26 nov Mini Pasar Malam | WoonZorgcentra Haaglanden

Het Ontmoetingscentrum van WZH Waterhof houdt op zaterdag 26 november een gezellige mini Pasar Malam. Wandel langs de diverse marktkraampjes en geniet van heerlijk eten.

Uw eigen woning in een appartementencomplex dichtbij WZH Waterhof waarbij het leven in het voormalig Nederlands-Indië centraal staat? In deze 26 seniorenwoningen wonen Nederlandse Indische ouderen zelfstandig, maar ook met elkaar, in een woongroep.   Lees verder.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

25 reacties op 26 nov Mini Pasar Malam | WoonZorgcentra Haaglanden

 1. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””In deze 26 seniorenwoningen wonen Nederlandse Indische ouderen zelfstandig””””””””””””

  Moet er steeds aan wennen dat alleen woonkamer en slaapkamers geteld worden als er gesproken wordt van een 4 kamer woning. Badkamer, het woord zegt het al, telt gewoon niet mee.
  Keuken en andere kamers, als computerkamer tellen gewoon niet. Wat als er ook een “den”of een aparte TV kamer is?

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja … dat hebt u van weg gaan uit Nederland en nooit meer terugkomen. Dan krijgt u het gevoel dat het doorsnee huis in NL v.w.b. ruimte helemaal voldoet aan Californische maatstaven. Niet dus.

   De meerderheid van de Nederlandse bevolking woont in huisjes en flats die niet zijn voorzien van aparte dens, TV- en kompeuterkamers. Zo die al in gebruik zijn, dan is daarvoor een slaapkamer ingericht, of een ruimte op zolder (if any). Zelfs een aparte kamar makan is er niet bij; de woonkamer is doorgaans onderverdeeld in een zitgedeelte (met TV) en eetgedeelte. Badkamers zijn in het doorsnee Nederlandse woninkje ook niet ruim bemeten, het woord “kamer” dus niet waard.

   We zijn dus gewend om ruimte in woningen uit te drukken in woon- en slaapkamers. Wie meer heeft en het rondbazuint is een opschepper. We houden van klein en bescheiden en kop beneden het maaiveld.

   Pak Pierre

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””””””We houden van klein en bescheiden en kop beneden het maaiveld. “”””””””””””
    Ik weet het niet of het zo is. Toen ik in Zoetermeer een huis kocht (1977, dacht ik) had het huis 2 badkamers en 4 slaapkamers plus garage. Dus toen kon het wel.
    En hier is een huisje met 2 badkamer vaak een soort standaard. De meer luxe vaak 4 tot “the sky is the limit”. Het heeft niets met opscheppen te maken. Of is het dan een NL gewoonte? Bij mij is het gewoon mijn interesse als makelaar. Immers Nederland doet graag alles ook na wat hier in US wordt gedaan, niet.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Toch een uitzondering meneer Geenen, daar in Sweet Lake City in de zeventiger jaren. Natuurlijk heeft iedere stad of dorp hier wel zijn “gegoede buurten” met villa’s, maar ik schreef over de “doorsnee” behuizing waarmee de meerderheid het moet doen.

     Tja … ik weet niet of wij in NL de VS in alles naäpen. Maar wie weet, hebben we na de verkiezingen in maart volgend jaar ook zo maar een Trump on top of the heap. Voordeel is dan, zo lijkt mij, dat de budgetten voor defensie en veiligheid omhoog schieten. En misschien eisen we dan het schroot terug dat ze van onze kruisertjes hebben gemaakt. Voor nop natuurlijk. Kunnen wij duikbootjes van maken en nieuwe fregatten. Dan is de cirkel rond.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     Too late, I guess.

 2. Pierre de la Croix zegt:

  “Nederlandse Indische ouderen”. Loh ….. siapa itoe?

