Enquete Indisch Herinneringscentrum


Verankering van het Indisch Herinneringscentrum in de Nederlandse samenleving? Doe de enquete.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Enquete Indisch Herinneringscentrum

 1. Peter van den Broek zegt:

  Om moverende redenen was het mijn bedoeling niet om op bovengenoemde enquête te reageren. Armando Ello, een fotograaf die via crowd-funding bezig is een fotoboek over Indischen of Indisch-gelijkenden samen te stellen vroeg mij om een reactie. Aangezien ik niet de beroerdste ben, heb ik aan zijn verzoek gevolg gegeven.

  Mijn antwoorden zijn o.a.:
  A) Het Indisch HerinneringsCentrum IHC dient aangesloten te zijn bij een al herkenbaar Indisch punt als Bronbeek, dit vergroot de zichtbaarheid. Van daaruit kan het IHC aansprekende tentoonstellingen brengen die in de herinneringen blijven.

  Ik trap een open deur in als ik zeg dat het IHC tot nu toe niets aansprekend of doordacht heeft voortgebracht. De kwaliteit van de tentoonstellingen laat ook zeer te wensen over (zie kritiek dhr Bo Keller die ik als ervarings- en deskundige aanmerk, zijn geschiedkundige kennis van Indie is boven alle twijfel verheven, daar kan menig tentoonstellingsknutselaar bij het IHC een puntje aan zuigen.

  Tevens dient IHC sociale media bij haar promotie betrekken. Marketingtechnisch doet het IHC weinig tot niks aan haar Key Success Factors, dwz de informatie die bij Indischen al zit. Ze geeft zich geen rekenschap hoe zij haar product verkoopt, althans ik merk daar weinig van.
  Er is geen marketing-man/vrouw die aandacht schenkt aan Marketing met name de Mix: Product. Price. Promotion. Place (distributie), anders was het resultaat van haar activiteiten wel beter geweest (zie o.a. het boek De Terugkeer).

  B) IHC staat of valt met aansprekende tentoonstellingen. De laatste tentoonstelling is het zoveelste verhaal van een Binnenkamper. het is teveel van het slechte. Ik maak een uitzondering voor het verhaal “Wat nooit slijt” van Leonora Dijkgraaf-Lokkers, dit heeft enig literaire kwaliteit. Waar is de tentoonstelling over Tjalie Robinson? Wanneer komen moderne Indische Kunstenaars aan bod?

  IHC dient haar bezoekers naar leeftijd te analyseren. Kan best wel wat leuks uit komen. Waarom wordt bvb mijn leeftijd niet gevraagd bij deze enquête?. Daargelaten dat IHC de vragen te algemeen stelt.. De resultaten zullen er ook naar zijn.

  Als laatste merk ik op dat IHC de grote afwezige is bij de discussies over oorlogsmisdaden begaan door Nederlandse militairen en natuurlijk de Bersiap m.n. Het Bersiapmonument. Er mankeert bij het IHC enige bevlogenheid cq engagement. De pittigheid van de Rawit mis ik in hun verhaal.

  De beste stuurlui staan weliswaar aan wal maar ik kan best wat vertellen over Marketing. Tenslotte verdien ik daarmee mijn biologische boterham en over het beleg klaag ik niet.

  • Jan A. Somers zegt:

   Klopt allemaal. Arnhem? Ja, Bronbeek, maar dat is al even onbekend. Eerst met de trein, dan met de bus die je moet opsporen. (het mooiste vind ik nog altijd de busrit op de terugweg naar Apeldoorn). Den Haag heeft nog een beetje Indisch gevoel, maar daar zijn al twee IHC’s geweest. Nieuwe enquête: wie uit de Indische gemeenschap (300.000??) weet wat Arnhem is, weet wat Bronbeek is, weet wat IHC is? En hoe of je er komt. En of er al geweest is. Eigenlijk wel jammer, ze hebben een prachtige collectie, maar hoe wordt die gebruikt? Wel goede filmbeelden gezien van de Brits-Indische acties tijdens de bersiap. Met als probleem dat het voor mij goed herkenbaar was, maar voor anderen?

  • Surya Atmadja zegt:

   Er is geen marketing-man/vrouw die aandacht schenkt aan Marketing met name de Mix: Product. Price. Promotion. Place
   =============================================
   Mss hebben ze geen of te weinig P (van persoon ) die de het kunnen of willen doen.
   Ayoo, jangan maloe maloe .
   Masa isterniet Indisch dot drie het willen doen ?

