‘het is ongelooflijk dat dit soort alternatieve feiten afgedrukt worden…’

Vergroot de foto.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

26 reacties op ‘het is ongelooflijk dat dit soort alternatieve feiten afgedrukt worden…’

 1. Loekie zegt:

  Wat ik als reactie op topic “Tong Tong Fair in teken van jazz en sterke vrouwen” zei, wil ik bij dit onderwerp herhalen. Over heel de linie, ook in de journalistiek, zijn nieuwe generaties aangetreden, generaties van de 21e eeuw. Kennis van ‘het Indische’ zat en zit niet in hun vakkenpakket. Dat wil zeggen dat ‘we’ gewoon weer terug bij af zijn: men weet weinig of niets van Indië enz….en men voelt zich ook niet geroepen om er iets over te weten te komen. Daarbij komt dat de nieuwe generaties niet alleen bestaan uit klassieke Nederlanders, maar ook uit Nederlanders afkomstig uit alle hoeken van de planeet. En die jongens hebben wel wat anders aan hun hoofd dan Indische zaken.

  • Jan A. Somers zegt:

   “En die jongens hebben wel wat anders aan hun hoofd dan Indische zaken.” Uiteraard. Indo’s en aanverwanten weten toch ook niets van de vele (zo niet alle) Nederlanders met Spaanse, Franse, Engelse, Duitse, Canadese, enz. roots? Vandaag de dag voor de gemiddelde Nederlander (waar de krant voor is bedoeld) totaal onbelangrijk. Hoeveel van onze reageerders lezen elke dag HP/De Tijd?
   “dat de auteur de japanners opviel dat zij ook westerse allochtonen waren.” Ik snap niet dat hier nog steeds zo moeilijk over wordt gedaan. Als je een beetje interesse hebt voor de Indische geschiedenis weet je toch dat dit gewoon in het systeem van onze Indische samenleving zat? Er werd juridisch rekening gehouden met groepen mensen die hoorden bij de drie genoemde rechtsbehoeften. Art. 163 (1), (2) I.S. De Japanners werden op hun verzoek ingedeeld bij de groep die viel onder de rechtsbehoeften van de Europeanen. Art. 163 (5) I.S.: De Gouverneur-Generaal is bevoegd (…) de bepalingen voor Europeanen toepasslijk te verklaren op personen, daaraan niet onderworpen (…). Behalve Japanners waren dat ook o.a. Siamezen, Filippino’s, Turken, Egyptenaren, en vele Inlanders (met grote I). Maar het genoemde begrip Westerse allochtoon is helemaal vreemd, dat bestond nog helemaal niet. Ik heb het hele begrip rascriterium in een aparte paragraaf beschreven, maar eigenlijk voor nop.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    dat over de Japanners is dus ook volledig alternative facts. Er wordt niks verklaard. Daargelaten dat vl Japanse animeermeisjes en kooplieden tot de Westerse allochtonen werden gerekend.

    Dat juist Japanners zo aangemerkt werden heeft toch iets meer te maken met de opkomst van Japan als militaire en economische macht eind 19de begin 20ste Eeuw. Het was een volledig politieke maar niet willekeurige beslissing. Dat is dus Geschiedenis

 2. j.h.Crawfurd zegt:

  Mevrouw Griselda Molemans wordt het niet tijd dat die lachebek van een Rutte en al die zogenaamde kopstukken terug moeten naar school en onderricht krijgen tussen een Indo en een blanda en eventueel moeten weten waar de Indonesiërs vandaan komen.
  M.v.g. Jos H Crawfurd

  • Cezar zegt:

   En die heren politici maar zeggen dat ze iedereen in Nl vertegenwoordigen. Maar van die iedereen weten ze geen bal af. Willen het ook niet weten, willen alleen maar je stem. Hebben dan weer een baan voor 4 jaren.

   • Arthur Olive zegt:

    Hebben dan weer een baan voor 4 Jaren.

    Daarom ben ik er voor dat hier in Amerika de administratie een wet wil invoeren dat iemand in het Congress alleen twee keer kan herkozen worden en een keer in de Senate.
    Daarna kunnen ze de eerste 5 jaar niet werken in Washington voor het belang van een company en nooit voor een buitenlandse onderneming.

 3. Boeroeng zegt:

  Dit topic gaat over een onwetende journalist die Indische Nederlanders niet herkent als Nederlanders
  Onwetende politici zijn er ook, maar als je geen citaat van iemand hebt over dit , dan kun je toch geen kritiek hebben ?

  • Ron zegt:

   Stom geboren en suf gezoogd! En daarnaast altijd een grote bek en met de vinger wijzen. De bekende Nederlander.

