Ahaa…. nu begrijp ik dekolonisatie.

gastpikirans
jotyterkulveKester Freriks schetst in zijn NRC-artikel over de discussiebijeenkomst over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië inderdaad een vlijmscherp beeld van de koloniale oorlog in het voormalige Nederlands-Indië. Als ervaringsdeskundige (zo noemt men dat tegenwoordig) kan ik dat bevestigen. Mijn toekomstige man vocht mee, als negentienjarige in dienst getreden in Nederland; mijn toekomstige zwager werd eveneens in Nederland gemonsterd en mijn broertje van vijftien werd na zijn verblijf in een Japans concentratiekamp geronseld door het NICA als kind-soldaat (die bestonden in 1945 dus ook al) en ik zelf bevond mij in het midden van de Bersiap-hel die Bandung in zijn greep had.
We krijgen langzaam ‘inzicht’ in onze eigen koloniale geschiedenis. Inzicht (awareness) is iets anders dan psychologische of wetenschappelijke kennis. Inzicht komt omdat je opeens begrijpt. O, zat het zo….
In de tijd van de VOC en toen wij in onze koloniën plantages bouwden, waren wij een grote mogendheid. We waren pioniers voor de welvaart van Nederland en de wereld. Maar hadden wij een perspectief voor de welvaart van de Indonesische bevolking? Plantages waren belangrijk vanuit ons perspectief, daarom kochten en verkochten wij slaven, zelfs Chinezen. Na de oorlog moesten wij er enerzijds economisch bovenop komen, anderzijds moesten wij ook een rol spelen in de wereld.
Dit wereldbeeld van onszelf speelde elke keer als er incidenten waren tussen onze beide landen een rol. Nieuw Guinea in 1962, ontwikkelingshulp in de tachtiger jaren.
Laten wij blij zijn dat wij nu tot het inzicht komen dat de ontwikkeling van de Indonesische bevolking niet ons eerste doel was. Hadden wij de ethische politiek uit 1901 beter ingevuld, hadden wij de staatkundige vernieuwing waar Koningin Wilhelmina in haar toespraak in 1942 al hartstochtelijk voor pleitte eerder doorgevoerd, dan hadden wij Indonesië gestimuleerd zich te ontwikkelen om sneller een moderne staat te kunnen opbouwen. Zoals Amerika met Japan heeft gedaan na WOII.

Een Indonesische vriend van mij, die ik het artikel van Kester Freriks doorstuurde, mailde mij het volgende:
‘De Nederlandse/Nederlands-Indische overheid heeft onmiskenbaar gefaald om het Indonesische volk (waar zij verantwoordelijk voor waren) op te leiden en te bewapenen voor de dreigende Japanse inval. Bij de onvoorwaardelijke overgave van Nederlands-Indië aan Japan gaf Nederland in feite haar koloniale rechten op Indië op. Welk recht had Nederland om na de capitulatie van Japan het land terug te veroveren? En de kosten van de miljoenen guldens die daarmee gepaard gingen na de soevereiniteitsoverdracht deels aan de jonge Republik Indonesia door te belasten? Was het niet op aandringen van de Verenigde Staten van Amerika geweest, dan was Nederland waarschijnlijk nog bezig om de macht te proberen te behouden.’
Laten wij blij zijn met dit groeiende nieuwe inzicht dat nu in ons mooie landje ontstaat. Inzien dat de dekolonisatie bij ons niet in 1949 was afgerond. Oud-Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Bot, zei het zo treffend enkele jaren geleden: ‘Wij stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis’.
Laten wij leren van deze les en niet dezelfde fout maken met Europa. Laten wij samen het ‘nieuwe’ Europa opbouwen.

Joty ter Kulve
Wassenaar 23 januari 2016

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

55 reacties op Ahaa…. nu begrijp ik dekolonisatie.

 1. Ron Geenen zegt:

  “””””””””: ‘Wij stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis’.
  Laten wij leren van deze les en niet dezelfde fout maken met Europa. Laten wij samen het ‘nieuwe’ Europa opbouwen.””””””””””

  En vermoedelijk staat Europa nu weer aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

  • Jan A. Somers zegt:

   Gelukkig heeft de geschiedenis geen juiste of verkeerde kanten. Wij staan midden in die geschiedenis, wij maken daar gewoon deel van uit. Niks good and bad guys.

