Verwonderd onbegrip in beeld

poirrieTrefzeker en mild-ironisch. Dat zijn de cartoons van de 90-jarige Indonesische tekenaar Jack Poirrié. Ze zijn nu verzameld.

De cartoonfiguren hebben een gekraste verschijning. Het haar van de blanke personages piekt, dat van de Nederlands-Indische mensen is zwart glanzend. Tekenaar Jack Poirrié (90) is geboren op Zuid-Sumatra en tekent al 40 jaar voor het Indische maandblad Moesson,NRC

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

23 reacties op Verwonderd onbegrip in beeld

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Indonesische tekenaar ……

  Tja …… Jack zal er met zijn gebruikelijke mildheid op reageren. Ik grijp als eerste naar zijn verhaal als de Moesson bij mij in de bus is gegleden. Een Indo om trots op te zijn. Zal zijn boek met verzameld werk zeker kopen.

  Pak Pierre

  • PLemon zegt:

   ‘Indonesisch’ misschien had Freriks voor de koppenmaker duidelijker moeten zijn?
   Nederlander met een Nederlands-Indische achtergrond. Vlgs het CBS😆

   • Anoniem zegt:

    Heer Lemon:We worden toch aangesproken als zijnde Indonesiërs;ik wist nog toen ik in Lunteren uit de trein stapte, dat er mij gevraagd werd hoe ik zo feilloos Nederlands spreek; Let wel het was bijna 1962,omdat we uit Nederlands Nieuw Guinea met de Zuiderkruis in oktober 1961 aankwamen.
    Mvg Jos H Crawfurd.

    • PLemon zegt:

     @Hr Crawfurd ” aangesproken als zijnde “Indonesiërs”.

     Oppervlakkig gezien had men het niet zo mis..we hadden een beetje het kleurtje en het uiterlijk en we kwamen in die jaren uit het land met de nieuwe naam : Indonesië.
     Vroeg aan mijn echtgenote(uut tukkerland) hoe de mensen uit die Indische instroom in de jaren vijftig werden genoemd. Nou het waren allemaal Ambonezen.😨

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … als een onbekend beestje zich ergens aandient en een naam moet hebben, dan krijgt het vaak, gemakshalve, de naam van een beestje dat al bekend is en er (een beetje) op lijkt. Mij valt het Guinese biggetje ineens te binnen.

     Niet voor niets werden Indo’s in vooroorlogs Nederland door de Rotterdamse slagersjongens nageroepen met “pinda, pinda, poep sinees”. Zo kan ik mij voorstellen dat Indo’s die kwamen te wonen in plaatsen met een grote Molukse gemeenschap over de Molukse kam werden geschoren. Menig Indo merkte het ook toen in de zeventiger jaren v.d.v.e. Molukkers door kapingen en gijzelingen nationaal en internationaal in de schijnwerpers kwamen te staan.

     Toen ik midden vijftiger jaren v.d.v.e. op de fiets door Duitsland trok was ik voor menig Duits kind “ein Neger”. Omdat Duitsland toen geheel wit was, zeker in de kleinere steden en dorpen, en mensen met een andere kleur dan wit een zeldzaamheid waren en dus geen specifieke naam hadden. Voor de liefhebbers: Zie ook mijn pikiran “Ein komischer Holländer” uit 2011, lang lang geleden.

     Pak Pierre

    • Boeroeng zegt:

     De schrijver van het artikel is Kester Freriks. Hij heeft een indië-achtergrond en ik vermoed dat hij niet de kop van het artikel heeft gemaakt
     (de 90-jarige Indonesische tekenaar Jack Poirrié )
     Dat zal wel een jonge redacteur zijn van 40 min, die denkt dat Indonesische het juiste woord moet zijn.
     Heel normaal gat in de kennis van jonge journalisten.

     Ik heb de redactie gemaild hierover. En ik verwacht geen antwoord . Zo werkt dat vaak.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Inderdaad, Kester F. zou het beter moeten weten.

     Pak Pierre

    • Boeroeng zegt:

     Parblue…..
     Ik kreeg antwoord van NRC

     Geachte,
     Hartelijk dank voor uw bericht. Hieronder vindt u de reactie van de auteur van het artikel, Kester Freriks:

     De heer Poirrie heb ik telefonisch uitvoerig geïnterviewd en hij geeft aan zichzelf als Indonesiër te beschouwen, strikt genomen is hij inderdaad Nederlander maar ‘zijn hart’ is Indonesisch en betrokken bij alles wat Indonesisch is, zoals hij aangaf. Hierdoor is uiteindelijk in de kop mogelijk Indonesiër komen te staan. De afzender van Indisch4ever weet ongetwijfeld uit eigen kring hoe ingewikkeld begrippen als Nederlands-Indisch, Indonesiër en Nederlander liggen in het bedoelde onderwerp.
     Met hartelijke groeten, Kester Freriks

     Met vriendelijke groet,

     —————
     Als een Indische Nederlander zegt dat ” mijn hart is Indonesisch” dan zegt hij nog niet “ik ben Indonesiër”.
     Maar is die kop boven het artikel niet door Kester Freriks gemaakt ?

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … ik vind dat Kester F. in ieder geval netjes heeft geantwoord en een plausibele verklaring heeft afgelegd. Als Jack P. him self heeft aangegeven zich als Indonesier te beschouwen, dan is het misverstand gauw geboren.

     We moeten ons verder maar geen zorgen maken over die kop en de maker ervan. Dat doet 99 % van de lezertjes van NRC Handelsblad ook niet. Die zijn al lang weer door andere zaken afgeleid. Trump bij voorbeeld …..

