Het ging je niet eens om de munten, het ging je om de erkenning 

holmantheo2Theodoor Holman:  Je zeurde voort: ‘Maar wie heeft mij dan ontslagen? En wanneer?
En waarom?’ Je kreeg geen antwoord, en soms kreeg je wel iets terug, maar dat was alles behalve geld. Het ging je niet eens om de munten. Het ging je om erkenning; jij, die de overheid had vertegenwoordigd, en dat zo goed mogelijk al die jaren had gedaan, werd door diezelfde overheid keer op keer vernederd. Je wilde waar je recht op had. Dat je je recht nergens kon halen, dat je je recht niet kreeg, was bijna niet te verkroppen voor jou, met je meer dan levensgrote gevoel voor rechtvaardigheid. En een te groot geloof in de overheid.

Dit bericht werd geplaatst in diversen, Indische kwesties. Bookmark de permalink .

26 reacties op Het ging je niet eens om de munten, het ging je om de erkenning 

 1. Michael Breeman zegt:

  Sorry but have to disagree. The persons who were directly affected (most likely deceased by now) “het ging je niet eens om de munten” may be more interested in recognition but their descendants are certainly interested in compensation and rightfully so but I believe that many of these descendants don’t want to appear mercenary so they espouse their righteousness.

  • Boeroeng zegt:

   Michael…. ken je dan nabestaanden ?
   Ik ken er genoeg…… en zij die boos zijn, zijn boos omdat hun ouders werden verraden en misbruikt door Nederland .
   Ik ben een van de nabestaanden.

   • Loekie zegt:

    Misschien niet zozeer verraden en misbruikt, maar: in de steek gelaten.
    Maar wat anders: wat ik soms werkelijk niet begrijp, is dat velen spreken van verraad, misbruik, discriminatie, bedrogen enz…..maar tegelijk verkondigt erg gelukkig te zijn in Nederland en van dit land te houden.
    Hoe ken, vraag ik me dan af, als je verraden, bedrogen enz bent..

    • Boeroeng zegt:

     Natuurlijk wel… Niet elke dag opstaan met : wat een *** leven is dit…… in een *** land.
     Heel erg slecht zo te leven. Ga…en wees blij, toch ? Pluk de dag.
     Maar van tijd tot tijd beseffen dat de VOC-mentaliteit nog doorwoekert is een portie realisme.

    • Mas Rob zegt:

     ‘Hoe ken, vraag ik me dan af, als je verraden, bedrogen enz bent..’

     Het ongenoegen zit onder de oppervlakte en steekt zo nu en dan de kop op. Wat wel opmerkelijk is, is dat nogal wat indo’s het PVV gedachtengoed omarmen onder verwijzing naar dat latent ongenoegen (“die vluchtelingen komen in een gespreid bedje, terwijl WIJ.. Enz, enz)…

 2. PLemon zegt:

  Uit de voortgangsrapportage blijkt dat van Rijn de kwestie grondig en serieus heeft be-en tenslotte afgehandeld.

  20 454Voortgangsrapportage uitvoering wetten oorlogsgetroffenen

  Nr. 113BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
  Den Haag, 12 oktober 2015
  ***Ik ben daarbij blijven kijken op welke wijze de gewenste erkenning beter gestalte kan krijgen. Ik constateerde in mijn gesprekken dat het op dit moment in essentie niet zozeer gaat om de materiële component, maar vooral om de morele dimensie: erkenning en begrip vanuit de overheid en Nederlandse samenleving voor hetgeen de Indische gemeenschap heeft doorgemaakt.

  Vanuit die wetenschap zal ik mij de komende tijd blijven inzetten om de roep om erkenning voor hetgeen de Indische gemeenschap is overkomen nadrukkelijker te vertalen naar bekendheid met en bewustzijn van onze historie met Nederlands-Indië. Dat sluit ook aan op hetgeen de Minister-President hier bij de herdenking op 15 augustus over heeft gezegd.

  Om de erkenning gestalte te geven, moet de Nederlandse samenleving onze historie in Indië kennen. Het Indisch Herinneringscentrum versterkt dit al gedeeltelijk op mijn verzoek en ook de diverse herdenkingen op Bronbeek spelen hierin een belangrijke rol. Ik zal mij inspannen om dit aanzienlijk te versterken, opdat dit deel van onze geschiedenis blijvende aandacht krijgt en het gevoel van onbegrip en verdriet dat velen daarover hebben gehad of nog hebben, langzaam maar zeker wordt weggenomen.

