Planeet “Aarde”. Sterretje temidden van miljarden sterren.

jotyOud en Nieuw 2015.
Van alle levende wezens op aarde heeft de mens nog het meeste de evolutie, de geschiedenis, de ontwikkelingsgang voortgezet. De mens heeft zich ontwikkeld tot een homo faber, die uitgedaagd is een scheppend wezen te zijn, bezield met een geest die zich nooit neerlegt bij de grenzen die de natuur heeft gesteld.
De mens heeft dat hoge niveau in de evolutie bereikt niet in het minst door de verdere ontwikkeling van de taal. Taal, dialoog onontbeerlijk voor onze ontwikkelingsgang
Wat is een jaar in een universeel perspectief van miljarden jaren te midden van miljarden sterren, planeten, zwarte gaten? Wat heb ik, wat hebben wij allen aan bovengenoemde ontwikkelingsgang bij gedragen? Ik las gisteren in de media dat er op onze kleine planeet 64 oorlogen, kleine en grote plaats vinden. Wij willen op de hoogte blijven van alles wat gebeurd dus lezen wij kranten. Voor de media is slecht nieuws, nieuws. Goed nieuws is geen nieuws. Een bijproduct daarvan is dat wij met zijn allen een beetje of veel gebrainwashed worden en een somber perspectief van onze wereld krijgen. Bovendien krijgen ze bijv. in Rusland en Amerika ook hun eigen perspectief voorgeschoteld, gezien door de ogen van hun eigen realiteit.

Gisteren kreeg ik bezoek van een heel, boeiende, intelligente, goed geïnformeerde vrouwelijke journalist. Zij wilde weten wat ik tijdens WO II, in mijn tiener jaren had mee gemaakt in het Japanse concentratie kamp Kramat in het voormalige Batavia nu Jakarta, Java, Indonesia.
Vanochtend dacht ik, warempel over ontwikkelingsgang gesproken ik heb weer wat geleerd in 2015 over het verleden en hoe wij met oorlog en vrede omgaan.
Op hun eigen verzoek heb ik dit voorjaar de Japanse Nationale Staatstelevisie op bezoek gehad bij mij thuis in Stoephout, Wassenaar. Zij wilden net als mijn Nederlandse gast gisteren onderzoeken wat er nu toch allemaal gebeurd was zeventig jaar geleden. Daartoe hadden ze twee landen uitgezocht Korea en Nederland. Ik was 1 van de gelukkigen( ongelukkigen) uitgezocht voor een onderzoeks- intervieuw. Het gesprek kwam op de huidige Premier Shinzo Abe . Ik vertelde dat ik voor het eerst de naam van zijn grootvader Nobusuke Kishi Minister President(1956-1960 ) had gehoord in Macinac, Amerika in het conferentie oord van de Non Profit organisatie Moral Rearmement. De Japanse Jeugd Federatie Seinendan bezocht met 104 jonge vrouwen en mannen in mei 1957 een conferentie in Macinac. Ik was 1 van de personen die hen die maand begeleidde. Premier Kishi was omstreeks deze tijd ook op staatsbezoek in Washington en belde met Frank Buchman de oprichter van Moral Rearmement om hem te bedanken voor de uitnodiging van de jonge mensen naar Amerika.
Na mijn ‘‘oorlogsjaren’’ was de ontmoeting met Morele Herbewapening, ‘’verander de wereld, begin bij jezelf’’ het begin van een helingsproces.
In de herfst van 1957 besloot Minister President Kishi om een diplomatieke reis te maken naar zeven landen in Zuid Oost Azië, Australië en Nieuw Zeeland. Minister Kishi heeft toen publiekelijk aangegeven dat hij het verleden wilde recht zetten. In Manilla ,ontstond grote consternatie in het Japanse parlement, toen Minister Kishi zijn excuses aan bood voor de manier waarop Japan was opgetreden tijdens WO II. In Australië ontstond groot tumult over het feit dat Australië had toegestemd een oorlogs-crimineel te ontvangen.
De impact van Kishi’s bezoek was het gesprek van de dag overal in de wereld. The Washington Evening Star, bijv. had een hoofd artikel over zijn tocht door Azië op 18 december:
‘’Premier Kishi is now back in Tokyo after having completed one of the most unusual missions ever undertaken by a statesman of his rank. fOver the past three weeks he has visited no fewer than nine nations that Japan occupied or threatened with conquest…….and in each of these lands he has publilcly apologized for his country’s actions during the war’’
Dat was 1957, we zijn nu 59 jaar verder, een zuchtje in de tijd van het universum, twee onderzoeken 1 van de Nationale Japanse Staatstelevisie en een Nederlandse onderzoeksjournalist. Wat gaat dat opleveren? Van de Japanse nationale televisie heb ik nooit meer iets gehoord. Weet de huidige Premier van Japan Shinzo Abe dat zijn Opa geprobeerd heeft een Nieuwe Wereld vorm te geven?
Misschien niet want God heeft geen kleinkinderen, elke generatie moet opnieuw leren wat waar en niet waar is. Zoeken naar de betekenis van opbouwen of afbreken.
Over vrede en oorlog…………. Of toch wel?

Joty ter Kulve
Wassenaar 2015

gastpikirans

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

6 reacties op Planeet “Aarde”. Sterretje temidden van miljarden sterren.

