Racisme: ‘Ik dank God dat mijn kinderen blank zijn’

bndestem:      Naar mijn eigen land? Wordt dit écht tegen mij gezegd? Lieve mensen, ik heb geen eigen land. Mijn moeder is half Indisch, half Nederlands en is hier geboren. Mijn vader komt van Curaçao. Welk ander land dan Nederland heb ik? Mijn land is Nederland. Ik ben hier geboren en getogen.
Voor dit land heeft mijn opa in de oorlog gevochten. Dit is het land waar ik thuis kom na vakantie. Het land waar ik dol op ben en mezelf ooit veilig voelde.
Maar de laatste tijd voel ik mezelf niet meer veilig. Iedereen om mij heen is blank en voelt zich blank. Zij weten niet wat racisme is en wat het met je doet. Het enige wat ze zeggen: ‘Sta er toch boven.’ Een paar maanden geleden riep er iemand naar mij: ‘Klim terug in die bananenboom.’ Mijn moeder was erbij en dacht dat hij bedoelde dat ik terug moest gaan naar de Bomenbuurt, want zo wordt onze wijk Tuinzigt genoemd. Ik heb haar even uit haar droomwereld van positivisme gehaald. Die meneer bedoelde gewoon dat ik een aap was.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

26 reacties op Racisme: ‘Ik dank God dat mijn kinderen blank zijn’

 1. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””‘Klim terug in die bananenboom.””””””””

  “Hoe lang is het geleden, dat ik dat ook heb gehoord?

 2. Anoniem zegt:

  Discriminatie gebeurt er altijd in Nederland, daar wil ik het niet over hebben: Het wordt toch altijd ontkent.
  Waar ik het wel over wil hebben is: Over het half, of je bent Indo of niet. Een Indo is reeds een gemengd individu; dus Geen driekwart of half of wat dan maar ook. Wees er trots op een Indo te zijn….I’m proud to be an Indo.
  Soekarno liet weten een Indo te zijn, maar kreeg verwensingen naar zich geslingerd; om die redenen heeft hij afstand genomen van zijn Indo zijn.
  Mvg.Jos H Crawfurd.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””””I’m proud to be an Indo.””””””””””””

   Yes, I am proud to be an Indo and the hell with the rest! Ha, ha.

   • Indorein zegt:

    ” Yes, I am proud to be an Indo” …:
    Daarom is mijn roepnaam “Indorein” ! Ik ben er behoorlijk trots op, dat ik een Indische jongen ben, en geen totok. Door mij Indorein te noemen, weten anderen dat ik geen blanke scheet ben.
    Ik ben een volbloed Indo! Niks halfje dit en kwartje dat etc., etc.,
    Ik heb overigens een “bloedhekel” aan de term halfbloed: laatstelijk prikte ik mij per ongeluk bij het scheren in de wang en er kwam (rood) bloed uit; al eens eerder bemerkte ik dat bij een opgelopen wondje aan mijn voet er ook (rood) bloed uit kwam.
    M.a.w.: van top tot teen zit ik vol (rood) bloed.
    “Mag het ietsje minder zijn?” Vroeg iemand mij. “Nee” was mijn korte antwoord.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””””laatstelijk prikte ik mij per ongeluk bij het scheren in de wang en er kwam (rood) bloed uit; al eens eerder bemerkte ik dat bij een opgelopen wondje aan mijn voet er ook (rood) bloed uit kwam.””””””””””””””””””””

     Begin September ben ik naar een Orthopedie chirurg gegaan, die de PRP methode ook toepaste.
     Mijn rechter heup is bot op bot en deed soms echt pijn. Maar ik wilde geen heup vervanging, maar rijk bloed laten injecteren voor nieuw bot groei. 60 ml bloed werd afgetapt en vervolgens gecentrifugeerd. De rode cellen worden verwijdert en een rijke witte vloeistof bleef over. Dat rijke witte vloeibare materiaal wordt per injectie tussen het gewricht ingespoten. Werkt prima.
     In principe heeft u gelijk, want bij het aftappen was mijn bloed ook rood.

  • PLemon zegt:

   Veel ophef als oom agent profileert, maar als arts moet je diplomatiek te werk gaan en ontkom je er niet aan. Als je het vd ‘ blanke’ kant bekijkt valt het niet mee om niet in het verdachtenhoekje ‘van racisme’ te belanden.

   ***Dan volgt de etniciteit nog.
   Ik heb geleerd rekening te houden met de etnische achtergrond van mijn patiënten. Daar niet op letten kan gevaarlijk zijn. Sommige narigheden komen nu eenmaal vaker bij de ene groep voor dan bij de andere, zelfs bij jonge mensen. Terwijl je de één geruststelt bij een vage druk op de borst, moet je bij de ander direct tot actie overgaan, anders overleeft hij het niet. Puur omdat hij een je-weet-wel-Nederlander is met migratieachtergrond en verre voorouders uit India (sorry, sorry).
   Ook de organisaties waarmee ik samenwerk doen aan profilering: „Vermenigvuldig de uitslag van dit onderzoek bij mensen met Afrikaanse wortels (sorry, sorry) met 1,21.” Oeps! Of: „Bij mensen met een Aziatische achtergrond (sorry, sorry) liggen deze waarden meestal hoger, zonder dat er iets aan de hand is.” En dan nog hoe ik ze behandelen moet: dit werkt bij de een, dat werkt niet. Alleen door etnische verschillen. Zo profileer ik de hele dag door en bereken kansen.
   De je-weet-wel-Nederlanders doen er niet zo moeilijk over. Zij zijn me er dankbaar voor.