  Ik realiseer mij dat de gevoelens van onrecht hiermee niet volledig zijn verdwenen. Wel vertrouw ik erop dat er gezamenlijk gewerkt kan worden aan een nieuwe fase in de relatie tussen overheid, samenleving en de Indische gemeenschap in ons land. Alleen met een blik op onze gezamenlijke toekomst is het mogelijk dat de – veelal diepe – wonden uit het verleden geleidelijk zullen helen. Ik hoop dat ik in dit pad ook in het Indisch Platform een medestander te blijven vinden, gericht op onze gezamenlijke toekomst.

  De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,M.J. van Rijn
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-20454-113.html

 3. Huib Otto zegt:

  @ Ik realiseer mij dat de gevoelens van onrecht hiermee niet volledig zijn verdwenen.@ …………..

  zegt de edelachtbare staatssecretaris met een groot gevoel voor understatement. Van wat hij daarna zegt zakt mijn broek ècht af.
  Had hij nou echt gedacht…..@ dat er daarna gezamenlijk gewerkt kan worden aan een nieuwe fase in de relatie tussen overheid, samenleving en de Indische gemeenschap in ons land? Alleen met een blik op onze gezamenlijke toekomst is het mogelijk dat de veelal diepe–wonden uit het verleden geleidelijk zullen helen@…… Zegt hij verder in zijn grote wijsheid. En hij hoopt daarbij ook … @dat het Indisch Platform medestander zal blijven@ …..sic.

  Verstaat de regering dit doekje voor het bloeden onder Indisch Rechtsherstel? Hoeveel duizenden helaas reeds overleden burger ambtenaren en militairen blijft hij een oor aan naaien?
  Ik heb nieuws voor hem. De weduwes en hun kinderen kochten daar nog geen portie nasi voor en ook geen droog brood. Meer dan 5 jaar (de Bersiap meegerekend) hebben de meesten van hen al dan niet als Buitenkamper maar moeten zien hoe ze aan eten kwamen in een steeds vijandiger wordende omgeving en hun vege lijf te redden en tijdens de Bezetting en tijdens Bersiap toen daarbij de horde moordzuchtige Indonesische revolutionairen luidkeels Allah Akbar brullend op hen af kwamen gestormd, viel het al helemaal niet mee. Velen hebben dan ook het leven moeten laten door honger, tropische ziekten of gewoon getjingtjangd in naam van de grote profeet en de grote wijsheid van de politieke leiders van beide landen. De militairen die het Jappenkamp en de Bersiap moordpartijen overleefden mochten direkt weer hun militaire kloffie aantrekken en met hun senapan/snaphaan en klewang voor orde en rust zorgen en achter de peloppors aan gaan. Als dank voor dat optreden in naam van de Koningin worden ze in de media als oorlogsmisdadigers afgeschilderd. Omdat ze zich zelf of hun burgers niet zonder slag of stoot wensten te laten afslachten door het moordend tuig.

  Maar niet klagen mensen want jullie mogen in Bronbeek toch al het ondergane leed gedenken en in de Kumpulan wordt een heerlijke Indische maaltijd geserveerd. Wat wil je nu nog meer?
  Be happy….. Het is niet het land dat niet deugd maar haar politici en politieke partijen. Weliswaar indirekt door een meerderheid op het fluweel gezet.
  Huib

 4. john zegt:

  Wat een onzin over erkenning of wat dan ook.
  Mijn vader heeft gewoon gewerkt en werd gedwongen om dan maar aan een spoorlijn te werken ,maar hij moest wel wat had hij anders kunnen doen.
  Dus gewoon zijn salaris betalen is gewoon normaal naar gedane arbeid ,anders had hij wel vrijwilligers werk gedaan als hij die keus had!
  Maar daarom kan ik me toch wel verraden voelen voor wat ze me vader hebben aangedaan,dit kan mij dus, ons ook overkomen.
  En dit is voor mij de reden dat ik anders denk over nederland,het zal me een rot zorg zijn als het konings huis verdwijnt ,maar daarom ben ik nog wel blij dat ik in nederland woon en als er ooit een oorlog uitbreek zal ik wel vechten maar alleen voor mijn familie en nergens anders voor want dat heb ik wel geleerd uit onze Nederlandse geschiedenis.
  En er is hier in nederland toch wel plaats voor die ras echte hollanders die anders denken dan onze politicus of politica die een meerderheid hebben in onze regering.