   • Ron Geenen zegt:

    “””””Niks good and bad guys.””””””””””””

    Ligt er aan aan welke kant u staat.

    • Jan A. Somers zegt:

     Beter gezegd, de kant waar je door anderen wordt neergezet. Niks van aantrekken, jezelf blijven, midden in de geschiedenis. Het is MIJN geschiedenis.

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””Niks van aantrekken, jezelf blijven, midden in de geschiedenis. Het is MIJN geschiedenis.”””

     Dat zeggen ze nu in Europa ook.

   • masrob zegt:

    “Gelukkig heeft de geschiedenis geen juiste of verkeerde kanten. Wij staan midden in die geschiedenis, wij maken daar gewoon deel van uit. Niks good and bad guys.”

    “Verkeerde kant van de geschiedenis” is eigenlijk een anglicisme. “Wrong side of history” heeft een morele kant, maar het ligt toch ingewikkelder. Het heeft te maken met een geschiedbeeld waarin de mensheid gestadig vooruitgang boekt. De mensen, krachten,trends en gebeurtenissen die de vooruitgang helpen behoren tot de “right side of history”, alles wat hard op de rem trapt – u raadt het al – tot de “wrong side”. Marxisten en ouderwetse liberalen waren over veel oneens, maar deelden – dit in tegenstelling tot de conservatieven – het vooruitgangsgeloof dat ten grondslag ligt aan dit geschiedbeeld.

    De dekolonisatie processen van de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog passen wonderwel in het vooruitgangsdenken. De uitspraak dat Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond is in dit licht niet onbegrijpelijk. Toch is het oppassen geblazen bij dit soort uitspraken: niet alleen versimpelt het de historische werkelijkheid, het gaat ook uit van een naïef lineair geloof in vooruitgang dat geen ruimte laat voor nuance, ambiguïteit en morele dilemma’s.

    Als de mensheid al vooruitgang boekt, dan is het met vallen en opstaan, met pieken en dalen en slechts waarneembaar in groot verband op de lange termijn.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””Als de mensheid al vooruitgang boekt, dan is het met vallen en opstaan, met pieken en dalen en slechts waarneembaar in groot verband op de lange termijn.”””””””””

     Zeker op de lange termijn, want het duurt wel 100 jaar. Vergeet niet dat wij, die het mee hebben gemaakt en nog in leven zijn, geboren zijn tussen ongeveer 1925 en 1945. Nu is het voor velen ongeveer 70 jaar geleden en de mensen die het van horen zeggen hebben, beginnen ons te beschuldigen van zijnde aan de verkeerde kant. Dat we moordenaars zijn, enz. Deze hufters moesten ook gecastreerd worden, hetzelfde wat mijn vader heeft ondergaan en de vriendin van mijn moeder, die met een bamboo stok in haar vagina werd gevonden.

  • George zegt:

   “De verkeerde kant” is
   een subjectieve kijk op de zaken.Een nummer 6 ziet er van boven uit als een 9.

   • Pierre de la Croix zegt:

    “De wereld op z’n kop” zo gezegd.

    Pak Pierre

    • George zegt:

     No somos nada, no somos nadie. Wij zijn niets , wij zijn niemand. Vanuit het heelal bekeken is de planeet Aarde een klein stipje dat men nauwelijks ontwaren kan.

   • Peter van den Broek zegt:

    Dhr George ? U bent toch 69!. Een van boven hoe ziet Uw leeftijd eruit? ook 69. Dus objectief bent U 69. Gezien Uw redenatie zou ik subjectief zeggen 96. Zal wel aan het tijdstip liggen…Ik ga maar bier drinken.

    • George zegt:

     Als iemand naar mijn leeftijd vraagt is het antwoord 37. 69 is een beladen nummer vooral als je het beschrijft in de Franse taal.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Negenenzestig. Een beladen getal waar toch veel genoegen én ontlading aan lijkt te zijn verbonden. Zou daar ook de uitdrukking “nummertje maken” vandaan komen?

     Overigens, over grote hoogten gesproken: Ons aller Multatuli schreef eens dat we allemaal even groot zijn vanaf de maan gezien. Ik zou zeggen “allemaal even klein”. Nietige wezentjes die zich druk maken over oorlog en vrede, excessen en oorlogsmisdaden, recht en onrecht.