   • Loekie zegt:

    Tegenwoordig niet meer natuurlijk, maar in de jaren 50 en 60 wel, dat Indo bij de huisarts kwam en op de vraag wat er scheelde antwoordde: pegel dokter, ik ben pegel.
    ’s Avonds heeft de arts het nog even nagekeken in de handboeken, maar het begrip pegel kon hij niet terugvinden.

    • Surya Atmadja zegt:

     Ik binnen wind , masuk angin, kou gevat.
     Of een meprau ging naar detoean dokter , dokter ik veel pijn op mijn rug.
     Dokter seh, wat is er ebeurd mevrouw, werd u geslagen met de zweep door uw man ?

     Mevrouw was net maar ge-kerik(kerok) .

 3. RLMertens zegt:

  ‘Klim in die bananen boom’ – ‘En dat zegt een mof?’
  Elke gescheld/verwensing beantwoordde ik (in de jr.’50), steevast diegene die mij uitschold met de aanduiding ‘mof!’ – Of; …Was sagst du? Schweinhund!
  Veelal afdoende. Bij een discussie; sorry, ik zie geen verschil tussen een mof en een Hollander, Jullie zien er even blank uit.

  • Jan A. Somers zegt:

   Gelukkig is mijn Zeeuws meisje geen Hollandse.
   “Hoe lang is het geleden, dat ik dat ook heb gehoord?” Bij mij wel heel erg lang geleden, vóór mijn geboorte?

   • Anoniem zegt:

    Heer Jan A Somers, U leeft in Uw tweede levensfase: Jago Pak Somers.

    • Jan A. Somers zegt:

     Niet de tweede, maar de laatste. En het was echt lang geleden dat ik Jago probeerde te spelen. Nog vóór mijn Zeeuws meisje: Nooit meer kakelen, gewoon is al gek genoeg.

 4. ellen zegt:

  Het is spijtig, maar het verhaal valt onder incidenten. In Nederlands-Indie was racisme een koloniaal systeem (“het vreselijke standen- en raciale (huidskleuren) systeem”). Het een is niet minder kwetsend dan het ander.

 5. George zegt:

  O, mankind. We have created you male and female, and appointed you races and tribes, that you may know one another. See Sura 49.

 6. George zegt:

  Some races increase, others are reduced, and in a short while the generations of living creatures are changed and like runners relay the torch of life.

  • Indorein zegt:

   Bedankt E.M. voor dit artikel! Het bewijst maar weer eens, dat racisme en discriminatie niet is uitgevonden door de arme ongeschoolde of laaggeschoolde blanke man, maar door super intelligente kwaadaardige blanke mannen (filosofen dus met een academische opleiding aan gerenommeerde universiteiten).

   • RLMertens zegt:

    @Indorein; ‘kwaadaardige blanke man’ – In Zuid Afrikajr.’50 waren vooral Nederlanders(!) de kwaadaardigen oa. Verwoerd, afkomstig uit Ouderkerk a/d Amstel. En in Indië……?

   • Jan A. Somers zegt:

    “maar door super intelligente kwaadaardige blanke mannen” Wat waren die bersiappers dan goede en snelle leerlingen.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””Wat waren die bersiappers dan goede en snelle leerlingen.”””””””””

     Maar ook van de Nip.

    • RLMertens zegt:

     @JASomers;’die bersiappers dan goede goede snelle leerlingen’ – Uit; Karel Wijbrands van Nieuws van de Dag voor Nederlands-Indië jr.’30; ‘en mocht de inlander praatjes hebben dan passe men; 50 galgen op het Koningsplein en op de aloon-aloons in andere plaatsen, ten aanschouwe van de bevolking, hebben voor 50 jaar lang een heilzame effect! Een journalist uit die periode Archille Weber richtte in een open brief een waarschuwing; ‘eens komt de dag dat Indië zichzelf zal besturen….zal het met uw hulp en door uw toedoen? Of zal het zichzelf vrijmaken tegen uw wil en ondanks uw remmende kracht?’

 7. ellen zegt:

  De Indo-Europese schrijver Rob Nieuwenhuys (1908-1999) – die in 1954 het tempo doeloeboek Vergeelde portretten schreef onder het pseudoniem van E. Breton de Nijs – repte, dat de Europese gemeenschappen in het voormalig Indie waren als lichte uitzaaiingen in een groen landschap. “Heterogeen als weinig andere, met haar gradaties van blank tot bruin tot ‘bijna Inlander’ hebben de Europeanen altijd enclaves gevormd temidden van het omringende miljoenenvolk. Deze gemeenschappen hebben bij alle innerlijke spanningen voortdurend de tendens gehad tot afsluiting. De Europeanen leefden inderdaad in een gesloten samenleving met een koloniaal standensysteem, die overigens hemelsbreed verschilde van die in Europa. Zijn kijk op de dingen werd bepaald door de nieuwe sociale verhoudingen waarin hij kwam te verkeren, maar hij bleef in Indie onder Europeanen leven. Men voelde zich voortdurend bedreigd en richtte sociale bolwerken op om zich te kunnen beveiligen tegen invloeden van buitenaf, die altijd – zo meende men – leiden moest tot het gevreesde proces van ‘verindischen’. De houding van de Europeaan is altijd bepaald geweest door een drang van zelfbehoud en zijn positie, zijn cultuur, zijn levensgewoonten en daartoe kwam hij tot de mythe van de superioriteit van de westerse waarden.”

  • Bo Keller zegt:

   Het is wel geen Indo verhaal,maar het komt wel haast overéén met wat Dokter Djawa toen hadden moeten slikken. nl. In het wetenschappelijk artsen blad ”afblijven met je zwarte vingers van blanke mensen.”
   zwarte-chirurg

 8. Robert zegt:

  Feelings of superiority and nationalism are like those of a silly cock crowing on its own dunghill.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.