IP: akkoord backpay niet het einde van Indische kwestie

silfraire delhayeIAF:
Interview in DEN HAAG CENTRAAL met voorzitter Indisch Platform Silfraire Delhaye op 18 december

Dit bericht werd geplaatst in diversen, Indische kwesties. Bookmark de permalink .

5 reacties op IP: akkoord backpay niet het einde van Indische kwestie

 1. Auke.Mensink zegt:

  wat gaat er gebeuren met de nabestaanden die eigenlijk recht hebben voor een vergoeding dit beloofd door JES japanse ereschulden waar wij jarenlang gedoneerd hebben.Zoals de hollandse uitdrukking VISSEN ACHTER HET NETdat wij daar de dupe van zijn geworden.en dit noem ik onrecht.Wat gaat er met het ons geld van de TFIR gebeuren dat nog is in de staatskas is.IS het voor de vluchtelingen die met duizenden nederland overrompelen.

  • bokeller zegt:

   Zie laatste nieuwsbrief van deze stichting dd.december 2015

   Klik om toegang te krijgen tot nieuwsbrief.pdf


   siBo

  • Boeroeng zegt:

   JES heeft beloofd zich te inspannen naar Japan toe voor een ereschuld uitbetaling.
   Maar Japan wilt niet meewerken.
   Vluchtelingen van 2016 hebben niks van doen met een eventueel birmapotje van 60 jaar geleden.

  • PLemon zegt:

   @Auke Mensink “beloofd door JES japanse ereschulden waar wij jarenlang gedoneerd hebben”

   Alles op een rijtje zettend moet er wel een wonder gebeuren……

   ***De Stichting Japanse Ereschulden kreeg van sommigen naar het hoofd geslingerd zich te hebben laten inpakken door de Japanse regering. Daarnaast werden de reizen naar Japan gezien als snoepreisjes en verspilling van geld van slachtoffers die vertrouwen in de stichting hadden gesteld. 

   ***Collectieve schadevergoedingen zijn in het verleden vaker opgesteld. In 1981 kreeg ieder die tijdens de Japanse bezetting was geïnterneerd een eenmalige uitkering van 7500 gulden. In 2002 keerde de Nederlandse staat een eenmalige individuele uitkering van 1822 euro uit aan Nederlanders die de Japanse bezetting binnen dan wel buiten de kampen hadden doorstaan. Het ging in totaal om 771 miljoen euro. Een symbolisch bedrag, 

   ***Twaalf jaar lang had de Stichting Japanse Ereschulden tegen de Japanse staat geprocedeerd. De verklaring van de premier was een herhaling van de gerechtelijke uitspraak. Uw eigen regering heeft het Vredesverdrag met Japan ondertekend. Conform artikel 14 (b) werd Japan gevrijwaard van alle herstelbetalingen. Bovendien had Japan al met de slachtoffers afgerekend conform het Stikker/Yoshida Protocol (1956). Inderdaad heeft Japan toen 10 miljoen dollar uitbetaald, hetgeen neerkwam op 38 Nederlandse guldens. Per persoon kon ca f 400,- worden uitbetaald/ 

   Juridisch heeft Premier Koizumi gelijk. Met het Geallieerde Vredesverdrag met Japan van 1951 werd Japan de verplichting kwijtgescholden tot het doen van herstelbetalingen aan de gedupeerde landen, waaronder Nederland, en hun berooide staatsburgers, waaronder de vervolgingsslachtoffers van de Japanse concentratiekampen. De “waiver” of kwijtingsartikelen zullen dus eerst geannuleerd moeten worden alvorens Japan gedwongen kan worden tot betaling .

   Na meer dan een halve eeuw wordt het tijd dat Japan een voorbeeld neemt aan zijn voormalige oorlogsbuddy Duitsland, dat op voorbeeldige wijze gedurende de afgelopen halve eeuw al meer dan 100 miljard aan herstelbetalingen en Wiedergutmachung aan zijn miljoenen slachtoffers heeft uitbetaald. 
   “Japan kent geen morele waarden”, aldus een Hongkong Chinees en uitbater van een restaurant in de Amsterdamse Damstraat. “Ze zullen gedwongen moeten worden. Uit ethische of morele motieven zullen ze nooit tot herstelbetalingen overgaan.
   De afwijzing van de kandidatuur van het lidmaatschap voor de Veiligheidsraad zal groot gezichtverlies betekenen. Dat is het enige waar Japan voor zal zwichten”.
    http://www.svjappenkamp.nl/nieuws/koizumi-gelijk.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.