De naamgevers van de nieuwe Indische straatnamen in Nijmegen

Onlangs kwamen er nieuwe straten in Nijmegen, die namen kregen van Nederlanders te Indië . O.a. Pieke Hooghoff van indischhistorisch.nl heeft het voorbereidend werk gedaan.

Voor deze biografie is gebruik gemaakt van het verslag dat Ferry Portier heeft geschreven tijdens zijn verblijf in Singapore in 1946. Daar was hij in afwachting van zijn repatriëring naar Java na het einde van de oorlog. Wegens gebrek aan schepen duurde het vanaf de Japanse capitulatiedatum 15 augustus 1945, nog maandenlang en ook wel een jaar voordat de ex-krijgsgevangenen naar huis konden. Vooroorlogse jaren.
.
De geschriften van Wilhelm Linnemann (Soerakarta 1895- Nijmegen 1968) zijn voor een deel geplaatst in 2005 in Caert Thresoor, tijdschrift voor de historische kartografie in Nederland. Deze Indische Nederlander die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in Nederlands-Indië een belangrijke positie bekleedde bij de Topografische Dienst van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), heeft zijn nooit gepubliceerde memoires opgetekend toen hij alweer jaren in Nijmegen woonde.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op De naamgevers van de nieuwe Indische straatnamen in Nijmegen

  • bokeller zegt:

   ##Wegens gebrek aan schepen duurde het vanaf de Japanse capitulatiedatum 15 augustus 1945, nog maandenlang en ook wel een jaar voordat de ex-krijgsgevangenen naar huis konden.##

   Er waren schepen genoeg,maar de terugkeer van deze Nederlandse
   ex-krijgsgevangenen stond op een laag pitje.
   Koloniale waren werden wel met Nederlandse gecharterde
   schepen naar Engeland vervoerd.
   En de Engelsen zaten toch al in vm.Ned.Indie …?
   Die mythe moet ‘ns ontrafeld worden.
   siBo

   • Jan A. Somers zegt:

    Alle schepen van de geallieerden zaten in één transportpool. Met de Amerikanen en Engelsen als overwinnaars als bazen. Met de gangbare Amerikaans/Engelse verdeelsleutel: the winner takes all. Uit een smeekbede van Van Mook aan Admiraal Sir James Somerville, Brits maritiem lid van de Combined Chiefs of Staff te Washington: For transport we ask the use of a few of our own ships.

 1. Peter van den Broek zegt:

  kijk even naar de time-line (sic) van http://www.indischhistorisch.nl

  ik doe een willekeurige greep uit de losse meningen van dhr de la Croix.
  1) According to international law the Indonesian proclamation of independence would not be the birthday of the new state. 27 December 1949 is the official start of Indonesia as a sovereign state.
  According to welke International Law? hier wordt weer een post-koloniale versie weergegeven. Jarenlang was Nederland op 17 augustus in Jakarta door een lage diplomaat vertegenwoordigd bij de officiële herdenking . De ambassadeurs van andere landen op de wereld glimlachten besmuikt, dat Nederland zichzelf zo buitenspel had gezet, zij deden business as usual. De hilariteit kende geen grenzen toen ene Minister Bot de bewuste datum al dan niet erkende , daarover verschillen de meningen nog altijd, niet alleen in Den Haag. Nederland is voor Indonesië geen prioriteit, ook zonder hen wordt 17 augustus gewoon in Jakarta gevierd.

  2) BERSIAP IN SURABAYA: THE UNKNOWN GENOCIDE OF INDOS….. BERSIAP IN SURABAYA: the unknown GENOCIDE of Indo’s.Genocide is the appropriate and accurate interpretation of Indos as victims of purposeful chasing and razzias.
  Ik verwijs naar W.H. Frederick, internationaal vooraanstaand historicus, die in een artikel het oneigenlijk gebruik van het woord genocide hekelde op de Indo-projec-web site gepubliceerd heeft, dit is zeker door de schrijver van Indischhistorisch over het hoofd gezien, maar dat deed ook Sandra Reemer.

  3) Far away from Europe and its social values based on Christian religion, humanistic and national values, a more LIBERAL European society emerged where persons born of non-official and even forbidden relationships were accepted as co-citizens.
  Liberal-society: sinds wanneer is een kolonie en nog wel Ned. Indie liberaal? verklaar U nader!!!, of de totoks waren zo liberaal om alles te doen wat God verboden heeft?
  Extra-terriitoriale rechten van de Gouveneur-Generaal, adat recht voor de inlanders, die nog geeneens burgers van Nederland waren etc.

  Die mythes moet ‘ns ontrafeld worden.

  • P.Lemon zegt:

   @Hr van den Broek “According to welke International Law? hier wordt weer een post-koloniale versie weergegeven”

   === Hiervoor moet u zich tot Buitenlandse Zaken wenden. Na de capitulatie van Japan is de kolonie m.i. terug in Nederlandse handen. In hoeverre een revolutionair dan eenzijdig de onafhankelijkheid kan uitroepen lijkt me arbitrair.

   ***Als datum van de onafhankelijkheid hanteert Nederland formeel 27 december 1949, de dag dat Indonesië de soevereiniteit aanvaardde. Volgens Buitenlandse Zaken staat dat „historisch en internationaal juridisch vast en dat kun je niet zomaar veranderen”. Indonesië stelt dat de eigenlijke datum 17 augustus 1945 is, toen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid uitriepen.

