Onderzoek bevestigt: wrakken van Javazee verdwenen

De drie marineschepen die in 1942 vergingen op de Javazee zijn inderdaad van de zeebodem verdwenen. Onderzoek door Nederlandse en Indonesische experts heeft bevestigd dat er sporen van een bergingsoperatie te zien zijn. Onduidelijk is wie de wrakken uit zee hebben gehaald.   NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Onderzoek bevestigt: wrakken van Javazee verdwenen

 1. Boeroeng zegt:

  Hoe kunnen verantwoordelijke personen in de Indonesische overheid nou niet weten wie de bergers zijn?
  * de bergers moeten toch toestemming vragen bij een ministerie, waardoor er documenten zijn
  * de marine moet toch iets gemerkt hebben van maanden durende bergingen

  Is er een coverup gaande. Tijd dat journalisten dit uitspitten.

  • Hans Boers zegt:

   Boeroeng, zie dit gebeuren niet als enkel betreffende de wrakken van de Nederlandse schepen. Het hele gebied aldaar ligt bezaaid met wrakken van de allies destijds en die zijn ook ge-loot. Ik schreef al eerder: The Guardian maakte in 2014 al melding ervan. De Malaysische regering deed op eigen gelegenheid er iets aan doch kreeg geen steurn van de UK en Nederland, want Malaysia had een gebrek aan marine patrouille boten. UK zweeg, Nederland zweeg. Allen de VS deed er zelf iets aan (Houston).

   Ik kreeg een brief van de Nederlandse Marine vorige week met een verslag wat er gaande is en gaat gebeuren EN MET HET VERZOEK om de brief niet vóór heden maandag te publiceren… En de kranten stonden maandag bol van dit verhaal.

   Step Vaessen maakte einde november een filmpje voor Al-Jazeera en toonde daarin de “attributen” van de wrakken en in het filmpje een relaas met een lokale berger.

   Maar ja…

 2. Noor zegt:

  Buiten de territoriale wateren (12 mijl) is de zee vrij. De vrije zee (Hugo de Groot, mare liberum).
  Niemand is verantwoordelijk voor wat er daar gebeurt. Rommel mag opgeruimd worden. Fatsoenlijke duikers zullen de autoriteiten inlichten, maar boeven (slopers) hebben andere prioriteiten. Ik denk ook dat de wrakken van de hellships (Japanse vrachtboten) er niet meer liggen. De zeemansgraven van onze vaders bestaan niet meer….

  • Ron zegt:

   Ergens gelezen dat de Junyo Maru ongeveer 30 zeemijlen van Benkoelen, west Sumatra is gezonken.

   • wal suparmo zegt:

    Hoe is het met de VOC schepen die in de 17ee eeuw.Elke maand naar China gaan om PORCELEIN te halen/vervoeren.50% van die schepen zijn gezonken in Indonesische wateren en de inhoud waren sommige al geveild by Chrisity in Londen.

    • Arthur Olive zegt:

     Ik weet niet of deze show ook in Nederland is te zien maar hier hebben we een reality tv show, PAWN STARS, uit Las Vegas.
     Een tijdje geleden kwam er een vrouw met een VOC bel aandraven. Ze had die ergens in een benkel in de Molukken gekocht en had geen idee van de waarde.
     De Pawnshop gaf haar $8000 en het is geloof ik nu te koop voor $12500.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik kijk met genoegen en bewondering naar die pawnshop programma’s. Vooral die met de oude pa, zijn zoon en dochter.

     Bewondering, omdat die pandjesbazen de raarste dingen aangeboden krijgen en toch maar snel kunst van kitsch moeten zien te onderscheiden. Ze lopen best wel grote risico’s.

