‘Zonder minderheden gaan we naar de filistijnen’

maxdaniel_politieDaniel werd geboren in Indonesië en komt uit een militaire familie: zowel zijn vader als grootvader diende in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Op 1,5-jarige leeftijd migreerde Daniel met zijn ouders naar Nederland. Hij groeide op in Oosterbeek tussen allochtone kinderen. Zijn afkomst speelde nooit een rol, zegt Daniel. Totdat hij in 1976 bij de politie ging werken.’Ik kreeg mijn eerste leidinggevende functie toen ik 24 was. Ik kwam te werken naast vier oudere mannen, allemaal 50-plussers. Een van hen had veel draagvlak onder agenten. Hij was een stoere bink met een grote bek die nog in Nederlands-Indië had gediend. Na een tijdje bekende hij dat hij aanvankelijk niet goed wist wat hij aan moest met een ‘koeli’ toen hij hoorde dat ik zijn baas werd. ‘Want in mijn diensttijd heb ik jullie volk alleen maar geneukt of doodgeschoten’, zei hij. ‘Maar nu ik jou ken, vind ik je een kanjer.’
Volkskrant

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

22 reacties op ‘Zonder minderheden gaan we naar de filistijnen’

 1. rob beckman lapre zegt:

  Als ik dit artikel lees dan denk ik aan mijn (vml)flatbewoner ,inspecteur Politie Daan,die helaas onverwacht-en veel te jong-kwam te overlijden.Door historische banden met Malukku verbonden schrijf ik; Daan,ik hoop dat jij als voorbeeld bent voor veel meer jonge mannen,en vrouwen,om ons land veilig houden.Hoewel het alweer zeven jaar geleden is, denk ik nog geregeld , met respect,aan jou.Rob

  • bert zegt:

   Mooi eerbetoon ! Ook respect aan die Indische commissaris ,hij ziet het goed .

   • Loekie zegt:

    De commissaris zal niet spontaan de media hebben opgezocht om zich uit te spreken over het beleid bij de politie. That’s not done. Hij zal wellicht aangewezen zijn door de korpsleiding om dat te doen. En waarom zal de leiding dat hebben gedaan? Om allochtone medelanders de kans te geven bij de politie te komen? Misschien niet. Maar misschien wel omdat de politieleiding (en de minister van veiligheid en justitie) moeten erkennen dat sommige medelanders van allochtone komaf zich niks gelegen laten liggen aan blanke agenten en dat de blanke politie wat dat betreft de slag heeft verloren.

    • Anoniem zegt:

     We zijn geen allochtonen, maar gewoon Indo’s: Een mengelmoes van Nederlander(Europeaan)en een Aziaat.
     Als we het erkennen, kan er niet meer gesproken worden over een Indo.
     Mvg.Jos H Crawfurd.

   • Indorein zegt:

    De man in kwestie zijn achternaam is niet Daniel maar Daniël. Ik ken zijn familienaam omdat hij een achterneef van moederskant is. Vreemd genoeg noemt hij zichzelf Daniel (ook tijdens een tafelgesprek met Pauw&Witteman indertijd). Misschien om te ontkennen, dat er o.a. Joods bloed in zijn aderen stroomt?
    Naar mijn weten wil hij ook niet als Indo bestempeld worden, vreemd! Omhoog gevallen?
    Valse schaamte? Wie zal het zeggen.
    Als je jezelf allochtoon noemt, dan ben je tegenwoordig iemand in NL. Je wordt alom gerespecteerd en met alle egards behandeld, met voorrang! Niet om wat je hebt behaald, maar simpelweg omdat je geen witte verderfelijke Hollander bent, die arme allochtoontjes door de eeuwen heen heeft verdrukt en vernederd.
    N.B.: ik ben een bruine Indo met een NL paspoort. Trots ook dat ik bruin ben.

    • Indisch4ever zegt:

     Wel indorein..je fantaseert teveel over hoe autochtonen niet gewaardeerd worden in dit land.
     Terwijl het juist mensen zijn met een duidelijke vreemde afkomst die minder gewenst en gewaardeerd worden.

    • Anoniem zegt:

     Heer Indorein: Wil het niet tot het uiterste drijven en wil er ook geen commentaar opgevangen.
     De man in kwestie ken ik uit de gemeente Arnhem, waar vele families van mij woont.
     Ik zelf ben een mengelmoes van: Chinees; Schots,Portugees&Ambonees……..maar ben gewoon een Indo “I’m proud to be an Indo”.
     En wil ook sterven als een Indo.
     M.v.g. Jos H Crawfurd.

 2. PLemon zegt:

  Bij het artikel denk je onwillekeurig aan de rol die de Indischen in vml Nederlands Indië speelden als intermediair tussen de inheemsen en de blanda’s.
  Zonder er zich van bewust te zijn maakt dhr Daniel een vergelijkbare vertaalslag tussen de nieuwe Nederlander en de autochtone kaaskop.
  Zoals destijds is gebleken is dat blank en bruin in hun eigen denk en leefwereld bleven, met als uitzondering als er een gemengd gezin werd gesticht.
  Zo ook hier in het hollandse dat beide werelden van immigrant en oorspronkelijke inwoner gescheiden blijven en dat de verschillen in maatschappelijke raakvlakken van werk en cultuur zicht-en merkbaar worden.
  Mogelijk dat alleen een biologische mix van de diverse etniciteiten (Brazilië?) sociologisch de scherpe kantjes kan laten verdwijnen.

  • Anoniem zegt:

   Dit is het werk van de regering: In Indië zaten we tussen wal en schip en werden we niet erkend als nazaten van de blanken; hier in Nederland zijn we plotseling de Indonesiërs.
   Bekend zijn we slechts bij onze blanke families en kennissen; overigens zijn we dus Indonesiërs net als de oorspronkelijke Indonesiërs hier te lande.
   Nederland shame on You.
   Mvg.Jos H.Crawfurd.