  Zelfs in de kampong Den Haag heeft de verwarring kennelijk toegeslagen. Hamvraag in de Werkgroep “Doelgroepbepaling”: Wie zijn zij ook alweer ….. Indiërs, Indonesiërs? Neen, het was iets met “Indisch” en ook wat met “Nederlands”.

  Gewoon “Indische ouderen” misschien? Neen, neen, zo was het niet. Er moet ook iets met “Nederlands” er bij.

  Pikr, pikir, pikir binnen de werkgroep. Nog een rondje koffie. En dan ineens …. EUREKA! Het moet “Nederlandse Indische” ouderen zijn! Krijgen we geen verwarring met Indische Indische uit India of Duitse Indische. Of Indonesische Indische ouderen. Die zitten in Indonesië. Hoeven we niet voor te bouwen.

  Gauw naar de balé-balé, tidoeren. Morgen vroeg dag. Nederlandse les aan “anderstaligen”. Zal eens vragen wie van de allochtoontjes weet wie “Nederlandse Indische ouderen” zijn. Gelukkig niemand uit India in de klas. Die Indiërs redden zichzelf wel. Allemaal kennismigrant en werkzaam op de ICT afdelingen bij de grote jongens.

  Sahib Pierre

  • Ron Geenen zegt:

   Dat krijg je met al die “tonen”

  • PLemon zegt:

   @Hr P dela X ” siapa itoe”

   Ben je vd 1e en deels 2e generatie in Nederlands-Indië geboren dan ook letterlijk een Nederlands-Indische? Klinkt wel logisch daar in de tropen, maar hier draaien we het om, om het gebied of land aan te duiden waar we het levenslicht eerst zagen.
   Nu het woord allochtoon of westers allochtoon in de ban is gedaan is er ergens ook voorgesteld om mensen met buitenlandse roots, streepjes nederlanders te noemen. Wel veel korter dan ” met een migratieachtergrond”.

   *** We hebben het sinds deze week over mensen met of zonder migratieachtergrond. Misschien wat omslachtig, maar op het eerste gehoor prachtig neutraal. Toch moeten we in onze gepolariseerde tijden niet uitsluiten dat ‘mens met een migratieachtergrond’ over niet al te lange tijd weer een scheldwoord is. De WRR bepleit, als het van toepassing is, een ‘zo specifiek mogelijke classificatie van groepen’. Dat betekent een eindeloze variatie met het verbindingsstreepje – Turks-Nederlands, Antilliaans-Nederlands, Pools-Nederlands, et cetera. Een realistische benadering.

   Je zou geen onderscheid moeten maken, betogen sommigen. Iedereen is gewoon Nederlander. Dat doet denken aan de kleurenblinde Franse insteek: Liberté, egalité, fraternité en iedereen is Frans, klaar. Etnisch registreren is tegen de wet. Uiteraard zijn alle mensen gelijk en is ras een construct.

   We zijn allen Nederlander is een mooi uitgangspunt, maar verdoezelt het feit dat we een sterk verzuild land zijn en een fors deel van de migranten, hun kinderen en kleinkinderen een doorleefde andere culturele identiteit hebben. En kleur, geloof en afkomst hebben allerlei effecten op iemands maatschappelijke positie. Segregatie in het onderwijs is een feit, achterstand op de arbeidsmarkt is een feit, op het gebied van zorg en volksgezondheid spelen etnische verschillen een rol. Je zult het in kaart moeten brengen als je doelmatig beleid wilt ontwikkelen dat dit soort problematiek aanpakt.

   Daarom lijkt de streepjes-Nederlander die zelf verklaart wie hij of zij is het beste alternatief voor allochtoon. En als u zich zoals ik te hybride voelt om uw identiteit met slechts één streepje aan te duiden, dan vinkt u, net als in het Verenigd Koninkrijk, het hokje ‘mixed’ aan.
   http://www.volkskrant.nl/opinie/vaarwel-allochtoon-hallo-zelfverklaarde-streepjes-nederlander~a4409101/m

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””””We zijn allen Nederlander is een mooi uitgangspunt, maar verdoezelt het feit dat we een sterk verzuild land zijn en een fors deel van de migranten, hun kinderen en kleinkinderen een doorleefde andere culturele identiteit hebben. “”””””””””

    “Waarom niet gewoon de aanduiding van het land waar je woont. Ik voel mij gewoon een Californian. Daarnaast kan ook de benaming Europeaan gebruikt worden. Net als hier ook Amerikaan.