     Pak Pierre

 3. Noor zegt:

  Mijn marinemannetje thuis fluistert me net in dat de Junyo Maru bínnen de territoriale wateren tot zinken is gebracht. Rutte zou daarover wel met Indonesië kunnen praten over een onderzoek… De Suez Maru valt erbuiten. Ondertussen zou iemand in de politiek alvast uit kunnen zoeken hoeveel schepen er dan binnen die wateren vallen. Leuk huiswerk…

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik ben niet thuis in het zeerecht. Vraag me af of de 12 mijlszone ook geldt voor een archipel als Indonesia: Gelden de wateren binnen het eilandenrijk misschien toch als territoriaal of semi-territoriaal?

   Hoe dat ook zij, ik heb al eerder geschreven dat de Indonesische autoriteiten, zo niet op het niveau van de centrale regering in Jakarta, dan toch wel op hoog militair (marine) niveau geweten moeten hebben van de “bergings” operaties. Aan patrouilles van Marine, Luchtmacht en/of Kustwacht moeten die ongebruikelijke activiteiten op zee niet onopgemerkt zijn gebleven.

   Dan moeten grote brokken staal ergens (Madoera?) in Indonesia aan land zijn gebracht. Dat kan ook niet onopgemerkt zijn gebeurd.

   Ergo: Niet alleen de “bergers” en slopers hebben aan “Operatie Schoonschip” verdiend ……….

   Pak Pierre

   • bert zegt:

    Scherp gezien ,ik zou zeggen Pak Pierre als minister van Buitenlandse zaken na maart 2017 ! Nou ik kan je nu al zeggen plotseling liggen die schepen er weer !

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … ik ben al aan het voorsorteren. Ingeschreven voor een cursusje Engels (wereldtaal) bij de LOI. Dan met premier Wilders aan het hoofd de beuk er in. Geen handelsrelaties meer, geen toeristen naar Bali, tot onze schepen staalsplintertje voor staalsplintertje in elkaar zijn gezet en vervolgens met militaire eer afgezonken op de plek waar ze 75 jaar hebben gerust.

     Pak Pierre

    • wal suparmo zegt:

     In straat Banka licht een Japanse schip( vregetrn de naam). Met lijken van 3000 Japandde soldaten.Er wordt jaarlijks een cermonie gehouden.Ik begrijp niet waarom het niet gelicht wordt of SOEDA TIDAK ADA MEER!

    • wal suparmo zegt:

     Als het over EIGENDOM praat..Dan zijn de rechten van de eigenaar van de schepen al lang verjaard en als je over terrritory prast dan is het zeker binnen de Idonesische zee recht van 12 mijl.

 4. Jeroen zegt:

  Hopen dat ze in ieder geval van het wrak van de Junyo Maru afblijven.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja …. wat zouden ze met het wrak van ons eigen hellship hebben gedaan, de “Van Imhoff” die voor de West Sumatraanse kust met Duitse geïnterneerden in het ruim ten onder ging, getroffen door Japanse torpedo’s?

   Ook tot schroot verwerkt of ligt ze er nog, een zeemansgraf voor “staatsgevaarlijk” geachte Duitsers, zonder vorm van proces opgepakt en gedeporteerd, onder wie de beroemde schilder Walter Spies?

   Pak Pierre

 5. wal suparmo zegt:

  De Maduresen zijn der expert in .Zelf bij de MADURA BRUG kan het gebeuren indien het niet 24 bewaakt word. De Russische SLAGSHIP ORDJONJIKIDE(Irian) is een v oorbeeld.Na dat de bewapening en machine aan Taiwan was verkocht.Was het door Hadji SUKRI en zijn alle kampung mensen to enable them to go to pelgrimage to Mekka.

 6. bert zegt:

  Tja Pak Pierre maar als minister van B.Z hebt u natuurlijk een woordvoerder nodig ,die zo onduidelijk praat en denkt ,dat niemand er een nassibal van begrijpt,volgens mij is peter van de verkeerde generatie uw man ! Trouwens een goed baantje als uw bodyguard lijkt me ook wel ,ik heb alleen 1 probleem ik schiet en sla meteen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.