De Pelgrims | Short documentary by Junito Drias

Een samenwerking van de Oorlogsgravenstichting en indonesiënu.nl :

Zij zijn bijeengebracht door hetzelfde leed: hun naaste familieleden zijn slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Via de pelgrimsreis georganiseerd door de Oorlogsgravenstichting, proberen zij de gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. De korte documentaire “De Pelgrims” vertelt het verhaal van de nabestaanden van oorlogsslachtoffers in Nederlands-Indie die een pelgrimsreis maken naar het land waar hun familieleden liggen begraven.
Een reis met een lach en een traan.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op De Pelgrims | Short documentary by Junito Drias

 1. Ron Geenen zegt:

  Zeker 3 maanden geleden heb ik e-mails gestuurd naar de Oorlogsgravenstichting in Nederland en in Jakarta. Wilde weten waar mijn vader nu begraven is, nadat de begraafplaats waar hij lag was geruimd. Heb zelf zoveel mogelijk gegevens en foto’s gestuurd, maar tot op heden heeft niemand mij antwoord gestuurd. Deze organisatie valt mij dan ook erg tegen.

  • Huub Landzaat zegt:

   Beste Ron Genen,
   Ik ken uiteraard de details niet, maar misschien is er iets misgelopen.
   Heeft u deze urls geprobeerd?
   Contact: https://oorlogsgravenstichting.nl/contact
   Zoeken: https://oorlogsgravenstichting.nl/zoeken
   Ik hoop, dat het u lukt.
   Vriendelijke groet,

  • Jan A. Somers zegt:

   Volgens mij heeft de Oorlogsgravenstichting geen zoekopdracht. Zij beheert op een voortreffelijke wijze de erevelden. Behalve de naamlozen, zijn al deze graven keurig gedocumenteerd. Natuurlijk weten ze niets van mijn oma, die is gebleven in de bersiap. Maar misschien ligt ze bij de vele naamlozen op Kembang Kuning. Dat zullen we nooit te weten komen. Misschien was de begraafplaats waar uw vader lag een gemeentelijke of godsdienstige begraafplaats. Daar weet de Oorlogsgravenstichting natuurlijk niets van af, tenzij er een herbegrafenis is geweest op een ereveld. U zult dan navraag moeten doen bij de gemeente van die begraafplaats.

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””””Volgens mij heeft de Oorlogsgravenstichting geen zoekopdracht. Zij beheert op een voortreffelijke wijze de erevelden. “”””””””””””

    Als zij de graven beheren, dan weten ze toch ook, waar de graven naar toe gaan als er een begraafplaats word geruimd. Waarvoor zitten ze dan met een goed salaris in Jakarta?

    • Jan A. Somers zegt:

     “als er een begraafplaats word geruimd.” Niet als het een (gemeentelijke) begraafplaats betreft waar ze natuurlijk geen beheer over hebben. Het is wel voorgekomen dat enkele stoffelijke resten van een gemeentelijke begraafplaats zijn overgebracht naar een ereveld van de OGS. Maar dat weten ze dan, zijn opgenomen in de registers van de OGS. Dat is dacht ik gebeurd met de noodgraven van de bersiapslachtoffers in Soerabaja. Wel overgebracht naar Kembang Kuning, maar zonder naam, die was niet bekend bij de noodbegrafenis. Bij het bergen legden we op het lijk wel een briefje met de straatnaam erop geschreven. Meer wist je niet. Mijn schoonmoeder (die ik uiteraard nooit heb gekend) is in Vlissingen wel onder haar eigen naam begraven. Maar zij is (zwaar gewond) onder haar eigen naam in het ziekenhuis overleden.

 2. Michael Breeman zegt:

  This documentary re-awakens my desire for more understanding of my family’s plight during the war years. Will there be more excursions from Holland such as this one and would it be possible for me (from Australia) to join up with the group at their first destination?
  The sadness which is overwhelming in this documentary also dwells in my heart and visiting these cemeteries would assist to bring closure for me and increase my understanding of the suffering experienced by those resting in these graves.

 3. Huib Otto zegt:

  Ik heb wel hele goede ervaringen met zowel Rode Kruis als Oorlogsgravenstichting.

  Toen ik na lang zoeken, ook op het Pandu ereveld in Bandung al vanaf dat ik zo’n jaar of 14 was nooit een graf van mijn vader heb kunnen ontdekken op de Bandungse erevelden, ook niet tijden mijn bezoek aan Bandung in de 80/90-er jaren, heb ik na thuiskomst zowel het Rode Kruis als de OGS aangeschreven. Na geruime tijd kreeg ik van beide instellingen antwoord dat bevestigde dat mijn vader idd als vermist te boek stond en dat er nergens een gedenkteken voor hem te vinden was. Het OGS was zo vriendelijk om alsnog een verzamelgedenkteken op Pandu te plaatsen omdat het vermoeden gewettigd was dat als zijn stoffelijke resten geborgen waren deze op Pandu in een massagraf zijn bijgezet. Hiermee zijn mijn vader en enkele lotgenoten dus aan de
  eeuwige vergetelheid ontrukt.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””Ik heb wel hele goede ervaringen met zowel Rode Kruis als Oorlogsgravenstichting.””””””””””

   Blij te horen dat je wel goede ervaring heb met die organisaties.
   Misschien komt mijn ervaring vanwege dat ik niet in NL woont. Anders zal ik het niet weten.
   Nogmaals, ik heb 2 e-mails uitgestuurd. Een naar de OGS in Nederland en vervolgens 1 naar de afdeling in Jakarta. Vooral vreemd dat ik van beiden geen antwoord krijgt.

