Moesson juni 60 jaar !

moessonjuni2016Deze maand in Moesson
Dubbeldik jubileum bewaarnummer!
Met: Mampiren bij Moesson: een kijkje achter de schermen
| Tjalie Robinson over Tjalie Robinson
| Dit lazen onze (groot)ouders: 60 jaar Moesson in 20 pagina’s
| 90 jaar Jack Poirrié
| Greep uit de Moessonkast: de mooiste Moesson uitgaven
| En nog veel en veel meer!|
En natierlijk: Ricky Risolles, Patricia Jacob en Frans Leidelmeijer!
Nog meer Moesson? Neem nu een jaarabonnement en krijg het kookboek Bartje Boemboe van ons cadeau!

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Moesson juni 60 jaar !

 1. Peter van den Broek zegt:

  1. Ik ben halfbloed. Er bestaan geen kwart-, achtste-, zestiende enz. -bloeden. Een halfbloed is een mens, die zich van beiderlei afkomst gelijkelijk bewust is. In mijn opstelling zoek ik naar een formulering van die bewustzijn. Het is verkeerd om uit de wisselende formuleringen conclusies te trekken, die moeten leiden tot claimen van mijn persoon.

  In het jubileumnr van Moesson mag onze founding father Tjlaie Robinson natuurlijk niet ontbreken. In het jaar dat Tong Tong – de voorloper van Moesson- werd geboren (en Tjalie werd herboren schrijft Lilian Ducelle – vrouw van Tjalie-) publiceerde hij deze zelfanalyse in De Vrije Pers. In een tijd waarin hij zich out of place voelde, in een land waar hij niet kon aarden, maar wel kon leven. We kunnen het lezen als het testament van een halfbloed. (uit het Juni/Julinr. van Moesson).

 2. Peter van den Broek zegt:

  Wat bedoelt Tjalie Robinson in zijn stelling 1 eigenlijk met Halfbloed? Zeker niet in de zin van bloeddelen, dus niet het racistische of raciale onderscheid, het inferieure en minderwaardige begrip (onderschikkingsmaatstaf in woorden van Tjalie Robinson) zoals dat in de toenmalig kolonie Nederlands-Indie werd gebruikt.

  Hij verwijst naar zijn stelling 2 en 3 naar de Indo of Indische mens, die van zichzelf bewust is. Tjalie Robinson wéét (sic) dat West niet superieur is aan over Oost (westerse/koloniale visie) of omgekeert. Hij vindt het belachelijk om te zoeken naar een evenwicht, daarbij gebruikt hij de term marginaliteit, hij zit in de marge tussen twee eindeloze grote vlakken , dus wordt hij gedomineerd. En altijd geclaimd of uitgesloten. Deze benadering verwerpt hij danook.

  In stelling 5 zegt hij. “Ik hou van racialiteit als rassentrots en haat rassenracialiteit als onderschikkingsmaatstaf”, dus niet als onderscheidingsmaatstaf om de persoon als ongelijk superieur/inferieur te bestempelen . Onder ras is ieder mens een mens. Hij gaat dus uit van het menszijn en zoekt van daaruit naar een formulering van dat bewustzijn van de Indo met een waarachtige zin naar puurheid en goedheid.

  stelling 2.
  Ik ben dankbaar voor mijn halfbloedschap: ik wéét dat West niet superieur is over Oost of omgekeerd al kan ik het niet formuleren. Ik ben belachelijk in mijn zoeken naar een verzoening , een evenwicht. Want zit ik maar in de marge tussen twee eindeloos grote vlakken. Dus word ik altijd gedomineerd. En altijd geclaimd en uitgesloten.

  stelling 3
  Ik kan mij door mijn marginaliteit nooit te ver bewegen in de begrensde vlakken. Ik wil dit trouwens niet . Want ver gaan in het ene vlak betekent verwijdering van d wandere: daarvoor is het andere mij te na. Als ik in Jakarta zi, roept Amsterdam. Zit ik in Amsterdam, dan roept Jakarta.

  Stelling 5 zie boven.

