Toko Semarang

Als import in Limburg wordt altijd aan me gevraagd wat ik het meeste mis aan de Randstad of specifieker: Den Haag en steevast komt dan diep uit mijn hart het antwoord: de zee. En de kust natuurlijk. Wandelen langs het strand, het liefst in de herfst als de toeristen weg zijn. Maar er is nog een ding dat ik mis hier. Of meerdere. De toko’s en de veelheid aan keuze van Indische restaurants. Wat ik écht mis is Toko Semarang. Geen idee of ie nog bestaat overigens, ik hoop van wel. Daar gingen we vroeger altijd heen, liefst op zaterdagmorgen.

Bij de voordeur zat opa op een stoel, volgens mij half blind en in de toko meteen de zaligste geuren. Langs de waren lopen, langs de grote zakken verschillende rijst, de heerlijke verse kruiden.

Om te eten eerst meteen een broodje bapao. Dat was nog voordat er broodjes bapao overal in de schappen lagen. Toen een traktatie die alleen ingewijden kenden. En de klepon, een beetje warm, met de gula djawa langs de mond. Het allerlekkerst de sambal goreng kentang. Een soort kleine frietjes, chipjes met heel veel sambal. En dan wat mijn vader nog nodig had, maar daar had ik minder oog voor, als ik maar mijn kentang had. Achterin de winkel zaten altijd wel mensen op een krukje te eten, vlakbij de toonbank waar al dat lekkers lag. Allemaal gemaakt door de familie zelf. Geen grote toko, gezellig druk op zaterdag en iedereen had de tijd, vooral om over eten te praten.

 Het afrekenen ging volgens een ritueel. Altijd ging er wel wat van de prijs af en afhankelijk van wat je had gekocht was het: ‘ net geen tien gulden’, of net geen vijfentwintig gulden’. Adoe, te geef.  De ongedwongen sfeer, voor mijn vader een stapje terug naar het verleden, tempo doeloe, voor mij een feest.

 Paul van Vliet de cabaretier had het ooit over dat iedereen een zielslandschap heeft. Voor mij is dat de Noordzeekust, wellicht voor velen uit Den Haag. En als ik afsla, Toko Semarang op een zaterdag.

 van  Lotte ter Poortengastpikirans

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.