Hoe het is om spierwit te zijn met Aziatische of zwarte wortels

“Op mijn middelbare school zaten vooral witte hockeyers. Ik weet niet of ik het bewust deed, maar ik ging in die tijd vooral om met de paar Indo’s die er rondliepen. Die bespraken de hele tijd die verbinding tussen hen, de Indonesische woordjes, het eten, de cultuur. Dan kwam ook wel ter sprake dat mijn oma uit Indonesië kwam. Ik was dan wel een blanke Indo maar ik mocht daar wel bij horen. Ik vond dat Nederlandse ergens maar saai en lomp. Mijn broertje en ik zijn heel wit, maar mijn neefjes en nichtjes hebben allemaal groene en bruine ogen en zijn meer getint.” brandpunt.kro-ncrv.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

35 reacties op Hoe het is om spierwit te zijn met Aziatische of zwarte wortels

 1. Arthur Olive zegt:

  Een Indo die er uitziet als een Blanda kan soms meer rascistische opmerkingen te verduren krijgen over zijn of haar (ras) omdat in onwetendheid alle remmen los zijn.
  Zo’n Indo is incognito en kan alles horen en zien net als een vlieg op de muur.

  • Ron zegt:

   Wijlen mijn vriend Rudy van de Geld uit Glendora was een blanke Indo met blonde haren en blauwe ogen. Zijn vader was een totok met een hoge positie en zijn moeder een vrouw uit de kraton in Djokja. Rudy was een nucleair engineer. Maar als je hem niet zag en hoorde praten, wist je dat hij een Indo was. Hij was met een Mexicaanse getrouwd die geen Indo food lustte. Ze kookte voor haar zelf. En hij was een aardige Indo kok die voor zichzelf kookte. En dat deed hij vrij goed.
   Zijn huis had hij verbouwd en had een vreselijke mooie keuken. Zijn kookstel was van stainless steel met 6 burners en een grill.

  • bokeller zegt:

   Pak Arthur,
   Zo is het maar net.
   Veel meer racistische opmerkingen te horen
   gekregen , wel van beide kanten.
   Het vervelendste voor die partij is dan, dat
   het uitgesprokene niet meer terug kunnen nemen
   en zich dan in vele verontschuldigen wringen om
   zich dan vrij te pleiten.
   Soms lijkt ’t of je ”stiekem ” staat af te luisteren ,net
   als Uw vlieg op de muur maar dan ook rondvliegend.
   siBo

 2. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Peter van Straaten (ook Indo) zou zeggen, ik erger me , maar ik hou wel van ergeren. Op die lijn zit ik ook.

  Als ik bovenstaande verhaal van het topic lees, dan vraag ik me af of bovenstaanden van die andere generaties wel begrijpen wat ze zeggen . Alhoewel ik al vele jaren uit Nederland ben, Nederlands begint een buitenlandse taal voor mij te worden, is het Nederlands wat ze uitspreken niet te vergelijken met het Nederlands van iemand die met goed gevolg het examen van een inburgeringscursus heeft gevolgd. Met zo’n uitspraak over “”dubbele nationaliteit, hoef ik niet bij een psychiater niet aan te komen, die stuurt me regelrecht naar Bloemendaal. Alsof identiteit samenhangt met het aantal landen waar ik afkomstig ben.

  De volgende uitspraak geeft wat betreft de zinsopbouw en logica ook aanleiding tot hilariteit maar een fout zijn van de journalist is niet uitgesloten : Citaat:….. “Later wilde ik heel graag naar Indonesië en heb ik een half jaar op Papua gewoond, voor een stage in 2008. Maar het was overduidelijk dat ik daar niet thuishoorde.”…….
  Een familielid heeft wat vrijwilligerswerk gedaan in Cambodja, Peru en Bolivia, maar die dient niet aan te komen met die flauwekul dat hij daar niet hoort, dat is het punt ook niet.