     Vanaf die hoogte lijken mij verkeerde en goede kant van de geschiedenis ook niet meer te onderscheiden. Beelden vervaagd tot een mistige boeboer, tot gewoon “geschiedenis”, iets wat al gebeurd is en waarvan we nooit lijken te leren. Alleen nog broodwinning voor historici.

     Ga je hoger zitten dan de maan, op een andere planeet in ons zonnestelsel of op een sterretje in een andere melkweg, dan is de hele aarde met al die kissebissende en gelijkhebberige mensjes nog maar een microscopisch klein stipje in het heelal. Une quantitée negligeable.

     Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””Ga je hoger zitten dan de maan, op een andere planeet in ons zonnestelsel of op een sterretje in een andere melkweg, dan is de hele aarde met al die kissebissende en gelijkhebberige mensjes nog maar een microscopisch klein stipje in het heelal. Une quantitée negligeable. “””””””

     Vanmorgen om half 7 plaatselijk heb ik een gesprek met de belasting dienst uit Heerlen gehad.
     Aan het einde van het gesprek vroeg hij mij wat het weer in LA er uit zag. Wind stil, zon en 18 graden zei ik en hij antwoorde: Hier grijs en druilig. Van die hoogte door u benoemd zie je dat ook niet, maar ik wil toch niet van plaats ruilen.

    • George zegt:

     Het probleem is dat er zo weinig objectief gedacht wordt. Denken is een inspannende bezigheid en de meeste mensen denken niet eens. Daarom is het een chaos op deze wereld.

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””Denken is een inspannende bezigheid en de meeste mensen denken niet eens.”””””””

     Soms doet denken pijn.

    • George zegt:

     All human evil comes from a single cause, man’s inability to sit still in a room. See Blaise Pascal, Pensees.(without accent because I can’t find it on my computer).

 2. eppeson marawasin zegt:

  @Oud-Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Bot, zei het zo treffend enkele jaren geleden: ‘Wij stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis’.@

  — U en misschien nog een enkele andere Indo mogen dit treffend vinden, maar DE Indonesiër hecht absoluut geen waarde aan de woorden van deze uit de kast komende geldwolf in Libische schaapskleren.

  Integendeel zelfs !

  DE Indonesiër vindt Bot’s uitspraak zelfs misplaatst, goedkoop en nietszeggend.

  Hoezo treffend ?

  e.m.

  • Surya Atmadja zegt:

   DE Indonesiër vindt Bot’s uitspraak zelfs misplaatst, goedkoop en nietszeggend.
   Hoezo treffend ?
   ==================================================
   DE Indonesiër ???
   Nou nou, ik denk niet dat De Indonesier toen het als een grote issue hadden gezien.
   Wel was er een verwarring geweest bij sommige kranten, journalisten die de speech van B.Bot verkeerd hadden begrepen en uitlegde als de jure(?) erkenning van Republik Indonesia .
   Terwijl Bot iets anders bedoelde en geirriteerd was toen Nederlandse journalisten hem lastig vielen tijdens een interview .
   Hij mompelde over semantiek.
   Sommige kritische Indonesiers in Indonesia vonden de woorden van Bot zelfs misleidend , ook was een Amsterdamse Indonesier zeer kritisch geweest.

   • RLMertens zegt:

    @Surya; ‘DE Indonesiër vindt Bot’s uitspraak zelf misplaatst’- Verneem juist dat hij bij officiële Indonesische gelegenheden( hari Merdeka- Wassenaar) nu als ere gast(!) wordt verwelkomt/behandeld. Ik zelf vindt zijn gezegde te Djakarta 17/8’2005; ‘Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ terecht en juist. Wat betreft de term excuus
    ( betalen) of spijt. Nou betalen is nu aan de orde-zie de rechtspraken in Nederland. En ook terecht tbv. de echte slachtoffers! Ad semantiek= leer van interpretatie is mi zijn terechte antwoord. De betekenis van zijn gebaar is voor de ‘koloniale adepten’ natuurlijk niet te pruimen. De rest; geldwolf/libiër etc. valt buiten dit/=andere onderwerp.