 1. bokeller zegt:

  ## Wat gaat dat opleveren? Van de Japanse nationale televisie
  heb ik nooit meer iets gehoord”##

  Heel toevallig kwam ik deze Tv-ploeg tegen in het
  Museum Bronbeek ,die door de directeur hemzelfs
  werden rondgeleid met zijn discipelen,
  Ik was bereid wat over de kijk van de beleidsmakers
  te vertellen, toen men door had ,dat ik het niet mee
  eens was wat hun verteld werd.
  Opeens een hele drukte -inzomen-vragen ed.
  Maar van de beleidsmakers van het Musuem was iedereen
  plotseling verdwenen. vond ik wel jammer. “”lol”
  Al met al tot nu toe niets meer van gehoord.
  siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Mijn vertaling van zo iets is: Ogen op oneindig, verstand op nul. En in een oude TV-reportage: Ikke Ali, ik niet verstaan. Ik blijf het jammer vinden van al dat moois wat Bronbeek in huis heeft. Een heel klein sterretje op onze planeet (niet eens een sterretje), maar met zoveel moois!

 2. Arthur Olive zegt:

  Van alle levende wezens op aarde heeft de mens nog het meeste de evolutie, de geschiedenis, de ontwikkelingsgang voortgezet.

  Als het een kwestie van evolutie is dan vraag ik me wel af hoe de mens zich heeft ontwikkeld in zowel man als vrouw.

 3. P.Lemon zegt:

  @Mw ter Kulve : “De mens heeft zich ontwikkeld tot een homo faber, die uitgedaagd is een scheppend wezen te zijn, bezield met een geest die zich nooit neerlegt bij de grenzen die de natuur heeft gesteld.”

  En hij gaat voort met zich te ontwikkelen tot het moment dat zijn technische hulpmiddelen het van hem overnemen…( die misschien het oude en huidige type mens met al z’n goed- en wreedheid als fossiel zal bestuderen)

  *** Filosoof Jos de Mul :
  In de evolutie zie je heel vaak dat er een hele explosie van concurrerende soorten ontstaat, maar dat er uiteindelijk slechts één overleeft. Je kunt je voorstellen dat dat nu ook gebeurt. . Ik hoop in ieder geval dat onze opvolgers iets humaner met ons omgaan dan wij met de apen. Door ons bewustzijn zijn wij ons bewust van onze sterfelijkheid. Door al deze nieuwe technologieën worden wij ons ook bewust van onze _uit_sterfelijkheid. We worden ons ervan bewust dat onze soort ook uitsterft. En dat is best een spooky idee. Aan de andere kant, wij zijn enkele seconden voor twaalf uur op het wereldtoneel verschenen. Er zijn miljarden soorten voor ons gegaan en die zijn ook allemaal verdwenen. Het zou dus best naïef zijn om te denken dat wij eeuwig zouden bestaan. Maar wij zijn dus wel de eerste die onze evolutionaire opvolgers gaan creëren.”

  …..machines worden steeds menselijker en de mens wordt steeds meer machine. Waar ligt de grens tussen beter maken en mensverbetering? Tussen natuurlijk en kunstmatig leven? Tussen evolutie en innovatie?
  Natuurlijke selectie is in feite vervangen door kunstmatige selectie. Degenen die het best aangepast zijn om te overleven zijn degenen met de superieure technieken.”
  De mens bestaat uit drie bestanddelen: materie, leven en bewustzijn. Materie is het oudste, vervolgens krijg je levende materie en de ontwikkeling van het raadselachtige verschijnsel ‘bewustzijn’.

  De mens is de eerste soort die in staat is zijn eigen evolutionaire opvolgers, de – Homo sapiens 3.0 – te scheppen, schrijft u.
  “Ja, door middel van genetica, elektronische implantaten en robotica zijn wij, de homo sapiens 2.0, daar nu mee bezig. We zijn inderdaad bezig onszelf te transformeren. Op het gebied van genetica zijn we daar, onder andere door negatieve historische associaties zoals de genetische experimenten van de nazi’s om een ‘superras’ te creëren, nog aarzelende over. En het is ook gewoon heel complex, en we weten nog lang niet precies hoe alle knoppen werken, laat staan dat we de mogelijke negatieve neveneffecten volledig kunnen overzien.”

  En hoe zal de Homo sapiens 3.0 eruit zien?
  “Er zijn verschillende scenario’s denkbaar. Ten eerste het extra-humane (‘het menselijk lichaam aanvullende’) project van de medische- en neurowetenschappen. Dan houd je hetzelfde lichaam, maar met technische supplementen.
  “Een tweede scenario is de trans-humane (‘voorbij aan het humane’) weg van de genetica. Door genetisch te sleutelen zijn we op een gegeven moment niet meer biologisch dezelfde soort. Daar zijn allerlei specifieke gevaren aan verbonden.
  “Tenslotte is er de robotica. In dat scenario komt onze opvolger niet meer voort uit ons lichaam. Hij is enkel techniek. Die komt niet voort uit ons lichaam, maar uit onze geest.Op die manier kunnen mannen ook kinderen krijgen. Geesteskinderen althans.”

  http://www.kennislink.nl/publicaties/de-mens-zal-zijn-eigen-evolutionaire-opvolger-scheppen

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””En hoe zal de Homo sapiens 3.0 eruit zien?””””””””””””

   En wat als er op eens wezens uit de ruimte op deze planeet land en zoveel meer evoluties en kennis heeft ondergaan, zodanig dat het wezen “mens” er niets van begrijp en dan pas inziet hoe dom ze zijn. Alle theorie is gebaseerd op deze wereld, een speldeknop in het heelal.

 4. Ron Geenen zegt:

  “””””””””””elke generatie moet opnieuw leren wat waar en niet waar is. Zoeken naar de betekenis van opbouwen of afbreken.””””””””””””””

  Opbouwen of afbreken, van uit welk standpunt? Een kind geboren uit een gezin met een gezonde moeder en vader en alles er om heen, wat maar nodig is. Of een wees als mijn vrouw (en vele anderen) die ook misbruikt is geworden? Welke vorm van leren is voor wie bestemd? De discriminatie is al uitgevoerd voordat het mensenkind is geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.