  Het is toch niet teveel gevraagd iets over je achtergrond te overdenken, kritisch te bekijken, de gedachten op een geordende wijze achter elkaar te zetten en dat in behoorlijk en begrijpelijk Nederlands te uiten. Dat mag ik toch wel verwachten van iemand van de volgende generatie die alle mogelijkheden heeft om een behoorlijke opleiding, inbegrepen verstaanbaar Nederlands te volgen. Of zeur ik dan weer en stel overdreven eisen aan die andere en onze knuffelgeneratie?

  • Arthur Olive zegt:

   Peter van Straten (ook Indo) zou zeggen, ik erger me, maar ik hou wel van ergeren….

   Als Peter van Straten van ergeren heeft gehouden dan kan dat een teken van depression zijn en zelfs een personality disorder.
   Aan de andere kant in de natuur kan ergenis in een oester een parel produceren, dus zo moeten we maar denken over Peter van Straten.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja …. ergernis hoeft niet per se voort te vloeien uit depressie of een persoonlijkheidsstoornis. Meestal komt die door prikkels van buitenaf. De ene mens is daarvoor gevoeliger dan de andere.

    Het goede nieuws is dat ergernis kan leiden tot grote uitvindingen, prachtige literaire werken, humanitaire daden en misschien zelfs tot impeachment van Amerikaanse presidenten.

    Pak Pierre

    • Arthur Olive zegt:

     Ergernis is menselijk, maar daar ging het niet om.
     Het ging om het HOUDEN van ergernis en volgens Peter van den Broek zit hij ook op die lijn.

 3. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  excuus, ik lees het stuk nog een over dubbele nationaliteit dient natuurlijk dubbele identiteit te zijn. Ik dacht natuurlijk aan mijn zoon die een dubbele nationaliteit heeft maar een enkelzijdige identiteit

  Citaat “dubbele identiteit maar hun enkelzijdige uiterlijk” ?’ wat dient ik me bij enkelzijdig uiterlijk voor te stellen? ik heb zeker een dubbele identiteit en heb ook nog eens een dubbelzijdige uiterlijk!!! ja ja

  • Loekie zegt:

   “…die een dubbele nationaliteit heeft maar een enkelzijdige identiteit”.
   Een enkelzijdig bedrukt papier is een papier dat aan één kant bedrukt is en aan de andere kant blanco is. Zou zomaar kunnen zijn dat de blanco zijde gaande weg alsnog, misschien regel voor regel, bedrukt wordt, bijvoorbeeld als gevolg van een dubbele nationaliteit.

   • P.Lemon zegt:

    “.. hun.enkelzijdige uiterlijk” zou taalkundig ..hun eenzijdig( nl wit of blank ) gekleurd uiterlijk ” moeten zijn.

    Maar de auteur gebruikt ws ‘z;n dichterlijke vrijheid’
    Pete Wu (1985) houdt van schrijven, interviewen en verhalen in verschillende vormen.
    Hij werkt als (freelance) journalist en redacteur, schrijft over onrecht, film en de kleine Mensch en deed dat voor onder andere VICE, de Volkskrant, NOS, VPRO, IFFR, Mindshakes en Quest.
    http://petewu.nl/over/

  • Pierre de la Croix zegt:

   Aangezien de rode draad door dit thema betrekking heeft op kleur (“Hoe het is om spierwit te zijn”) denk ik dat de schrijfster met “enkelzijdig uiterlijk” tegenover “dubbele identiteit” bedoeld dat haar uiterlijk, helemaal blank, niet tjotjokt met (= past bij) haar 2 identiteiten die ieder een verschillende (huids)kleur weerspiegelen.

   Als mijn interpretatie klopt, dan zou “enkelzijdig uiterlijk” ook vertaald kunnen worden in “monochromatisch uiterlijk”, want volgens Pan Dale is “monochromatisch” iets (materie) dat bestaat uit licht van één enkele golflengte. Voer voor de geleerde natuurkundigen onder ons om e.e.a. verder uit te pluizen.

   Overigens gun ik de schrijfster haar verhaal, maar ik vind het veel lawaai over niets. Omong kosong, zo gezegd. Zo zou ik een autobiografie kunnen schrijven met de pakkende titel “Hoe het is om bruin te zijn met Europese of Arische wortels”. Who cares?