    • Surya Atmadja zegt:

     RLMertens zegt:
     1 februari 2016 om 23:33

     @Surya; ‘DE Indonesiër vindt Bot’s uitspraak zelf misplaatst’-
     De betekenis van zijn gebaar is voor de ‘koloniale adepten’ natuurlijk niet te pruimen.
     =======================================================
     Voor mij als Indonesier ook niet.
     Het is misleidend .
     De KUKB groep in Indonesia en vele kritische Indonesiers vonden dat Ben Bot de Indonesiers op de verkeerde been had zet.

     Wat waar is dat hij en die VVD man een bintang of lintje hadden gekregen van de Indonesische regering , want zijn uitspraak heeft wel een kleine opening geopend voor betere “verstandhouding” tussen Den Haag en Jakarta.

     „zijn inspanningen om Nederland ertoe te brengen de Proclamatie van de Republiek Indonesië op 17 augustus 1945 moreel en politiek te laten erkennen” .
     Wha ha ha ha ha , pardon .
     Vraag aan een jurist welke waarde zijn erkenning had , veel Indonesische journalisten waren er in getrapt.
     http://vorige.nrc.nl//binnenland/article2383006.ece/indonesie_eert_bot_en_van_baalen

    • bokeller zegt:

     Rupsje nooit genoeg ?
     http://www.leugens.nl/2015/12/24/ben-bot/
     siBo

   • Peter zegt:

    Surya,
    Volgens mij heeft Bot een flinke stap vooruit gezet. Misschien herinnert u zich het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Indonesie in 1995. De koningin mocht niet op17 augustus officieel aankomen. Ze wilde een stap doen, maar Kok vond de tijd daar nog niet rijp voor. Surya er ligt veel zeer, aan beide kanten. Zelf vind ik dat er nu maar een streep onder gezet moet worden. Tutup, Sudah. Laten we als volwassen landen verder gaan, maar wetend dat we ergens toch een (emotionele) band met elkaar hebben.

    • masrob zegt:

     Ik ben het met Peter eens. Het was een stap om uit de negatieve spiraal te komen die al eerder was ingezet. Immers, in 1992 had Indonesië in barse bewoordingen de ontwikkelingssamenwerking met Nederland opgezegd.

     Ben Bot – of men hem nu sympathiek vindt of niet – is een rasdiplomaat. Zijn verklaring over 17 augustus was tot stand gekomen na uitgebreide consultatie van Indonesische bewindslieden. De uiteindelijke tekst was voor zowel Nederland als Indonesië aanvaardbaar. Waarom je er verder nog druk over maken? In de geschiedenis komt het vaker voor dat de datum van uitroeping van de onafhankelijkheid niet hetzelfde is als de staatsrechtelijke erkenning van dat historische feit. Historicus Joop de Jong gaf eens het voorbeeld van België:
     “België heeft zich in oktober 1830 onafhankelijk verklaard van Nederland en dat feit op 21 juli 1831 bevestigd toen Leopold I zijn eed als staatshoofd aflegde. Nederland erkende de Belgische onafhankelijkheid evenwel pas in 1839 via ratificatie van het Verdrag van Londen.” http://www.volkskrant.nl/archief/schijndebat-indonesie-behoeft-nuchterheid~a657947/

     Geen Nederlander en geen Belg die zich daar verder druk om maakt.

    • Jan A. Somers zegt:

     “De koningin mocht niet op17 augustus officieel aankomen.” Inderdaad een politieke blunder. Door Suharto vakkundig afgestraft. In Nederland was men niet geïnteresseerd. Stelling 8 bij mijn dissertatie: Koningin Beatrix had haar bezoek aan Indonesië op 17 augustus 1995 moeten laten aanvangen.

   • Peter zegt:

    Ik beoordeel Ben Bot als minister en ik vind dat hij een van de beste minister van buitenlandse zaken is geweest in de laatste decennia. Inderdaad een rasdiplomaat..
    Verder ken ik hem niet en daarom beoordeel ik hem niet als mens.
    Er zijn altijd mensen die met modder gooien

    • bokeller zegt:

     Nou modder gooien,wanneer dan!

     Hij waarschuwt voor de gevolgen van de immigratie van Syriërs.
     ‘Ze importeren hun twisten nu bij ons.
     Dat zullen we nog gaan merken.

     Niet dat je niet barmhartig moet zijn en ze moet opvangen.
     Ik zeg tegen politici: dit is het begin.

