KNIL soldaat krijgt Oorlogskruis na 71 jaar!

Als Landstorm soldaat tweede klasse der Infanterie werd Adrianus van Ingen tijdens de Tweede Wereld Oorlog door Japanners gevangen genomen en op 25 april 1943 vanuit Singapore per boot vervoerd naar Japan waar hij en anderen op 20 mei 1943 in kamp Fukuoka kamp No. 16, B werden geïnterneerd. myindoworld.com

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op KNIL soldaat krijgt Oorlogskruis na 71 jaar!

 1. wal suparmo zegt:

  Mijn oom EDUARD DONALD KORTELINK was als Landstormer(KNIL) Stamboek No: 90902, gestorven in Japanse krijgstgevangenis kamp in pulau Haruku dat is in Maluku op 14 Mei 1943.Hij is begraven in VAK 5 RIJ 3, op het Eereveld Tantui bij Ambon.De Ned.graven dienst heeft hier van een complete archief.
  Hij was volgens de Huwelijk Ordonnantie Christen Inlanders (HOCI) getrouwd met een Inlandse vrouw als zijne de geldige regeling/wet in dien tijd . Dus niet voor de Burgelijke Stand wat de reden is dat zij vrouw ( geen kinderen) geen rechten kon uitvoeren op zij salarisen en ander compensatie wegens zijn dood.

  Ik zou graag willen weten of het eenig zins mogelijk is om alsnog een aanspraak te doen bij de Nederlandse Regering. Voor de rechten van de betrokken persoon.

  • Boeroeng zegt:

   Je oom Eduard Donald was een Europeaan (juridische status) die alleen wettelijk kon huwen bij een ambtenaar van de Burgerlijke Stand.
   Ik dacht dat het dan zo zat : voor de Nederlandse wet was hij niet gehuwd en zijn partner heeft geen pensioenrechten na zijn dood.
   Ook al waren ze wel gehuwd dan had ze nog geen rechten op salaris en pensioen in de oorlogsperiode. Dat is de backpaykwestie. Nederland weigert die schulden te erkennen.

   • wal suparmo zegt:

    Inderdaad was mijn oom niet getrouwd volgens de Ned, wet en alleen maar in zijn gemeenschap Kerkelijk getrouwd volgens de HOCI( Huwelijk Ordonnantie Christen Inlanders) wat toch ook een Ned.,wet is maar alleen voor Inlanders( zijn vrouw).Nou is de vraag of zijn ergenaam( van zijn kant).Ook en Hollandse staatsburger toch recht heeft op eenige compensatie. ,Omdat Ned.wijgert de schulden te erkennen.Had ik geprobeert om 3 emails te zenden naar Advocate Liebeth Zegveld van Prakken en Peggy Lesquier, in medio 2015, maar helaas nog geen antwoordt. Wat is Us advis Pak Boeroeng?

    • Boeroeng zegt:

     Mijn advies: laat maar zitten.
     Na 70 jaar touwtrekken is Nederland alleen bereid de nog levende rechthebbende af te kopen . Die 25.000 euro backpay-afkoop.

     Als je veel geld hebt dan kun je een advocaat inschakelen. Neem dan een andere advocaat en schrijf die aan per gewone brief. Dat maakt een meer serieuze indruk. Ook alsof de afzender meer geld heeft.
     Ik vrees dat je dan ook niks bereikt

   • Jan A. Somers zegt:

    Hij hoorde volgens mij inderdaad tot de mensen die onder Europese rechtsbeginselen viel. Maar daar hoef je geen Europeaan voor te zijn. Ik weet niet hoe of de verhouding is tot de HOCI, maar inderdaad is dat uit te zoeken bij SAIP, maar ook proberen bij Pelita. Die weten ook heel veel.

