Mail

Mail 1
Ik heb alleen ”telor asin” verkocht.
En volgens boze tongen,totaal mislukt. met hartelijke groeten
Cara_Membuat_Telor_Asin_Nano_Nano

Mail 2
In januari 1951 reisden mijn grootouders met de ‘Karossa’ naar Nieuw-Guinea. Ik ben op zoek naar mensen die op datzelfde schip naar Nieuw-Guinea zijn gereisd en mijn grootouders kenden. Het gaat om de familie Eestermans.
Hartelijke groet, Scott Kannekens

Mail 3
Graag zou ik in contact komen met mensen die in de oorlog in barak 7 van Struiswijk hebben gezeten met mijn oma H.C. Haring -Jutte geboren in 1900 en mijn moeder Suus Haring, geboren 19-4-1929  Ze zijn allebei niet meer in leven     Groet Saskia Verheijen

Mail 4
Momenteel doe ik onderzoek naar Indisch Nederlandse kindjes die voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn geïntegreerd naar Nederland.
Ik ben opzoek naar ervaringsverhalen van deze kinderen, inmiddels uiteraard al lang volwassen, naar hun integratie en of er sprake was van discriminatie.
Kunt u mij hiermee helpen? U kunt mij bereiken via het email adres daily.vandijk@l1.nl
Op werkdagen ben ik na 17.00 uur bereikbaar op 0655058667.’

garysiniseMail 5
Gary Sinise is in Nederland bekend van de tv-serie CSI-NY op de RTL-zenders. Hij heeft ook een eigen foundation die entertainment voor Amerikaanse veteranen organiseert. Zie deze film over WOII-veterans.

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

16 reacties op Mail

 1. rob beckman lapre zegt:

  Dank voor de -youtube-film Jacz. Gedeeld met mijn (Vietnam vets)vrienden. Salute, Rob

 2. Jan A. Somers zegt:

  Mail 4: Kijken in de enorme database van de interviews van SMGI in de universiteitsbibliotheek Leiden. Na de reorganisatie is het wel moeilijk zoeken. Vragen bij de heer Fridus Steijlen van het KITLV.

  • Indisch4ever zegt:

   Jan bedoelt deze interviews:
   http://oral-history-archive-kitlv.library.leiden.edu/
   Eerst een account aanvragen .

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik weet het niet zeker, maar ik dacht het wel. Vooral door de vermelding kitlv.library. Zelf wist ik de weg via special collections. Je bent in eerste instantie wel afhankelijk van de geschreven samenvattingen, van heel diverse kwaliteit. Beluisteren is een avontuur op zich zelf. Ben je maanden onder dak! Mijn interview was twee middagen gesproken tekst! Dat account is vooral bedoeld om te beloven dat je netjes met de informatie omgaat. Een boeiende verzameling, je kunt ook ons ‘taaltje’ beluisteren. Veel succes! Misschien is het wel leuk voor jou om contact te leggen met Fridus Steijlen. wellicht weet hij nog meer items voor I4E.

    • Jan A. Somers zegt:

     Sorry, ik had jouw mail niet goed begrepen, je had het al gevonden. Een snellere weg dan eerst naar die universiteitsbibliotheek te gaan. Dat deed ik, maar nu niet meer!

    • Indisch4ever zegt:

     Maar men kan nog steeds niet online de interviews horen, toch ?
     Overigens….. vaste lezer de heer H. Anthonijsz staat er ook bij.

    • Boeroeng zegt:

     Jan, ik zit net een interview te lezen met mevrouw Bal-Prins.
     Ze vertelt dat haar broer Jules Prins ( 1925) ook in de Werfstraat zat.
     Maar ja… 2300 mensen zaten daar + bewakers, criminelen, pemoeda’s.

    • Jan A. Somers zegt:

     “nog steeds niet online ” Kan kloppen, meer dan 3000 uur gesproken woord Ik denk niet dat ze dat nog ooit gaan doen. (wie zou dat ook moeten betalen? Voor de bijna niemand die er belangstelling voor heeft.). In mijn ervaring (lang geleden) moest je bij KITLV een afspraak maken, dan stond alles keurig voor je klaar en werd je goed geholpen. Vooral het scrollen was belangrijk om nog op tijd thuis te kunnen zijn. Een enorme hoeveelheid gesproken tekst!!!

 3. Ron Geenen zegt:

  “””””””””“nog steeds niet online ” Kan kloppen, meer dan 3000 uur gesproken woord Ik denk niet dat ze dat nog ooit gaan doen.”””””””””

