Gezocht

Mail 1
L.S.
Ik hoop dat de Indische gemeenschap ons mysterie kan oplossen.
Bijgaande mooie Indische foto (Huishouden 1906) blijft namelijk een mysterie in de familie.

Huishouden1906Blitar

-De rechter persoon zou zijn: Adolv Gustav Wilkert, geboren te Poerworedjo op 11 oktober 1865, woonachtig te Blitar, conducteur bij de Staatsspoorwegen, die zich het leven benam in overspannen toestand in het hospitaal van Malang op 11 mei 1906.
-Volgens de familieoverlevering is de man links van Wilkert een officiële klerk van de kraton van Solo; de koffertas in zijn handen zou de afstammingspapieren bevatten van het meisje links naast hem dat van Javaanse adel zou zijn, doch later wordt ‘erkend’ als Catharina Louisa Maria Keizer, in 1934 naar Nederland kwam, is overleden te Bergen op Zoom op 12 mei 1943, en in de wandelgangen ‘Anneke’ genoemd werd. Zij was geboren op 7 juni, maar het is niet duidelijk of dat in 1902 of 1900 was (er zouden twee verschillende geboortebewijzen geweest zijn). Bij haar overlijden heette haar moeder: ‘de inlandsche vrouw Maria”
-Het meisje verder links op schoot is ‘Corrie’ dochter van Wilkert en de njai die Tiang Gancia zou heten (waarbij Corrie op schoot zit). Corrie wordt later ‘erkend’ en gaat dan door het leven als Clara Francisca Anna Keizer, geboren te Blitar op 17 okt 1904 en in februari 1966 woonachtig te ’s-Gravenhage na een drietal blijkbaar gelukkige huwelijken. De familietraditie wil dat ‘Corrie’ een stiefzusje is van ‘Anneke’.
regentvorstenlanden-De naam Keizer komt in de familie omdat Tiang na de dood van Wilkert een relatie aangaat met W. Keizer, die van Groningse afkomst zou zijn.
Het mysterie zit hem in het meisje dat erkend werd als Catharina Louise Maria Keizer, maar Anneke genoemd werd in de familie.   Haar moeder zou staan op de tweede foto (regent Vorstenlanden) en wordt daar geflankeerd door een regent uit de Vorsenlanden (nog onbekend welke). Slaat de pet in zijn hand op een militaire rang?
De familietraditie zegt dat de zittende vrouw de dochter is van een Soenan Pakoe Boewono. Het lijkt wel of ze een kris dwars op haar schoot heeft liggen.
BatikKokerrokDe afstamming van haar dochter ‘Catharina Maria Louise Keizer (Anneke)’ zou ook blijken uit de zacht-blauwe batik kokerrok die Anneke vaak droeg en die nog in de familie is (zie de derde foto).  Deze kokerrok is gesigneerd met de initialen W.S.R.K.

We blijven zitten met de volgende vragen:
-Welke regent uit de vorstenlanden staat op de foto?
-Wie is de vrouw die naast hem zit?
-Wijst het motief van de kokerrok inderdaad naar Javaanse adel uit Solo?
-Wat is de betekenis van de initialen W.S.R.K.?
-Is er nog meer bekend van het huishouden uit Blitar in 1906? Wie is de klerk van Solo?

Ik zou u zeer erkentelijk zijn als u ons mysterie zou willen voorleggen aan de Indische gemeenschap op uw onovertroffen website indisch4ever.nu
Ieder beetje extra informatie is welkom.
Bij voorbaat mijn hartelijke dank! Met vriendelijke groet,
Prof. emerita Johanna E.M.H. (Annelies) van Bronswijk
Eindhoven University of Technology

Mail 2
In Gulpen, hotel Bergland zaten destijds gerepatrieerde Indonesiërs. Hele families.
Ik zat zelf destijds op de lagere meisjesschool in Gulpen, de Mariaschool. Daar kregen we, ik denk rond 1958/1959 een paar meisjes in de klas die vanuit het hotel Bergland kwamen. Natuurlijk vonden wij, Nederlandse, blanke meisjes, dit heel interessant.
We hebben een paar jaar geleden getracht de uit Indonesië gekomen meisjes te traceren in verband met een reünie. Dat lukte helaas niet, wat we ook deden: onvindbaar. Het waren leuke meisjes en er ontstonden goede vriendschappen.
De meisjes die we zoeken heten: Joyce Pieters ( zij had lichter haar) en Tineke Burer. Tineke was dik bevriend met Angelique Göbbels, waar ik nog steeds mee optrek. We liepen vaak samen naar school. Ook was er een meisje (Joke?) Lamers of Lammers…. Zij moeten nu rond de 67 jaar oud zijn.
Natuurlijk zijn zij na een tijdje uitgewaaierd over Nederland. We weten niet waarheen.
Ik denk nog regelmatig aan die tijd: ook was er een meisje dat een hartkwaal had: Meta. Een klein meisje, zij zat bij mijn zusje in de klas.

