Rillander wordt postuum geëerd in de Verenigde Staten

mobilisatie-oorlogskruisPZC:      RILLAND – De dochter en kleinzoon van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Jan Nieuwdorp krijgen op 29 september het aan hem toegekende Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt. Het erekruis werd onlangs postuum toegekend aan de uit Rilland afkomstige Nieuwdorp. Omdat de dochter van Nieuwdorp, Ela Work-Nieuwdorp, in Amerika woont, zal de ceremonie plaatsvinden in de Nederlandse ambassade in Washington. Daar zal Kolonel Marcel Buis namens de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, het erekruis overhandigen.

Lees dit artikel uit de defensiekrant :  vergetenoorlogshelden

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Rillander wordt postuum geëerd in de Verenigde Staten

 1. Ron Geenen zegt:

  Staat ook vermeldt bij het volgende artikel op mijn web:
  http://myindoworld.com/geen-woorden-maar-daden-van-jacq-z-brijl/

  • rob beckman lapre zegt:

   Ron,mogelijk heb jij ingang bij “Theindoproject.org”,om de 2e/3e generatie Indo’s/Malukku nazaten-onwetend dat er zoiets als het MOK bestaat, hier op te attenderen?Door onbekendheid blijven veel van de gesneuvelden/aan ziekte/mishandelingen militairen van het KNIL “zonder gezicht” voor hun nazaten.

   • Ron Geenen zegt:

    Ik heb een goede contact met Priscilla Kluge McMullen, Chair of TheIndoProject.org, en weet dat ze ook vaak het geschreven woord op Indisch4Ever leest. Misschien zal ik haar vragen mijn artikel over Jacq. Brijl ook op haar site te plaatsen.

 2. brijl, J.Z. zegt:

  Beste Ron,
  nogmaals dank voor je fijne woorden.
  Verder kan ik je nog vertellen, dat ik gisteren bericht van de afd. Decoraties van mindef heb gekregen,
  dat ook aan wijlen dhr. Arno Lesquillier alsnog postuum het MOK is toegekend.
  mhgr.

  Jacq.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””dat ook aan wijlen dhr. Arno Lesquillier alsnog postuum het MOK is toegekend””””””””””””

   Iedere keer wanneer ik lees dat je een Indo en de familie op buitengewone manier weet te eren, doet het mij ook erg goed. Want Indo’s zijn toch een grote familie.

   • brijl, J.Z. zegt:

    ik doe mijn best Ron; je weet, dat ik nu bezig ben voor de fam van wijlen militie sld. KNIL
    August Sander van der WERFF, om voor hem ook een onderscheiding te proberen toegekend te krijgen.

    mhgr.
    Jacq. Z. B.

  • rob beckman lapre zegt:

   Beste Jacq,
   Opnieuw,mijn dank, (zeker)respect voor jouw schier onuitputtelijk inzet-en dan op die leeftijd!-om al deze vergeten/”vergeten”mannen een “gezicht te geven”.En dat hun hoogste offer door ons land wordt gewaardeerd.
   Mag ik een lans breken voor onze “Maluku-broeders-en zusters”,dat ook de inzet van velen van hen -noem slechts vier uit een(1)familie-t.w.Bastiaan,Thenu-Japan, Elias Thenu-Japan,Frans Thenu-Japan,Hendrik Willem Thenu-Japan.Dit is slechts1(een)Molukse familienaam (aangetrouwd via een aandere tak Thenu)die ik vond.Er wordt steeds over “de indo’s”gesproken,laten wij hen die “door de Eeuwen Trouw”onze Souverein,en Nederland dienden,niet vergeten.

   • brijl, J.Z. zegt:

    Pagi Rob,
    Ik ben het helemaal met je eens; maar om je gerust te stellen, heb ik de volgende Molukse
    families al aan één of meerder “bintangs” kunnen helpen, t.w. wijlen Sgt. Inf. KNIL
    Jacobus “KOOS” PATTINAMA (vm. brigade. Marechaussee Atjeh), Hoofd van de verzetsgroep “sapu tanggan merah”, wed op 25 apr. 1945 door de Japanners te S’pore onthoofd;wijlen Sgt. Inf. KNIL Frits Sefried Gustaf HUKOM ( op 25 apr. 1945 onthoofd door de Japanners te S’pore); wijlen Sgtmaj Hermanus SAHERTIAN(overleden te Ambon,
    \na jarenlange gevangenschap door Indonesië, op het eiland Nusa Kembangan); alsmede zijn zoon Pieter SAHERTIAN; Amb. mil. Janssen, die op de Tanimbar eilanden door de
    Japanners werdonthoofd, etc.
    Mijn grootste probleem daarbij is echter, dat ik helaas geen directe contacten heb met de betreffende Ambonese en Menadonese families, waardoor ik geen mogelijkheden heb
    om hun (groot)vaders alsnog postuum voor een bintang voor te dragen. Ik heb al een
    keer in het blad “Marinjo, daarvoor een oproep gedaan.
    Mochten onder de lezers van IvE, personen zijn, die mij hieraan kunnen helpen, dan zou dat heel fantastisch zijn. Hoop daarom op alsnog positieve reactiesvan U te mogen ontvangen.

    met hartelijke groet,
    Jacq. Z. B.