  • brijl, J.Z. zegt:

   Geachte Heer Wal Suparno,
   Uw Oom Eduard Donald is inderdaad in een interneringskamp in mei 1943 te Haruku overleden; als U dat wilt (of als zijn eventuele zoon of dochter dat willen), kan er in beginsel alsnog voor hem postuum het Mobilisatiekruis (MOK) worden aangevraagd..
   Als die tzt wordt toegekend kan vervolgens de bintang aan één van zijn kinderen
   worden uitgereikt of aan U, als zijnde zijn neef.
   Zijn vermoedelijke zoon, die ook in Oengaran werd geboren , overleed in het Marine
   Hospitaal in Soerabaja. Mogelijk dat ook voor hem nog een onderscheiding is
   aan te vragen

   met vriendelijke groet
   J.Z. Brijl

   • wal suparmo zegt:

    Hr Brijl.Wat ik nodig heb is niet een ondescheiding maar als ergenaam de niet uitbetaalde rechten van de betrokken persoon.

   • waluparmo zegt:

    De persoon die in Oengaren geboren was, is Albertus Kortelink, wettig erkende zoon van Josefine Kortelink. een Zuster.En begraven op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya.Dus niet de zoon van E.D.Kortelink. Die jongsgeleden een onderscheiding had gekregen en in ontvangs genomen door zijn nabezetenen in Holland.

 2. Ron Geenen zegt:

  “””””””””Ik zou graag willen weten of het eenig zins mogelijk is om alsnog een aanspraak te doen bij de Nederlandse Regering. Voor de rechten van de betrokken persoon.””””””””””

  Ik ben een leek wat wetten betreft, maar als zijn vrouw in het bezit is van de toen geldende documenten, moet er volgens mij iets te bereiken zijn.

  • PLemon zegt:

   @Hr Suparmo
   Heeft u de SAIP al aangeschreven?

   ***De Stichting Administratie Indonesische Pensioenen (SAIP) verzorgt de Indonesische Pensioenen en een aantal overzeese pensioenen en uitkeringen. Oud-ambtenaren en militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) kunnen recht op deze pensioenen en uitkeringen hebben. Dat geldt ook voor personeel van de Koninklijke Marine en ambtenaren die zijn uitgezonden naar Suriname en de Nederlandse Antillen. Ook burgers (die geen ambtenaar zijn) en nabestaanden kunnen een uitkering ontvangen.
   Waarom deze website?
   De groep mensen die recht heeft op een pensioen of uitkering wordt steeds kleiner. Toch blijkt dat er mensen zijn die niet weten dat ze rechten hebben. Dat geldt ook voor nabestaanden. Daarom willen we onze informatie wereldwijd nog toegankelijker maken. SAIP streeft naar een toegankelijke website en voldoet aan het Waarmerk drempelvrij.nl. Dit betekent dat onze website gebruikt kan worden door iedereen, inclusief mensen met een beperking zoals blinden en doven. U herkent het waarmerk aan het icoon hier rechts op de pagina. Verder is het goed om te weten dat deze website geen gebruik maakt van cookies. 
   Actueel
   Uitkeringen AOR vanaf 1 januari 2015 niet meer door SAIP
   De werkzaamheden ten behoeve van de Algemene Oorlogsongevallenregeling (AOR) worden met ingang van 1 januari 2015 uitgevoerd door de Pensioen- en uitkeringsraad (PUR) en door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen te Leiden. Aanvragen dienen vanaf die datum ingediend te worden bij de SVB, Afdeling V&O, Postbus 9775, 2300 RB Leiden. Meer informatie vindt u op www.svb.nl/wvo

   Attendering inzake Japanse Uitkering (JU) /uitkering Birma-Siam spoorlijn
   Sinds begin 2015 zien wij een verhoogde instroom van aanvragen in het kader van de Japanse Uitkering (JU) en de uitkering wegens het verplicht werken aan de Birma-Siam-spoorlijn. In beginsel  kunnen deze eenmalige uitkeringen nog steeds worden aangevraagd. Maar op een enkele uitzondering na blijken deze aanvragen reeds in het verleden te zijn gehonoreerd.
   Lees verder >>
   http://www.saip.nl/nl/content/pages/welkom.aspx

   • wal suparmo zegt:

    Ik heb de SAIP een tijdje geleden aangeschreven maar nog geen antwoord.

