Eric pulang lagi

Lectori Salutem,

Dit is de eerste en hopelijk niet de laatste e-mail, waarin ik kond ga doen van mijn wederwaardigheden op mijn reis naar Indonesië in 2015.

Ik vertrek op 30 september om 13.10 uur met Cathay Pacific vanaf Schiphol en kom om 6:20 uur aan op Chek Lap Kok het vliegveld van Hong Kong, Het tijdsverschil met Hong Kong is 7 uur, zodat het 23:20 onze tijd is. Ik moet 3 uur wachten op de vlucht naar Jakarta, die om 9:20 vertrekt, waarna ik om 13:10 uur verwacht te landen op het vliegveld Soekarno-Hatta, Het tijdsverschil West-Indonesië – Nederland is in de zomer 5 uur en in de winter 6 uur. Ik ben dan al 19 uur onderweg. Het vliegveld is in 1998 in gebruik genomen. Daarvoor was Kai Tak de luchthaven van Hong Kong. De aanvliegroute van dit vliegveld was spectaculair, omdat tussen de wolkenkrabbers werd gevlogen en een scherpe bocht moest worden gemaakt om de landingsbaan te bereiken. Ik heb deze landing een keer mogen meemaken. Ik herinner mee ook dat ik in een taxi naar Kai Tak zat en een vliegtuig tussen de huizen zag opstijgen, een gekke gewaarwording.

In Jakarta verblijf ik in Menteng in International Guest House Gondia, in de jalan Gondangdia Kecil op no 22. Ik verwacht dat ik gezien de drukte in Jakarta er 2 uur over zal doen om van het vliegveld het guesthouse te bereiken. De vorige keer logeerde ik in Guesthouse Yanni aan de jalan Raden Saleh tegenover het Cikini Ziekenhuis, maar dit guesthouse reageerde niet op de telefoontjes die werden gepleegd, vandaar dit nieuwe adres. Ik betaal bij Gondia 300.000 rp per nacht, hetgeen bij de koers van vandaag neer komt op ca 20 euro.
Een van de eerste dingen die op mijn lijstje van taken staat is een prepaid sim-kaart kopen, waarvan ik het nummer in mijn volgende e-mail zal opgeven, dit voor het geval iemand de dringende behoefte heeft mij te willen bellen. Waarschijnlijk kan ik die kaart al op het vliegveld kopen, anders koop die in een Mall in Jakarta.

Op 2 oktober ben ik uitgenodigd om op het Ereveld Menteng Pulo, de uitreiking van een medaille aan een medewerker, die daar 25 jaar werkzaam is, bij te wonen, waarna ik naar het kantoor Indonesië van de Oorlogsgravenstichting zal gaan om mijn kennismaking met de medewerkers daar te vernieuwen.
Verder ben ik ook van plan om in het weekend naar de Algemene begraafplaats Menteng Pulo te gaan om het graf mijn vriendin Tilly te bezoeken en daar een bloemetje te leggen. Ze is alweer 10 jaar geleden overleden, wat gaat de tijd toch snel. Ik weet nog dat ik in 2005 in Jakarta aankwam en na een week weer terugging, in plaats van de 1,5 maand die ik geboekt had, omdat ik daar toen verder niets meer te zoeken had, het heeft daarna 4 jaar geduurd voor ik weer terugging naar Indonesië.

PrajanaparamitaIk wil ook in Jakarta naar de voormalige begraafplaats Tanah Abang, dat tegenwoordig Museum Prasasti heet, te gaan. Ik ben daar in 2013 ook al geweest, maar ik wil graag zien wat voor vorderingen er zijn gemaakt bij de restauratie van de grafmonumenten. Het beloofde toen al heel mooi te worden. Ook staat een bezoek aan het Museum Nasional op mijn lijstje. Ik ben erg gecharmeerd van het beeldje van Prajanaparamita, of zoals het in de volksmond Ken Dedes genoemd wordt. Het is voor zover ik weet afkomstig uit Singosari, een tempel bij Malang. Hier is een link naar de Wikipediapagina over Singosari: https://en.wikipedia.org/wiki/Singhasari

Op 6 oktober vertrek ik naar Bandung. Ik denk dat ik met de trein (Ka Argo Parahyangan) ga. Ik zal in Bandung in het hotel Malaka gaan logeren. Dit hotel ligt in de wijk Kareës waar mijn overgrootmoeder in een jappenkamp is overleden. Ook heb ik van verscheidene mensen verzoeken gekregen om te kijken of hun ouderlijk huis in Bandung nog bestaat en om er een foto van te maken. Ik hoef me in Bandung dus niet te vervelen. Ook dit jaar zal ik weer het Ereveld Pandu gaan bezoeken.