    • R. Bastiaans zegt:

     Is het voor onze generatie indo’s niet zo dat of je nu in Holland, California of elders woont. In je hart voel je jezelf geen Hollander of Californian. Onze afkomst is nu eenmaal Indisch.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””In je hart voel je jezelf geen Hollander of Californian. Onze afkomst is nu eenmaal Indisch.””””””””””

     Klopt. Zie mijn website http://MyIndoWolrd.com

   • Pierre de la Croix zegt:

    Waarde Pak Lemon,

    Het moge u en ieder ander duidelijk zijn dat ik in mijn stukje van gisteravond 2226 uur slechts cynisch de draak heb willen steken met de zoveelste kromme benaming van ons soort mensen, in dit geval “Nederlandse Indische” ouderen. Ik lig er verder niet wakker van. Het is vechten tegen de bierkaai. Ook “onze” 2de en 3de generatie weet niet precies hoe ze zich moet noemen.

    Het “Liberté, egalité, fraternité” van de Franse revolutie is een papieren ideaal gebleken. Eeuwig zal de mens behoefte hebben aan een onderscheid tussen “wij” en “zij”. Kijk bij voorbeeld naar het lot van Joden en Zigeuners door de eeuwen heen. Zo lang zij zich als “anders” dan de omringende meerderheid profileerden en gedroegen bleven zij het haasje, achtergesteld en vaak meedogenloos vervolgd en uitgemoord. Niet alleen door Oom Adolf. Kijk naar wat er nu in de wereld gebeurt met “minderheden” die zich onderscheiden van de hoofdstroom.

    De “wij” kunnen de “zij” in een milde politiek correcte bui wel een ander naampje geven, b.v. recentelijk in NL niet meer “allochtoon” maar “persoon met migratie achtergrond”, het zal geen zier helpen als de “zij” niet volledig of zoveel als mogelijk de “wij” worden, of omgekeerd.

    Was het al onder Soekarno of onder Soeharto dat alle Chinezen in Indonesia gedwongen werden een Indonesische naam aan te nemen? Op zich niet eens zo’n onaardige gedachte om eenheid in het land te bevorderen. Maar zie wat ervan terecht is gekomen. Een Tjinak blijft een Tjinak in Javaanse ogen, ook al heeft hij een Javaanse naam en is hij Pak Gobernor van de hoofdstad.

    Pak Pierre

 3. bokeller zegt:

  ###Onze afkomst is nu eenmaal Indisch##

  Wel mee deinen/zingen -huppelen alles toegestaan.
  siBo

 4. Surya Atmadja zegt:

  R. Bastiaans zegt:
  21 november 2016 om 09:09
  Is het voor onze generatie indo’s niet zo dat of je nu in Holland, California of elders woont. In je hart voel je jezelf geen Hollander of Californian. Onze afkomst is nu eenmaal Indisch.
  =====================================
  In je hart ………………

  Ook geen Indonesisch ?
  Sorry dat ik dat vraag.

  Het Indische zal hoogstens nog 1 generatie duren als jullie niet aansluiten bij de Nederlanders, Amerikanen , Indonesiers .
  Het is een onomkeerbare natuurlijke proces.
  Zelfs bij de grote main stream (Nederland) zie je de invloeden van Indonesia, mbt taal , keuken en cultuur .

