Boeken

thuis-gelooft-niemand-miThuis gelooft niemand mij – Maarten Hidskes
In juni 1946 meldt Piet Hidskes zich als vrijwilliger bij het Depot Speciale Troepen, het elitekorps van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (knil) onder commando van kapitein Westerling, die carte blanche krijgt om de opstand in Indonesië neer te slaan en zuiveringsacties uit te voeren. Na zes maanden training wordt Hidskes ingezet op Zuid-Celebes in wat later ‘de Zuid-Celebes-affaire’ zal heten. Wat hier precies is voorgevallen vertelt Hidskes aan niemand, wie zou hem geloven? Als hij in 1992 overlijdt, neemt hij het verhaal mee in zijn graf.   Hoor dit radiointerview met de schrijver.
.
opzoeknaarjouamstelveenweb: Het boek ‘Op zoek naar jou’ van schrijfster Syl van Duyn, gebaseerd op het leven van Nora Valk, wordt deze week verspreid onder alle leerlingen van de groepen 8 van de Amstelveense basisscholen. Het boek gaat over Neeltje, een sterk en eigenzinnig meisje. Zij loopt tien dagen na de oorlog weg uit een Jappenkamp op Java. De oorlog is voorbij, maar Neeltje’s leven is echt een puinhoop. Haar moeder is dood, haar vader is zoek. En dan wordt zij ook nog eens verliefd.  Zie filmpje.

jan-toorop-een-bevlogen-javaan-1 Jan Toorop, een bevlogen Javaan.   Zoals bekend, heeft Toorop veel in Zeeland geschilderd. Hij was de spil van de Domburgse kunstenaarskring en organiseerde tussen 1911 en 1921 de zomerexposities, waar veel kunstenaars aan deelnamen.    De schrijfster heeft zich vooral verdiept in zijn schilderijen met Zeeuwse onderwerpen en kwam daarbij op een spoor dat leidde naar de kunstroof van de nazi’s


tooropzangdertijdenJan Toorop: Zang der Tijden beschrijft het leven en werk van één van Nederlands meest belangrijke schilders. Als tijdgenoot van Van Gogh en Mondriaan wist Toorop zichzelf apart te zetten door zijn diverse en zoekende stijl.
Pointilist, luminist, symbolist – Toorop was het allemaal.
.

reunievoorbijDe reünie voorbij, de schaduw van een Indisch kampkind
De Tweede Wereldoorlog is voorbij, maar niet spoorloos verdwenen en wordt nog steeds herdacht, evenals de bevrijding van de Nederlanders uit de Japanse kampen in Nederlands-Indië. Onderwerp van deze novelle vormen de herinneringen van een Indisch kampkind uit Borneo, dat zich na jaren pas rekenschap geeft van zijn herinneringen over een oorlog die naar blijkt zijn leven blijvend heeft beïnvloed.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

3 reacties op Boeken

  1. Boeroeng zegt:

    Hidskes in Trouw: “Westerling liet op de eerste dag zijn mannen drieduizend inwoners op het grasveld van de kampong Batoea bijeenbrengen. Mensen moesten naar voren komen, hij stelde wat vragen en schoot hen daarna pardoes door het hoofd. Ook leden van zijn peloton moesten executeren. Aan het eind van de dag waren er 35 doden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.