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””””””Mag ik een lans breken voor onze “Maluku-broeders-en zusters””””””””””””

    De moeilijkheid is de mensen te vinden die het graag ook zouden willen ontvangen. Ongeveer 2 weken geleden kreeg ik uit North Carolina een brief van een dame, die al 95 jaar is. Ze vroeg mij om hulp betreffende haar zoon een aanvraag in te dienen bij SVB/WUV. Ze hadden notabene in het zelfde Jappenkamp Bangkinang 3 1/2 jaren doorgebracht als de fam. Geenen. Zij vermelde dat haar man als KNIL soldaat was overleden. Heb haar een brief geschreven en daar ook vermeldt, dat als zij het wenst ook in aanmerking zou kunnen komen voor het MOK. Heb haar naam doorgespeeld aan J. Brijl, maar ben nog wachtende op haar antwoord. Velen weten het vaak ook niet.

    • rob beckman lapre zegt:

     Zou het “hoort-zegt-het-voort” toch,langzaam(zeker voor de 2e/3e generatie,geen nederlands meer sprekenden,maar voor hun ouders/grootouders ,vaak diep in de 80,90 misschien wel,zorgend)maar zeker van de grond te komen?

    • Ron Geenen zegt:

     Ik probeer in ieder geval aan deze zijde van de oceaan mijn steentje bij te dragen.

 3. Boeroeng zegt:

  De familie Nieuwdorp

 4. brijl, J.Z. zegt:

  B,
  enkele maanden geleden was ik in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravendienst (OGS) naar iemand aan het zoeken, toen mijn oog viel op de naam van mlt. sgt.1ste kl. KNIL Jan NIEUWDORP afkomstig uit Rilland (Zld); er stonden weinig gegevens van hem vermeld en ik besloot toen zelf op onderzoek te gaan, om zijn familie op te sporen; omdat ik meende dat Rilland maar een klein dorp was ,leek het mij niet zo moeilijk om familie van hem daar te vinden.
  Dat lukte mij echter niet en ik nam toen vervolgens contact op met de redactie van de PZC, dhr. Willem Adriaansens.
  Deze bleek direct bereid een oproep te plaatsen, waarop gelukkig onmiddellijk positieve reacties werden ontvangen. Aan de hand van deze mededelingen gelukte het mij om in Arlington/Virginia/USA contact te krijgen met de dochter van Jan, mw. Ela WORK- NIEUWDORP.
  Haar moeder bleek indertijd met haar zoon en dochter naar de Verenigde Staten te zijn geëmigreerd (moeder en zoon zijn intussen overleden). Ela en haar zoon Dane waren heel erg blij toen zij het bericht vernamen, dat hun (groot)vader Jan, alsnog in aanmerking kon komen voor een postume toekenning van het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK).
  Naar wat aanvullende gegevens te hebben verkregen heb ik vervolgens bij mindef een verzoek ingediend, om alsnog aan Jan NIEUWDORP postuum het MOK toe te kennen.
  Na een positieve beslissing van mindef hierover te hebben ontvangen, werd op 29 sep jl op Z.M. Ambassade te Washington , door het hoofd DEFAT, Air-Commodore Theo ten Haaf, de onderscheiding op eervolle wijze en met groot vertoon, aan mw . Ela WORK- NIEUWDORP
  uitgereikt.
  Om de foto ziet U v.l.n.r.: dochtertje Thea, Dane Work, Ela, Monica, Commodore Theo ten Haaf en Kol. Marcel Buis

  met vriendelijke groet,
  Jacq.

  • Jan A. Somers zegt:

   “redactie van de PZC” Goede zet. Ik heb in het verleden ook hulp van hun gehad. Heel goede krant, maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld.

 5. brijl, J.Z. zegt:

  B,
  Intussen heb ik van mw.Ela Work- Nieuwdorp verschillende berichten ontvangen, naar aanleiding van de recente uitreikingsbijeenkomst op ZM Ambassade te Washington DC.; één daarvan zal ik hieronder vermelden:

  Col Brijl – Thank you very much for all your passion & efforts to make it possible for my father to receive the War Cross. I am attaching a picture showing our family (left-to-right, Thea, Dane, Ela, Monica, Theo and Marcel) at the Dutch Embassy here in Washington DC, at reception on Sep, 29.
  I will send an another photo tomorrow of the actual presentation.
  And Ambassador Schuwer was also in attendance!
  It was a heart-felt and moving experience for our family. We cannot thank you enough for your dedication to this great cause for Holland’s fallen heroes! You have brought so much needed closure to many families! THANK YOU!

  Ela Work- Nieuwdorp

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””””And Ambassador Schuwer was also in attendance!””””””””””””

   Mijn vader Eddie Geenen is vlak na de oorlog in Jakarta overleden en was daar ook begraven.
   In Nederland is mijn moeder later met haar baas uit Indonesie, in Nederland hertrouwd. Zijn naam is Anton Schuwer, geboren in Djokja uit 2 totok ouders. Hij had 3 broers, Henny, Joop en ik dacht Adrie. De laatste woonde in Belgie. Ben benieuwd wie Ambasador Schuwer is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.