Decoratie

verhallen

Op 17 november heeft de heer J. Verhallen door burgemeester A.A.M. Brok twee onderscheidingen uitgereikt gekregen. Het gaat om het Mobilisatie Oorlogskruis en het ereteken Openbare Orde en Vrede met jaargespen 1946. De heer Verhallen krijgt deze eretekens uit erkenning voor zijn werk als KNIL-militair.

De heer Verhallen heeft de onderscheidingen ontvangen, omdat hij sinds 1941 onderdeel uitmaakte van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Daar heeft hij gediend tot 1947 en is op verschillende plekken gestationeerd geweest. Ook is hij krijgsgevangene gemaakt in 1943 en heeft moeten werken aan de Birma-Siam-spoorlijn.


Nicole Bruininga over de broers Hertel .


Klik, voor het hele artikel

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Decoratie

 1. rob beckman lapre zegt:

  De jongere broer van Pa, Jan Beckman Lapre,24/08/1912 (Sidoardjo),overleed 31 jaar oud, op 06/08/1943, slechts 17 maanden na oproep als reservist, in Maoemere (Flores).
  Pa stierf,19 maanden na oproep als reservist,in october 1943 op eiland Haroekoe(Molukken).
  Grootmoeder verloor in een klap beide zonen.En nog komt Japan met allerlei politieke motieven van de Grote Mogendheden,er genadig vanaf. Opdat hun offer niet vergeten wordt.

  • brijl, J.Z. zegt:

   Beste Rob,
   Het onmenselijke en wrede optreden van de Japanse militairen en Koreaanse militairen in Japanse Dienst, heeft inderdaad veel slachtoffers gekend onder onze militairen en aan de Amerikaanse en Australische Kgvn.
   Doordat het Japanse schip “Suez Maru” niet voorzien was van de verplichte “RODE KRUIS” tekens en de letters POW, wist men op het USN “Bonefish” niet, dat er geallieerde kgvn a/b van dit Japanse schip zaten.
   Nadat het schip zinkende was, begonnen de Japanners met mitrailleurvuur op de drenkelingen die in de zee rondzwommen te schieten. Bovendien had men ook geweerschutters aangewezen, die op de drenkelingen schoten.
   Van de vroege morgen tot ’s middags 16.00 uur bleef men op de drenkelingen schieten. Wat een vreselijke moordpartij moet dat geweest zijn.
   Slecht één kgvn ontsnapte aan de dood, nl. een Britse militair, die later werd gered. door Australisch oorlogsschip.
   Via Google kunt U de namen (slachtofferlijst) van alle Nederlandse, Ambonese en Menadonese slachtoffers terugvinden van deze “moordpartij”!
   Mochten er Lezers zijn, die families kennen van deze overleden onschuldige slachtoffers, dan zou ik daar graag de gegevens van willen hebben, zodat ik ook voor hen een eervolle onderscheiding kan aanvragen. Van financiële zaken/toekenningen weet ik helemaal niets en kan U daar dus niet mee helpen.
   Maar door te zorgen dat de families van de tijdens WOII overleden militairen alsnog (veelal postuum) alsnog hun “bintangs” op een eervolle wijze uitgereikt krijgen, daar kan ik wel voor zorgen.
   Maar het belangrijkste wat ik verder daarmee bereik alsmede de betrokken families, dat zij eindelijk naar meer dan 70 jaar EERHERSTEL hebben verkregen!
   Dat betekent verder, dat deze families eindelijk voor een deel van hun verdriet, een plaatsje hebben gevonden aan “de kapstok” waar zij hun verdriet aan kunnen
   ophangen.

   met hartelijke groet

   Jacq.

   • wal suparmo zegt:

    Niet vergeten de Chinezen uit FORMOSA/TAIWAN die ook dienst hadden gedaan voor de Jap.omdat hun land gekolonizerd was .En hun namen moesten veranderen in Jap. namen.De Koreaanse en Chineze soldaten zijn juist hartvochterger dan de SAKURA Jap.Het is toch altijd zo in de wereld.De Abonese en Menadose KNIL soldaden worden meer gevreest wegens hun wreedheden, door de TNI dan de Belanda totok en Indo.
    ik ben niet opzoek naar EEREHERSTEL als erfgename van mij Oom, Maar gewoon zij rechten die nooit is uitbetaald en al geweigerd is door de SVB. Met uitdaging dat ik een rechtzaak der van kan maken.Dat erg fals is omdat ze drommels weten hoe en wat mijn possitie is.

 2. Pierre de la Croix zegt:

  Uit respect voor de mensen die na zoveel jaren hun oorlogsherinneringsbintangs hebben gekregen wil ik toch opmerken dat die ene bintang voor de heer Verhallen NIET is het ereteken “OPENBARE Orde en Vrede”, maar gewoon voor “Orde en Vrede”. In hun tijd een veel moeilijker opdracht die moest worden uitgevoerd.

  Pak Pierre

 3. wal suparmo zegt:

  Mijn oom Eduard Donald Kortelink(ongetrouwd) begraven ereveld Tantoei Ambon VAK 5,RIJ D,NO.4.Gestorven Haroekoe.Nooit rechten uitbetaald aan erfgenaam.
  Mijn neef Egbertus Kortelink( ongetrouwd) begraven ereveld Kembang Kuning Surabaya, no;B 265.Gestorven Surabaya.IDEM.

 4. Anoniem zegt:

  Een koperen speld is altijd goedkoper dan geld. Dat is een manier om je schulden af te belalen.
  Cap

 5. Anoniem zegt:

  Een koperen speld is altijd goedkoper dan geld. Dat is de manier om je schulden af te belalen.
  Cap.