   • Boeroeng zegt:

    Ron, Nederlanders zijn ook maar gewone mensen . Ik ben een Nederlander en jij bent een Nederlander. De meeste lezers hier zijn Nederlanders.
    Geen perfecte mensen, ik ook niet en jij ook niet.

    • Ron zegt:

     Gelukkig weten de Indische Nederlanders wel het verschil tussen Indonesiers en Indische NL, Totok en Blanda, en Abon enz

  • R. Bastiaans zegt:

   Ik wind mij allang niet meer op over dit soort publikaties, je komt ze met enige regelmaat tegen. Wat ik me soms wel afvraag is of dit soort artikelen van journalisten al of niet worden gecontroleerd door de redactie of welke eindverantwoordelijke dan ook. Blijkbaar zijn deze ook ignorant (athans in dit geval).

  • Indorein zegt:

   Een onwetende journalist, Boeroeng??
   Ik houd het meer op een stuk onbenul, die niet wil weten wat zijn/haar voorouders hebben uitgespookt in de voormalige kolonie.
   Een beetje journalist zoekt altijd eerst uit hoe een en ander in de steel zit alvorens zijn opinie neer te pennen.
   Deze “journalist” reken ik tot de categorie “bagger”.

 4. PLemon zegt:

  Citaat: “Om koloniale redenen (!!!) worden Indonesiërs tot de westerse allochtonen gerekend”

  Je moet maar aannemen dat de volksverhuizing destijds uit ned-indië/Indonesië na afloop van WO2 door de doorsnee Nederlander opgevat werd als een vlucht van een inheemse aan de Nederlandse overheid loyale bevolkingsgroep.
  Wel vreemd dat de auteur de japanners opviel dat zij ook westerse allochtonen waren.
  Alleen die kwamen niet mee. Wel eerst de Orang baru, de expats en totoks. Verder de diverse genaturaliseerde inheemsen o.a. uit het Knil en lest best de Indische Nederlander respectievelijk Indo. En wat de schrijver en jan doorsnee ws niet wisten is dat al die groepen juridisch europeanen waren. Ergo dat maakt het gebrek aan feitenkennis des te schrijnender.

 5. e.m. zegt:

  @Daarbij komt dat de nieuwe generaties niet alleen bestaan uit klassieke Nederlanders, maar ook uit Nederlanders afkomstig uit alle hoeken van de planeet. En die jongens hebben wel wat anders aan hun hoofd dan Indische zaken.@

  — Een juiste constatering. Zij zijn de toekomst van Nederland. De 80-jarige Oorlog zal ze waarschijnlijk ook niet zoveel (meer) zeggen. Trouwens veel Indo’s/Indische Nederlanders ook niet, vermoed ik zo.

  Het begrip ‘Indisch’ is voor de aanstormende jeugd, jonge journalisten en docenten geschiedenis i.o. dus een anachronisme en ‘Indo’s” atau ‘Indische Nederlanders’ archaïsch taalgebruik.

  Indonesië en alles wat verder naar Indonesisch zweemt, zal meer en meer in hun interessesfeeer worden gebracht en komen te liggen (e.g. economische missies). Immers regeren is niet in het verleden blijven hangen, maar juist vooruitzien!

  Een gekende waterstofperoxide-expert zou zeggen: “Wen er maar aan.”

  Tja, en als men zich als tweede generatie Indo’s/Indische Nederlander pas na pensionering of nog later gaat bezig met de zogenoemde Indische Kwestie heeft dat bijgevolg als negatieve consequentie dat de volgende generatie al bij voorbaat op achterstand is gezet.

  Terima Kasih tweede generatie !

  En maar met verwijten strooien en de schuld van het eigen falen bij anderen neerleggen.

  Maar misschien dat een roffel op de omfloerste trom nog enige soelaas biedt of mogelijkerwijs een alsnog in de haast opgetrommelde stille tocht. Wie het weet mag het zeggen.

  Of blijft het toch weer alleen maar bij ‘hoog van de toren blazen’, zoals een enkel voorbeeld hierboven alweer demonstreert.

  • bokeller zegt:

   Wel verfrissend om het te beluisteren

   siBo

  • Boeroeng zegt:

   e.m. ik ben tweede generatie, maar verwijt je mij nou eigenlijk ?
   Had ik onvoldoende inspanningen voor de Indische kwestie?
   Dat zal best wel. Er zijn zoveel kwesties waar ik men aan onttrok en nog steeds.
   Maar daarom mag ik nog wel kritiek hebben hoe de Nederlandse politiek in een koloniale stellingname is blijven hangen Indonesische kwestie Molukse kwestie, Papoea kwestie, Indische kwestie… Takken van dezelfde boom.