 4. Ik heb een heel goede ervaring met de O S G.onze vader was begraven in Merauke New Guinea
  12 februari 1960 Pieter deJong verongelukt?…zegt men!!.later herbegraven in Semarang wat de OSG voor ons opgespoord heeft! We hebben het graf bezocht met een OSG reis …alle lof.
  Vraag ,heeft iemand mijn Vader gekend? hij was werkzaam op de Rijksmarinewerf en uitgezonden via de marine voor anderhalf jaar! We hebben nooit duidelijkheid gekregen wat er precies gebeurd is in Merauke.
  Graag een reactie op mijn zoektocht!

  • bokeller zegt:

   Met al dat haastwerk zijn enkele omgekomen
   Nederlandse militairen in Nw.Guinea 1962
   daar achtergelaten/vergeten en naderhand her-
   begraven op het Ere-kerkhof te Semarang.
   siBo

 5. Bedankt,ikwilde alleen graag weten wie mijn vader in Merauke en omgeving heeft gekend, in de jaren1958-60. Wij hebben alleen een fotoreportage plus linten van de kransen in de brievenbus gekregen,en nooit iets gehoord over een over plaatsing in Semarang!
  Ik zou het zeer op prijs stellen als er nog collega’s zijn die weten wat er gebeurd is.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Met respect voor I4E, maar via dit forum bereikt u – denk ik – lang niet alle oud Nieuw Guinea gangers. Er zullen wel lezertjes zijn zoals ik, die willen meedenken onder het motto “Niet geschoten, altijd mis”.

   Was uw vader als burger of militair door de marine uitgezonden naar Merauke en weet u in welke functie hij daar werkte?

   U schrijft “Wij hebben alleen een fotoreportage plus linten van de kransen in de brievenbus gekregen …..”. Vreemd dat u en andere nabestaanden van uw vader (“wij”) geen tekst en uitleg hebben gekregen van de Marine of Defensie over de oorzaak van het overlijden van uw vader. Was het een bedrijfsongeval, een aanval van de Indonesiërs op de werf? Moest iets “onder de pet” worden gehouden?

   U zou nog ergens op een marine- of defensiedeur moeten kunnen aankloppen om te vernemen wat er met uw vader is gebeurd. “Iets” over de zaak moet toch in archieven zijn te vinden. Misschien zijn er wel lezertjes/schrijvertjes op I4E die de weg kennen richting die deuren.

   Verder: Bieden de opschriften op de kranslinten enige aanwijzing naar collega’s of andere informatie die u in uw speurtocht kunt gebruiken?

   Pak Pierre

 6. Huib Otto zegt:

  Mevr. Jeltje de Jong, uw verhaal heeft wel iets weg van het verhaal dat mijn oom Thijs Otto in Biak is ovekomen. Vanuit Nederland vertrok hij als sgt.majoor bij de KL. Hij reed in een inspectierit met zijn chauffeur waarvan de naam onbekend is.
  De jeep raakte een rotsblok en sloeg om. Mijn oom was dood maar de chauffeur overleefde.
  Zij stoffelijk overschot ging per KLM naar Schiphol en vandaar naar het ereveld in Semarang. Terwijl zijn weduwe en twee dochters terug gingen Nederland en vergeefs uit moesten zoeken waar echtgenoot en vader is begraven. Bleek dus in Semarang te zijn. Weliswaar zijn geboorteplaats.

 7. Via de marine hebben hebben we inderdaad nooit verdere informatie gekregen over de ware
  Toedracht hij was al begraven toen een aalmoezenier het slechte nieuws kwam brengen.
  Moeder geloofde het pas toen ze de brieven van z’n kameraden las,en haar later bezochten.
  Ze heeft ook niet geweten van een herbegrafenis naar Kalibanteng, Op de dag van haar
  crematie lag dit bericht via de OSG op de mat. Een jaar later is de urn bijgezet bij Vaders graf
  tijdens een pelgrims reis haar naam staat niet op het kruis.
  Wij hebben twee keer.een fam.Otto ontmoet tijdens een reis en die vertelden het zelfde
  verhaal alswat jij vertelde! Toeval is dat mijn vader dat ook vertelde in een van z’n brieven,
  en het zo tragisch vond! Zelf hoop ik altijd nog wat meer aan de weet te komen.
  Groet.

  • bo keller zegt:

   Als familielid zijnde kunt U altijd zijn ”Staat van dienst”
   opvragen en met de gegevens daarin verwerkt is ‘t
   nmi. mogelijk verder te zoeken.
   Eventuele vragen kunt U ook in het veteranenblad
   ”Checkpoint” plaatsen.
   e-mail: checkpoint@veteranen.nu
   024-3600974
   siBo

 8. R.L. Mertens zegt:

  @Pelgrims; ‘een stap terug etc.’- Nimmer vergeet ik de reactie van een veteraan, die mij vroeg met hem naar de begraafplaats te gaan van zijn maat, Semarang 1980. – Gesneuveld tijdens de ‘politionele acties’. Ter plekke aangekomen ontstak hij, na enkele minuten stil zwijgen; in een vloekende tirade; ‘ gvd. waarom, waarvoor…. is hij gesneuveld ? .Ik was ontzet zoiets mee te maken. Nu na 40 jaar van dat bezoek kan ik mij zijn verdriet/woede begrijpen. Zijn maat nog geen 20 jaar(!) oud sneuvelde voor ‘orde en rust etc.’…..Wat een blamage!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.