  • ronaldo zegt:

   Het is nooit wat met die indos geweest….en het zal nooit wat worden ook….iedere indo heeft zn eigen verhaal en die van hem is veel erger dan die van de ander, luisteren wordt dan erg moeilijk ;)….al die stichtingen die hiervoor geknokt hebben, hadden onderling ook wrijvingen, dan zeg ik t nog netjes, want sommigen waren beroeps zagers, om stoelen onderuit te halen, ellebogen werk….de ene vond dat tie t beter deed dan de ander…nu, ook weer….je wilt achterstallig loon halen voor je mensen, maar accepteert ook de erkenning en de excuses, van wie…. van van Rijn?….nu is er een handjeklap gedaan en we moeten maar weer de mensen die t voor mekaar hebben gekregen ff een schouderklopje geven. Kep meerdere malen de vraag gesteld va, hebben ze wel genoeg gedaan, de vuisten op tafel geslagen en voet bij stuk gehouden, toen ze tig jaren geleden zijn begonnen? kep nooit een goed antwoord gezien….er worden weer kreten geroepen van we zijn verraden en bedrogen in dit land….op andere sites worden “belandas” als de rotzak genoemd en woorden als anjing en bangsat waren niet van de lucht, alles wordt er bij gehaald, zoals t vluchtelingen probleem die met voorrang worden behandeld, makkelijke kreten, om zelf achter de geraniums te zitten en elke keer een slokje azijn te nemen, voordat je je mening te torpederen als de beste mening….”verraden en bedrogen door dit land”, maar in de praktijk gezien, zo lang er dinstplicht was, dat ik nog nooit meemaakte dat er indo’s dienst weigerden met de woorden…ik weiger om voor verraders als millitair te fungeren…nee, ze tekenden zelfs….en om 12 uur,als op de kazerne, tv afgelopen was en het wilhelmus werd gespeeld, als eersten opstonden en in de houding en ook, om dan als ze wat rangen hoger komen, zn eigen indosoort amper een blik waardig gunnen….en met de moderne stijl van leven achter je toetsenbord, is t makkelijk te klagen en zeiken…maar iets willen betekenen voor je indo medemens, ho maar….laat staan dat velen iets voor hun medemens willen betekenen…. Hoop dat t toch ooit wel wat wordt, misschien maak ik t nog wel mee…:)

   • bokeller zegt:

    .
    ## om zelf achter de geraniums te zitten en elke keer een slokje azijn te nemen, voordat je je mening te torpederen als de beste mening….”##

    Van welk soort soort azijn heeft U weer wat slokjes genomen !
    siBo

    • George zegt:

     Good vinegar seems to be black vinegar made from rice. it is called Kurozu(In Japanese) and it contains high concentrations of amino acids. Its anticancer properties have been revealed in research on rats and on human cancer cells.

    • ronaldo zegt:

     Heer Bokkelier….ik hoef echt geen slokje azijn te nemen….want als ik vaak de reacties zie, niet zozeer hier hoor, want dan vind ik t op i4e nog beschaafd, misschien uitgezonderd de mijne ;), maar goed…:) dan ga je echt zuur van kijken….een indisch/ chinese dame (heeft t zelf aangegeven wat zij was/is) kwam met een reactie, “dat het wel genoeg was, na 2 x betalen en de levenslange uitkering “…:(….anderen weer reageren van, “ja nu moet men wel op pvda stemmen, want anders gaan al die indos op wilders stemmen”…..”De vluchtelingen krijgen alles voor mekaar”….”en de joden hebben meer aanzien dan de indos en die worden altijd de hand boven t hoofd gehouden….”….dit waren dan een paar van de reacties waar je niet vrolijk van wordt en dat je dan gaat denken van….pffff….dit wordt toch nix zo, met ons (indos/indischen)….ik wil alleen maar mee zeggen….er wordt al zo vaak geklaagd, maar velen nemen geen acties, al was t maar iets kleins en onopvallends, we hoeven niet zo op dat schouderklopje te wachten, alle kleine beetjes en acties helpen, al was t maar helpen met belanja van die minderbedeelde indische/hollandse dame/heer die vaker buiten de boot vallen….ipv alleen maar blabladiebla hoe t moet en wat te doen, maar niets doen…;)….als laatste kan ik u vertellen dat ik een heel positief ingesteld persoontje ben die van t leven geniet n best wel een slokje lust, maar geen azijn…. 🙂