   • rob beckman lapre zegt:

    Dat doet de “simpelheid” van hen die de Indo “Indonesiers” noemt, tonen.Maar ach, neem ze het niet(al te veel)kwalijk.Gebrek aan (ENIG)historische inzicht is, m.i.te vergeven.(Uit de “pen”van een “niet-zo-makkelijk-vergeefbaar “persoon)

    • Anoniem zegt:

     Heer Beckman: Dit slaat toch alles.
     Waarom komen we in de geschiedenis lessen niet ter sprake; zijn ze bang dat ze vreselijke dingen hebben uitgehaald in Indië en nu het vreedzame en liefdevolle mensen zijn naar de tegenwoordige vreemdelingen die hier met ladingen vol binnen komen.
     Hypocrisie Ten top.
     Mvg.Jos H Crawfurd.

 3. RLMertens zegt:

  Wordt door de speciale werving van allochtone agenten het allochtonen aandeel in de misdaad terug gedrongen? Mi. moet iedereen(!) opgenomen worden, die de kwaliteiten bezit om agent te worden; blank/bruin/geel ea. Gezag geldt voor ieder kleur in onze maatschappij. Echter als het gezag zoals onlangs in Zaandam te kijk wordt gezet; jongen op het dak van een politie auto dansende, die een obscene vinger naar een agent uitsteekt/bespot etc. en daarbij nog op de film wordt uitgezonden en adequate politie reactie ontbreekt dan is er iets mis met het gezag. Dat de doelgroep ontbreekt heeft ook oorzaken; mi. zich niet met onze maatschappij/waarden en normen willen aansluiten/verbonden voelen. Een allochtone agent vertrekt, omdat hij zich in zijn groep ‘als overloper’ wordt beschouwd! Weer een ‘knuffelagent’ bijhalen?

 4. Boeroeng zegt:

  Van de nieuwe agenten heeft nu een kwart een migratieachtergrond, hoe kan dat zo snel?Het eerste succes in het bevorderen van de diversiteit bij de Nationale Politie is behaald. Van de nieuwe aanwas van zevenhonderd aspirant-agenten op de Politieacademie heeft dit jaar 25 procent een migratieachtergrond – een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dat zegt Peter Slort (58), portefeuillehouder diversiteit bij de Nationale Politie, in een interview met de Volkskrant. volkskrant.

  • Jan A. Somers zegt:

   Goed toch? Ik weet niet of in die macrocijfers ook een splitsing is naar welke migratieachtergrond. Is Indo daar ook een apart genoemde groep? Of zijn die gerangschikt onder de ‘witte politie’?

   • PLemon zegt:

    @. Is Indo daar ook een apart genoemde groep? Of zijn die gerangschikt onder de ‘witte politie’?

    Als commissaris Max Daniel als indischman zich alszodanig profileert?

   • RLMertens zegt:

    ‘corruptie bij de politie etc.’ – 16 van de 40 gevallen door agenten met migratie achtergrond! Dan gaan we inderdaad naar de filistijnen!

    • e.m. zegt:

     @ 16 van de 40 gevallen door agenten met migratie achtergrond! Dan gaan we inderdaad naar de filistijnen!@

     Valt wel mee 1: “”Van de mensen in de hoogste politieleiding – de zogeheten Top 61 – is de Nederlands-Indische Daniel de enige met een niet-westerse achtergrond.”” (1,6%)

     Valt wel mee 2: “”, omdat naar schatting maar één op de tien agenten een niet-westerse achtergrond heeft.”” (5.000 fte)

     ad 1: Politie Top 61 – 98,4 procent Westerse achtergrond
     ad 2: Agenten – 90 procent (45.000 fte) Westerse achtergrond

    • e.m. zegt:

     @Dan gaan we inderdaad naar de filistijnen!@

     — Vandaag toevallig van het ANP geplukt. Heb niet verder gezocht, sorry . . .

     “”ANP
     De rechtbank in Maastricht heeft ex-PVV’er Michael Heemels veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Volgens de rechtbank heeft Heemels als voorzitter van de PVV-Statenfractie zo’n 177.000 euro achterovergedrukt.

     Ex-gedeputeerde Ton Hooijmakers (VVD) heeft ruim drie ton aan de Staat betaald. Hij kreeg dat bedrag toen hij zich als lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland liet omkopen. Hooijmakers werd in februari na cassatie bij de Hoge Raad onherroepelijk veroordeeld voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.””

 5. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  citaat:………is de Nederlands-INDISCHE Daniel de enige met een NIET-WESTERSE achtergrond…..

  is Daniël Nederlands-Indisch of Indisch-Nederlands? waar ligt de nadruk op en wat heeft dat in de context van het artikel te betekenen?

  NIET-WESTERSE achtergrond? ….. Wat houdt dat niet-westers in? is dat geografisch bepaald omdat deze Heer uit Ned.Indie komt? Volgens sommige intellectuelen is INDIE een aparte staat die NEDERLANDS-Indie heet.

  Het artikel meer neo-koloniale prietpraat dat als etnisch profileren wordt verkocht, maar dat kan je verwachten bij de Volkskrant., een krant voor en door het Volk. De journalist snapt dus nul.

  • Ron Geenen zegt:

   @De journalist snapt dus nul.@

   Het is niet alleen de journalist, maar de grote meerderheid van de bevolking inclusief de regering toch. Misschien moet u of iemand anders maar eens langs alle pasar malams gaan en daar een paar vragen stellen aan de mensen die daar rondlopen, vooral aan de totoks en andere soorten bruintje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.