Graag zou ik wat meer horen over hoe zij die tijd hebben beleefd en natuurlijk willen we hen ook graag ontmoeten; nog ieder jaar kom ik met 6 meisjes van die oude lagere school bij elkaar, zo ook a.s. 26 augustus…..wie weet kunnen Joyce, Tineke en Joke erbij zijn. Dat zou fijn zijn!   Ik las dat Frans Leidelmeijer , de bekende kunstkenner, ook in Gulpen startte vanuit Indonesië.   Ik hoop dat u deze oproep plaatst!
Met groet, Evelien Jorna-Jacobse.

Mail 3
Does anyone ut there know a Johan van Ravensberg? In 1961 he was approx. 20 and in the gravendienst. He lived with his parents and sisters in Rotterdam. His father was Jaap. Anything would be appreciated. Please contact me at awl47@gmail.com. Thanks.

Ik ben met mijn family naar america geimmigreerd en hij zou later komen. Toen hoorde ik dat hij afgekeurd was vanwege zijn knieën. In het hospitaal heeft hij een meisje ontmoet die Mieke heette en is met haar getrouwd. Dat is het laatste wat ik van hem weet.
Zou graag contact opnemen. Hij zal nu in zijn middle 70 zijn. Bedankt!
Annelize Ladage

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Gezocht

 1. Ron Geenen zegt:

  Mail 2: Evelien Jorna-Jacobse: Logisch dat u hun niet vindt. U heeft het in uw eerste zin over “gerepatrieerde Indonesiërs”. Weet u nu na 60 jaren nog steeds niet dat er een verschil is tussen Indische en Indonesiers? Voordat u verder gaat zoeken, vind eerst uit het verschil. Als u de Indische mensen op de goede manier benadert, willen ze u best helpen.

  • bokeller zegt:

   Ach ja, het kan komen door onwetendheid.Ik heb eens
   een lijstje bijgehouden ,hoe vaak en door welke instanties
   deze blunders worden gemaakt.
   Nog sterker,de PR. van het Museum Bronbeek gaf ’n boekje uit
   inzake de looproute over het landgoed/monumenten ed.
   Komende dan bij Plaquette Generaal v.der Heijden ,had hij het
   over een ”Bastaard”.!!
   Toen ik hem hierover aansprak, bleek hij geen idee te hebben
   waar ik het over had.
   siBo

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””””Komende dan bij Plaquette Generaal v.der Heijden ,had hij het
    over een ”Bastaard”.!!
    Toen ik hem hierover aansprak, bleek hij geen idee te hebben
    waar ik het over had.””””””””””””””””””””

    Ook iemand die stom geboren en suf gezoogd is!

  • Jan A. Somers zegt:

   “verschil is tussen Indische en Indonesiers?” In Delft maken de ambtenaren van de gemeentelijke basisadministratie daar geen punt van. Vanwege mogelijke spellingsproblemen moet je de naam van je geboorteplaats wel zelf invullen, Soerabaja. Krijg daar geen rare reactie op. Maar voor je geboorteland is er een menu met de meest vreemde landen erop. Samen even gezocht, maar Nederlandsch-Indië staat er niet bij. Geen probleem voor de ambtenaar, dat land zal niet meer bestaan. Niks aan te vinken dus. Gauw klaar.

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””””””In Delft maken de ambtenaren van de gemeentelijke basisadministratie daar geen punt van.””””””””””””

    Maar weet hij/zij het verschil? Wacht eens even, ze zijn ambtenaar en hoeven het niet te weten.

    • Jan A. Somers zegt:

     Mogelijk weten zij het zelf heel goed. Maar voor hun werk is dat niet relevant. Zij moeten gewoon hun werk goed doen, en dat doen ze. Zoals zovele normale mensen weten ze dat Soerabaja niet in Bolivia ligt. En vallen ze mij niet lastig met zaken die zij voor mij kunnen oplossen. Voor mijn laatst aangevraagde ID-kaart moest ik ook weer een vingerafdruk maken. Maar bij oude mensen lukt dat vaak niet, vooral als ze veel met hun handen hebben gedaan. Alle vingers geprobeerd. Hij had er geen probleem mee, gewoon een vingerafdruk zonder lijnenpatroon. Bij de douane hebben ze daar ook geen probleem mee. Die kunnen ook geen lijnen bij mij verzinnen, en dat doen ze dus niet.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””””Zoals zovele normale mensen weten ze dat Soerabaja niet in Bolivia ligt.””””””””””””

     O ja? Heeft u dat wel eens gevraagd? De meesten weten niet eens het verschil tussen een Indo en een Indonesier en zijn niet op de hoogte van de geschiedenis daar.

