Is it well with my soul? Gaat het goed met mijn ziel

gastpikiransvan Joty ter Kulve

jotyHerdenken 2016, wat betekent herdenken voor mij?
De roes van Vrijheid, die in mei 1945 over Europa trok na de beëindiging van WO II had ons in de concentratiekampen op Java nog niet bereikt. Het zag er achter het gedek en prikkeldraad nog uitzichtloos uit. Het buigen voor de Japanse Keizer bij het opkomen en ondergaan van de zon ging door. Sommige van ons konden nauwelijks meer buigen met onze lichamen geteisterd door ondervoeding en dysenterie, bedekt door etterende wonden vanwege het vitamine gebrek, maar buigen moest.

Gaat het goed met mijn ziel?
Hoe kon het goed gaan met je ziel onder zulke omstandigheden?
Drie jaar achter prikkeldraad duurt een eeuwigheid. Je bent 15 dan 16 dan 17 jaar. Waarom overkomt jou dit eigenlijk? De zoektocht naar een antwoord op die vraag,..
Vertel mij wie die kan beantwoorden? Waarom jij en niet de ander? Niemand kan mij het waarom van ongerechtigheid en tragedie uitleggen. Het is een mysterie.
Waarom jij en niet die ander? Pech, hoe leg je dat uit? Het overkomt je en je moet er mee leren leven: dat kan , je kunt zelfs blij zijn onder de meest barre omstandigheden zelfs in een concentratiekamp. Een verhaal dat niet vaak verteld wordt.

Gaat het goed met mijn ziel?
Herdenken, elk jaar, elke maand week, dag denken aan hen die wij moesten achterlaten en begraven tot de pijn minder wordt, de beelden vervagen. Heling is ook louterend. Zouden zij, die wij herdenken ook gedacht hebben toen zij de laatste adem uitbliezen:
gaat het goed met mijn ziel?
Het leven is een zoektocht, een zoektocht naar antwoorden, ook op de vragen die herdenken oproepen. Wie wil niet de sleutel vinden die past op de deur van de poort naar een wereld waar we leren om haat met liefde te beantwoorden, leren om diegene die er niet bij hoort binnen onze kring te halen, leren om sorry te zeggen.
De sleutel van de poort die ons brengt naar werkelijke Vrijheid.
Joty ter Kulve, Wassenaar.

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

14 reacties op Is it well with my soul? Gaat het goed met mijn ziel

 1. Ron Geenen zegt:

  “””””””””, leren om diegene die er niet bij hoort binnen onze kring te halen, leren om sorry te zeggen.”””””””””””””

  Het feit dat men gaat herdenken, sluit men degene die het mede heeft veroorzaakt, uit.
  Want herdenken is teruggaan in de tijd. Teruggaan naar de tijd van ellende.
  Er zal dan ook nooit echte vrede zijn tussen dader en slachtoffer.

 2. Arthur Olive zegt:

  “It is well with my soul” is een hynn composed door Horatio Spafford toen hij op weg was naar zijn grieving vrouw en de plek passeerde waar zijn 4 dochters verdronken in de Atlantic Oceaan.
  Zijn dochters kwamen om met de schipbreuk van de “Vile du Havre” en zijn vrouw zond hem een nu bekende telegram “Saved Alone”

  • Arthur Olive zegt:

   Mevrouw ter Kulve vraagt zich af.
   Waarom overkomt jou dit eigenlijk? De zoektocht naar een antwoord op die vraag, Gaat het goed met mijn ziel?

   Rom 8:28-30 geeft ons geen uitleg maar wel een bevestiging.
   Let echter wel dat het niet voor iedereen een bevestiging is en dat het niets te maken heeft met wat men gedaan heeft of wat de mens met jou gedaan heeft of hoe je je voelt.

 3. rob beckman lapre zegt:

  Mevrouw;”haat met liefde beantwoorden”? Hoe zou ik dat toch moeten doen? De vijand van (wijlen)mijn vader, op 41 jarige leeftijd (in de bloei van zijn leven) ver weg van huis en haard,van vrouw en twee kinderen (7 jaar en de jongste 8 maanden) ) aan ondervoeding,berri-berri-,dysentrie en mishandeling door Japanse bewakers het leven gelaten, vergeven? Ik ben(beken)totaal onvergevingsgezind, geloof in de aloude regel ” een oog om een oog, een tand om een tand”.Was Pa dan zo’n slechte man dat hij, en de duizenden medegevangenen deze gruwelijke dood verdienden? En ik geloof,zoals Ron schreef, “….nooit echte vrede tussen de dader en het slachtoffer”.Op Koningsdag ontvingen Pa en zijn jongere broer (30 jaar toen ook hij twee maanden voor Pa) aan ondervoeding,ziekte en mishandeling door de vijand) het Mobilisatie Oorlogskruis.Een klein “schouderklopje” (“well done”) na 7 decennia door Nederland vergeten te zijn geweest.Maar zijn zonen vergaten/vergaven de vijand nooit,en zullen dit blijven doen tot ook zij met Pa en Ma herenigd zijn.Ik was 2 minuten stil, en dacht na over de laatste ogenblikken van hem,daar in de hete tropenzon,waar de japanse bewaker misschien hem van het ziekbed ranselde om aan het werk te gaan.”Vergeven” een mooi woord.

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””””Ik was 2 minuten stil, en dacht na over de laatste ogenblikken van hem,daar in de hete tropenzon,waar de japanse bewaker misschien hem van het ziekbed ranselde om aan het werk te gaan””””””””””””””

   Ik kan volledig mijn gevoelens met je delen.
   Heb door al die ellende een slechte en armoedige jeugd gehad. Dat werd door de Jap van ons gestolen. Als die misdadiger mij mijn jeugd en dat van jouw en anderen kon teruggeven, is het wat anders. Die mogelijkheid bestaat niet. Dus vergeven bestaat ook niet.