   Nederland heeft die datum wel mondeling erkend. Tijdens een bezoek aan Indonesië in 2005 zorgde de toenmalige minister van buitenlandse zaken Ben Bot voor een doorbraak door te stellen dat „de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië de facto al begon op 17 augustus 1945 en dat wij – zestig jaar na dato – dit feit in politieke en morele zin ruimhartig aanvaarden”. Zijn opvolger Verhagen heeft dat later herhaald. Na de stap van Bot zijn de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië aanmerkelijk verbeterd.

   http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1810290/2010/10/02/Nederland-erkent-Indonesische-onafhankelijkheid-per-17-8–45.dhtml

   • Surya Atmadja zegt:

    „de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië de facto al begon op 17 augustus 1945 en dat wij – zestig jaar na dato – dit feit in politieke en morele zin ruimhartig aanvaarden”
    ===============================
    Wat een grapjas .
    Een badut .

 2. Surya Atmadja zegt:

  *Op 17 augustus 2005 is minister Ben Bot hier (JKT)geweest, en heeft hij de viering op het paleis bijgewoond. Heeft hij daarmee die datum niet erkend?
  Kennelijk niet in de ogen van Sukotjo, en de dagen na dit interview blijken veel Indonesiërs die ik spreek het zo te voelen. Zelfs jonge mensen.

  *De Nederlandse discussie over de erkenning heeft in Indonesië veel kwaad bloed gezet. Daar merk je normaal niets van want Indonesiërs houden zulke dingen doorgaans voor zich.
  ==================================
  http://weblogs.nos.nl/zuidoost-azie/2013/09/10/17-augustus-1945-wacht-op-erkenning/

 3. Peter van den Broek zegt:

  Er is welhaast sprake van laten we zeggen een communicatie-stoornis tussen dhr. Keller en Somers.

  Dhr Keller heeft het over schepen voor het vervoer van ex-krijgsgevangenen.

  Dhr Somers daarentegen heeft het over totaal iets anders, hij heeft het over een brief die gaat over Nederlandse schepen , die vrijwilligers van Zuid-Nederland naar Ned. indie dienen te vervoeren (het gaat om een brief van 29 mei 1945,) 24 dagen na de bevrijding beraamde Nederland weer plannen om Ned. Indie te heroveren, in propagandatermen orde en rust brengen, wel nadat de Geallieerden de gloeiende kooltjes uit het vuur hadden gehaald. En dat met vrijwilligers die geen noemenswaardige gevechtservaring hadden.

  Van Mook heeft het niet eens over de Nederlandse krijgsgevangen. Dat tekent weer eens de situatie dat van Mook wereldvreemd was, hij begreep niks van de veranderde situatie in Zuid-Oost Azie, had daarover ook geen betrouwbare informatie. DE NEFIS en NICA zaten ergens op Borneo vast, te bakkeleien met Indonesische Nationalisten. Die zaten zonder het zelf te weten al in de Bersiap., vòòrdat de Bersiapperiode ueberhaupt aangebroken was.

  Opmerkelijk is dat Van Mook niet rept over een Nederlandse Mariniersbrigade, die in de oorlog in de VS werd opgeleid. De Amerikanen hadden niet alleen veel eerder door wat zich in Ned. indie afspeelde, ze hadden al vòòr 17 Augustus 1945 in Indonesië contact met de Nationalisten, na de capitulatie trokken ze hun medewerking in om deze brigade verder op te leiden in de VS en te ondersteunen, ze wilden niet betrokken worden in een heuse koloniale oorlog.

  Die mythes moet ‘ns ontrafeld worden.

  De betrekkingen tussen Nederland en Indonesië zijn altijd voor verbetering vatbaar: van uiterst slecht tot zeer slecht is ook een verbetering. Kijk maar naar het laatste bezoek van hun President. Onze Koningin is niet voor niets naar Indonesië gegaan. Ze had beter vòòr 17 augustus kunnen gaan.

  • bokeller zegt:

   De NICA houdt zich bezig met het herstel van het Nederlandse gezag
   totdat de gebieden worden overgedragen aan de Nederlandse regering.
   De organisatie vormt de schakel tussen de Nederlands-Indische regering
   en het geallieerde opperbevel in het bevelsgebied van de South West Pacific Area (SWPA).
   Het personeel van de NICA is militair of gemilitariseerd en draagt een uniform.

   Luitenant-gouverneur-generaal H.J. van Mook en
   generaal Douglas MacArthur, opperbevelhebber SWPA,
   komen begin 1944 overeen dat de Amerikaanse troepen in de heroverde gebieden
   van Nederlands-Indië voor de bestuurstaken de NICA inzetten.

   Door politieke tegenstand van
   het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken –

   dat wil dat Nederland zich vastlegt op een
   datum waarop de kolonie onafhankelijkheid of
   volledige autonomie krijgt –

   duurt het tot 10 december 1944 voordat de Van Mook-MacArthur Civil Affairs Agreement wordt ondertekend.

   http://www.afscheidvanindie.nl/archieven-onderwerpen-nica.aspx

   siBo

   • Anoniem zegt:

    Zeer interessant – vooral voor de geschiedenis boeken. Het doet er niet toe of het gebeurd is op 17 Augustus 1945 of 27 December 1949. Nu wordt het tijd dat Indonesie verontschuldigen aanbied en met contanten over de boeg komt. Als er geld is voor een doxijn mensen, dan is er beslist ook geld voor de honderden (duizenden?) burgers (vrouwen en kinderen) die vermoord zijn. Of is alleen Nederland in staat om verontschuldigen en geld aan te bieden?
    Laten wij maar alles opzij schuiven en in de beroemde doofpot gooien,.
    Cap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.