 6. RLMertens zegt:

  En het ereteken(!) voor Openbare Orde en Vrede met jaargespen(?) 1946. – Zelfs na 70 jaar nog steeds een ereteken. Zelf voor openbare orde? Vanwege ambtelijke molens? Pelan-pelan sadja.
  Kabar angin aangaande Indië onderzoek nog onderweg?

  • Jan A. Somers zegt:

   Chagrijn, zoals gewoonlijk. Zit waarschijnlijk in de tekstverwerker. Selecteren , kopiëren, plakken. Doe ik ook hoor! Maar wel anders.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Doof en blind voor andere geluiden en inzichten blijft de heer ing. R.L. Mertens zijn mantra reciteren. Toont zelfs geen respect voor mannen die in tijden van nood onder de wapenen werden geroepen om te doen wat broodnodig werd geacht: Handhaven van Orde en Vrede in onrustig gebied waar terreur, moord en doodslag de norm waren geworden.

    Lama Thubten Yeshe over mantra’s:

    “Mantra’s brengen een sterkere, meer geïntegreerde en gerichte concentratie teweeg. Hierdoor worden we minder snel afgeleid, afleidingen die veroorzaakt worden door de manier waarop wij gewoonlijk op externe stimulatie reageren”.

    “Wanneer we een diepgaand inzicht in de leegte proberen te verkrijgen dan is het absurd als we genoeg tijd hebben om te eten en te slapen en geen tijd hebben om mantra’s te reciteren”.

    Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Ik vond ‘chagrijnig’ nog het meest nette woord. Maar dit was kwetsend, niet alleen voor de ontvangers van hormat waar ze gewoon recht op hebben, en waar ze blij mee zijn, maar ook voor hem die zich de laatste jaren zo druk maakt om rechthebbenden op te sporen. Het was niet zomaar een mening. Ik krijg vaak genoeg minder aardige meningen over mij onder ogen en heb daar uiteraard geen moeite mee. We leven in een vrij land. Maar dit was kwetsend, gemeen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach ja …. de goede man is al jaren lang zo verstrikt in zijn EIGEN waarheid en dus zelfs zo blind voor andermans gevoelens dat hij maar blijft doordraven.

     Wat zou een rechter zeggen? “Verminderd toerekeningsvatbaar en dus wel schuldig, doch ontslagen van rechtsvervolging?”

     Een Tee-Bee-Esje helpt ook niet meer. Gewoon in zijn sop gaar laten koken.

     Pak Pierre

    • RLMertens zegt:

     @JASomers; ‘kwetsend etc.’- Inderdaad. Om als overheid, na alle doorstaande ellende nog deze mensen in de WAAN te brengen/te houden met ‘zoethoudertjes/medailles’ ed. Onder de mom van vaderlands liefde. Terwijl ze oa. naar hun backpay kunnen ‘fluiten’. Om ondervonden schade aan lijf en huis tijdens oorlog/politionele periode maar te zwijgen. Kwetsend ook voor mij, als ik aan mijn vader denkt.

 7. Huib Otto zegt:

  Dieptreurig dat je als nabestaande van een militair deze schoffering moet lezen. De militair die zijn leven liet tijdens het gevecht, maar ook heel vaak van ellende omkwam in de Jappenkampen,wreed omgebracht of door zware dwangarbeid, ondervoeding, ziekte en dan ook nog afgemaakt door peloppors/pemuda’s zonder dat daar directe aanleiding voor was, anders dan dat deze moedige vrijheidshelden tijdens de bezetting door de Japanners en hun eigen leiders zijn opgezet tot de wandaden ter meerdere eer en glorie van de Keizer en de collaborateurs. Trouwens in 1965 deden ze het nog eens dunnetjes over.
  Maar nu tegen hun eigen bangsa.
  Ook een zeer onbeschofte schoffering van een nobel man die zich het lot van de militairen en hun nabestaanden aantrekt en nog steeds werkt aan eerherstel. Ere wie ere toekomt is zijn motto..

 8. brijl, J.Z. zegt:

  Beste Huib,
  Lang geleden heeft mijn overleden vader mij het volgende geleerd:
  – één gram WAARDERING is meer waard dan 1000 kg KRITIEK;
  – En een heel oude Ethiopiër die zich net als ik zich had geërgerd over allerlei hoge heren, die in dure auto’s, even kwamen kijken, hoe wij de arme door de droogte getroffen plaatselijke bevolking hielpen – en zij daar achteraf daar overal zinloze kritiek op hadden – kwam op een gegeven moment naar mij toe zei….Heer……U moet zich aan deze waardeloze, domme mensen niet ergeren….want……..EERST ALS DE HYENA VOORBIJ IS BLAFFEN DE HONDEN….
  ……ik denk, dat ik het daarbij maar zal laten Huib.

  mhgr.

  JZB

 9. Huib Otto zegt:

  Dag Jacq,
  Woorden die getuigen van veel levenswijsheid en ervaring. Een mens is nooit te oud om te leren en ik zal proberen me aan die domme uitspraken ook niet meer te ergeren. Laat staan r op te reageren. Maar soms is het welhaast onmogelijk als een mens doe zoveel goed werk verricht op ongepaste wijze de grond in wordt geboord.
  Maar een oud Amsterdams gezegde die ik in de 60-er jaren leerde van mijn schoonmoeder luidt:

  ………………………MEN WORDT NOOIT DOOR EEN RIJTUIG OVERREDEN,
  MAAR ALTIJD DOOR EEN STRONTKAR………………………..

  Ik zal daarom indachtig je wijze woorden voortaan op vuilspuiterij niet meer reageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.