Eric pulang lagi 6

Beste lezers,

Ik ben al een tijdje in Bandung. De jicht is er de oorzaak van dat ik niet veel kan doen. Ik strompel maar wat aan. Als je hier geen auto of motor tot je beschikking hebt, ben je toch goed gehandicapt.

Ik ben wel naar het gebied rond de Gedung Sate geweest. In die buurt heb ik vroeger gewoond. De huizen zijn daar nog in redelijke staat. Maar er is echter veel achterstallig onderhoud, ook is er veel gesloopt en zijn er nieuwe (lelijke) panden voor in de plaats gekomen,vaak betonnen constructies. Veel huizen zijn nu ook als winkel of restaurant in gebruik genomen. Ik ben met name in de jalan Cimanuk, Citarum en Cipunegara geweest. Het huis waar ik gewoond heb in de jl Cipunegara is nog steeds, van buiten, goed onderhouden. De bewoners waren niet thuis, dus ik heb het niet van binnen kunnen bekijken. Aan de overkant waar de banketbakkerij Primavera was, is een lelijk betonnen pand neergezet. Jammer dat mensen zoveel wansmaak hebben, want het past helemaal niet in de straat. Verder zijn alle huizen omringd door lelijke hekken. De straat heeft bij het begin een slagboom en een wachter bekijkt wie de straat binnenkomt. Ook zijn er enkele borden met de waarschuwing, dat er videobewaking in de straat is.
Het regent nu elke dag. Over het algemeen gebeurt het in de middag. De regenval is hevig en gaat ook gepaard met bliksem en donderslagen, maar het duurt niet erg lang. De term tropische regenbui is mij nu duidelijk. Het voordeel is, dat het na zo’n bui veel frisser is. Ook veel stof is dan neergeslagen en weggespoeld. Ook valt het verkeer grotendeels stil.
De auto’s rijden wat langzamer, maar de motoren stoppen en de berijders zoeken een schuilplaats. Ook zie je geen voetgangers. Vorig jaar begon de regenval pas tegen eind november.

huizejansje_eric2015Huize Jansje is bij het Taman Pramuka.
Ernaast is een Soendanees restaurant.

Ik logeer in een klein hotel tegenover het park achter het stadhuis van Bandung. In de Nederlandse tijd was het Het Pieterspark. Het park wordt gebruikt voor allerlei samenkomsten. Vorige week werd de Sumpah Pemuda herdacht. Er werd een appèl gehouden van alle kelurahans (deelgemeenten, als ik het goed begrepen heb). Het appèl werd afgenomen door de burgemeester van Bandung.

Dit weekend was er een festival voor kinderen, het Amanda-festival, een soort Tina-festival. Om 7 uur in de ochtend werd al begonnen met geluidstesten. Uiteraard zijn er veel eetkraampjes. Voor een Indonesiër (en Indo) is een feest niet volledig zonder eten. Jammer genoeg werd het voortijdig onderbroken door onweer.

De mensen zijn erg bezig met fitness. Elke morgen om 7 uur is er een groep Chinese mensen in het park bezig met Tai Chi, ze hebben een grote cassettespeler bij zich met speciale muziek op de maat waarvan ze bewegen, ook wordt op een andere plaats in het park gejogd. De vrouwelijke ambtenaren van de gemeente zijn ook tussen 7 en 8 uur bezig met aerobics. En geldt ook voor andere ambtenaren, die voor hun kantoor een tijd op de maat van muziek staan te huppelen.

Ik durf niet ver uit de buurt van mijn hotel te gaan, want ik heb al enkele dagen last van diarree. Ik heb er medicijnen voor, maar toch… en ik ben bang, dat het nog even aanduurt. Ook mijn vriendin heeft het.
Waarschijnlijk heb ik toch weer iets verkeerds gegeten. Ik denk dat het ketimun is die ik bij de nasi goreng heb gekregen. Ik durf de cabe rawit, die ik ook erbij gekregen heb, hiervan niet te beschuldigen, die is te heet om bacteriën over te brengen. Ik ben al aardig wat afgevallen

ericheader

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

10 reacties op Eric pulang lagi 6

 1. PLemon zegt:

  Misschien niet zo best vh lichaamsgewicht maar tijdens onze Indonesië trip dronken we bij iedere maaltijd een glas cola. Prima bacterie doder. Een roestige spijker zou in een cola badje weer glanzen katanya. Dus geen maag-en darmbezwaren in ieder geval. Selamat makan dan minum.

 2. Anoniem zegt:

  Zeg de naam Hes wat,die heeft in de jl.Cipunegara gewoond

 3. Anoniem zegt:

  Beterschap Eric xxx

 4. L.F. zegt:

  Ik had ook vaak last van jicht. Maar nu ik iedere dag een mok ontzuringsthee van Jacob Hooij drink heb ik er gelukkig geen last meer van. Nog een fijn verblijf in mijn geboortestad Bandung. Groetjes.

 5. Kembang zegt:

  Sterkte en beterschap Eric, door alle ongemakken heen, hoop ik dat je
  toch nog van alles om je heen kan blijven genieten……

 6. Ha Eric, leuk van je te horen……… en……….. wat betreft je problemen……… elk nadeel heeft zijn voordeel…………. goedkoop lijnen………..

 7. Elmi zegt:

  Lieve Eric, beterschap en, ondanks de ongemakken, hoop ik toch dat je nog een beetje kan genieten!

 8. Anoniem zegt:

  Beterschap en….. mooi dat je een foto plaats van het huis waarin wij hebben gewoond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.