Later zal ik naar Yogyakarta gaan, waar ik acte de presence moet geven op de promotie van Esti, die mij als vader heeft geadopteerd. Dit gebeurt op de Gajah Mada Universiteit aldaar. Ik zal ook naar Kediri gaan, en de 2 Erevelden Kalibanteng en Candi in Semarang staan op mijn lijstje van plaatsen die ik wil bezoeken.
Op 25 november vertrek ik weer naar Nederland, maar dat is nog een tijd weg.
Tot zover dit inleidende e-mailtje, en ik houd de aandachtige lezers op de hoogte. De volgende keer vanuit Jakarta.
Eric

ericheader

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

35 reacties op Eric pulang lagi

 1. Isak Laurens zegt:

  Beste Eric, leuk dat je een verslag schrijft over jouw reis naar Indonesië. Is het mogelijk om een foto te maken van het huis waar ik heb gewoond in 1951: Gunung Sahari West nr. 10. Het huis lag aan de kali (ik denk de Tjiliwung) en aan de overzijde lag toen een trambaan. Aan de rechterzijde van het huis was een Chinese school. Pintu Besi was dicht in de buurt. Ik heb totaal geen foto’s van het huis en van mijzelf toen ik daar woonde. Ook zou jet leuk zijn om een oude plattegrond te krijgen van die periode. Alvast bedankt. Groet, Isak Laurens (Hilversum).

  • E.J. Neyndorff zegt:

   Als ik in de buurt van Gunung Sahari zal ik mijn best doen een foto te maken.

   • Isak Laurens zegt:

    Wat frappant, gisteren zag ik een uitzending over Indonesië, waarbij ik de straatnaam “Gunung Sahari” zag op een straatpaal in Jakarta.

    • Carol Ann von Kriegenbergh Pietersz zegt:

     Wij hebben ook op de Gunung Sahari gewoond. In oktober 2013 was ik in Jakarta en liep ik op de Gunung Sahari om naar het huis te zoeken, maar er is daar zoveel veranderd dat we het niet konden vinden. Allemaal hoge gebouwen met Mall’s en winkels en autobedrijven, etc. Ik wist dat tegenover ons huis een beekje/Kali liep. We zijn begonnen vanaf de Manga Dua Plein naar beneden (op de kaart gezien van +/- de zeekant naar de monas plein) met de kali (?) aan de rechterkant.
     Maar helaas ons huis niet kunnen vinden, misschien is het ook al naar beneden gehaald.
     Jammer.

     Carol Ann von Kriegenbergh Pietersz.

    • Isak Laurens zegt:

     Beste Carol, heb je soms ook in het huis nummer 10 gewoond? Ik woonde daar enkele jaren tot april 1952. Op de nieuwe kaart is de naam Gunung Sahari veranderd in Jalan Gunung Sahari Raya. De zijstraten heten nu Gunung Sahari 1, 2 enz. In mijn herinnering lag ons huis aan de kali en aan de overkant lag een trambaan die naar Pintu Besi liep. Op de huidige kaart heet de zijde waar ons huis lag Kartini. Dus ja, ik weet het ook niet meer. Wanneer heb jij daar gewoond en op welk nummer?

    • Carol Ann von Kriegenbergh Pietersz zegt:

     Dat weet ik niet meer, kan mij wel herinneren dat voor het huis een beekje loopte en een klein bruggetje om op de straat te komen. De nummers weet ik niet, wij zijn uit Indonesia vertrokken in 1955 Februari, ik nog klein en ook nooit aan mijn ouders naar de huis nummer gevraagd. Het is jammer.
     Als ik nog een keer naar Indonesia kan gaan zal ik weer de hele Jalan Gunung Sahari Raya lopen en mijn tijd nemen. Wie weet heb ik dan geluk…..

    • Isak Laurens zegt:

     Ik zou het leuk vinden als je mij de resultaten van jouw zoektocht zal vertellen. Ik ben benieuwd. Ik heb helaas niet het geld om zelf op onderzoek te gaan.

 2. van Beek zegt:

  Dag Eric, wens u een prettige vakantie in het moederland Indonesia. Ik kijk zeker uit naar uw verhalen!