     Ze zullen blijven en hun onderlinge twisten hier voortzetten.’

     http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/11/Oud-minister-Ben-Bot-We-moeten-zorgen-dat-Turkije-bij-ons-blijft-2715345W/

     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””Ik beoordeel Ben Bot als minister en ik vind dat hij een van de beste minister van buitenlandse zaken is geweest in de laatste decennia. Inderdaad een rasdiplomaat””””””””

     Als dat waar is, dan blijft er van de politiek niet veel over.

    • RLMertens zegt:

     @bokeller; ‘Hij waarschuwt voor de gevolgen etc.’-Klopt. Wij halen het ‘paard van Troje’ binnen. Ze komen hier in elk geval niet voor het weer! Dat is zeker. En terug naar Ben’s speech van 2005. Hij sprak oprecht, wat ik zelf al jaren dacht, na ons vertrek uit Indië/Indonesië 1950. En toonde moed om tegen de consevatieve/legerlobby in te gaan. Die Indische raciale maatschappij bracht onrecht voort! Het was gedoemd te verdwijnen
     ( zoals toen de slaventijd) en die ‘politionele oorlog’ een stupiditeit van jewelste; met zovele burger/bersiap(!) slachtoffers. Een vergelijk had meer baat gegeven! Voor beide partijen! Benieuwd wat straks het kamer debat zal opleveren. De politiek over de politiek! ( na 70 jaar vooruit/weg schuiven). Ik denk dat men na al die discussies over genoemde excessen/oorlogsmisdaden met Ben Bot’s woorden zal eindigen; ‘we stonden toen (inderdaad) aan de verkeerde kant van de geschiedenis’.
     (of zij er nog lieden die het tegengestelde vinden; we stonden aan de goede kant van de geschiedenis? Graag dan beweringen met argumenten te staven!)

    • Peter zegt:

     Bokeller met modder gooien, wanneer dan?

     Ach Bokeller, je leest gluipert, wolf in Libische schaapskleren enz.
     Velen denken deskundig te zijn in alles, laten ze het maar in hun eigen vakgebied blijken.

    • eppeson marawasin zegt:

     @Peter zegt: 3 februari 2016 om 09:23 Velen denken deskundig te zijn in alles, /…/@

     — Wiens brood men eet diens heer men dient ! Daar kan ik me nog wel het e.e.a. bij voorstellen, maar @Velen denken deskundig te zijn in alles,/…/@ — Ik buig mijn hoofd voor zoveel inzichtelijk argumentele wijsheid.

     e.m.

  • masrob zegt:

   Ik kan mij wel iets voorstellen bij de uitspraak “verkeerde kant van de geschiedenis”. Na de Tweede Wereldoorlog begon immers het proces van dekolonisatie waardoor in relatief korte tijd de koloniale rijken van met name Engeland en Frankrijk werden ontmanteld.

   De Indonesische Republiek had het internationale tij mee. Even afgezien van de vraag naar de redelijkheid van de Nederlandse politiek tegenover de Republiek, was het zonneklaar dat nieuwe machten in de wereld, en dan met name de VS en de VN, Nederland niet meer zijn gang lieten gaan in de archipel en sympathiek stonden tegenover het Indonesische vrijheidsstreven. Het Nederlandse vermogen om de toekomst van Indonesië te bepalen was uitermate beperkt. Pas in 1949, na de in politiek opzicht desastreuze Tweede Politionele Actie, brak dit besef door in Nederland.

   • bokeller zegt:

    Goh,wat weet je veel.
    siBo

    RLMertens zegt:
    2 februari 2016 om 23:50

    @bokeller; ‘Hij waarschuwt voor de gevolgen etc.’
    -Klopt.
    Wij halen het ‘paard van Troje’ binnen.
    Ze komen hier in elk geval niet voor het weer! Dat is zeker.

    En terug naar Ben’s speech van 2005.
    Hij sprak oprecht, wat ik zelf al jaren dacht, na ons vertrek uit Indië/Indonesië 1950.

    En toonde moed om tegen de consevatieve/legerlobby in te gaan. Die Indische raciale maatschappij bracht onrecht voort! Het was gedoemd te verdwijnen

    ( zoals toen de slaventijd) en die ‘politionele oorlog’ een stupiditeit van jewelste;
    met zovele burger/bersiap(!) slachtoffers.

    Een vergelijk had meer baat gegeven!
    Voor beide partijen! Benieuwd wat straks het kamer debat zal opleveren.
    De politiek over de politiek! ( na 70 jaar vooruit/weg schuiven).