  En wat kan de 3000 uur gesproken woord de belasting betaler gekost hebben? Vindt U het niet schandalig dat er zo met publiek geld word omgesprongen? U gaat er van uit dat er niemand belangstelling voor heeft. Maar kan u het bewijzen? Nee natuurlijk, want het is nooit gepubliceerd.
  De heren hebben er goed aan verdiend en niemand controlled hun. De rest is gewoon verleden tijd.

  • Jan A. Somers zegt:

   “de belasting betaler gekost hebben” Afgezet tegen andere grote studies leek het mij niet veel. Tien interviewers tegen onkostenvergoeding. Elk een cassetterecorder en een hoofdtelefoon. Verder is er nauwelijks geld aan gespendeerd. Behalve natuurlijk de vaste kosten van het instituut, een (deeltijd)projectleider en administratie. De grote kosten zouden zitten in het online zetten van het gesproken woord, en dat is niet gebeurd.
   “want het is nooit gepubliceerd” Er was een jaarlijkse nieuwsbrief, en folders bij reünies, pasars en toko’s. Op 12 mei 2001 was er ter afsluiting in Leiden een congres met ruim 300 deelnemers. Daar heb ik nog het verslag van. Drie grote lezingen: 1. Buiten het Kamp,. Buiten de Geschiedenis; 2. Aanpassing en heroriëntatie: Nederlands bedrijfsleven in een overgangsfase; 3. Nederlands-Indië, 1940-1950, Enkele beschouwingen en cijfers over de Nederlandse militaire ervaringen in Nederlands-Indië.
   Daarmee was het werk voor het instituut afgerond. Iedereen die het nodig vond kon bij het instituut aan de slag. Als voorbeeld Herman Bussemaker die voor zijn boek over de bersiap hier vele weken bezig is geweest. Online beluisteren thuis is natuurlijk leuk, maar voor de paar echt geïnteresseerden heel duur. Voor gewoon ‘belangstelling hebben’ hoeven we toch niet te betalen? Denk er ook om dat voor een veel belangrijkere studie bij dat instituut geen geld beschikbaar werd gesteld door de overheid. Iedereen die het nodig vindt voor zijn/haar studie kan op het instituut voldoende aan zijn/haar trekken komen. Voor mijn dissertatie wilde ik enkele verdragen, waarvan ik de kwaliteit van de Nederlandse afschriften niet vertrouwde, in Jakarta bekijken. Heb ik leuk gecombineerd (op eigen kosten) met vakantie.

  • Boeroeng zegt:

   Er is niks schandaligs.
   Het project is het vastleggen van de geschiedenis + het vastleggen voor het Nederlands op zun Indisch uitgesproken. Die sound is bewaard voor vele eeuwen na heden.
   Ik dacht dat het niet online staat vanwege privacyredenen.
   Ooit kon iedereen de interviewpagina’s openen en toen werden die afgesloten.
   Men moest eerst een account aanvragen. Ik meen me te herinneren dat als reden voor deze drempel genoemd werd, de privacy toch een beetje beschermen.

   • Ron Geenen zegt:

    “”””””””Ik dacht dat het niet online staat vanwege privacyredenen.””””””””””

    Dan hoor ik graag het nut van al die interviews. In wezen zijn die ambtenaren die de vragen stelden dus ook buiten hun boekje gegaan. Waste of time and waste of money.

    • Indisch4ever zegt:

     Dit is het nut:
     Interviews zijn te horen op aanvraag. Dat weet Jan Somers, hoe dat gaat.
     Ze bestaan en kunnen een bron zijn voor historisch onderzoek. Over 10 jaar… over 100 jaar.
     Over 200 jaar is het het Indisch accent nog te horen bijv. Over 10.000 jaar ook, mits goed bewaard.
     En over 30 jaar ofzo zal het wel online komen op het internet.
     Als zowat alle deelnemers overleden zijn of boven de 100

    • Jan A. Somers zegt:

