4 jun Gedenkteken Fukuoka-2, Nagasaki

annekeschults_fukuokamonument Foto en artikel van Anneke Schults in bd.nl

In september 2015 werd in Nagasaki een gedenkteken onthuld om alle slachtoffers te herdenken van het krijgsgevangenenkamp Fukuoka-2.
Daarover verschijnt op 4 juni 2016 een boek en een documentaire.
De presentatie daarvan zal plaatsvinden in het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Domplein 4 in Utrecht. Om 16.00 uur zal deze presentatie beginnen, gevolgd door een receptie om 17.15 uur.
De presentatie zal worden voorgezeten door Dhr. E. Jacobs, oud-ambassadeur in Japan. Het boek zal worden uitgereikt aan overlevenden van Fukuoka-2 en opvolgende
generaties.

Het gedenkteken werd op 13 september 2015 onthuld en is gesitueerd op de plek waar gedurende de Tweede Wereldoorlog het kamp Fukuoka-2 was gevestigd.
Het gedenkteken dat geïnitieerd is door burgers van Nagasaki, herdenkt alle slachtoffers van het krijgsgevangenenkamp, zowel degenen die het hebben overleefd als degenen die in gevangenschap zijn omgekomen en is teven een tastbare spijtbetuiging.
Het gedenkteken is daarom van bijzondere betekenis van zowel de slachtoffers als opvolgende generaties. Om deze gebeurtenis en het verhaal van de slachtoffers en hun nakomelingen voor altijd vast te leggen, zijn het boek en de documentaire vervaardigd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
A.W. Schram, telefoon: 0653890356    e-mail: a.w.schram@me.com
Meer informatie is ook te vinden op: https://www.facebook.com/fukuoka2B?fref=ts

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

24 reacties op 4 jun Gedenkteken Fukuoka-2, Nagasaki

 1. j.h Crawfurd zegt:

  Is dit nou bedoeld om negatieve belangstelling te vragen.
  Ik heb de site gelezen, maar word er nog warm nog koud van.
  Mvg.Jos H Crawfurd

  • Jan A. Somers zegt:

   “nog warm nog koud” Hoeft toch ook niet. Ik heb (tot mijn genoegen) begrepen dat er een gedenkteken is opgericht, dat daar een boek over wordt gepresenteerd, met namen van contactpersonen. Nuttige informatie voor mensen die daar wat mee willen doen. Geen ramptoerisme en kijkersfile. Gewoon rustige informatie.

   • Anoniem zegt:

    Heer Somers niet gelijk voldoening hebben omdat ze met een gedenksteen komen meer dan een halve eeuw na dato. Dood en verderf hebben ze teweeggebracht onder de leus: Azië voor de Aziaten; als Hiroshima&Nagasaki niet te grazen zijn genomen;zouden er meer Indo’s gestorven zijn. Vraag een doorsnee jap wat zijn voorvaders hebben aangericht in Indië. Hij weet er totaal niets van:Alles is doodgezwegen en vernietigd; mede te danken aan de blanda’s; want die zijn er eveneens debet aan. Het gaat U goed Heer Somers.
    Mvg. Jos H Crawfurd.

    • Peter zegt:

     Hr Crawfurd, vraag een doorsnee Nederlander wat Bersiap inhoud en hij weet er totaal niets van!
     Geschiedenis is helaas geen issue meer. Je kan er veel uit leren, maar het is bij velen vergeten.

    • Jan A. Somers zegt:

     Het gaat mij nog steeds (redelijk)goed. Beter laat dan nooit, is er dan niet eerder om gevraagd? Daarom komt mijn bersiapbankje er ook nooit. En natuurlijk hebben die belanda’s het weer gedaan. Ik voel dat in de helft van mijn genen. Net als al die andere mensen uit Indië. Die helften hebben het dus ook doodgezwegen, zijn er ook debet aan?

