Internationaal park Den Haag rond Indisch monument

indischmonument_luchtfotoZie meer met google maps. De driehoek linksonder is het monument. Madurodam ligt rechts buiten de foto

Gemeente Den Haag:
In het hart van de Internationale Zone wil de gemeente een groot stadspark ontwikkelen. Dit door 3 bestaande parken (Scheveningse Bosjes, Waterpartij en Westbroekpark) zodanig te verbinden dat een stadspark ontstaat van 140 hectare met volop ruimte voor natuur, cultuur, sport en ontspanning.

Stichting Herdenking 15 augustus 1945 wilt er meer van weten en een inbreng hebben over het gebied  van het Indisch monument.
Vind de link ‘lees de brief hier’

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Internationaal park Den Haag rond Indisch monument

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Nou … daar kan dan best een mooi Bersiapmonumentje bij ……

  Pak Pierre

  • Jan A. Somers zegt:

   En behalve dat bersiapbankje natuurlijk ook nog de toeloop van de velen die ik dagelijks op I4E en Javapost tegen kom. Zonder die belangstelling is het voor de doorsnee Hagenees een relict uit Verweggistan.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja …. als het tweede verheven doel naast “waardig herdenken” toch is de duizenden slachtoffers van de Bersiap tot in eeuwigheid onder de aandacht te brengen van een breder Nederlands publiek, dan zullen “wij” die het nog allemaal weten veel meer moeten ambiëren dan dat bankje in dat stille hoekje van het park. Het is dus maar net waar de ambitie van “Indisch Nederland” oftewel “de Indische gemeenschap” naar uitgaat.

    Ik heb al eerder geschreven dat nabestaanden van de kleine 300 slachtoffers van de MH 17 een paar jaar na dato een groots monument tegemoet kunnen zien op een plaats die zij hebben mogen kiezen.

    Kan dat nu echt niet voor “onze” bersiapslachtoffers, die duizenden onschuldige en weerloze mannen, vrouwen, kinderen die in Indië, toen een fors deel van het Koninkrijk der Nederlanden, een wrede dood vonden onder moordenaars hand?

    Pak Pierre

 2. Boeroeng zegt:

  Tot zover ik kon vinden was de enige geplande verandering rond het Indisch monument een breed loop- fietspad . Dicht bij de klok. Er is enige vrees dat dit leidt tot vandalisme / gebruik van de klok.

  Dan maar een stalen hek van 2 meter hoog rond de klok zetten ?

  • Jan A. Somers zegt:

   Net als de roep om het sluiten van de grenzen? De laatste keer heb ik nog met een vingerknokkel tegen die klok getikt. Moet iedereen met een Indische oorlogsachtergrond toch kunnen doen? Of komen die mensen hier niet?

 3. Peter zegt:

  Ach, op de Dam zitten ze ook op de stoepen aan het Nationaal Monument, dus ook het Indisch Monument mag van mij dicht bij de menigte zijn.

 4. Pierre de la Croix zegt:

  De discussie is losgebarsten over de toekomst van een stukje ook voor Indisch Nederland “heilige grond”. Wat ik mij bij een “Internationaal Park” moet voorstellen weet ik niet. Misschien is het de bedoeling dat ieder erkend land in de wereld (leden VN) een stukje krijgt toegewezen om het naar eigen inzicht in te richten. Saoedi Arabië bij voorbeeld een paar galgjes of een hakblok voor stelende rechterhandjes, Turkije een mini haventje met een nog meer mini rubberbootje waarin 500 vluchtelingen met ondeugdelijke zwemvesten passen …….

  Misschien ook hét moment voor al wie zich nog steeds serieus wil inzetten voor de oprichting van een monument ter nagedachtenis van bersiapslachtoffers, om zich met kracht in de discussie te mengen (zie ook mijn reactie onder dit topic van 9 dezer, 1353 uur).

  Is die Stichting er al? Zo neen, dan maar voortmaken. Van daaruit, lijkt mij, is een eerste vereiste daad geld in te zamelen voor een goede lobbyist, eentje met uitstekende relaties in de hoogste Haagse politieke kringen én wellicht ook de nationale politiek én die bovendien de belangstelling van de media weet te trekken. Een dure doch effectieve duizendpoot.

