261e Petitie, aangeboden aan de Japanse Ambassadeur

jes1His Excellency Shinzo ABE
Prime Minister of Japan

The Hague, 9 August 2016
Petition: 261
Subject: We remember

Excellency,

In World War Two Japan wasted Japanese Blood and Treasure. The damage done to the victims of the occupied territories by Japan however were a multiple of that waste. Present Japanese politicians and the Japanese people they represent hardly know the facts and the damage done in their heredity. The damage is not only material. It continues to have an immaterial effect on the global perception of Japan’s moral responsibility. Next Monday the surviving Dutch from the Dutch East Indies remember the Japanese occupation. They were an integrated part of the community which the Dutch built together with the local people. It was a prosperous country recovering from the Great Depression. The Japanese occupation destroyed the recovery and destroyed the future of the Dutch kept in concentration camps or ostracized outside camps on discriminatory grounds. On the 15th of August we do not celebrate Japan’s capitulation but we remember our lost ones and the pain we had to endure under the terror of the Japanese military. Japan’s surrender was for us not liberation but a continuation of terror with the ultimate result that we had to take refuge and lost everything.

Prime Minister,
In my previous petition I mentioned that the Japanese government is ignoring the elderly, often victims of war, and the young people who want to survive in the changing world. You announced a new economic stimulus package to kick start Japan’s future economy. In this package you must look after them and include an educational plan which objectively addresses Japan’s recent military history during World War Two. It must include Japan’s acknowledgement of its moral duty to war victims both at home and in the occupied territories too. As mentioned previously: “The dissatisfaction with political responses to economic and social problems seems to be spreading.” This dissatisfaction requires action from present politicians to rectify their failure to recognize the urgent needs of their voters and to acknowledge that past views are nowadays unacceptable as they continue to haunt Japan’s reliability in the world.

Prime Minister,
In my previous petition I suggested: “Be honest and act with dignity and genuine honor towards all war victims.” I hope for the Japanese people and the world that in your new stimulus package you take the suggestion at heart.
We are still looking forward to your acknowledgement of receipt of our petitions.
On behalf of the Foundation of Japanese Honorary Debts.
J.F. van Wagtendonk

Vertaling:

Zijne Excellentie Shinzo ABE
Eerste Minister van Japan
Den Haag, 9 augustus 2016
Petitie: 261
Onderwerp: Wij herdenken.

Excellentie,
In de Tweede Wereldoorlog verspilde Japan Japan’s Bloed en Schatten. De aan de slachtoffers van de bezette gebieden toegebrachte schade was een veelvoud van die verspilling. Huidige Japanse politici en het Japanse volk die zij vertegenwoordigt kennen nauwelijks de feiten en schade die aan hun erfgoed is toegebracht. De schade is niet alleen materieel. Het blijft een immaterieel effect hebben op de wereldbrede kijk op Japan’s morele verantwoordelijkheid. Aanstaande maandag herdenken de nog in leven zijnde Nederlanders van Nederlands Oost Indië de Japanse bezetting.

Zij waren een volledig geheel van de gemeenschap die de Nederlanders opbouwden tezamen met de lokale mensen. Het was een welvarend land herstellend van de Grote Depressie. De Japanse bezetting vernietigde het herstel en vernietigde de toekomst van de Nederlanders die in concentratiekampen werden gehouden of verbannen buiten de kampen om discriminerende redenen. Op de 15e augustus vieren wij niet Japan’s overgave maar herdenken hen die wij verloren en de pijn die wij te verduren hadden onder de terreur van de Japanse militairen. Japan’s overgave was voor ons geen bevrijding doch een voortduren van terreur met het uiteindelijk gevolg dat we moesten vluchten en alles verloren.

Eerste Minister,
In mijn voorgaande petitie meldde ik dat de Japanse regering de ouderen, vaak oorlogsslachtoffer, en de jongeren die willen overleven in een veranderende wereld, negeerde. U kondigde een nieuw economisch stimuleringspakket aan om Japan’s toekomstige economie in een hogere versnelling te zetten. In dit pakket dient u voor hen te zorgen en een individueel leerplan toe te voegen waarin Japan’s recente militaire geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog objectief wordt belicht. Het dient een Japanse erkenning van zijn morele plicht te omvatten jegens de oorlogsslachtoffers zowel van het eigen land als ook van de bezette gebieden. Zoals voorgaand vermeld: “De ontevredenheid over politieke antwoorden op problemen schijnt toe te nemen.” Deze ontevredenheid vereist actie door de huidige politici om hun falen te herstellen om de urgente behoeften van hun kiezers in te zien en te erkennen dat verleden denkbeelden thans onaanvaardbaar zijn daar zij Japan’s betrouwbaarheid in de wereld blijven achtervolgen.

Eerste Minister,
In mijn voorgaande petitie was mijn suggestie: “Wees eerlijk en handel met waardigheid en oprechte eer voor alle oorlogsslachtoffers.” Ik hoop voor het Japanse volk en de wereld dat deze suggestie de kern van uw stimuleringspakket wordt.

