15 okt voorstelling Krijgers en Overheersers

krijgers_overheersersDe voorstelling Krijgers en Overheersers
Molukkers, een bevolkingsgroep die al sinds de 17e eeuw deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis. Vanaf de oorsprong van het Molukse volk op het eiland Ceram, via de strijd om de kruidnagels, de komst naar Nederland en uiteindelijk de blijvende band met MALUKU. Door de eeuwen heen trotseerde dit moedige volk alle onrecht. Met scènes, traditionele volksliederen, gitaarklanken en de ritmes van de tifa (trommel) wordt de tijdlijn van de Molukse diaspora verbeeld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

4 reacties op 15 okt voorstelling Krijgers en Overheersers

  1. rob beckman lapre zegt:

    Ik salute u, Malukku broeders en zusters.U die door de Eeuwen Trouw aan Nederland bent geweest!Pa, geboren op (Banda)Neira, rust op het Erekerkhof op Ambon.Vandaag is zijn 73e sterfdag (06/10/1943).

  2. Jan A. Somers zegt:

    “die al sinds de 17e eeuw” Even wat academisch geneuzel: In die tijd (17e eeuw) waren de Ambonezen nog geen (Zuid) Molukkers. Uitgaande van etnische en sociale aspecten werden in het gebied tussen Sulawesi (Celebes) en Papua (Nieuw-Guinea) drie groepen eilanden onderscheiden: in het noorden de eigenlijke Molukken met onder meer de vorstendommen Ternate en Tidore; in het midden de Ambonse archipel , onder meer bestaande uit de twee met elkaar verbonden schiereilanden Hitoe en Leitimor; in het zuiden de Banda-eilanden en de meer zuidoostelijk gelegen Aroe- en Kei-eilanden. In dit gebied lag de naar deze kant van de wereld doorgetrokken Atlantische demarcatielijn uit het verdrag van Tordesillas van 1494. Hier kwamen de Spanjaarden en de Portugezen, west- respectievelijk oostwaarts varend, elkaar weer tegen, resulterend in het verdrag van Zaragossa uit 1529. Ook Pieter van Dam (1931, II, I, 29-31) rekent de Ambon- en Banda-archipel niet tot de Molukken. De eigenlijke Molukken bestonden uit de vier of vijf kruidnagelen leverende eilanden: Ternate, Tidore, Motir, Matjan, en waarschijnlijk Batjan. De Portugezen gebruikten de naam ‘Maluco’ alleen voor Ternate; de vorst van Ternate was de belangrijkste van de op die eilanden heersende vier koningen. “De drie Molucxe koningen, Ternate, Tidor en Batchian, sijn seer jalours van malkanderen (…)”. Zij pretendeerden afstammelingen te zijn van een ‘Arabier’, die ruim 1200 jaar v. Chr. op Ternate een nimf zou hebben geschaakt. Van Fraassen 1987, I, 16-18. Deze ‘voorouders’ kregen vier zonen waarvan de jongste, in de hemel geboren, de stamvader werd van de vorst van Ternate.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.