   • bokeller zegt:

    De aantallen nmm. hieruit geplukt zie hfdst.4.1
    Gebruikmakend van deze gegevens wordt het bevolkingsaantal van Europeanen op 1 januari 1942 vastgesteld op 305 duizend personen.

    Demografie van de Indische Nederlanders, 1930–2001
    http://www.cbs.nl
    sche zin is te merken van ons koloniale verleden in het huidige Indonesië. Onder ‘eerste generatie Indische Nederlanders’ wor-den hierbij verstaan personen die …
    siBo

    • Boeroeng zegt:

     De basis voor die gegevens zijn het bevolkingsregister en de burgerlijke stand.
     Wellicht waren er tienduizenden niet geregistreerd in deze archieven. ( oa Bo Keller ?)
     En bedoel ik vooral als grootste groep indo-europeanen die hoorden of min of meer hoorden bij de Indische-Nederlandse gemeenschap.

     En in hoeverre zijn de Indonesische moeders en grootmoeders van Indische gezinnen meegeteld ?

   • e.m. zegt:

    @Maar daarom mag ik nog wel kritiek hebben hoe de Nederlandse politiek in een koloniale stellingname is blijven hangen@

    — Hoe je het wendt of keert, maar formeel hebben Indo’s/Indische Nederlanders geen poot om op te staan!

    En natuurlijk mag u daar bij voortduring kritiek op hebben. Maar is daarmee de kwestie opgelost ?

    Kijk, als de berg niet naar Mohammad komt, dan moet Mohammad naar de berg.

    Met andere woorden niet l*llen, maar poetsen.

    Twee voorbeelden:
    1. Schoonvegen Centraal Station Amsterdam (04/04/1967): “Wat de Nederlandse Spoorwegen en de politie maandenlang niet lukte, wisten de militairen binnen 5 minuten te bereiken.”

    2. Schoonvegen van de Dam (25/08/1970): “Premier De Jong keurde de actie officieel scherp af, maar gaf later in een vraaggesprek aan sympathie voor de actie te hebben gehad.”

    Hierboven wordt het CBS geïnstrueerd het aandeel Nederlanders met Nederlands-Indische roots naar 10% van de totale Nederlandse bevolking te verheffen.

    De Molukse gemeenschap maakte in de seventies daarvan slechts 0,25% uit!

    In de tweede helft van de 70-er jaren echter werden opeens met name donker getinte Indo’s op weg naar school of werk voor Molukkers aangezien en argwanend bejegend. Hoe kwam dat ?

    En neem nu nog eens mutatis mutandis die zinsnede over Premier de Jong in gedachten . . .

    De geëmigreerden hadden waarschijnlijk hun eigen sores, die laat ik qua relevantie buiten beschouwing. Maar de eerste generatie Indo’s/Indische Nederlanders in Nederland valt absoluut niets te verwijten. Die verdient groot respect omdat ze zich uit de naad heeft gewerkt om Nederland weer op te doen stoten in de vaart der volkeren en tegelijkertijd heeft ze de weg geplaveid voor een mooie toekomst van de tweede generatie Indo’s/Indische Nederlanders in Nederland.

    Dus . . .

  • Indorein zegt:

   “Immers regeren is niet in het verleden blijven hangen, maar juist vooruitzien!”
   Mijn idee is, dat regeren is vooruitzien met een goede kennis van het verleden, om zo te voorkomen dat je in dezelfde fouten treedt als je voorgangers.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Volkstelling 1930 (afgerond):
  Europeanen 240.000
  Indonesiërs 59.138.000
  Chinezen 1.233.000
  Andere Vreemde Oosterlingen 116.000
  Europeanen: 87% Nederlanders, 3% Duitsers en Oostenrijkers, 3% Japanners, 1% Engelsen, 0,27 % Amerikanen, Fransen 0,17 %. Niks geen Indisch, Indo’s, Indische Nederlanders. Dat waren gewoon Nederlanders. Ik heb het artikel van het CBS niet goed gelezen, maar ik kreeg de indruk dat ‘Indische’ Nederlander niet hetzelfde is als Indo o.i.d. Dat kan ook niet, in de burgerlijke stand is niets te vinden over ‘Indo’ o.i.d.. Wel zijn geboorteplaatsen geregistreerd maar in Indië geboren maakt je nog geen Indo en vele Indo’s zijn in Nederland geboren. Ik zou ook niet weten hoe of je Indo’s zou moeten tellen. Ik heb pas kennis gemaakt met ‘Indo’ volgens de Japanse indeling. Maar die verschilde nogal van plaats tot plaats. In Soerabaja was de indeling beperkt tot Belanda Totok, Belanda Kira Kira betoel en Belanda Indo. De Kira Kira betoel leek verdacht veel op de Totok en moest dus ook in het kamp.