 2. Anoniem zegt:

  Heer Peter dat probeer ik toch weer te geven in mijn reacties:Wij zijn vlees nog vis.Afgelopen maandag op de EO Familiediner gezien;de Verslaggever liet weten dat het nu over drie Indonesische broers gaat;nl:Huib;Philip&Nico.Ik wreef mijn ogen en nam een koude douche om het programma opnieuw te volgen;helaas geen ene Indonesier te zien.Net of de duvel er meespeelt;de dinsdag haalde ik mijn kleindochter af bij haar Indische vriendin(Vader Indo,Moeder een Hollandse)net als de Ouders van mijn cucu.Begon de Moeder een verhaal op te steken:En Jim die Indonesier zus en zo.Toen wist ik dat het geen dommigheid is maar we worden gezien als Indonesier en niet als Hollander of Nederlander.Ik dacht slechts haar echtgenoot is een Indonesier en eveneens hun zoon&dochter.Wij Indo’s zijn slechts Nederlander vanwege dat Rode boekje,net als alle vluchtelingen als ze niet uitgewezen worden en zo’n Rood boekje zich eigen moeten maken. Tot slot Bersiap is nog een te moeilijk woord,vraagt ze wat Rampokken betekent.
  Mvg.Jos H Crawfurd

 3. Peter zegt:

  Hr Crawfurd, zo is het. Maar…. sommige Indo’s maken het er zelf ook na. Ik denk dan aan mw Marjon Bloem, schrijfster. Ik kan het mis hebben, het komt nl bij mij over dat ze Indo’s en Indonesiers ook door elkaar haalt. Ik hoop dat ik het mis heb……..?

  • Peter zegt:

   Lees: sommige Indo’s maken het er zelf ook naar.

  • Boeroeng zegt:

   Marion Bloem weet toch het verschil tussen Indische Nederlander en Indonesïer, lijkt mij.
   Als ze iets schreef wat raar overkomt dan zal er wel een reden zijn.

   • bokeller zegt:

    ## Als ze iets schreef wat raar overkomt dan zal er wel een reden zijn.##
    Bijv. ”Sawah Blanda” IN Arnhem.
    Er heeft nog nooit een Blanda op één of andere sawah gewerkt,
    Moet je nou zien,veel bezoek en maar knikken van ja, zo was het
    vroeger.
    siBo

 4. rob beckman lapre zegt:

  Hoezo spijtbetuiging? Spijt dat er zoveel Japanners omkwamen?Lees eens-zonder één moment van onmacht/verdriet- wat Sue MacGregor op 09/08/012 in de britse Telegraph onder de kop ” Sue MacGregor finally lays flowers……..” over de dood van haar vader(en wat daar aan vooraf ging)op het(Molukse)eiland Haroekoe in 1943…” Laat ik(toevallig?) een stukje in de Wall Street Journal van 07/08/2015 door Lester Tenney geschreven onder kop ” Watching the atomic bomb blast” lezen.Daar was te lezen dat de japanse bewakers van de geallieerde krijgsgevangenen de opdracht hadden gekregen om ALLE geallieerde militaire en burger (krijgs)gevangenen op 7 augustus 1945 te doden.Waarschijnlijk zou deze opdracht ook gelden voor ALLE geallieerde (krijgs)gevangnen in de door Japan bezette gebieden (bv vml.Nederlands-Indie).Noot; pa en zijn jongere broer stierven 1 1/2 nadat zij onder de wapenen (januari 1942)werden geroepen in de Molukken,waar het sterfte percentage onder de krijgsgevangnen wel 50% bedroeg.

  • Anoniem zegt:

   Heer Beckmann Lapre; zolang Japan niet erkent en bekent dat ze in de Tweede Wereld oorlog zoveel dood en verderf hebben veroorzaakt, zullen ze achtervolgt worden door Natuur rampen.
   Mvg.Jos H Crawfurd

 5. Jan A. Somers zegt:

  “Waarschijnlijk” Ja, die Japanners waren niet aardig, maar u kunt het echt niet erger maken dan het al was. In de Werfstraatgevangenis zouden wij ook vermoord worden, vergiftigd en verbrand. Dat werd ook onder het hoofdje ‘waarschijnlijk’ verteld.