    • Jan A. Somers zegt:

     Voor die ambtenaar maakt het verschil tussen een Indo en een Indonesiër niets uit. Hij moet alleen mijn nationaliteit vaststellen en een vingerafdruk maken. Indonesië is voor hem misschien net zo iets als Zuid-Afrika, ook een ingewikkeld land. Als hij mij maar goed helpt doet hij zijn werk goed. Meer verlang ik niet van hem. Als mijn meisje bij de douane in Jakarta meldt dat ze in Zeeland is geboren, gaan daar ook de ogen op oneindig. Dat land staat daar ook niet op het computermenu.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””Voor die ambtenaar maakt het verschil tussen een Indo en een Indonesiër niets uit””””””””

     En dat is nu het probleem. O.a. schiet het onderwijs heel erg te kort en waardoor de algemene NL’er niet het verschil weet of niet meer wil weten. Hierdoor wordt de Indo in een hoek gedrukt en voor iets anders uitgemaakt. Ik herhaal maar weer eens, je zegt tegen een Fries ook niet dat hij een Limburger is. Probeer het maar eens tegen een Schot te zeggen dat hij een Engelsman is.
     Grote kans dat u in het ziekenhuis beland.

  • E. Jorna-Jacobse zegt:

   Mijn excuses hiervoor; ik heb hier inderdaad verkeerde benaming gegeven; ik besef dat deze ondoordachte beschrijvingswijze u hindert.

   • Ron Geenen zegt:

    Uw excuses geaccepteerd. Maar het zelfde speelt zich ook af in de NL provincies. Maakt een Limburger of een Fries maar eens uit voor een Hollander. Ben benieuwd wat voor reactie u krijgt.
    Of nog erger maakt een Nederlander voor een Duitser uit.

 2. Peter van den Broek zegt:

  Ach Heer Keller, deze man had gelijk, ook een bastaard kan officier in de MWO worden. Opmerkelijk is dat de zoon van deze bastaard ook een MWO kreeg. Des te opmerkelijk is dat de vader van de bastaard ook onderscheiden is met de MWO.

  Karel van der Heyden werd in Batavia geboren als de buitenechtelijke zoon van Generaal de Stuers en een onbekende inlandse (Boeginese) vrouw. Hij groeide, als kind aangenomen door Jean van der Heijden en Wilhelmina Siebing, op in Nederland. Op zestienjarige leeftijd (sic) vertrok hij vanaf Nieuwediep (Den Helder) , als vrijwilliger, aan boord van de East India Packet en zette in de rang van korporaal voet aan de wal in Nederlands-Indië.

  Dit is pas De Terugkeer van een Indo.

 3. bokeller zegt:

  Het gevolg was,dat de gehele uitgave landgoed rondleidingen
  vernieuwd werd.
  Joden appel- baard – koeken – Negerzoenen en Zwarte piet zijn
  in het hedendaags taal gebruik ook niet meer gangbaar.

  Ik zie ’t zo als Telg van Rasloze Ouderdieren en- [let op]
  of Ouders van Ongelijk ras.

  http://thumbs.dreamstime.com/z/leuke-bastaard-22166144.jp

  siBo

 4. Loekie zegt:

  “Negerzoenen en Zwarte piet zijn in het hedendaags taal gebruik ook niet meer gangbaar.”
  Maar we hebben wel wat in de plaats gekregen ;
  http://www.ad.nl/amsterdam/hema-viert-gay-pride-met-worsten-en-tompoezenshirts~a813f074/

  • bo keller zegt:

   Een goede vriend en nu helaas niet meer actief op I4E,
   attendeerde me op een artikel aangaande afstammelingen
   van Nederlanders uit de Kaapkolonie en vrouwen van
   inlandse stammen,die de term ”Baster” als een Geuzennaam
   gebruiken.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Basters
   siBo

  • Huib Otto zegt:

   Hoe verzinnen ze het bij de HEMA?
   Kan zien dat de zaken steeds minder gaan en ook de afzet van hete Hema worsten en Tompoezen achteruit lopen.

   Wat te denken van basterd suiker?

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””Wat te denken van basterd suiker?””””””””””

    Is dat niet “namaak” suiker?
    Dan het Indo eten. Hoe vaak wordt een gerecht nagemaakt en er wat bij verzonnen of weggelaten. Tegenwoordig lees ik een nieuw woord als Fusion. Een engelse uitdrukking die door een enkeling in het Nederlands wordt toegepast. En als het niet lekker is heet het palsu.

 5. August zegt:

  totots noemt men kaaskoppen zijn Hollanders ruiken naar schimmel kaas

 6. Jeannette van Duuren-mensinga zegt:

  Ik zoch naar de moeder van Karel van der heyden, naam staat er wel op maar zie geen verhaal van de moeder van Karel van der heyden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.