  • Ron zegt:

   ! Indo en 2 Indische.
   1 Dutch and 2 Dutch people
   Buitenland kent ook geen Nederlanders.

  • PLemon zegt:

   @Hr Somers “ik kreeg de indruk dat ‘Indische’ Nederlander niet hetzelfde is als Indo o.i.d. Dat kan ook niet, in de burgerlijke stand is niets te vinden over ‘Indo’ o.i.d..”

   Feitelijk is het te doen gebruikelijk om burgers van een land aan te duiden met een zelfstandig naamwoord dat vh land is afgeleid. Nederland=Nederlander. Nederlands-Indië=Indische Nederlander enz.
   Maar Indo. ..?

   ***Men noemt zich Indisch dat afkomstig is van Indische Nederlander of Indo dat weer kort is voor Indo-europeaan. Een Indische Nederlander hoeft geen Indo te zijn, maar Indo’s noemen zich graag Indisch. Die Indischen delen zichzelf graag in generaties in, dat is tegenwoordig generatie 1 tot en met 4, ook op dit gebied bestaat er grote onzekerheid. De eerste generatie heeft daadwerkelijk in NederlandschIndië en/of Indonesië gewoond, nou zullen er niet veel meer zijn die Indië nog echt gekend hebben. Dat land hield 1942 op 8 maart formeel op te bestaan bij capitulatie voor de Japanse bezetter, nu 68 jaar geleden. De kinderen die meekwamen werden de 2e generatie genoemd, maar ook de kinderen die later in Nederland werden geboren en Ind(ones)ië alleen maar uit verhalen van hun oudere familieleden kenden. 
   http://www.temanteman.nl/indisch.htm

 7. rob beckman lapre zegt:

  Als er in 1930 geen onderscheid werd gemaakt onder de groep “Europeanen”(=zowel volbloed Nederlanders als Indo’s)dan moet ik vaststellen dat de groep “Europeanen uit vml.Ned.Indie”=lees Indo’s niet(meer)als zodanig door de (toen)zittende regering(Drees) werd erkend.Zowel Wim Willems and Hans Meyer schrijven dat (in de ’50’er jaren) “al had men BEWIJZEN Nederlanders te zijn,het Hoge Commissariaat der Nederlanden weigerde paspoorten af te geven aan hen die naar Nederland wensten te vertrekken”.Hier was sprake van regelrechte DISCRIMINATIE t.a.v.Nederlandse staatsburgers,die overigens in eind 1941/begin 1942 WEL (zijnde Nederlander!?!)onder de wapenen werden geroepen om voor Volk en Vaderland,de kolonie te beschermen.Ook ,veel later,werden barrieres opgeworpen om “back-pay”(een beladen woord)in de schoenen van dhr Soekarno,c.s.te schuiven.Waarom dan toch van ons verwacht 24/7. 365 dagen/jaar “Trouw aan de Souverein en Vaderland (beide met Hoofdletter)te zijn”,terwijl er overduidelijk verschil tussen “Continentale Nederlanders”(=wel “backpay”)en “Nederlanders uit het oostelijk deel van het Koninkrijk der Nederlanden” werd en wordt gemaakt.

 8. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Dhr Keller maakt wel een heel interessante opmerking, maar ik verwacht niet anders van hem.

  Zijn verwijzing naar “Demografie van de Indische Nederlanders, 1930–2001” is heel zinnig want in het rapport, gefinancierd door Het Gebaar, wordt op verantwoorde wijze het aantal van 305.000 Indische Nederlanders geloofwaardig gemaakt (plausibel?).

  Andere cijfers over het aantal Indische Nederlanders zoals bij Prof. L. de Jong is toch wel het resultaat van het betere duimenwerk, met een mooi woord veronderstellingen.

  Uitgaande van dit cijfer mag het aantal van 200.000 Indische Nederlanders of 75% der Indische Nederlanders buiten de kampen zoals vermeld in het topic “Andere Tijden” ook naar de vuilnisbelt verwezen worden. De journalisten althans die van Andere tijden doen hun werk niet. Kunt U wel nagaan hoe de kwaliteit van het programma zal zijn.

  Die video over de kennis van Indische Nederlanders op de Albert Cuyp Markt in Amsterdam zegt toch iets meer over de kennis van de interviewer over Indonesiers. Opmerkelijk is dat veelal allochtonen geïnterviewd worden terwijl ik weet dat de populatie in die buur vnl uit Nederlandse studenten bestaat . Maar de antwoorden van die studenten zal weinig tot niks verschillen van die der Allochtonen, waarvan acte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.