 3. Huib Otto zegt:

  STELLING 6…BULLSHIT!

 4. Peter van den Broek zegt:

  Stelling 6A
  Ik ben zo erg halfbloed, dat ik halfbloeden over de hele wereld mijn directe broeders acht. Ik heb veel Indo-Chinezen en Indo-Arabieren tot vriend en ik bewonder de kunst van de halfbloeden van Haiti, Guadeloupe, Brazilië en Argentinië. Nochtans ben ik geen blanda-hater noch pigmentvreter (cursivering Tjalie Robinson). Als dat fout is, dan accepteer ik dat als een primaire fout

 5. Peter van den Broek zegt:

  Tjalie Robinson heeft het niet voor niets in zijn eerste stelling over halfbloed en wijst het bestaan van kwart-, achtste-, zestiende enz. –bloeden af. .
  Deze laatste woorden of die van gelijke strekking zoals mixed, gemengd, zijn in het dagelijks taalgebruik ingeslopen op Indische blogs. Daar worden ze te pas en onpas gebruikt en Indischen refereren met een zekere trots naar hun Europese oorsprong. Maar dat betekent niet dat deze woorden neutraal zijn (Boeroeng). Er wordt daarnaast louter naar de Europese stamboom verwezen, terwijl het Oosters element onvermeld blijft.

  Als Indischen zich in zulke Zwarte-Pietpraat uitdrukken , zijn dezen zich wel bewust vangen afkomst? Plots is het Indisch gevoel afwezig! Is hier sprake van achterstelling of schaamt men zich voor zijn Indische roots?

  Dan schrijft Tjalie Robinson in stelling 9: ik leef uitsluiten op sympathieen aangezien ik als marginaal mens niet deugt als conscientieus VLAKWERKER. Met de term marginaal mens en vlakwerker is Tjalie Robinson zijn tijd vooruit.
  Waar cultuurovergangen en cultuurconflicten zijn, daar zijn marginale persoonlijkheden. Het cultuurconflict speelt zich af in de ’mind’ van de betrokkene. Het is het conflict van de ’divided self’. Het (nood)lot heeft de marginale mens veroordeeld tot een leven in twee maatschappijen Tjalie Robinson wil dit soort marginaal denken , het leven tussen twee maatschappijen, overstijgen. Hij zoekt naar een andere weg, een ander bewustzijn.

 6. Huib Otto zegt:

  Allemaal nog steeds BLUT und BODEN

  • Peter van den Broek zegt:

   ….kwart-, achtste-, zestiende enz. -bloeden… deze woorden komen LETTERLIJK voor in de Neurenberger Rassenwetten toegepast op de Joden. Deze en ander woorden van raciale oorsprong (gemengd, halfbloed e.d.) heb ik al eens eerder vrij vertaald in het Nederlands, die woorden komen precies overeenkomen met het raciale woordgebruik van generatiegenoten. Als iemand dit absurd vindt of kwalificeert (sic) dat ik de plank mis sla , dan dient de betreffende persoon aan te geven waar die woorden dan wel op slaan ( hebben Indischen het dan over hondjes?) of wat de eigenlijke historische oorsprong van die woorden is. Ik kan mij niet indenken dat de ooievaar deze woorden naar Nederland heeft gebracht. Met cryptische uitspraken zoals Bull Shit, Blut und Boden kan ik in een discussie niets mee, afgezien van de wijze van exact uitdrukken in gangbaar Nederlands.

   Stelling 9
   Ik leef uitsluiten op sympathieen aangezien ik als marginaal mens niet deug als consciëntieus VLAKWERKER.Ik leef op bruine sympathieën als ik op het witte vlak zit en op witte sympathieën als ik op het bruine vlak zit. In Holland kan ik niet aarden , maar ik kan er wel leven. In Indonesië aard ik, maar vergunnen velen mij niet te leven, tenzij ik mijn witte kant verloochen. Hoe is dat mogelijk?

   Dat loochenen is weer een verhaal apart vooral als ik het heb over Twijfelindo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.