  • PLemon zegt:

   @Pak SA ” ook geen Indonesisch? ”

   Helaas voor u Pak, geen van beide hoewel je 1 of 2 paspoorten zou hebben en de culturen je aanstaan. Je bent al gauw kesassar als je je als ‘volbloed’ indonees of blanda voordoet.De Indo soort ontstaat nu eenmaal als oorspronkelijke bewoners van een land zich biologisch verenigen met die van een ander land of cultuur (bv het Koningshuis). To be or not to be I4e

   PM ” En als u zich zoals ik te hybride voelt om uw identiteit met slechts één streepje aan te duiden, dan vinkt u, net als in het Verenigd Koninkrijk, het hokje ‘mixed’ aan.”

   • Surya Atmadja zegt:

    PLemon zegt:
    21 november 2016 om 12:25 .
    ==============================
    Mss vroeger .
    Nu is het anders.
    Ook al ben je een Indo-Belanda of Chinese Indonesiers afkomst hebt.

    Zie de organisatie van Indonesische diaspora in Nederland en andere landen
    *United States
    Main article: Indonesian American
    In the United States, most Indonesians are students and professionals. Boston University and Harvard University are examples of favourite universities for Indonesians. In the Silicon Valley region of Northern California, there are many professional Indonesian-American engineers in the high-tech industry that are employed in companies such as Cisco Systems, KLA Tencor, Google, Yahoo, Sun Microsystems, and IBM. Sehat Sutardja, CEO of Marvell Technology Group, is one of the successful Indonesian professional in USA.[13]

  • R. Bastiaans zegt:

   Als 2e gen. indo ben ik geboren toen Indië inmiddels al Indonesië was en als peuter naar Holland verhuisd. Uiteraard heb ik van mijn ouders, oudere broers en zussen wel dat Indische gevoel van binnen meegekregen met de bijbehorende gewoontes e.d. die indo’s nu eenmaal hebben. Ook zijn er logischerwijs gebruiken (de taal, het eten e.a.) die we van de Indonesiers hebben meegekregen. Je ouders en voorouders hebben er nu eenmaal geleefd.
   Uiteindelijk zullen de jongere generaties steeds minder meekrijgen van wat het is om indo te zijn en worden vanzelf Nederlanders, Amerikanen enz.
   Zoals ik al eens eerder heb gezegd, over een paar generaties is er alleen nog de indische rijsttafel (dat is wel een blijvertje) die herinnert dat er ooit indo’s waren :).

   • bokeller zegt:

    Als ik het onderstaande lees dan
    lijkt ’t me onbestaanbaar ,dat later
    alleen nog herinneringen ervan overblijven.
    http://www.kokkieslomo.nl/bami-goreng/
    siBo

   • PLemon zegt:

    @R.Bastiaans.”alleen nog de indische rijsttafel ( .)die herinnert dat er ooit indo’s waren.”

    ###Wat dacht u van ons uiterlijk …huid, haar, postuur, fysionomie, emotie en spiritualiteit bijv. Die latere nakomelingen (zelfs nu) kijken in de spiegel en gaan in het verleden spitten. Soms zijn ze fanatieker indisch dan de (groot)ouders.

    • R. Bastiaans zegt:

     *** ###Wat dacht u van ons uiterlijk …huid, haar, postuur, fysionomie, emotie en spiritualiteit bijv. Die latere nakomelingen (zelfs nu) kijken in de spiegel en gaan in het verleden spitten. Soms zijn ze fanatieker indisch dan de (groot)ouders. ***

     Als je maar lang genoeg wacht (enkele generaties) dan zal je m.i. zien dat dit geleidelijk allemaal verdwijnt.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””Als je maar lang genoeg wacht (enkele generaties) dan zal je m.i. zien dat dit geleidelijk allemaal verdwijnt.””””””””””””
     “Geleidelijk wordt een ieder bruin getint.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””In je hart ………………
   Ook geen Indonesisch ?””””””””””””

   Hoe kan je zo voelen als je door hen vermoord, verraden of zelf bestolen bent? (Mijn vader)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.