The King and the Queen {XII}

jesseklaver** Jesse Klaver fractieleider van Groenlinks in de Tweede Kamer  Zijn Indische herkomst is via  zijn oma.
** Oma’s grootmoeder was Raden Nganten Moedjinem ( 1889-1972) naar men ergens schreef op het internet is zij een nazaat van Raden Mas Said die oorlog voerde met de Javaanse vorstenhuizen en de VOC.
In 1967 kreeg ze de Nederlandse nationaliteit en overleed in Roosendaal.
** Haar schoonzoon was Frederik Schmitt, overgrootvader van Jesse Klaver en kleinzoon van Heinrich Schmitt uit Polen die aardolie boorde te Goenoeng Pati.
** Een schoondochter van boormeester Heinrich heette Flora de Tourton Bruyns.
** Diens tante Marie keeg met een kapitein kwartiermeester een dochter Maria. Ze huwde district-officier Andries van Zijll de Jong.    Foto van hun kinderen
** Andries schoonzus Johanna Swaab was van voorvader Joseph Leon Swaab uit Amsterdam , Hij kwam als soldaat naar Indië in 1826. Zijn dochter Constancia is voormoeder van de familie Wallis de Vries. (Gerard en Sanne) Net als haar schoonouders Joseph Meijer en de Javaanse vrouw Mina, die ….
** ….. hadden een kleinzoon Gerard Charles Butin Bik,  kapitein bij de infanterie .
Zijn vrouw Theodora Pereira (stamvader van Macao, oa met nazaat  Elsbeth Etty)  ….
**… was een nichtje van Willem Phefferkorn , ontvanger in- en uitvoerrechten . ( stamvader vaandrig Phefferkorn, sinds 1725 op Java, had kinderen met een Indonesische vrouw)
*meilivos_fyraverhoormei2015* Willems echtgenote Anna was door een eerder huwelijk de moeder van musicus Otto Knaap en oma van Arthur Knaap ( film Patria)
** Een tante van Otto had een schoonkleindochter Elsa Knuppel. Haar nicht Helene Baay ( kleinkind van Hendrik B. uit Tholen en Gia van Java) is de grootmoeder van
** Mei Li Vos, lid Tweede Kamer voor de PvdA

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans. Bookmark de permalink .

6 reacties op The King and the Queen {XII}

 1. Indisch4ever zegt:

  Raden Mas Said rebelleerde tegen de vorstenhuizen van Soerakarta en Djokjakarta en tegen de VOC. Uiteindelijk kwam er een vredesakkoord en werd hij zelf vorst van een klein gebied in de regio Soerakarta
  Mas Said ging toen de naam Mangkunegara I gebruiken.

  Paleisgekonkel werd verloren door zijn vader die “uit naam” van zijn broer Paku Buono II , de soesoehoenan, door de VOC werd verbannen naar Ceylon en later naar Kaap de Goede hoop , waar hij overleed in 1738. ( “uit naam” = de moeder en oma van de 16-jarige Paku Buono II zouden toen feitelijk de staatszaken gedaan hebben)
  Op Nederlandse sites wordt Paku Buono II ten onrechte de vader van Mas Said genoemd.
  Door een afscheidingsoorlog tegen Paku II kreeg/veroverde een andere broer zijn eigen vorstendom Djokjakarta. Hij ging zich Hamengkubowono I noemen en Diponegoro was zijn achterkleinzoon.

  Een verhaal uit de VOC-archieven is dat de soldaat Teissoniére (uit Carlshaven, van een hugenotenfamilie ) in 1757 het goede nieuws van een vredesakkoord met Mas Said naar Batavia bracht.
  Zoals toen gewoon was werd hij hiervoor bevorderd tot vaandrig.
  Teissioniére werd verbasterd tot de schrijfwijze Dezentjé .

  70 jaar later zou kleinzoon Tinus Dezentjé goede relaties hebben met Paku Buono VI en zijn oom Paku Buono VII, nazaten van Paku II en Tinus had een eigen legertje die meedeed in de java-oorlog tegen Diponegoro.
  De soesoehanfamilie van Soerakarta vreesden verdreven te worden door Diponegoro en waren bondgenoten van het Nederlands gouvernement .

