Boeken

INDISCHIANA JONES II, De Ware Schat, is nu beschikbaar!
Het onverwachte vervolg op de paperback “Indischiana Jones, Borneo 1948”.

De publicatie in 2015 van “Indischiana Jones, Borneo 1948” leverde veel interessante reacties en gegevens en foto’s op die aangevuld met nieuw speurwerk de basis vormden voor een boeiend nieuw boek.

In Indischiana Jones II komt de wereld van de KNIL topografen op Java en Borneo tot leven: het hoofdkantoor, het kaartenmagazijn, de instrumentenwerkplaats en het fotogrammetrisch laboratorium in Batavia; het Geodetisch Instituut in Bandoeng; werving en opleiding; de expeditiebasis in Pontianak; topografische instrumenten; verbindingsapparatuur; het ingewikkelde rekenwerk; improviseren in het veld; vergeten woorden en kerstmis ver van huis.
In deel II ook het verhaal over de KNIL hoed en de verleidelijke kolonelsvrouw én de onthulling van de ware schat van Indischiana Jones!
Veel niet eerder gepubliceerde authentieke foto’s geven extra diepte aan de verhalen.
Een lijst met 60 namen van de militaire topografen die tijdens het onderzoek aangetroffen zijn, vormt de afsluiting van dit boek. Een bescheiden eerbetoon en herinnering aan deze Indischiana Jonessen.

Paperback, 124 pagina’s, Engels/Nederlands. Prijs € 9,25 plus verzendkosten € 3,25.
Te bestellen via: dit emailadres.

tolkvanjavaOp donderdag 3 maart om 19.00 uur presenteert Alfred Birney bij Van Stockum Boekverkopers in Den Haag zijn nieuwe roman
De tolk van Java. Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt.

izaaksamuelkijneEen boek over Dominee Izaak Samuel Kijne  in bahasa indonesia
is online te lezen  .
Meer informatie: Isaak Samuel Kijne (1899-1970) werkte 35 jaar als zendeling en leraar op Nieuw-Guinea. Van 1923-1951 was hij hoofd van de kweekschool voor onderwijzers te Miei (Wondama, Manokwari). Vanaf 1951 was hij officieel zendingspredikant en na de Tweede Wereldoorlog tevens terreinleider van de Hervormde zending op Nieuw-Guinea tot 1958.
Schrijver van het volkslied van Nieuw Guinea.

allieddefensemalaybarrierThe Allied Defense of the Malay Barrier, 1941–1942 of Tom Womack
Though few realize it, the Netherlands East Indies were the object of Japan’s attack on Pearl Harbor in December 1941. Likewise, their invasions of Guam, Wake Island and the Philippines were mainly diversionary operations to safeguard their main assault on Dutch and British colonies. Since the end of World War I, Japan had coveted the vast East Indies oil reserves, and the colony had feared invasion since Germany overran Holland in May 1940. Isolated politically the weakly defended archipelago was a tempting prize.


besteplekterwereldDe beste plek ter wereld Leven in de sloppen van Jakarta
‘Ga je mee?’ roept de jongen boven het lawaai van de busmotor uit. ‘Naar de beste plek van Indonesië. Nee, ter wereld! Alles wat je maar wilt, is daar te doen. En alles wat je wilt hebben, is daar te krijgen.’
Antropoloog Roanne van Voorst besluit de jongen te volgen, en komt terecht in een van de armste sloppenwijken van Jakarta. Ze blijft er meer dan een jaar, in een huis gemaakt van hout en asbest, boven op een overbevolkte rivierbank. Steeds beter leert ze haar buren en hun leefsituatie kennen: de extreme armoede, de dreiging van ontruimingen omdat de wijk illegaal is, en vooral: het hoofd te bieden aan de regelmatige overstromingen van de sterk vervuilde rivier

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

3 reacties op Boeken

 1. ellen zegt:

  Ik heb de twee boekjes Indischiana Jones (leuk gevonden titel!) aangeschaft. Temeer, daar mijn grootvader aan moeders kant in Nederlands-Indie ook sergeant-opnemer en landmeter bij de Topografische Dienst van het KNIL was. Voor mij zijn het juweeltjes van boeken. Unieke foto’s en boeiende tekst. Zij geven mij een goed beeld van het werk, waar mijn grootvader zo van hield.

 2. brijl, J.Z. zegt:

  Beste Ferry,
  In de beide door jou geschreven boekjes “Indischiana Jones” heb je op een uitstekende en boeiende wijze , de “avonturen” belicht van onze vm. Militaire Topografische Dienst, in het bijzonder op
  het eiland Borneo(Kalimanten). Door deze belangrijke en zinvolle bijdrage is een stuk geschiedenis
  en pionierswerk, dat door o.m. Nederlanders in het verleden werd verricht, niet verloren gegaan.!
  Het geeft een duidelijk beeld, onder welke moeilijke omstandigheden en met welke beperkte middelen dit grootse werk moest worden verricht. Chapeau!!
  mhgr.
  Jacq. Z. Brijl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.