   Pak Pierre

 4. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  I care, ….kijk naar monochroom blauw van Yves Klein., maar dan hebben we het wel of Kunst . Deze Signora en die andere twee van een andere generatie hebben het wel op een platform Brandpunt-KRO:NCRV en dan hebben we het niet over borrelpraat. Dat brengt toch een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee, maar ik heb niet het idee dat die Children of God zich daarvan bewust zijn. Het gaat niet alleen om de perceptie maar ook om de bewustwording: waarmee zijn zij eigenlijk mee bezig en dat stel ik bij bovengenoemden ter discussie.

  Wat zij zeggen klinkt op het eerste gezicht wel leuk en aardig, moet kunnen, maar bij nadere bestudering praten zij wel anderen na in allemaal stereotypen, privileges van de Witten. Ik heb die link van dhr Lemon gelezen, mijn dank is aan hem groot, en die Pete Wu zegt in een paar woorden meer zinnige dingen dan die van die andere generatie in al die mooie praatjes bij elkaar.
  Dhr de la Croix zou eens achter de schermen dienen te lezen, daar wordt hij wel wat wijzer van.

  Dat Nederlands van die van de andere generatie.? Zelfs een allochtoon als ik zou me ervoor schamen. Dichterlijke taal? het lijkt mij meer liederlijke taal en ze hebben nog geen eens gedronken. Want zeg nou zelf, wie kent er eigenlijk een Indische dichter behalve dan Tjalie Robinson.:

  Anders niet.
  Soms is het land van Antjol net
  als Holland. Als het regent en de saaien
  regenwolken laag en donker overwaaien.
  Als de leien rawa-plassen met
  hun dodden, lis en riet
  polders zijn en anders niet.

  laten die would-be en schijn-Indo’s eens hun klassiekers lezen en ophouden in hun navel te staren.

  • Pierre de la Croix zegt:

   “Dhr de la Croix zou eens achter de schermen dienen te lezen, daar wordt hij wel wat wijzer van”.

   “Dienen te …. “. Alweer zo’n hoogdravend imperatiefje van een alwetend heer van een andere generatie.

   Meneer De la Croix geeft er vaak de voorkeur aan om datgene wat hij leest op zich in te laten werken en daar zijn eigen gedachten op los te laten. Zijn die gedachten in andermans ogen verkeerd, soit. Meneer De la Croix zou dan kunnen vinden dat de mening van de andere hout snijdt en legt zich vervolgens bij die mening neer. Meneer De la Croix kan ook vinden dat de andere het toch faliekant mis heeft. Dan behoudt meneer De la Croix zich het recht voor daarover ook iets te zeggen/schrijven. Men kan er echter van verzekerd zijn dat meneer De la Croix niet eindeloos en op hoge toon blijft doordrammen om zijn gelijk te halen. Daar is meneer De la Croix te lui voor, zo niet te wijs.

   Pak Pierre

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    Goh zeg, imperatief? Zit achter mijn bloemrijke taal dat ook achter? Wist ik helemaal niet, dat had ik toch niet zo bedoeld, ik ga toch geen oudere Heer en zeker niet dhr de la Croix, op hoge toon bevelen geven, dat is toch geen Hormat, tenminste niet bij mij, dan draaf ik toch wel door.

    Ik ben fluks imperatief gaan opzoeken, imperatief, imperator? dat riekt iets naar pluralis maiestatis.
    Wat mij opvalt is dat dhr de la Croix doorgaat in de Hij-vorm. Heeft dat iets te maken met zijn dubbele identiteit?

    Ook vreemd dat mij alwetendheid wordt verweten. ik dien de Heren hun weetachtigheid/alwetendheid toch niette verwijten en vergelijken met een veredeld soort duimzuigen?

   • Ron zegt:

    Naast al uw commentaren, zou ik het prettig vinden als U ook eens met een goed onderwerp/verhaal naar voren komt en het aan de heer B doorgeeft ter publicatie.

 5. George zegt:

  After all there is but one race:humanity

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja … ik had altijd gedacht dat rassen ook bij andere diersoorten voorkomen.