    Ik denk dat men na al die discussies over genoemde excessen/oorlogsmisdaden met Ben Bot’s woorden zal eindigen; ‘we stonden toen (inderdaad) aan de verkeerde kant van de geschiedenis’.

    (of zij er nog lieden die het tegengestelde vinden; we stonden aan de goede kant van de geschiedenis?

    Graag dan beweringen met argumenten te staven!)

    • RLMertens zegt:

     @bokeller; Mijn beweringen zijn feiten geworden; -Die raciale maatschappij Indië is er niet meer (gelukkig nog Indo’s zoals u en ik), Ben Bot’s speech; -‘wij namen de verkeerde afslag van de geschiedenis omdat wij ziende blind en oostindisch doof waren’. – Nederland heeft geen baat gehad van Indonesië ( daar nog steeds economische 5% groei.) -Wat de politieke discussie betreft; volgt nog. -Idem het ‘paard van Troje’; wat te verwachten van straks ca 1/2 miljoen( met gezin) erbij(!) bij 700.000 werklozen, faillissementen en een reeks van ontslagenen? Homo- vrouwenrechten, tradities etc.
     En nu uw beweringen(met argumenten)?

  • Peter zegt:

   Wie is DE Indonesiër? Net zo’n vraag als wie is een Nederlander?
   Een Indoesier uit de buitengewesten zal de souvereiniteitsoverdracht wellicht anders ervaren hebben dan de Javaan

   • bokeller zegt:

    Goh,hij weet nog meer !!

    RLMertens zegt:
    4 februari 2016 om 23:19

    @bokeller; Mijn beweringen zijn feiten geworden

    -Die raciale maatschappij Indië is er niet meer (gelukkig nog Indo’s zoals u en ik),

    Ben Bot’s speech; -‘wij namen de verkeerde afslag van de geschiedenis omdat wij ziende blind en oostindisch doof waren’. –

    Nederland heeft geen baat gehad van Indonesië ( daar nog steeds economische 5% groei.) –

    Wat de politieke discussie betreft; volgt nog.

    -Idem het ‘paard van Troje’; wat te verwachten van straks ca 1/2 miljoen( met gezin) erbij(!) bij 700.000 werklozen,faillissementen en een
    reeks van ontslagenen?

    Homo- vrouwenrechten, tradities etc.

    En nu uw beweringen(met argumenten)?

    siBo

  • Anoniem zegt:

   Heer Marawasin; Bot is inderdaad een wolf en zal het altijd blijven. Ik heb hem twee keer de waarheid verteld toen hij uit de tram stapte richting TTF en een keer bij de tramhalte gezegd dat hij afschuwelijk smerig is en zich niet met het Indisch gebeuren moet bezig houden. Ga lekker naar jouw volk toe GLUIPERD. Het enige wat hij deed is: Zuur lachen.
   M.v.g. Jos H Crawfurd.

   • RLMertens zegt:

    @JHCrawford/anoniem; ‘ga lekker naar jouw volk toe, GLUIPERD’ – U zelf , bent toch ook Nederlander/ zijn volk? Vandaar dat hij zuur/zoet lachte en aan die tjendol van de TTF dacht. ( en niet meer aan u)

 3. Jan A. Somers zegt:

  “mijn broertje van vijftien werd na zijn verblijf in een Japans concentratiekamp geronseld door het NICA als kind-soldaat ” Ik was vijftien toen ik mij als 18-jarige aanmeldde bij het Rode Kruis in Soerabaja. Begon met lijken bergen! En ik voelde mij echt geen kind-lijkenpikker. Werd als 15-jarige (sorry, 18 jaar) uiteindelijk ambulancechauffeur, opgeleid door de oorspronkelijke Sikh-chauffeurs. Moest gewoon werk hebben om te overleven. Ik heb daar wel problemen mee gehad toen ik in 1946 naar Nederland wilde, met dat Rode Kruispasje van 18 jaar moest ik eigenlijk in militaire dienst. Maar in Indië weten ze van oeroesen! Ik kon als corveeër van het Rode Kruis met de Sloterdijk naar Nederland. Honderd gulden toe. Voor mij toen een kapitaal!