     “die ambtenaren die de vragen stelden” Het waren geen ambtenaren, maar tien vrijwilligers waaronder mijn oudste dochter Nadet. Onkostenvergoeding, cassetterecorder en hoofdtelefoon en af en toe een extraatje. Koffie/thee, fris, en af en toe een hapje mee-eten, lekker Indisch. Vragen stellen was nauwelijks nodig, als mensen over hun ervaringen vertellen is er geen houden aan. Maar vragen waren daardoor wel nodig om een beetje structuur in het verhaal te krijgen. Vanwege de vertrouwde omgeving hoor je ook goed ons ‘taaltje’. Ideaal voor linguïsten, geen standaardzinnen in een laboratoriumsituatie.
     Het was geen vrijblijvend onderzoek. Het KITLV is een overheidsinstituut, met een eigen programma en budget, plus externe opdrachten. Binnen dat budget was er plaats voor de SMGI. Wetenschappelijk onderzoek waarover normaal wordt gerapporteerd o.a. in de jaarverslagen, rapporten, publicatie en boeken. Allemaal openbaar beschikbaar. Privacy betekent niet alleen maar geheimhouding. De geïnterviewden wisten dat er publicatie zou zijn en hadden daar geen bezwaar tegen. Veel zaken behoeven geen geheimhouding, de account is alleen maar een soort belofte fatsoenlijk met die interviews om te gaan. En dat is (dacht ik) tot nog toe ook gebeurd. Lees maar hoe of Herman Bussemaker (door mijn dochter geïnterviewd) in zijn boek over de bersiap die interviews heeft gebruikt. Lees maar hoe of mijn dochter in haar boek over Bep Stenger (door mijn dochter geïnterviewd) die interviews heeft gebruikt.
     “Waste of time and waste of money” Hoezo? Een normaal wetenschappelijk onderzoek, met een zware begeleidingscommissie en coördinator. Met verantwoording zoals het hoort. Waar iedereen weet van kan hebben, en er gebruik van kan maken. En het ook kan vinden als hij/zij er gebruik van wil maken. Of via informatie bij het KITLV, of via het sneeuwbaleffect. (dat laatste is vaak het handigst, hoef je niet zelf alles te lezen). Moet er dan 2800 uren spraak online worden gezet? Dat is niet ter beoordeling van het KITLV, daar moet geld bij. Wat is de meerwaarde? Van ons belastinggeld? Kan natuurlijk, gewoon bij de minister aanvragen. Voor mijn dissertatie heb ik twee dagen van vakantie op het archief in Jakarta doorgebracht, om van een paar afschriften van verdragen op het NA de originelen ook eens te zien. Met bijkomend effect, je ziet/vindt veel meer dan je je had voorgenomen. (collateral effects?). En als je op het KITLV was voor het beluisteren, kwam je nog heel veel andere dingen en mensen tegen, een rijke ervaring.
     Uit het voorwoord: Het verleden wordt altijd gefilterd door bureaucratische structuren of literaire conventies. (…) Hierin [interviews JS] heeft een individu immers de gelegenheid om zijn/haar eigen verhaal te vertellen, dat de eigen waarnemingen en keuzes spiegelt. (…) is het voor de historicus mogelijk om informatie te krijgen over vele aspecten van het dagelijks leven of de persoonlijke ervaring (…). Zulk materiaal is van onschatbare waarde voor de sociaal historicus. (…) die het mondeling materiaal tot een unieke en verrijkende bron voor historici maakt. We kunnen de stem van het verleden horen. Die stem (…) bereikt ons direct, met de kleur, accenten en emoties (…) Voor een historisch onderzoeker is dat een ervaring. (,,,) Dat zet aan tot bescheidenheid.
     Na de overgang van deze database naar de Universiteit Leiden ben ik er niet meer bezig mee geweest, ik ken de huidige procedure dus niet. Maar vragen staat altijd vrij, zowel op die universiteitsbibliotheek, als de coördinator van het KITLV.

 4. DP Tick zegt:

  Beste mensen,Ben een poos niet op deze site geweest,aar U ebnt met U allen nog steeds goed bezig.Er zijn 2 plekken,of beter 3 waar ik graag kwam omdat ik daar veel leerde en de opude Indische sfeer nog himg.dat is deze site,IWI bijeenkomsten en het IFA . Ik hoop,dat het goed met de beide laatsten gaat.,Ja,als U die verhalen eens bekijkt/belusisterd,weet dan wel,dat het hoofd v dat project.Dr Steijlen;een erg aardige en behulpzame man is.Mocht U* daar iets aantreffen over de vorsten v Indonesie,dan houdt ik mee aanbevolen.Ik hoop,dat in januari 2017 mijn boek(nu al 3000 blz)uitkomt via de Italiaanse uitgeverij v Andrea Borella(zie op mijn contactlijst v mmijn facebook Donald Tick)(familievriend v kinderen v Prinses Irene)over de ca 300 vorstenhuizen en ca 200 semi-vorstenhuizen v Indonesie.Ben nu ook bezig met hulp aan de organiosatie v Festival Keraton Nusantara X/10 nationale Indonesische vorstenhuizen festival,dat 9-12 october wordt gehouden in Pangkalan Bun/Z Borneo.Ik hoop de films daarover te zetten op Indo TV online.Maar aandacht ervsn door de NL nationaleTV zenders is natuurlijk ook een droom v me.Okay,dank voor de aandacht.

  Hoogachtend:
  Donald Tick
  facebook:Donald Tick
  e-mail: kupang1960@gmail.com

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””””Beste mensen,Ben een poos niet op deze site geweest””””””””””””

   Ben benieuwd in welke taal uw boek uitkomt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.