 4. Loekie zegt:

  Vandaag was in Amsterdam de jaarlijkse dodenherdenking. Good old Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, was de spreker op de Dam. Hij vertelde in zijn jeugd nooit te hebben gehoord over de Tweede Wereldoorlog. Aboutaleb heeft niets met die oorlog. Hij kan (gelukkig) niet zoiets zeggen als : mijn (groot)vader is gedood door de Duitsers of de Jap. Hij is niet getroffen door de oorlog.
  Aan het einde van de plechtigheid op de Dam legden schoolkinderen uit Amsterdam en Groningen bloemen. Kijk de beelden na en zie dat het overgrote deel van die kinderen niet van Nederlandse afkomst zijn. Ook hun (groot)ouders hebben (gelukkig) niets met de Duitsers of de Jap.
  Wat al een paar jaar aan de gang is, is dat het organiserend comité een link willen leggen van oorlog naar heden en de toekomst. Opdat de oorlog en de doden niet worden vergeten. men kan zich bij die wens iets voorstellen. Maar de vraag is of het goed is, of het logisch is dat de oorlog en de doden herdacht worden door (lieve) mensen die geen enkele band hebben met deze geschiedenis. Zeker, velen kunnen getuigen van burgeroorlog in bijvoorbeeld Syrië…..maar dat is een andere oorlog.
  In de huidige sfeer waarin oorlogen, vluchtelingen, onrust, verdraagzaamheid enz op één hoop worden gegooid, kun je spreken over verzoening en zo. Maar ja, als je weet dat opa is onthoofd, oom is doodgeslagen en dergelijke, dan heb je niet gauw iets aan al die import-herdenkers, dan heb je niks aan vergeving.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””Maar de vraag is of het goed is, of het logisch is dat de oorlog en de doden herdacht worden door (lieve) mensen die geen enkele band hebben met deze geschiedenis. “””””””””

   Een goede vraag. En een slechte daad. Zij die niets hebben meegemaakt en in dit geval zelf niet weten wat het is, kunnen mij en mijn familie niet vertegenwoordigen. Het is dan ook een belachelijk meer politiek spelletje. Het maakt mij nijdig wanneer ik zoiets lees.

  • Arthur Olive zegt:

   Aboutaleb burgemeester van Rotterdam vertelde in zijn jeugd nooit te hebben gehoord van WWII.

   Gedurende de North African campaign landen de Britse en Amerikaanse troepen in 1942 in Marocco, het was de eerste landbattle van Amerikaanse forces en Aboutaleb heeft dus pas na zijn jeugd toen hij op 15 jarige leeftijd in Nederland kwam over de tweede wereld oorlog gehoord. Mogelijk maar moejlijk te geloven.

   • bokeller zegt:

    Al in 1940 werden Marokkaanse troepen in Frankrijk ingezet.
    Hier treffen we Marokkanen aan.

    De Eerste Marokkaanse divisie (4) onder generaal Meilier, die zelf lange tijd in Marokko had gediend, was ingedeeld in het Eerste Leger dat tussen Leuven en Namen opgesteld stond.

    Op 14 en 15 mei 1940 vielen de Duitse pantsers, gesteund door vliegtuigen, van Heeresgruppe B opgerukt via Maastricht, de Fransen aan. De Fransen, minder modern bewapend dan de Duitsers, deden hun uiterste best. In hun ogen was dit de Duitse hoofdaanval en werd hier het lot van Frankrijk beslist.

    Twee dagen lang duurde de strijd,
    de Marokkaanse tirailleur-regimenten verloren twintig tot zelfs vijftig procent
    van hun manschappen

    . Evenals in La Horgne resteren tot op de dag van vandaag de islamitische graven in de heuvels van Wallonië.
    De gesneuvelde Marokkanen zijn begraven in Chastres bij Gembloux.(5)

    http://historiek.net/de-marokkaanse-militaire-bijdrage-aan-de-strijd-tegen-nazi-duitsland-1940-1945/20691/#.Vyrie5Vf385
    siBo

    • Jan A. Somers zegt:

     Die Marokkanen werden in de laatste fase van mei 1940 ook in Zeeland ingezet. Totdat het centrum van Middelburg werd platgeschoten/gebombardeerd. Vergeet niet dat de capitulatie niet voor Zeeland gold waar de Fransen doorvochten. Hun doden liggen op het ereveld in Kapelle (Zuid-Beveland) begraven.
     Mijn Zeeuws meisje zat in die tijd in Vlissingen soms bij een bedlegerige vriendin voor het raam. Dan kwamen die Noord-Afrikaanse krijgsgevangenen langs naar hun werk. Zwaaiden hartelijk. En terugzwaaien natuurlijk.

 5. eppeson marawasin. zegt:

  e.m.

 6. eppeson marawasin. zegt:

  Mijn oma woonde in een kamp

  en moest buigen voor Japanners

  in de felle rode zon

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25729209/__16-jarige_Sterre_dicht_over_familie__.html

 7. Jan A. Somers zegt:

  Als ik herdenk, denk ik eigenlijk niet. En denk dus ook niet aan goed of kwaad. Want dan komt er een hele hoop ellende op je af. Ik buig alleen mijn hoofd. En daarna op TV weer een nieuwe rookpluim boven Aleppo. Dat zijn de volgende doden.

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””Als ik herdenk, denk ik eigenlijk niet. En denk dus ook niet aan goed of kwaad. Want dan komt er een hele hoop ellende op je af. “””””””””””

   En ik wil liever niet herdenken, want dan gaan mijn gedachten terug en vraag ik mij af waarom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.