‘Die gekke westerlingen’ hebben een reputatie in Azië

Westerse toeristen in Zuidoost-Azië vergeten nogal eens dat ze te gast zijn in een andere cultuur. “Meestal denkt de lokale bevolking: och daar heb je die rare buitenlanders weer, maar met religie, vaderlandsliefde of het koningshuis valt hier niet te spotten”, zegt correspondent Michel Maas. NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

34 reacties op ‘Die gekke westerlingen’ hebben een reputatie in Azië

 1. Boeroeng zegt:

  oud-indische expressie: kasar, die blanda’s, ya

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou ….. Belandas zijn niet de enige westerlingen die als olifanten door porseleinkasten heen banjeren. Als je “westerling” mag substitueren door “blanke”, dan zouden de Russen vandaag de dag best eens de hoofdprijs in onbehouwen optreden in het buitenland verdienen.

   Wat ons Belanda’s betreft: Het gevaar is dat onze “verlichting” ons een cultuur heeft gebracht waar alles “moet kunnen”, zelfs het schofferen van het staatshoofd. Als je met zo’n mindset andere landen bezoekt, dan kan je wel eens van een koude kermis thuis komen.

   Pak Pierre

 2. bokeller zegt:

  ##,Ik zie het hier zo vaak”, zucht Maas.
  “Toeristen in een veel te kort hemdje en korte broek.
  Het verbaast me dat ze niet zien dat niemand van de lokale bevolking er zo bijloopt.
  Of het interesseert ze gewoon niet.”#


  siBo

  • Pierre de la Croix zegt:

   Is dat niet een gedateerde foto van een bezoek aan Poelau Telandjang?

   Pak Pierre

  • Jan A. Somers zegt:

   Volgens mijn vader die lang in Merauke was gestationeerd, en pater Geurtjens, kregen de vrouwen bij hoog bestuurlijk bezoek naderhand een soort BH en de mannen een betere peniskoker. Om te voorkomen dat die gekke westerlingen gillend er van door gingen?

   • Pierre de la Croix zegt:

    Zo was het. Je kon toch niet zo maar in je blote tidak ada hoogwaardigheidsbekleders uit het Verre Westen tegemoet treden?

    Overigens …… ik herinner mij de foto in een tijdschrift van net na de souvereiniteitsoverdracht, op Bali genomen, van een bord waarop stond dat vrouwen in het openbaar hun borsten dienden te bedekken en niet meer onzedig zonder koetang of baadje over straat mochten.

    Soms maakt “beschaving” meer kapot dan ons lief is.

    Pak Pierre

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””””Om te voorkomen dat die gekke westerlingen gillend er van door gingen?””””””””

    Wij, twee koppels, waren pas getrouwd. Gingen voor 3 weken naar Majorca op vakantie. Hotel met groot zwembad zeer prive gelegen. Vrouwen allemaal topless. Rond 10 in de morgen kwam een Amerikaans gezin, bestaande uit vader, moeder, een meisje en een jongen van 12 a 13 jaar, naar buiten. Toen ze al die vrouwen zagen, slaakte moeder een kreet, hield de hand voor de ogen van haar zoontje, en weg waren alle vier. Daarna nooit meer gezien.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Waren ze [ dames[ dan zo lelijk.””””””””””””

     Amerikanen waren en zijn vaak nu nog erg puriteins. Met kleren mogen ze er sexy uit zien, maar iets bloot laten zien is taboe en dan wordt je zwaar voor veroordeelt. En kinderen mogen dat zelf zeker niet zien. In films zal je hier haast nooit bloot zien zoals dat in NL voorkomt.
     Iemand zei mij eens: Bijna alles gebeurd in Amerika 50 jaar later. Dat is natuurlijk overdreven, maar toch—-!

    • Loekie zegt:

     Moeten ze dan bloot laten zien? Van wie? Voor wie? Waarom?

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Moeten ze dan bloot laten zien? Van wie? Voor wie? Waarom?””””””””””””

     Nee natuurlijk niet, maar hun reactie is kenmerkend.