 5. eppeson marawasin zegt:

  Ik moet zeggen dat ik Pak Ronaldo best wel kan volgen. Wat de Pak verkondigd is niet mainstream en dan deel je natuurlijk algauw een gevoelige tik uit. Iemand die goed kijkt voordat hij zijn jabs plaatst en met zijn punches pakt hij toch zijn punten. Er wordt ook wel veel lucht weggeslagen, maar een enkele uppercut brengt de opponent toch danig aan het wankelen.

  Kortom, in mijn ogen best een raak weerwoord … 😉

  e.m.

  • eppeson marawasin zegt:

   typo: ‘verkondigT’ !!! Ma^af 😦

   e.m.

  • bokeller zegt:

   /
   ipv alleen maar blabladiebla hoe t moet en wat te doen, maar niets doen…;)….als laatste kan ik u vertellen dat ik een heel positief ingesteld persoontje ben die van t leven geniet n best wel een slokje lust, maar geen azijn…. 🙂

   Ook Indo’s behoren dus zo te zien/horen tot
   het gewone Volk.
   Een welgemeende tip, probeer eens de Echte Velperkruidenbitter.
   Mijn ervaring,Uw garantie.
   siBo

 6. Augus zegt:

  Mensen ga elkaar niet aanvallen, vergeet even jullie verdriet, maak een vuist tegen de nederl. staat, deze staat heeft al jaren lang schijd gehad aan jullie gekibbel ga naar het europese hof,
  je zult zien ze gaan en moeten miljarden gaan betalen,
  alleen de staat aanklagen dan worde deze glad dakkers wakker je weet als je aan hun geld komt,
  dan worden ze helemaal kiela.,ik wil vragen aan de mensen met mijn achter grond die er verstand,
  van hebben om de nedl. staat aan te klagen om er werk te van maken.
  Augus

  • ronaldo zegt:

   Kunt u dit eens nader uit heer Augus….wat is bijvoorbeeld uw achtergrond ? En bedoelt u ook uw zelf die er verstand van heeft om de Nederlandse staat voor t Europese hof ?
   Ik begrijp t even niet, heb daar wel vaker last van….ook weet ik niet wat kiela betekent.

   • ronaldo zegt:

    slip of de pan….ik bedoelde uiteraard, of u t nader uit kan uitleggen… 😉

    • ronaldo zegt:

     pen….pffff, jammer dat je berichten hier niet kan corrigeren/bewerken…..hahahaa, sorry

   • Augus zegt:

    Meneer Ronaldo, deze hebzuchtige nederl. staat beschouwd U en ik als of wij niet bestaan,
    met achtergrond bedoel ik dat ik een zoon bent v. een exknilmilitair. als je de staat of kapitaalist die ook de zakken daar gevuld hebben, en je komt aan hun centen worden ze kiela en spannen ze een recht zaak tegen diegene, als wij een vuist maken tegen dat gespuis boeven bende dat ze zijn, naar het europese gerechtshof met de goede advocaten, met achtergrond de zelfde van ons de leed de vernedering in hun hart voelen.
    dan gaat of moet de ned. staat miljarden uit keren niet aan 1000 man 25000. dat is een fooi.
    maar aan allen 1ste 2de 3de 4de generatie wat ze willen uitkeren is een belediging voor d mensen die er niet meer zijn, heb ik U Ronaldo nu goed uitgelegd of snap U het nog niet, slamat vriend.

  • bokeller zegt:

   Pak Agus,
   Mss. deze
   Onderwerp: Uitnodiging voor ondertekenen Uitbetalen op basis van Traktaat van Wassenaar 1966 op petities.nl

   Mail_header
   Geachte heer, mevrouw,
   Op petities.nl heeft Mevr. D. Krajenbrink (met e-mailadres meis1@hetnet.nl) zojuist de petitie “Uitbetalen op basis van Traktaat van Wassenaar 1966” ondertekend.
   Met deze e-mail nodigt Mevr. D. Krajenbrink u uit om deze petitie ook te bekijken en eventueel te ondertekenen.
   Als u niet wilt ondertekenen hoeft u niets te doen. Uw e-mailadres is enkel eenmalig gebruikt voor het versturen van deze uitnodiging. U ontvangt verder geen uitnodigingen meer over deze petitie op dit e-mailadres.