 2. bokeller zegt:

  IHC ,doe er wat mee !!
  Wij [er zijn nog meerdere in leven] zijn er nog
  en naar mijn vermoeden ”nog aanspreekbaar” ook.
  siBo

 3. Huib Otto zegt:

  Daar kan ik het mee eens zijn. Reden waarom ik ook mijn koers heb verlegd of beter gezegd moeten verleggen en mij dus ga richten op de bestaande clubs die pretenderen de Indische gemeenschap te vertegenwoordigen maar zich tot nu toe beperkt hebben tot de Japanse bezetting en zgn repatriatie en nauwelijks of niets aan Bersiap slachtoffers en buitenkampmoeders hebben gedaan zoals het IHC
  Huib

  • PLemon zegt:

   @Hr Huib.” maar zich tot nu toe beperkt hebben tot de Japanse bezetting ”

   ***In dat gevoel staat/stond u niet alleen.

   http://WWW.RTVNOORD.NL/NIEUWS/152109/TER-APEL-KRIJGT-MONUMENT-VOOR-SLACHTOFFERS-BERSIAP
   MAANDAG 3 AUGUSTUS 2015, 22:54Ter Apel krijgt monument voor slachtoffers ‘Bersiap’
   ==================================================================
   http://honi.nl/vereniging-honi/meer-over-het-monument/
   Het monument is op gericht ter gedachtenis aan alle slachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap in het voormalig Nederlands Indië ,geplaatst op het terrein van het verzorgingshuis De Grevelingen in ‘s-Hertogenbosch
   Op initiatief van Tony Ernst en Frans Mol. Het monument is ontworpen door de heer E.van Abkoude en mede gerealiseerd met hulp van  de heer E.Wichers
   ===========================================================
   http://www.destentor.nl/regio/een-dag-van-rouw-en-vreugde-1.3203656
   De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 wil landelijk een actie starten om meer bekendheid aan de Bersiap-periode te geven, Oosterhuis hoopt daar dit schooljaar al mee te beginnen. In overleg met burgemeester Van der Tas wil Oosterhuis op verschillende scholen in Steenwijk en omgeving uitleg geven over Nederlands-Indië. 
   Daarnaast wil de stichting Steenwijk het Indisch Monument aanpassen. De stichting hoort van verschillende kanten dat het monument erg bescheiden en onopvallend is.

 4. Peter van den Broek zegt:

  Om een voorbeeld te noemen, ik heb met veel geduld het 3 min en 24 sec durende promofilmpje van het IHC bekeken, een bioscoop-promo is stukken korter. Ik heb het ZONDER geluid bekeken want beelden dienen voor zichzelf te spreken. De boodschap van het filmpje ontgaat me, misschien is het met geluid beter, maar dan hoor ik het geklets van die derde generatie.
  Bij Herinneren gaat het om Herinnering Aan iets ….en hoe dat nu gepresenteerd wordt. Ik heb zegge en schrijve 1 sec een foto over Indie gezien.
  Geschiedenis maar ook Herinnering gaat over story-telling om een mooi Nederlands woord te gebruiken. En dat verhaal mis ik bij het IHC.

  Een ander mooi voorbeeld waar het IHC het schromelijk laat liggen: ik heb me in 2013 als Vriend van het Indisch HerinneringsCentrum opgegeven, ik toon best belangstelling. ik heb een mooi geplastificeerd kaartje gekregen met mijn naam met verkeerde voorletter en heuse kaartnummer 13007. ik heb dacht ik ook een bijdrage gestort en sindsdien heb ik niks meer van hun gehoord. Ik verwacht dat ik 1 x per jaar de vaste vrijwillige bijdrage dien te storten, ook deze gulle bijdrage gaat aan hun voorbij. Misschien ben ik geen vrind meer of hebben zij geen geld nodig.

  Met zo’n vriendenkring kunnen best leuke dingen gedaan worden zoals crowd-funding voor speciale activiteiten die buiten de subsidieregeling vallen. Maar zo zijn er legio dingen te bedenken om het IHC en haar activiteiten te promoten en te sponsoren. En natuurlijk de betrokkenheid van vooral Indischen vergroten, zij zijn de vleesgeworden Herinneringsdragers en degenen die gratis reclame via o.a. social media kunnen maken. Dan maakt het niet uit of je in Den Haag of in Italie zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.