  • bokeller zegt:

   Nou wij waren echt bang ,en Angst Stinkt.
   Wat dacht U er van om kuilen te graven een eind
   van ons kamp vandaan als zgn.schuilkelders,
   Met mitraileur opstelingen en ook voor de vrouwen/kinderen.
   Vluchten ,waarheen .. ? Vechten, wij konden nauwelijks lopen
   van de beri2 .en honger.
   Gelukkig zijn er nu nog overlevenden ,die het kunnen na
   vertellen,over deze voor ons uitzichtloze periode.
   siBo

 6. rob beckman lapre zegt:

  Omdat ik meen dat spijtbetuigingen aan Japan voor de atoombom(men) onnodig waren/zijn, ben ik verder gaan zoeken, en vond de “smoking gun(s” m.b.t.mijn 13 april reaktie( over Japanse order van 07/08/1945) om alle nog levende geallierde (krijgs)gevangenen te doden.Totaal vier referten; http://www.forces-war-records.co.uk Prisoners of war of the japanse 1939-1945″, http://www.Histclo.com Prisoners of war POW’s japan murder orders, dd 13/12/013 met originele japanse text, www The prisonerlist.com ” Orders to kill all POW’s” en http://www.Mansell.com ” Doc.2701 exhibit “O” (text hoe de krijgsgevangenen moesten worden afgemaakt., maakten/maken ons duidelijk dat Japan de nederlaag niet kon verkroppen, en (ook al omdat ZM de Keizer in 1937(!) de Concentie v.Geneve m.b.t.behandeling van krijgsgevangenen, voor een aantal (bv VS,UK, en Nederland)buiten werking had gesteld) planmatig de krijgsgevangenen wenste af te slachten.Hoezo “keer hen de andere wang toe”. Beide atoombommen waren nodig om ZM te overtuigen dat het “einde (van de Groter Aziatische Droom)oefening” was aangebroken.

  • Anoniem zegt:

   Heer Beckmann Lapre; zo is het en niet anders.
   Helemaal geen berouw tonen; mijn kennis beweert dat Japan niet gunstig ligt en daarom telkens geteisterd wordt door natuur rampen. Ik geloof dat niet.
   Hartelijk dank voor Uw uiteenzetting.
   Mvg.Jos H Crawfurd.

  • Indisch4ever zegt:

   De bevolking van Nagasaki en Hiroshima met 1 grote bom vermoorden is genocide.
   Ook al vind je dat “nodig” dan is een spijtbetuiging 70 jaar later the right thing to do.

   • Loekie zegt:

    Jongens, ik heb spijt dat ik toen die bom heb gegooid. Twee bommen eigenlijk. Had ik niet moeten doen. Stom van mij. Zal het ook nooit meer doen. Als ik het terug kon draaien, zou ik het doen. Dat we dan op een andere manier de oorlog hadden moeten beëindigen, is wat anders.
    Weet je wat, al die bommen en andere dingen die ik nu heb flikker ik in de container, kan ik ze ook niet gebruiken. Peace brother, peace!

 7. Anoniem zegt:

  Vandaag zag ik op televisie dat Japan voor de Tweede keer is geteisterd door een natuurramp; komen ze Of willen ze niet tot besef komen. Het is echt niet zo dat ze ongunstig liggen hoor.
  Mvg.Jos H Crawfurd.

  • Boeroeng zegt:

   Jos…. er is echt geen hogere macht die Japan straft ergens voor.
   Het is een kwestie van tectonische platen van de aardkorst die op elkaar botsen
   Het is allemaal zo lang geleden. Te lang om nog haatdragend te zijn wat iemands ouder/ grootouder gedaan zou kunnen hebben

   • Anoniem zegt:

    Boeroeng deels heb je gelijk en deels ook niet. Ik heb het niet over hogere machten. Het gaat over het feit dat zij never de feiten willen erkennen; vroeger niet, ook nu niet.
    Mvg.jos H Crawfurd.

  • Jan A. Somers zegt:

   Japan maakt deel uit van de ring of fire! Evenals Indonesië.

 8. Huib Otto zegt:

  En nu komen ze regelmatig terecht in the sweet ball of fire.
  Komt dat ook door al die olie-en gaswinningen net als in Groningen?
  Of zou het toch komen van al die oorlogsmisdaden door die landen begaan?
  Huib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.