     Pak Pierre

 2. Huib Otto zegt:

  De verwijzing naar het NRC artikel over de catoonist Jack Poirré levert ook het NRC Artikel op als men iets verder naar beneden scrollt:… ” Helden met Bloed aan hun Vingers” …over het optreden van de jonge Indonesische Vrijheidsstrijders.
  Wat voor cartoon zou Jack daarover niet kunnen maken? Overigens mag ik me ook scharen onder de bewonderaars van Jack die indertijd meen ik in het Gelderse Voorst woonde. Heerlijk in het buitengebied.

  • bo keller zegt:

   Is het de lezers van Indisch4ever opgevallen,
   dat de Balinese danseres,in het Hoofdbeeld
   ons regelmatig in de maling neemt om zich
   bij tijd en wijle in ’n andere positie te plaatsen.
   Ik dacht eerst,dat er wat aan mijn ogen mankeerde.
   Pak Boeroeng,laat de dame wat vaker huppelen
   in die barre omgeving.
   siBo

   • Indisch4ever zegt:

    oeps…….. betrapt !!
    het werd tijd…

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja Pak Bo …. nu je er de aandacht op vestigt …..

    Als ongenood gast op deze site past mij bescheidenheid en mag ik natuurlijk geen commentaar leveren op de lay out. Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat er toch iets mooiers, treffenders, te verzinnen valt om de Indische Nederlander en/of “het Indische” in winters Nederland uit te beelden.

    De Indische Gemeenschap in koude ballingschap heeft toch niet of nauwelijks iets te maken met het landleven en kan ook niet of nauwelijks worden geassocieerd met Balinese danseressen.

    Misschien kan ome Jack worden gevraagd een mooie treffende cartoon op het thema te maken. Als het een centje kost dan zullen de vaste lezertjes en schrijvertjes van I4E toch zeker bereid te zijn die bij elkaar te harken in een gotong rojong, sorry “crowd funding” actie.

    Disclaimer: No offense meant.

    Pak Pierre

 3. Huib Otto zegt:

  Ik sluit me geheel aan bij de opmerking van Pak Bo.
  Het zou te gek zijn al al die figuren en beestjes in het hoofdbeeld echt bewegende belden vormen.
  Sooo…. beeldih seh om te nontonnen.
  Dus Boeroeng pakt deze uitdaging wel aan voor zover ik hem goed heb ingeschat.
  Maar of ome Jack de uitdaging aanneemt valt nog af te wachten.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ome Jack zal natuurlijk eerst moeten worden gevraagd en niet door mij, want ik ben niet de baas van het spul. Ik draag in bescheidenheid slechts een ideetje aan en natuurlijk help ik wel (mede)financieren als het moet.

   Er zijn misschien nog meer Indo’s 1ste, 2de, 3de, 4de generatie (m/v) die creatief en kunstzinnig zijn en benaderbaar voor de goede Indische zaak.

   Pak Pierre

  • Boeroeng zegt:

   Bewegende beelden in de banner bovenaan is niet mogelijk.
   Het zijn 2 banners die om en om zichtbaar zijn als de lezer naar een andere pagina van de weblog gaat. Zo laat ik de danseres dansen.

   Kweenie…. ik ga Jack niet vragen.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja … met respect en goede bedoeling, maar als een Indisch instituut als Indisch4Ever, wereldberoemd op het internet en daar buiten, zelf in zijn “banner” de argeloze buitenstaander met betrekking tot de Indische identiteit op 2 verkeerde benen zet, dan moeten “wij” trouwe lezertjes en schrijvertjes van I4E ons er ook niet over opwinden als die buitenstaander niet weet wie we eigenlijk zijn en ons allerlei namen geeft waarin wij ons niet kunnen vinden.

    Pak Pierre

 4. Boeroeng zegt:

  tip van een lezer

  sprechensieindoeuropaisch

 5. Anoniem zegt:

  Heer Lemon en als we ze nou Chinezen noemen; die zijn toch ook blank.
  Ik benoemd expliciet deze bevolkingsgroep, omdat ik in Indonesië zo werd geroepen, vanwege mijn lichte kleur t.o.v.mijn familie………Hoe zouden ze het vinden; ik ben benieuwd.
  Mvg.Jos H Crawfurd.

  • PLemon zegt:

   @Hr Crawfurd: “als we ze nou chinezen noemen…..Hoe zouden ze het vinden?

   Bedoelt u dat de Indo’s (met een blanke huidskleur) voor Chinezen worden aangezien? Heb vroeger wel eens zoiets opgevangen toen jongelui mij hier op de fiets inhaalden en een opmerking maakten ‘ over die Chinees enz. ‘, hoewel ik toch chocola getint ben.
   Persoonlijk denk ik dan : Dat komt zeker van hun bezoek a/h chinees restaurant of kenden ze de woorden ambonezen/Indonesiërs niet. Gewoon ‘dogol/tolol”

   • bo keller zegt:

    En ”Japanner” werd ook wel genoemd
    en wel voornamelijk in militaire dienst.
    siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     In mijn militaire jaren (1962 – 1970) bij de KL in Nederland was het leger vergeven van de KNIL peuken in alle rangen en standen en in alle kleuren bruin. Geen dienstplichtige of beroepswitneus die er aan dacht ze voor Japanner of Chinees te verslijten. In het enkele geval dat een dienstplichtige dat bewust of onbewust wel deed, zou hem dat op 10 rondjes voetbalveld met bepakking hebben gestaan.

     Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.