 2. wal suparmo zegt:

  Omdat de Sunan van Solo de Paku Buwono XII geen erfgenaam heeft bepaald voor zijn dood.Is er nu hevige heibel wie PB XIII moet worden, Dat nu nog aan de gang is want iedere zoon gaat op de troon claimen.Waarvan nu nog 2 candidaten zijn en ieder zich zelf gaat kronen.

 3. wal suparmo zegt:

  De SUNAN van Surakarta de PB X heeft ooit een GOUDEN KOETS van koningin EMMA cadeau gekrgen inclusief een Hollandse jongeman genaam JOHANNES KOPS. Want indien tijd is het ten strenste verboden om je achter werk aan de koning tonen.Maar een Blanda mag het zeker wel, Een paar foto’s van de KTVL tonen deze koets met koetsier en de Sunan plus de Holl.Gouverneur er in zitende . Een van de 40 dochters van de Sunan ( prinsesjes) met de titel van GUSTi RADEN AYU(GRA) is/moest met deze Johanes Kos trouwen. Een dochter van deze Kops namelijk Johanna Kops is later getrouwd met een Johannes KORTELINK,. een fourier uit Arnhem. Er zijn nog KOPS in Solo en Holland .Ook KORTELINKS in Amerika en in Indoneia.

  • Indisch4ever zegt:

   De moeder van Tinus Dezentjé was Johanna Magdalena Kops, geboren 1774 in Soerakarta.
   De naam Kops was daar al aanwezig voor 1800 . En vermoedelijk was de familie al voor 1800 van gemengde afkomst.
   Er was een Johannes Kops geboren in 1875 te Klaten en hij had kinderen met Raden Adjoe Tinah. Hij zou bij een suikerfabriek gewerkt hebben.

   Johannes Kortelink was in 1903 gegageerd fourier en employee onderneming Terwidi te Oengaran en huwde Johanna Henriette Kops 19-11-1902 in Ambarawa . De Burgerlijke Stand heeft haar genoteerd als Inlandsche Christenvrouw Johanna Henriette.

   Maar 100 jaar voor Paku X had zijn voorvader te Soerakarta al koetsiers van Europese afkomst. (ook de sultan te Djokjakarta)
   Misschien was het een soort statussymbool?

  • Pierre de la Croix zegt:

   Wal Suparmo: “De SUNAN van Surakarta de PB X heeft ooit een GOUDEN KOETS van koningin EMMA cadeau gekrgen inclusief een Hollandse jongeman genaam JOHANNES KOPS. Want indien tijd is het ten strenste verboden om je achter werk aan de koning tonen.Maar een Blanda mag het zeker wel”.

   Er waren, dacht ik, meer Javaanse vorsten die voor hun koetsen naar Europees model Europese, niet per se Hollandse, koetsiers in dienst hadden. Ik heb me laten vertellen dat niet het laten zien van het achterwerk, maar het hoger zitten dan de vorst de reden was, dat “eigen volk” niet werd uitverkoren om hoog “op de bok” te zitten. Van een witneus zou het volk dat wel accepteren.

   Maar goed ….. misschien was het én – én, dus bestond ook het taboe voor een onderdaan om zijn achterwerk, al dan niet fraai bekleed, aan zijn vorst te tonen. Ik geloof dat aan het Thaise hof nu nog een iegelijk zich achterwaarts of “aarzelings”, dus met de aars naar de uitgang, van de koning dient te verwijderen.

   Zich “aarzelings” voortbewegen. Daar zou ons woord “aarzelen” ook vandaan komen.

   Pak Pierre

  • B. Heijden zegt:

   Bovengenoemde Johannes/Joannes Kops, was hij soms ook de stamvader van Carel Henri(e) Kops, die bij verschillende vrouwen kinderen heeft verwekt, wonende te Soerakarta. Mijn oom Jan (James Maurits Johan) van Ginkel was nl. gehuwd met Jane Nathalie Kops, beiden reeds overl., dochter van Nathalie Kops en Louis Johan Kops. Nathalie was weer een van de kinderen Carel Henri Kops. Het zou heeel toevallig zijn als Johannes/Joannes Kops dezelfde persoon is, waar u het over hebt. Bij voorbaat dank voor een reactie hierop. Ben Heijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.