Wij hopen nog steeds een ontvangstbevestiging van onze petities van u te ontvangen.
Namens de Stichting Japanse Ereschulden,
J.F. van Wagtendonk, voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

9 reacties op 261e Petitie, aangeboden aan de Japanse Ambassadeur

 1. Ted Hartman zegt:

  Volgens de Japanners is de zaak met de Indische slachtoffers al lang opgelost. Met het San Francisco vredesverdrag in 1951. Zij vergeten dat ze dankzij Amerika en de communistische dreiging in die jaren, genadig van de herstelbetalingen zijn afgekomen. Nederland moest onder druk van Amerika een fooi accepteren. Sindsdien heeft Japan zich met al zijn oorlogswinsten tot de tweede meest welvarende natie kunnen ontwikkelen. Maar zo het gaat met profiteurs toch altijd, hun weldoeners zijn ze vergeten en erger: ze kloppen zichzelf op de borst dat ze een bevrijdingsoorlog hebben gevoerd! En van al die oorlogsmisdaden, die zijn verzonnen!
  Mijns inziens krijgt Japan nu te maken met een aartsvijand: China. Ted Hartman

  • bokeller zegt:

   Ach, het vertoonde in ’n Nederlandse Rijks instelling
   het Koninklijk Tehuis Oud Militairen en Museum geeft
   al jaren hun visie [ Japanse ] op deze bevrijdingsoorlog.
   Niets nieuws onder ons bleek zonnetje.
   siBo

 2. wal suparmo zegt:

  Al de ellende die gebeurt was na de capitulatie van Japan is te dankan aan de zeer slechte kwaliteit van de MILITAIRE INLICHTING DIENST van de Geallieerden en in het bijzonder van de Hollamdse( NICA). die de hele verandering van 100% en van de haat( in plaats van vrees) van het Indonesissche volk dat opgehits was door de Japaners geduurende 3 jaren, o zo graag rapporteerde als zijnde dat de Geallieerde en Hollandse troepen in het vorige Ned. Indie verwelkomt zullen worden als bevrijders zo als in Europa.Indien de waarheid was gerapporteerd dan zou, mits integent genoeg,aan de zijde van de Hollanders, andere maatregelen genpmen zouden worden en anders voorbereid te zijn voordat ze weer pardoes het veranderde Indonesie zo maar binnen vallen.

 3. rob beckman lapre zegt:

  Beste indieners van deze “petitie 261”; hoewel,voor de achterban, goedbedoeld,zal de petitie totaal NIETS uithalen.Pakte zomaar, twee willekeurige(er zij veel meer)bronnen die ons een beter beeld schetsen hoe Japan met hun geschiedenis van de laatste wereldbrand omgaat;Elders schreef ik,het ging om hoe Japan omging met de atoomaanvallen op hun land,dat Japan na de oorlog(voor binnenlandse( vnl.de jeugd) consumptie)zich de “slachtofferrol”wenste aan te meten (“wij waren in feite al verslagen,maar jullie gooiden TOCH maar de bommen”).Las op http://www.news.google.com “Boca Raton news” dtd 27/08/97 ; ” Lack of historical debate and SANITIZED textbooks in Japanese schools create people who are NOT aware of their responsibility for the war”, en http://www.bbc.com “What Japanese history lessons leave out”.Volgens de schrijver Tejioka (letterlijk) ” All the photographs that China (for the “Massacre and Rape of Ninking”)uses are fabrications”.Hij gaat zelfs zover te schrijven dat de chinezen ACTEURS had ingehuurd om hun zaak na te spelen.Japan is, blijft, en zal in ontkenning blijven voor oorlogsmisdaden, onder dwang inzetten van vrouwen voor prostitutie etc.etc.

 4. Ted Hartman zegt:

  Als donateurs van de Stichting Japanse Ereschulden houden wij elke maand stug vol om niet alleen van Japan, maar óók, met het Indisch Platform van Nederland ERKENNING te krijgen! ERKENNING van de morele plicht en schaamte voor wat de Nederlanders uit voormalig Nederlands Indië is aangedaan tijdens de Japanse bezetting, welgemeende excuses voor de stelselmatige ontkenning passend bij een welgemeend excuus. (Geciteerd uit de laatste alinea’s van het voorwoord tijdens de jaarlijkse donateursvergadering dd.24 mei 2016. Voorts: Via het Indisch Platform blijven we in overleg met de Nederlandse regering om de Indische Kwestie adequaat op te lossen.) Inmiddels is de backpayregeling tot stand gekomen. Nu nog de Oorlogsschade, sporen van vernieling, 71 Jaar na de bevrijding in augustus 1945 is het nu. Hopelijk zullen er nog overlevenden zijn die betr. de oorlogsschade, genoegdoening mogen meemaken?

 5. Wal Suparmo zegt:

  De troostmeijses gebben vele landen als partners voor hun strijd voor schadevergoeding tegen Japan.Maar helaas de honderde duizended ROMUSHA’S of Indonesische dwang arbeiders waarvan alleen maar een derde deel hadden overleeft hebben geen enkel land( zelf indonesia) zelf ook niet.Om voor hun tepleiten. Terwille van de ecomomische steun van japan , heeft de indonesische regering hier geen werk van gemaakt.ERG KASIAN!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.