    • Jan A. Somers zegt:

     Voor mij is bloot erbij denken ongeveer hetzelfde als bloot zien. Voor sommige mannen misschien nog wel spannender. Ik leer veel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””Ik leer veel van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.””””””””””””

     Blijkbaar wordt er door haast heel NL en ook Europa naar gekeken. Niet door deze Indo. Trouwens bij onze kumpulans wordt nooit over welke verkiezing dan ook gepraat. Vermoedelijk is de keuze hier meer van invloed op de rest van de wereld, dan voor ons in California. Heb in ieder geval nooit enig verschil gemerk, wie er president was, zolang ik hier woon. Washington is 5000 km ver van mij, en net zover van Europa, I guess. Het leven kabbelt gewoon vredig voort.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Daar gaan de candidaten met de billen bloot.

     Pak Pierre

 3. PLemon zegt:

  In het westen doet men z’n best 1 voor 1 de taboes op te ruimen/doorbreken, maar …

  *** Taboes bestaan wereldwijd in vele vormen. Zo is het in een aantal Afrikaanse landen bijvoorbeeld beledigend om de linkerhand te gebruiken voor eten en betalingen, want deze hand dient te worden gebruikt op het toilet. In Canada wordt het erg zwaar opgevat wanneer de Canadese vlag wordt bedoezeld en niet in goede orde wordt getoond;de Canadese nationale trots laat het niet toe dat de vlag oneer wordt aangedaan. In Marokko is het ongepast om ongevraagd foto’s te maken van slangen, apen en dansers. Zuid-Afrikanen dulden het niet te worden aangesproken met ‘negro’ of ‘zwart’, en willen ook niet ‘Dutchmen’ genoemd worden. In Costa Rica kun je in het openbaar maar beter niet spugen of je neus snuiten, en in Singapore mag je je kauwgom niet in het openbaar kauwen. https://www.wereldvanculturen.nl/taboes-wereldwijd/

  • Ron Geenen zegt:

   In Singapore mag je zelf het papiertje en elk ander vodje, waar de kauwgom in zat, op straat gooien. En het is maar goed, dat deze o.a. naaktlopers in de bajes verdwijnen. Dan leren ze de gewoonten van anderen te respecteren.
   Daarnaast wordt er over “westerlingen” gesproken, of het nu Russen of Nederlanders zijn.
   Is dat niet alleen bekend in Europa of spreken Aziaten over “Westerlingen”.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja …. als vanuit de optiek van een Westerling alle Aziaten Oosterlingen zijn, dan mag een Aziaat iedereen uit het westen (bekeken vanuit zijn kompas) “Westerling” noemen.

    Nu vele oosterlingen in het westen wonen wordt het natuurlijk moeilijk. Als deze op bezoek in het oosten komen, zijn ze daar dan westerling?

    Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””Als deze op bezoek in het oosten komen, zijn ze daar dan westerling? “””””””””””

     Precies. Wanneer is men een westerling en wanneer een oosterling? En hoe komt men aan die uitdrukking? Geografisch klopt het volgens mij ook niet. Het begint gewoon een kwestie van brandmerken te worden. Een stempel op je reet.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach … u moet niet meteen iets boosaardigs als “brandmerken” zoeken achter de behoefte van de mens om zich te identificeren met het clubje, c.q. volkje, waartoe hij behoort, dat hem vertrouwd is en veiligheid biedt en zich te onderscheiden van die andere clubjes, c.q. volkeren, die hem vreemd zijn en niet vertrouwd.

     De aanduiding “Oosterling” zal wel zijn uitgevonden door Europeanen als verzamelnaam voor hen die zij ten oosten van Europa aantroffen, aanvankelijk zonder boze bijbedoelingen.

     De Oosterlingen zullen ook allerlei namen hebben verzonnen voor de eerste mensen uit het westen die zij tegenkwamen. “Avondlanders” misschien? Ooit verslond ik het jongensboek “Kara ben Nemsi, de held uit het Avondland” van Karl May. Het verhaal speelde zich geloof ik af in Arabië en de held kwam uit een land waar – voor de Arabieren – de zon onderging. May heeft veel verzonnen, maar “Avondland” misschien niet.