   De petitie kunt u bekijken via http://uitbetalentvw66.petities.nl/
   Het Traktaat van Wassenaar is in 1966 ondertekend door de regeringen van Nederland en Indonesië.
   Doel: De Indonesische regering betaalt aan Nederland het bedrag van 689 miljoen gulden ter genoegdoening aan de Nederlandse staatburgers, die huis, have en goed in Indonesië moesten achterlaten ten tijde van de repatriëring tussen 1947 en 1965.
   De Nederlandse regering heeft dit echter nooit aan de rechthebbenden uitbetaald.
   Heeft u vragen over deze petitie, neemt u dan contact op met de petitionaris: schwab@kabelfoon.nl
   Met vriendelijke groet,
   Petities.nl
   siBo

   • PLemon zegt:

    Wat betreft het Tractaat… 380 miljoen bestemd vd particuliere claims verdween in het bedrijfsleven en de Staatskas.
    Van Rijn zal dus nog ruim 27 miljoen euro nabetalen vd 172 miljoen euro (380 miljoen gulden). Tjelaka !!!

    ***Hiermee komen wij automatisch op het z.g. Traktaat van Wassenaar dat is overeengekomen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Indonesië op 7 september 1966. Het oogmerk van de overeenkomst was om met de afspraak over betaling van een lump sum door de Republiek Indonesië ervoor te zorgen dat in ieder geval nog een deel van de claims van de Nederlandse Staat EN van particulieren gehonoreerd zou worden. Het totaal bedrag zou om 600 miljoen gulden gaan. Opvallend is dat de Republiek Indonesië in termijnen van 1973 t/m 2003 689 miljoen gulden, inclusief rente aan de Nederlandse Staat heeft uitbetaald. 223 miljoen gulden was bestemd ter voldoening van een gedeelte van de claim die de Nederlandse Staat op de Republiek Indonesië had. Het resterende bedrag (van 466 miljoen -red.) zou worden uitgekeerd ter voldoening van claims van particulieren, maar wel met name als gevolg van nationalisering van bedrijven. Aan de oproep voor particulieren zou ruim bekendheid zijn gegeven door bekendmaking van de Verdelingswet in het Staatsblad, maar ook door publicatie in de landelijke pers. De landelijke pers? Jawel in het Reformatorisch Dagblad, maar wie las die krant eigenlijk en wie was geabonneerd op de Staatscourant? Uiteindelijk blijkt er rond de 86 miljoen gulden te zijn uitgekeerd aan particulieren, de rest ( 380 miljoen-red.) verdween in het bedrijfsleven en de Staatskas.
    TWEEDE KEER RECHTEN WEGGEGEVEN
    Feitelijk was dit de tweede keer dat de Nederlandse regering, zonder ruggespraak met de Indische gemeenschap hun rechten heeft weggegeven en aan zichzelf en het bedrijfsleven heeft overgedragen. Nederland had allang zijn schuld aan de Nederlanders uit het voormalig Nederlands Indië moeten voldoen door erkenning van hun schuld, maar door politieke onwil, die tot vandaag de dag nog steeds doorklinkt, is hier geen sprake van.
    http://www.archiefvantranen.nl/nieuws/scherpe-kritiek-op-staatsecretaris-van-rijn-over-indische-kwestie/

   • Indisch4ever zegt:

    Griselda Molemans over de petitie Tractaat van Wassenaar:

    De petitie is een misser: het bedrag van 600 miljoen gulden plus rente was bestemd voor genationaliseerde bedrijven en al diegenen die tussen 1 december 1957 en 1 september 1962 uit Indonesie en van Nieuw-Guinea zijn gevlucht met achterlating van alle bezittingen. Het heeft dus niets met de repatriëring tussen 1946 en 1949 te maken, noch met de gedwongen vlucht van ontheemde gezinnen tussen 1950 en 1957.

    Kamervragen door Halbe Zijlstra in 2010 over het tractaat van Wassenaar.

    • Jan A. Somers zegt:

     Dit probleem zie ik steeds weer terugkomen. Het gaat om heel verschillende potten geld, met een verschillende afkomst en een verschillende doelgroep. En als je dat op een grote hoop gooit krijg je de misverstanden en onenigheid. Het is dan ook een moeilijk mengsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.