 miljoen voor elkaar wist te krijgen voor 1100 man, en ook de uitvoering hiervan met Franse slag heeft afgemaakt. Een profesionele organisatie heeft dit in 3 maanden uitbetaald, zijn harde feiten. Praten niet over 90.000 bij het Gebaar. Dan wordt met die Indische verankering gekomen, een dooi mus, een verankering die aantoonbaar dat bij het failliete Indisch Huis begon en na 17 jaar als een mislukt model heeft geresulteerd. Zoals de ambtenaren van Martin van Rijn vaststellen dat om 2 miljoen indo;s gaat Hoe kun je met dit mislukt model van die verankering die 2 miljoen mensen bereiken mt een begroting van 700.000. Hier past een andere model voor een INDO omroep net als omroep Max met een passende begroting. De centrale vraag wanneer wordt er op gestapt, en daarnaast is het Indisch Platform niet het orgaan dat de Indische zaken behartigd zoals IP het zelf wil doen geloven, en misschien ook NL – regering die net als Boekholt, Klein en nu Slifraire in rijtje past en de deal heeft verknald, wij hebben ook gezien waar het anders kan bij Het Gebaar voor die Kille [ koele ontvangst waar 90.000 man 5800 werd uitgekeerd en 35,miljoen projecten Indische collectieve doelen.

  Slifraire advies van emeritus stap op met JES samen Het IP , voordat je enog meer schade aanbrengt, en kom eens bij ICM stands de mensen te woord staan dan je verschuilen, dan weet je wat je deze mensen hebben aangedaan de oorlogslachtoffers !

  VWS is de lachende derde !

 8. Robert zegt:

  Hoe verder? In the long run we”ll all be dead ,
  Incl de Indische Kwestie.

 9. Boeroeng zegt:

  Mail van Ton te Meij:


  Geachte redactie,
  Indische Gemeenschap jarenlang, meer dan 70 jaar, in de maling genomen door het Indisch Platform en de Regering

  Indisch Platform
  Uit een mededeling van het Ministerie van Algemene Zaken d.d. 24-06 -2016 blijkt dat het Indisch Platform niet is aangesteld en ook niet bevoegd is om als enige organisatie de Indische Gemeenschap te vertegenwoordigen.
  De oprichting van het Indisch Platform was een afspraak tussen de heren Ruud Lubbers en
  Rudi Boekholt uit eigen belang om de Indische Gemeenschap rustig te houden.

  Mededeling
  “ De stichting Indisch Platform is in 1991 opgericht vanuit de Indisch gemeenschap in Nederland. Bij wet zijn er geen bevoegdheden toegekend aan het Indisch Platform. De stichting heeft een privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid. Er is geen sprake van een instellingsbesluit door de overheid ”.
  “ Bij de oprichting van de stichting zijn er geen afspraken met de Nederlandse regering gemaakt over de doelstelling, werkwijze en overlegmomenten van en met het Indisch Platform. De statutaire doelstelling en het functioneren van een stichting wordt bepaald door de leden van een stichting ”.
  “ Het overleg dat de overheid met de aangesloten organisaties ten tijde van de oprichting heeft gevoerd, vond op ad-hoc basis plaats al naar gelang van het onderwerp en het verantwoordelijke ministerie “.

  Vertegenwoordiging
  Het Indisch Platform is dus niet de organisatie die de belangen behartigt van de Indische Gemeenschap.

  Indisch Platform
  Het Indisch Platform raakt deze maand maart haar ANBI status kwijt.

  A.te Meij, Adviseur Indische Gemeenschap
  ——

 10. Jan A. Somers zegt:

  Tja, het IP vertegenwoordigt ons dus niet bij de politiek. En de Indische mensen willen niets te maken hebben met de politiek. Wachten dus! Waarop?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.