     Met “zuiderling” kan men in Midden- en Noord Nederland nog steeds zowel iemand uit de zuidelijkste provincie Limburg als een Italiaan of Griek bedoelen. “Stempel op de reet van die Limburgers, Italianen, Grieken”? Zeer beslist niet.

     Wat te denken van de mensen die in een gebied woonden dat de Fransen, toen zij het in bezit namen, Haute (Opper) Volta noemden. Eenmaal vrij noemden zij hun staat officieel Burkina Fasso oftewel “Land van de oprechte mensen”. Zouden zij daarmee expliciet hebben bedoeld dat een iegelijk die elders woont, niet oprecht is?

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     Nee, ik zoek er echt niet veel achter. Het is in de eerste plaats veel leuker en ook lichtere stof dat de gesprekstof van bepaalde “”historici””.
     Toch ook nog het volgende. Vanuit California bekeken zijn Europeanen oostelijke westerlingen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Voor Californians is Europa “the Far East”.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     Met de tegenwoordige vliegtuigen, niet meer that far.

 4. Indorein zegt:

  Ben net terug van een vakantietrip “in the West” (California, Oregon, Idaho, Utah en Nevada). Ben als oosterse westerling terug op het nest: oost west thuis best.

  • Pierre de la x zegt:

   En waar het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

   Pak Pierre

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””Ben als oosterse westerling terug op het nest: oost west thuis best.””””””””””””

   Even Indo geweest en nu weer blanda? Just joking!

   • Indorein zegt:

    Nee, gewoon een Hollandse Indo. Heb toevallig op mijn reis wel een Amerikaanse Indo ontmoet: die zijn inderdaad anders dan de huidige Hollandse Indo’s.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Darwin heeft gelijk. Aanpassing aan de omgeving. Evolutie aan het werk.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””Amerikaanse Indo ontmoet””””””””””

     Had bij onze kumpulan in CA langs gekomen. Hadden we nog gezellig kunnen lachen.

 5. bokeller zegt:

  Ook Lands wijs– Lands eer.
  Met de billen bloot naar examen om
  het spieken te voorkomen.

  siBo

 6. Peter van den Broek zegt:

  @ dhr Ron Geenen.
  Het hangt ervan af hoe men ook in de geschiedenis tegen de wereld aankeek. ik heb als jongling vaak met verbazing naar de vroegere wereldkaarten gekeken bvb toen de Nieuwe Wereld (Amerika) nog niet ontdekt en men dacht dat de aarde plat was. Het wereldbeeld, dus de kaarten veranderden toen Columbus Amerika ontdekte. Hij dacht in die tijd dat de aarde een omtrek van 28.000 Km had en gezien de afstand diende hij in India bij de Indianen aangeland te zijn .

  Mercator, die van de landkaarten en Mercatorprojectie heeft een wereldkaart gemaakt waarbij Europa , gezien als koloniaal en economisch bolwerk het middelpunt van de wereld werd beschouwd . Vanuit die Oude Wereld bepaalt men wat Oost en West is (sic).

  Maar deze kaart met de indeling van Mercator begint langzamerhand te verdwijnen, mede door de verminderde betekenis van Europa. Vanuit Amerikaans standpunt waarbij het (economische) zwaartepunt verlegt wordt , kijkt men niet meer naar de Atlantisch Oceaan maar naar de Pacific. Dan staat Amerika ic de USA op de kaart in het middelpunt , Azie in het Westen en Europa in het Oosten.

  Een geheel ander verhaal zijn de Chineze kaarten zoals die van Kunyu Wanguo Quantu uit 1602, waarbij tov China Europa in het Westen en Amerika in het oosten ligt. China, dwz d Mingdynastie was op het hoogtepunt van haar macht, zij kwam in het oosten tot ver in Afrika en had in Amerika verbindingen met Columbia.

