Soul Searching

gastpikiransvan Joty ter Kulve
joty

Nederlands-Indië TOEN (1940-’45) – Indonesia NU (2015).

1945. De oorlog is afgelopen. Met mijn overgebleven familie loop ik door de poort van het Japanse kamp Kramat, de Vrijheid tegemoet. In Bandung aangekomen belanden wij in het hartje van de Bersiap, Bandung is in tweeën gedeeld. De hel van Bandung.

Tegelijkertijd besluit mijn man in Nederland (ik kende hem nog niet), 19 jaar oud, enkele weken gevangen gehouden door de Gestapo in Twente, zich als vrijwilliger aan te melden om de mensen in Indië te bevrijden, gevolg gevend aan een oproep van de Nederlandse regering.
Hij vertrekt – met een kennis van de wereld die niet groter is dan Overijssel en de Duitse bezetting – naar onze kolonie om mensen als ik en de Indonesiërs te ‘bevrijden’. Zo belandt hij na een heel korte opleiding in het leger.

2015. De media in Nederland staan bol van het geweld gepleegd door onze militairen in de koloniale oorlog. In Den Haag vindt in november een People’s Tribunaal plaats en daar kunnen ze ons probleem ook meenemen.
Even denk ik: ‘Als onze regering in het begin van de twintigste eeuw de Indonesische nationalisten serieus had genomen naar ze geluisterd had…….
Als de Nederlandse regering destijds Sutan Shayir, Hatta, Soekarno en vele anderen niet zonder proces jaren en jaren naar Boven Digoel en andere gevangenissen had gedeporteerd….
hadden wij dan die koloniale oorlog kunnen vermijden?

En nu, wat is ons antwoord nu? ‘Sorry’ zeggen voor de daden door ons gepleegd is moeilijk, want bijna iedereen van mijn generatie is dood. Bovendien zijn wij Indo’s zelf slachtoffer, ook onheus behandeld. En de Ambonezen? Helaas, die zijn ook smerig behandeld.

Dit is mijn antwoord aan professor  Oostindie en alle Nederlanders: ‘Ik zeg geen sorry, maar ik probeer alles te doen om datgene wat toen is gebeurd NIET weer te laten gebeuren, al is het maar iets kleins wat ik kan doen’. Zoals de brief, die ik gisteren kreeg van een mevrouw die ik niet eens ken, te verspreiden, haar te steunen en al de kindertjes waar zij voor opkomt.

Daliana en Florian – de volgende generatie – steunen. Als Daliana en Florian hun visie kunnen verwezenlijken om een Internetbibliotheek te bouwen in elke dessa in Indonesia, dan is dat een antwoord dat werkt. Want als we begrijpen wat we verkeerd doen, doen we het niet weer. Educatie, onderwijs en eerlijke voorlichting zijn de poort naar vrijheid.

Joty ter Kulve

E-mail van Nel Borst aan Joty ter Kulve
______________________________________

Dag mevrouw Joty,
Ik vind het nog steeds de manier hoe Florian en ik gisteren de heer Aljosja hebben kunnen spreken, een wonder. Maar laat mij bij het begin beginnen.

Ik ben Nel de Borst. Sinds drie jaar leidt ik de Yayasan Pa Van der Steur in Pondok Gede in Jakarta. De Yayasan bestaat uit een weeshuis met 66 kinderen en een Kleuter- Lagere- en Middelbare School met 845 leerlingen.

Op 16 September jl. was er op het Erasmushuis in Jakarta een lezing over ‘Roles and Challenges of Small Creative Enterprises for Innovation’. Ik was zo onder de indruk van het werk van een paar jonge Nederlandse architecten die hier zulk goed werk verrichten voor de bevolking van Indonesia en vooral in de kampungs.
Ik sprak daar met Daliana Suryawinata. Zij vertelde dat zij en haar echtgenoot Florian Heinzelmann altijd in Nederland hebben gewoond, maar hebben nu vijf jaar uitgetrokken hebben om iets voor Indonesia te doen. Daliana nodigde mij uit om naar een Micro Library in Bandung te komen kijken.
Met de gedachte ‘BOEKEN ZIJN HET VENSTER OP DE WERELD’ kreeg zij van Ridwan Kamil, de gouverneur van Bandung, een stukje grond toegewezen waar zij haar creatie kon bouwen. De mensen in die wijk hadden op dat moment alleen een kar die ze als bibliotheek gebruikten.

De Bibliotheek carbibliocar

The Micro Library in Bandungmicrolibrary

De Micro Library in Bandung:
De benedenverdieping is een open ruimte. Hier kan vrij en ontspannen worden (voor)gelezen en soms wordt er een workshop gegeven. Op de eerste etage staan de boeken en computers.
In plaats van gewone buitenmuren zijn er tweeduizend ijsemmertjes gebruikt. Door een vernuftig luchtcirculatiesysteem met deze emmertjes is er geen airconditioning nodig. En ’s avonds, met het gebroken licht door de emmertjes, wordt dit gebouw een blikvanger voor de buurt: schitterend en toegankelijk. Het nodigt uit om fijn even weg te kruipen in een boek. Of om op internet te surfen.
De kosten van dit gebouw in Bandung bedragen € 35.000.

Sinds een paar jaar heb ik de droom om ook een bibliotheek te openen, niet alleen ten behoeve van onze kinderen, maar voor alle kinderen in de omgeving van Pondok Gede (een eenvoudig gebied van Bekasi).
Om dit te financieren heb ik advies gevraagd aan de Nederlandse Ambassadeur en zijn echtgenote, Rob en Jacqueline Swartbol. Zij waren meteen bereid om te helpen.
Op 27 oktober jl. hadden Florian en ik een afspraak op de Nederlandse residentie om over dit project te praten. Onze afspraak was om 14.00 uur, maar omdat we al eerder in de buurt van de residentie waren, besloten Florian en ik eerst wat te gaan drinken.
“Tante Nel, ik zal u in contact brengen met Joty ter Kulve” zei Florian terwijl wij aan de bar zaten. “Zij is een vrouw die zich inzet voor dit soort projecten in Indonesia. Dit zal haar aanspreken” zei hij erbij.
Een man die ook aan de bar zat, begon opeens te glimlachen. “Joty ter Kulve is mijn buurvrouw in Wassenaar” zei hij. Deze man stelde zich voor als Aljosja van Dorssen. “Dit is geen toeval!” riep ik uit. Ik zou het fantastisch vinden om u bij ons uit te nodigen zodat u Joty kan vertellen over dit werk”.

Ik weet niet of u nog van plan bent deze kant op te komen? Ik zou graag met u van gedachten wisselen. U bent van harte welkom om bij ons in het weeshuis te logeren.
Hartelijke groet,
Nel de Borst
www.pavandersteur.org

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen, Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.