   Pak Pierre

  • Indorein zegt:

   Ik heb het al eens eerder hier gesteld, maar nu dan nog eens ter opfrissing:
   De wetenschap (ja, de academische!) heeft al lang vastgesteld dat ALLE MENSEN die thans op aarde leven zijn voortgekomen uit dat ene (echt)paar ergens in de hoorn van Afrika. We zijn dus allemaal (verre) familie van elkaar.
   Dus “what the f..” (hierbij mijn welgemeende excuses aan de Amerindo’s voor dit woordgebruik, maar hier in NL is dat intussen “common language” geworden, ook onder de Indo’s) maakt het uit wat je kleur is! Wees blij, dat (letterlijk!) niet iedereen grijs is, of zwart of oewit (Sorry Surinaamse Indo’s, …uh, zijn die er eigenlijk wel?).

   • Pierre de la Croix zegt:

    Buschauffeur in het nog streng gesegregeerde zuiden van de VS van Amerika tot passagiers: “In mijn bus geen rassendiscriminatie. Jullie zijn allemaal groen. Nu de lichtgroene mensen naar voor, de donkergroene moeten achter zitten.

    Pak Pierre

    • PLemon zegt:

     Hr Pierre ” Jullie zijn allemaal groen”

     Cit: Chris Dorsman :
     “Doordat ‘witte’ mensen zichzelf aanduiden als ‘blank’ plaatsen zij zichzelf buiten alle genetisch gedefinieerde groepen, terwijl dit onjuist is. De witte huidskleur is afkomstig van de zwarte huidskleur, wat onder ander door evolutie veranderd is……….

     Daarom is de scène waarin kinderen de  “Clark’s Doll Test” doen ook zo krachtig. In deze test wordt immers duidelijk dat kinderen die door hun ouders worden opgevoed met de notie dat iedereen gelijk is, ongeacht kleur, geslacht of religie, andere keuzes maken dan kinderen die dit niet meekrijgen. Wanneer dit gelijkheidsbesef niet duidelijk aangewakkerd wordt vult het kind het beeld zelf aan met alle indrukken die het al heeft. Deze indrukken zijn een aaneensluiting van stereotypen en geven een vertekend beeld. Een beeld waarbij witte mensen altijd de slimste, beste en mooiste zijn; en de zwarte mensen de stomste, stoutste en lelijkste.
     http://jalta.nl/binnenland/waarom-bewustwording-van-kleur-belangrijk-is/

 6. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Maar het dan al niet hardop benoemen van zo’n ‘perfecte’ minderheid zoals Indischen heeft een keerzijde, want er wordt automatisch een hiërarchie van minderheidsgroepen gecreëerd, terwijl de dominante witte groep nooit hoeft na te denken op welke plek van deze ladder ze staan. “Dat zie je zelf zo” is makkelijk praten wanneer je op de top van de berg staat.

  Ook ik dacht vroeger dat blank de norm was: later als ik groot ben, krijg ik een baard, word ik Europees en/of Dennis Bergkamp om een voorbeeld te noemen. Ik deed een knijper op mijn Aziatische, dus platte neus in de hoop een smallere Westerse snufferd te krijgen. Mijn zusje en ik stootten elkaar weleens aan op straat: ‘Pas op, daar heb je een stink-Aziaat’. We deden gewoon net zo hard mee, omdat we dachten dat alles wat niet wit is nooit gelijk kon staan aan Dennis Bergkamp.

  Niemand zegt het eigenlijk ooit hardop, maar sommige niet-witte groepen zoals Indischen hebben wellicht stiekem ook privileges – een ongemakkelijk gevolg van Het Systeem. Op basis daarvan krijg ik minder recht van spreken, net als de witte Nederlander. Maar we zijn nog niet zo ver dat we deze strijd kunnen oplossen zonder hulp van de dominante groep – dat ontkennen vertraagt het proces enorm

  Met dank aan dhr Lemon voor het lezenswaardig artikel en bovenstaande geschreven vrij naar Pete Wu

  • Loekie zegt:

   De pasta is niet goed gevallen vandaag?