 4. ellen zegt:

  http://www.welingelichtekringen.nl/anp/staat-aansprakelijk-voor-verkrachting-indie
  Inmiddels gaan de Indonesische claims door. En er komt ook Australisch onderzoek.

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””Inmiddels gaan de Indonesische claims door. En er komt ook Australisch onderzoek.””””””””””

   Ik ben benieuwd of er ook een claim tegen Indonesie kan worden ingediend.
   In Malang (de stad van Sukarno) werd Juliaan Morris Lavalette, vader van mijn vrouw en van haar oudste broer Robby, door 3 Indonesiers vermoord. Robby was toen 12 jaar en was getuige van de moord. Nu is hij 82 en woont in Florida.

 5. PLemon zegt:

  In de discussiebijeenkomst lag de nadruk op het lichten van de doofpot – deksel door Hueting en over de overige koloniale wandaden.
  Er wordt toch sterk de indruk gewekt dat het mini legertje uit Nederland al vechtend tegen de bierkaai (guerilla en een miljoenenbevolking) zich zonder excessen kon handhaven.
  Maar Jan soldaat werd gedropt in een maatschappij met een cultuur van geweld en wraak.
  ( http://wp.sjaakvandegroep.nl/wp-content/uploads/2013/03/PaperTusschenhamer.pdf )
  Van de weeromstuit dacht men met dezelfde acties van de vrijheidstrijders ,hen wel onder de duim te kunnen krijgen en houden.
  Het klinkt misschien wat raar maar nog steeds is er ‘ mea culpa’ sfeer mbt de koloniale tijd en de strijd om het behoud ivm economische noodzakelijkheid. En die spijtbetuigingen komen eigenlijk nog uit een oud misplaatst superioriteitsgevoel van een kleine David tov de Goliath dwz vml Indië/Indonesië Dat men de massa in het feodaal tijdperk nog met speldeprikken de baas kon zijn is door Japans ingrijpen definitief naar de historie verwezen.

  • RLMertens zegt:

   @PLemon. ‘steeds mea culpa sfeer’.(?) Ik dacht van niet . Wel over; recht en onrecht.
   Oorlogsmisdaden! Die verjaren toch niet. Wel of niet met mea culpa, is niet aan de orde.( mag wel, uit fatsoen)

 6. Wat is er met mijn claims gebeurd? ISTERNIET, je bent te laat.
  Cap

 7. George zegt:

  Pak Pierre ik las U commentaar over het nummer 69, en ik ben het met U eens, na het lezen van het article Vydox Trial: “You too can have sex longer than 5 minutes”. Ik heb de free sample nog niet opgevraagd.

 8. Peter van den Broek zegt:

  Dat moddergooien kan ook uit frustratie zijn , danwel overcompenseren. ik denk niet dat dat uerhaupt het geval is bij dhr Bo Keller. In tegendeel lijkt mij. Als er één deskundig is op zijn vakgebied (tautologie) , deskundig te zijn in alles wat met Indie te maken heeft, dan is het dhr Keller. Als hij een rondleiding geeft in Bronbeek, dan kruipen die tentoonstellingsmakers van het IHC van schaamte in hun schulp. Althans, dat zegt iemand met historisch besef.

  Voor de komende twee weken laat ik het hierbij.

  • bokeller zegt:

   Als er met modder gegooid wordt moet je bukken
   siBo

   • Pierre de la Croix zegt:

    “Als er met modder gegooid wordt moet je bukken”, zeide de Heere tot de Schaare.

    Maar de Schaare antwoordde: “Heere, Gij kunt die modder toch ook opvangen, tot een harde bal kneden en teruggooien?”.

    Oeps …. dit levert mij weer strafpunten op.

    Pak Pierre

    • Indorein zegt:

     Ja meneer PdlC, ik geef u hiervoor 5 (maximum is 10) strafpunten. Foei, de Heere betrekken in moddergooien tussen Zijn schepselen!

    • Ron Geenen zegt:

     “””””””””Oeps …. dit levert mij weer strafpunten op.””””””””””””

     Vroeger in de schoolbanken was er altijd eentje die het stouts was en straf kreeg. Vermoedelijk kwam u daar toen al voor in aanmerking.

    • eppeson marawasin zegt:

     Elektricien !

     e.m.

    • Pierre de la Croix zegt:

     “Let there be light” spoketh the Lord.

     “Awas Toean, nanti ada setroom” said the toekang listrik.

     Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.