65 jaar Nederland: ‘Vergeet nooit waar je vandaan komt’

Molukkers_dreigen__1641210hGeronimo Matulessy, documentairefotograaf schrijft op joop.nl:
‘Vergeet nooit waar je vandaan komt’
Kun je spreken van een geslaagde integratie van de Molukkers, na 65 jaar in Nederland?

Op maandag 21 maart wordt herdacht dat de eerste schepen aankwamen in de Rotterdamse- en Amsterdamse havens. Zo’n 12.500 Molukse KNIL-militairen, leden van de Koninklijke Marine en hun gezinnen kwamen op dienstbevel naar Nederland. Het zou een verblijf zijn, gericht op een ‘tijdelijk’ karakter.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op 65 jaar Nederland: ‘Vergeet nooit waar je vandaan komt’

 1. Peter Jasper zegt:

  Op zich was het besluit om Molukkers die bij het KNIL hadden gediend naar NL te brengen goed.
  Gezien de eventuele represailles die hun te wachten stonden. Maar een verblijf van tijdelijk karakter kan alleen als het echt tijdelijk is. Als je kinderen hebt die hier enn opleiding hebben genoten en vrienden hebben, ga je als ouder niet snel naar de andere kant van de wereld terug om je nageslacht bijna nooit meer te zien. Net als integratie kan je ook niet afdwingen. Ik ben in Nederland Indie geboren en ik kan nu na bijna 70 jaar nog steeds niet mijn anus schoonmaken met een papiertje.

  • Boeroeng zegt:

   De Molukse knillers wilden helemaal niet naar Nederland.
   Ze kregen het bevel in te schepen en hen werd niet verteld dat ze bij aankomst in Nederland ontslagen worden als militair van de Koninklijke Landmacht .
   Vanuit de politiek, pers, legertop werd er geroepen dat het voor 6 maanden zou zijn en dat Nederland hen terug zou brengen.

   Er zijn ook veel Indische Nederlanders nog een paar jaar gebleven in Indonesië.
   Natuurlijk droegen ze geen Nederlands militair uniform en hielden zich gedeisd.
   Het was wel mogelijk een bestaan te bouwen, men werd niet direct aangevallen enzo.
   Zo direct gevaarlijk was het ook weer niet voor de knillers, tenzij ze in een tangsi blijven wonen als groep en niet als individu, per gezin de eigen weg zochten.

   • Jan A. Somers zegt:

    “als militair van de Koninklijke Landmacht .” Was dit KL of KNIL? Het klinkt weer zo lullig formeel (daar ben ik goed in, dat is alom bekend), maar het is wel cruciaal in het ambtelijk systeem. Zelfs de ‘I’ uit KNIL was volgens mij sinds 1948 al ‘Indonesisch’ , maar dat moet u aan onze heer Bo vragen. In die jaren bestond het KNIL volgens mij al niet meer, dat was overgegaan naar de RIS. Mijn vader bij de GM was vanaf 1940 tot de capitulatie in 1942 gemilitariseerd. Gewoon oorlog meedoen met de KM. Met KM-rangen. Maar wel titulair! Niet de hogere salarissen van de KM, en geen achterstallig salaris. Dat is nu achterstevoren, formeel en dus lullig. Gelukkig werd hij al in 1947 volledig afgekeurd, dus ruim vóór 27 december 1949. En de pensioenpremies waren altijd al in Nederland ondergebracht, bij het ABP > SAIP. Maar dat was voor het KNIL ook zo.

 2. August Donkers zegt:

  Waarom werden deze knil militairen hun beroep afgepakt door de nederl. regering,ze waren van Vader op Zoon soldaat deze trotse soldaten konden niets anders dan militair zijn de nederl. regering maakte een grote fout de vernedering gaat nu ook door van Vader op Zoon, mijn Vader ex.knil mocht toch hier in nederl. ook tot zijn gouden medaille in dienst blijven, dat krijg je als je een trots Volk bedonderd.

  • rob beckman lapre zegt:

   Geheel met Donkers eens.Waarom niet-als de Britten met hun Gurkha-soldiers- de Ambonnese militairen in dienst gehouden? Het antwoord was/is snel gegeven; ” uit politieke overwegingen” Men wilde geen “gedonder meer” met de R.I., en dat terwijl en snel de ( resterende)nederlanders uit Indonesie werden verdreven, en men TOCH Nieuw Guinea na 1962 moest afstaan.Had men deze mannen in dienst gehouden, dan had men (mogelijk)de bekende “trainkaping” en alle doden aan beide zijden voorkomen.Kortzichtig politiek beleid, wat nu, decennia later duidelijk(er) wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.