  Zolang de continenten uiteendrijven, dus aan de andere kant weer naar elkaar toedrijven, zal op een gegeven moment weer een aaneengesloten aardoppervlakte ontstaan zoals Pangaea en dan is het probleem opgelost: East is East and West is West, and the twain shall meet,

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””Zolang de continenten uiteendrijven, dus aan de andere kant weer naar elkaar toedrijven”””””””””””

   Naar aanleiding van een uitgebreid artikel betreffende het ontstaan van aardbevingen heb ik ook bovenstaande gelezen. Ze weten alleen niet of dit volgens de wetten van de geleidelijkheid gaat of dat de botsingen van landen hevige problemen zullen veroorzaken. Een toekomst muziek, die wij niet zullen meemaken.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Ik lees iets over de Mercatorprojectie. Mijn gedachten gaan terug naar de opleiding voor Radio Officieren ter Koopvaardij, oftewel marconisten. Naast hoofdvakken als seinen, opnemen, engels, internationale verbindingsverkeersprocedures, aardrijkskunde, electro-, radio- en radartechniek, was er ook het bijvak “scheepskennis”, gegeven door een gepensioneerde scheepskapitein van de KPM. Dat laatste vak hield van alles in, opdat we niet helemaal als vreemde eend aan boord van een schip terechtkwamen. Zo maakten we ook kennis met allerlei kaartprojecties die in de zeevaart werden gebruikt en hun eigenschappen, waaronder de Mercatorprojectie.

    Na ruim 60 jaar toch maar Wikipedia geraadpleegd om te zien wat deze precies inhield.

    Quote

    De normale conforme projectie of mercatorprojectie, ook wel wassende kaart of vergrotende breedtekaart, is een kaartprojectie die genoemd is naar de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator, die deze projectie in 1569 introduceerde. De projectie is een belangrijk speciaal geval van de hoekgetrouwe cilinderprojectie. Dit wil zeggen dat de hoeken tussen verschillende richtingen op de kaart gelijk zijn aan de hoeken tussen die richtingen op het aardoppervlak. Dit betekent in dit geval onder andere dat alle meridianen loodrecht op alle parallellen staan.

    De mercatorprojectie heeft de bijzondere eigenschap dat kompaskoersen getrouw worden weergegeven (men noemt dit wel richtinggetrouw[1]). Dit is van groot belang voor de scheepvaart, omdat dus een lijn van constante kompaskoers (loxodroom) op de kaart een rechte lijn is. Hoewel de projectie daarom veelvuldig is toegepast, zeker in het verleden, en in de scheepvaart nog steeds, wordt zij tegenwoordig voor meer algemene wereldkaarten in atlassen en dergelijke minder geschikt geacht. Geen enkele projectie kan de Aarde weergeven op een plat vlak zonder vervormingen te vertonen. Bij de mercatorprojectie treden oppervlaktevervormingen op, waarbij gebieden groter worden weergegeven naarmate ze verder van de evenaar liggen; op de polen zelf treedt zelfs een oneindige vergroting op. Volgens deze projectie is Groenland ongeveer even groot als het continent Afrika, terwijl het in werkelijkheid zo’n 17 maal kleiner is, dat wil zeggen: zo groot als het Arabisch schiereiland. Hier werd tijdens de Koude Oorlog door politici dankbaar gebruik van gemaakt: de Sovjet-Unie leek door zijn noordelijke ligging nog groter en leek op deze manier een grotere bedreiging voor Europa.

    Unquote

    Ik heb wel eens gelezen dat de Mercatorprojectie de Europese koloniale mogendheden heeft geholpen grote indruk te maken op mensen in gebieden rond de evenaar, zoals die in de Indische archipel. Niet omdat Mercator Europa als middelpunt van de wereld had geprojecteerd, maar omdat rond de evenaar geen of nauwelijks vervorming optreedt, de Mercatorkaart toont die gebieden op (nagenoeg) ware grootte. Hoe verder het land of gebied in noordelijke of zuidelijke richting van de evenaar verwijderd, hoe groter de vertekening op de kaart, hoe groter het land of gebied lijkt in verhouding tot dat rond de equator. Zo viel Europa in de prijzen.

    Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””hoe groter de vertekening op de kaart, hoe groter het land of gebied lijkt in verhouding tot dat rond de equator. Zo viel Europa in de prijzen. “””””””””””

     En Nederland, vertekend, lijkt voor de Aziaat vele malen groter dan de werkelijkheid. Vermoedelijk heeft dat ook de geschiedenis beïnvloed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s