    • PLemon zegt:

     @Hr Suparmo, laat u zich niet afschrikken maar zet door bij de uitvoerders:

     ***De uitvoering van de Wbp, Wbpzo, Wuv, Wubo en Wiv zijn allen ondergebracht bij de PUR. Als er een aanvraag is ingediend wordt er door de PUR een onderzoek uitgevoerd waarbij voor elk individueel geval wordt gekeken naar de oorlogservaringen, of iemand voor een wet in aanmerking komt, en zo ja voor welke. Daarna volgt een medisch onderzoek en een financieel onderzoek om de hoogte van de uitkering of het pensioen vast te stellen. De aanvragen voor een pensioen of uitkering worden behandeld door de verschillende raadskamers. De raadskamer wetten buitengewoon pensioen behandelt de aanvragen voor de Wbp, Wbpzo en Wiv. Dan zijn er nog de raadskamers voor de Wubo en de Wuv. In 2010 worden er volgens schatting nog ruim 30.000 individuen pensioenen en uitkeringen uitbetaald, waarvan er bijna 7.000 in het buitenland wonen.
     Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR) http://www.oorlogsgetroffenen.nl/thema/wetgeving/03_Totstandkoming_van_de_PUR

     Tip : De Nationale ombudsman behandelt klachten over Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR)
     https://www.nationaleombudsman.nl/instanties/pensioen-en-uitkeringsraad-pur

     ***Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen***
     Wat doet de Pensioen- en Uitkeringsraad?

     Wilt u gebruik maken van de regelingen voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen en vraagt u voor het eerst aan? Dan neemt de Pensioen- en Uitkeringsraad een beslissing. 

     Vanaf 1 januari 2011 is de Pensioen- en Uitkeringsraad een college van 9 raadsleden. Zij beschikken over jarenlange kennis en ervaring in het toepassen van de wetten voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen. Tot de raadsleden behoren mensen die de verschillende doelgroepen vertegenwoordigen en de oorlog aan den lijve hebben ondervonden. De SVB voert de beslissing van de Pensioen- en Uitkeringsraad uit.
     De Pensioen- en Uitkeringsraad stelt ook beleidsregels vast voor de Sociale Verzekeringsbank en adviseert bij beslissingen waarin de beleidsregels niet voorzien.
     http://www.svb.nl/int/nl/veno/bevoegdheden_raad/bevoegdheden_pur.jsp

    • wal suparmo zegt:

     Thank you Hr PLemon.

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””””””. Aanvragen dienen vanaf die datum ingediend te worden bij de SVB, Afdeling V&O, Postbus 9775, 2300 RB Leiden. Meer informatie vindt u op http://www.svb.nl/wvo“””””””””””””

    Niet helemaal waar. Twee dagen geleden nog een heel gesprek met persoon bij de SVB gesproken. Voor mensen in het buitenland moet zich richten tot:
    1. SVB in Groningen, tel: 050 3169010
    2. En ook de plaatselijke Social Security office in betrekken. (Afspraak tussen NL en US)
    B.v. wanneer men in aanmerking wil komen voor achterstallige AOW, moet men persoonlijk naar de dichts bij zijnde SS office gaan en vragen naar het formulier “Form 2490” vragen. Dat in vullen in bij dat office terugbrengen. Zij sturen deze form naar het hoofdkantoor in Baltimore en die nemen contact op met de SVB/PUR. De man bij de SVB zei mij dat vaak de gegevens op form 2490 vaak niet voldoende zijn en daardoor krijgt de betrokkene ook een vragenlijst van hun toegestuurd.
    Op het ogenblik ben ik bezig twee oude dames te helpen, een in Apple Valley en de ander in Washington, daarom moet ik mij wel op de hoogte stellen van alle nieuwe en veranderde ambtelijke molens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.