   • Loekie zegt:

    Blank is ook in de minderheid in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. En ook in veel eredivieclubs

    • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

     Blank is de norm, dat is wat anders dan in de minderheid zijn. Het gaat om macht en dan bepaalt blank de norm.

     Dhr Loekie heeft mijn reactie niet begrepen. Als hij enigszins de moeite had genomen om de Link van heer Lemon te volgen http://petewu.nl/over/ dan had hij kunnen lezen wat deze toch bovengemiddeld intelligente en interessante Heer geschreven heeft, ik heb dat op mijn eigen wijze vervormd, de woorden zijn niet van mij, maar heb hem wel als bron opgegeven, ere wie ere toekomt.

     Dus Heer Loekie, volgende keer wat pasta eten, dat verscherpt de oplettendheid, zoal die aanwezig is. Trouwens vandaag heb ik paella gegeten, wij eten uit goede gewoonte ook des middags warm.

    • Indisch4ever zegt:

     Wel Loekie… je maakt je een beetje te druk over wel of niet blank.
     Blanke mensen zijn niet in de minderheid in genoemde steden en voetbalclubs

    • Loekie zegt:

     Beste Boeroeng, je weet beter, weet ik zeker. En mocht je twijfelen, raadpleeg google en stel vast dat in de door mij genoemde steden meer dan 50% van de inwoners van niet-Nederlandse afkomst is.
     En kijk zondagavond naar Studio Sport en bestudeer de opstellingen der elftallen.

    • Indisch4ever zegt:

     Loekie… wat is je bron op het internet dat 50% van die stedelingen niet van Nederlandse afkomst is ?
     Je had het toch over blanke mensen die een minderheid zouden zijn in de grote steden?
     Koningin Maxima woont in Wassenaar. Zij heeft geen Nederlandse afkomst , maar is toch blank.
     Net zoals vele Indische mensen. Die over het algemeen wel een Nederlandse afkomst hebben

     Het doet me denken aan dit bericht uit december

     Nederland
     In Nederland wordt geschat dat op dit moment 19 procent van de bevolking moslim is, bijna één op de vijf mensen. In werkelijkheid is het 6 procent. Nederlanders schatten dat in 2020 26 procent van de bevolking moslim is. In werkelijkheid komt dat uit op een kleine 7 procent.

     http://www.rtlnieuws.nl/nederland/er-zijn-veel-minder-moslims-in-nederland-dan-we-denken

     met andere woorden …. mensen overdrijven het ” buitenlands gevaar” .

    • Loekie zegt:

     Je moet twee zaken van elkaar loskoppelen ( doe ik voor mezelf): niet-blank en gevaar.
     Als iemand, in welk verband ook, opmerkt dat Nederland steeds meer aan het verkleuren is, betekent dat niet dat die persoon dus anti-kleur is of dat hij bang is of dat hij haat zaait. Nee, hij stelt alleen iets vast. En die vaststelling is nog juist ook.

     http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=70748NED&D1=0,2,4,16,18,20,22,24&D2=a&D3=0&D4=a&D5=l&HD=090707-1905&HDR=T&STB=G4,G2,G1,G3

    • Indisch4ever zegt:

     Loekie, Je verwijst naar een link die moet bewijzen dat bijv Amsterdam voor meer dan 50% niet-blank en niet-Nederlands is ?
     Maar dat staat er niet bij Amsterdam . Daar staat 51.1 % in de kolom ‘allochtonen’.
     Een groot deel van die groep is wel min of meer blank en heeft wel een Nederlandse herkomst.
     Idem voor andere grote steden.

    • Loekie zegt:

     Wat je wilt Boeroeng, ik vind alles best.

   • bert zegt:

    Als ik zo kijk naar die Latino koppen denk ik een Indo valt daar helemaal niet op ,effe wit petje opzetten je naam veranderen van Ron naar Ronaldo,wat Spaans babbelen et voila een Indo minder ,een Latino erbij ! Hier in Nederland denken mensen vaak dat ik een Mexicaan ben ,vooral door die grote snor.

 7. bert zegt:

  Ha ha ha Leuke reactie van Loekie !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.