15 oktober 1917 – Executie van Mata Hari

Op 15 oktober 1917 werd de Nederlandse danseres Mata Hari iets buiten Parijs door een vuurpeloton geëxecuteerd. In een vonnis was eerder gesteld dat ze zich schuldig had gemaakt aan hoogverraad vanwege spionage voor de Duitsers. Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op 15 oktober 1917 – Executie van Mata Hari

 1. Anoniem zegt:

  Zeer interessant. Ik wisr niet dat ze in die tijd nog het vuurpeleton gebruikten.
  Cap

  • Pierre de la Croix zegt:

   Daarna ook nog. Vele malen. In elk land, in elk leger. Indonesia heeft nu nog een paar van die pelotons. Ik meen permanent gestationeerd op Noesa Kambangan.

   Ik meen ook dat een officier Mata Hari, zoals te doen gebruikelijk, met zijn pistool nog de “coup de grace” heeft gegeven. Hij wist niet zeker hoeveel soldaten “per ongeluk” in de lucht hadden geschoten.

   Pak Pierre

   • bokeller zegt:

    ##doen gebruikelijk, met zijn pistool nog de “coup de grace” heeft gegeven.
    Hij wist niet zeker hoeveel soldaten “per ongeluk” in de lucht hadden geschoten##
    Bij de executie van één van de lafste Japanse terechtgestelden werd niet per ongeluk eerder geschoten dan het gegeven commando. Zodat wel het pistoolschot gehanteerd moest worden. Nadien mochten Indomilitairen geen deel meer uitmaken van het vuurpeloton.
    siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik heb gehoord dat één KNIL-binatang stiekem het pistool van de officier met losse flodders had geladen. Dat kreeg de luitenant natuurlijk in de gaten. Toen moesten er eerst nog scherpe patronen worden gehaald. Je kent dat wel: Langzaamste soldaat terug naar de kazerne, wapenkamer dicht, wapenbeheerder pisse, eindelijk gevonden in de cantine, bonnetje invullen voor 6 scherpe patronen, patronen uittellen, bonnetje “voor ontvangst” tekenen, soldaat in sukkeldraf terug naar executieplaats, scherpe patronen in magazijn, magazijn in pistool, wapen doorladen ……….

     Nu ja ….. kabar angin.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Sta je naast de soldaat die op de schietbaan met pistool moet schieten (bij ons de hospikken). Draait hij zich met pistool en al naar mij toe: Luit, hij doet het niet.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … en dan de sergeant-instructeur die bij de eerste les handgranaatwerpen met scherp een angstige rekruut geruststelt: “Als-ie dik wordt, dan moet je hard weglopen”.

     Pak Pierre

 2. Wal Suparmo zegt:

  De Indonesishe pers en een bekende schriiver REMI SILADO verteld dat Margaretha van ZELLE alias MATAHARI en Javaanse moeder heeft Dat natuurlijk onzin is en haar kennis van de Javaanse dansen Idem ditto.Ook haar lage algemene educatie als zijnde Lagere School in Holland is zeer te betwijvelden dat zij de integentie heeft om als INTERNATIONALE SPIONE, gefussileerd was.Het moet een vergissing zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s