  Voor een serieuze actie zou ik de dompèt wel open willen trekken. Maar er is heel veel geld nodig en ik ben geen Bill Gates of Mark Zuckerman. Dus hoop ik dat tienduizenden andere “uit Indië geborenen”, al dan niet met een directe relatie tot bersiapslachtoffers, bereid zijn hun dompèts te trekken, zodra die Stichting (of “een” stichting) “body” heeft en uit de kast is gekomen.

  Pak Pierre

 5. rob beckman lapre zegt:

  Kreeg net een mail van familie met verzoek ” petitie te tekenen” mbt deze zaak. Welke petitie?
  Het artikel (brief mevr.Dijkstra)herlezend, proef ik het gemis (en waarom zou men die hehben)aan (enig) historische inzicht.Hoe ging het toch alweer ? “History,it might set you free……..from your ignorance”

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik heb begrepen (a) dat alleen Hagenaars en Hagenezen hun ideeën mogen spuien en (b) dat de sluitingsdatum voor dat spuien is gesteld op 17 januari, vandaag dus.

   Tja … als je al een “internationaal” park wilt, dan begrijp ik niet dat over de invulling daarvan alleen “lokaal” mag worden nagedacht en meegepraat, te minder omdat Den Haag als stad waar regering en parlement zetelen toch ook van ons allemaal is.

   Nu heb ik ook gelezen dat de heer Erry Stoové, zo te zien van de foto van rein Indischen bloede, als voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 de gemeente Den Haag om opheldering en inspraak heeft gevraagd.

   Ik hoop dat het IP hem (Stoové) namens de Indische gemeenschap krachtig zal willen ondersteunen en er een schepje bovenop doet met een nog krachtiger pleidooi voor de oprichting van een waardig Bersiapmonument op het onderhavige terrein.

   Herdenking 15 augustus 1945 en idem van de duizenden bersiapslachtoffers van na 15 augustus 1945 passen bij elkaar, aangezien het één onlosmakelijk met het andere is verbonden.

   Bovendien wil Den Haag toch niet alleen internationale stad zijn met o.m. haar internationale tribunalen, maar ook INDISCHE STAD met een rijke Indische historie en nog een zweempje trasilucht in haar straten.

   Pak Pierre

 6. Jan A. Somers zegt:

  Het gaat niet alleen om de directe omgeving van het Indisch monument, maar om het hele gebied tussen de Badhuisweg (Westbroekpark, Rosarium, Troelstramonument) en de Scheveningseweg/Johan de Withlaan/Zorgvliet. Een prachtig gebied. Ik weet niet of de meeste Hagenaars wel weten dat daar ook het Nationaal Indisch Monument is. Als wij daar naar toe gaan lopen we meestal van de tramhalte aan de Badhuisweg, via de Waterpartij en Indisch Monument naar de tramhalte aan de Scheveningseweg.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Als oud Hagenees/Hagenaar ken ik die buurt goed. Ik kom er nu nog regelmatig.

   Ruimte zat dus voor nog een waardig Bersiapmonumentje dat niet alleen de Indische gemeenschap, maar de hele Nederlandse samenleving er aan helpt herinneren wat daar ginds na 15 aug 1945 gebeurde.

   Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    Zoals je op de luchtfoto kunt zien stelt dat Indisch Monument niks voor. Ruimte zat voor dat bersiapbankje!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nou Pak Somers … ik gun u uw bankje in dat stille hoekje met zicht op de waterpartij en het Indisch Monument. Ik zou er zelf ook tevreden mee zijn. Daar zitten en mijmeren zou voor mij ook voldoende zijn.

     Als evenwel de Indische gemeenschap betreurt – wat ik ervan weet in ieder geval die op I4E – dat de Nederlandse samenleving als geheel geen flauw benul heeft van wat “daarginds” is gebeurd en daarover uitsluitend wordt geïnformeerd als er wat is te melden over de “verkeerde oorlog” die “wij” daar hebben gevoerd, dan lijkt mij een in het oog lopend, waardig monument (“Denkmal” zeggen de Duitsers, oftewel “denk er nog eens aan”) in een passende omgeving een goed middel om het grote bersiapdrama dat zich toen op Nederlands grondgebied afspeelde, onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

     Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.