 3. Isak Laurens zegt:

  Beste Eric, mijn opa en oma Laurens zijn begraven in Tana Abang. Boven het graf stond een witte engel met de armen beschermend over het graf. Met Nieuw Jaar ging in met mijn vader (Wim Laurens) naar het graf. Graag een foto van dit graf als hij er nog is. Bij voorbaat dank. Groeten, Isak Laurens – Hilversum

  • E.J. Neyndorff zegt:

   Ik zal proberen het graf te vinden.

   • Isak Laurens zegt:

    Zou ik het erg fijn vinden als het lukt. Groet, Isak

   • Nynke Groeneveld-Buis zegt:

    Geachte Eric Neyndorff,
    Op Indisch4ever las ik dat u op 30 september a.s. vertrekt naar Indonesië. In uw reisschema las ik ook dat u op 6 oktober het Ereveld Pandu bezoekt. Ik heb een vraag aan u maar wil eerst wat uitleggen:
    Naast het Ereveld Pandu ligt een oude Nederlandse begraafplaats. Daar is 29 mei 1923 mijn oma Klaaske Terpstra begraven. Zij ligt volgens het boek “Grafschriften op Java” van Bloys van Treslong Prins begraven op deze begraafplaats op nummer 686.
    Op nummer 686. Hjir Rest / Us ljeave Frou en Mem / Klaaske Terpstra / berne to Engelum / 14 Februwaris 1886 / forstoarn to Bandoeng / 29 Maeye 1923 / W.J. Aninga/ Klaske-Oene-Djoke.
    Volgens een mevrouw die ook op deze begraafplaats naar familieleden heeft gezocht ontving ik de volgende informatie
    De Pandu begraafplaats is de enige begraafplaats in Bandoeng waar Europeanen werden begraven.
    Maar inderdaad het is zeer verwaarloosd, de graven van mijn grootvader en zusje waren er niet meer, maar dat is niet verwonderlijk, want als je na 50 jaar niets van je laat horen, komt er iemand anders te liggen.
    Ik kwam in 1994 net te laat , er lag een Chinees op de plaats van mijn grootvader. Maar het registratie boek dat ik toen mocht inzien was erg duidelijk en in keurig handschrift opgetekend, waar hij en mijn zusje lagen.
    Toen ik echter vorig jaar November weer om het boek vroeg, kreeg ik tot mijn ontzetting een slordig kaft en daarin losse gescheurde pagina’s, die niet eens op volgorde meer lagen. De bladzij van mijn grootvader was verdwenen en een halve afgescheurde pagina viel op mijn schoot, waar als laatste mijn zusje was vermeld.( Alsof ze met me mee wilde) Ik heb die pagina gefotografeerd, maar had het net zo goed mee naar huis kunnen nemen, als zij er zo weinig waarde aan hechten. Als die vent niet zo had gekeken, had ik het gedaan!
    Als U volgend jaar er dus naar toe gaat, hoop ik, dat U nog de pagina van Uw grootmoeder terug vindt, om de plaats van haar ligging te traceren. Maar met het zerken nummer is het misschien ook te vinden.
    Mijn man en ik waren van plan om dit jaar samen met onze kleindochter naar Java te reizen om daar de plaatsen te onderzoeken waar mijn moeder en haar ouders hebben gewoond en geleefd. Mijn moeder heeft er veel over verteld. Maar jammer genoeg werd mijn man begin dit jaar opgenomen in het UMC voor een open hartoperatie en het is maar zeer de vraag of onze reis er ooit nog in zit qua gezondheid.
    Het is daarom dat ik u vraag of u op de oude begraafplaats wilt kijken of haar grafsteen nog aanwezig is? Ik heb 2 foto’s van haar graf maar het lukt mij niet om rechtstreeks een reactie te plaatsen. De foto’s kan ik u nog apart toesturen. Ik wens u een hele fijne reis toe en alvast bedankt voor de moeite die u wilt nemen.
    Vriendelijke groet van Nynke Groeneveld-Buis

    • E.J. Neyndorff zegt:

     Ik zal als ik op Pandu ben kijken of de grafsteen er nog is, maar ik ben bang dat het er niet meer is, ik heb vorig jaar samen met de opzichter van Pandu gezocht naar een meer recent graf van iemand, maar dat niet kunnen vinden.

    • Nynke Groeneveld-Buis zegt:

     Dag Eric, Héél hartelijk bedankt voor uw reactie en voor de moeite die u voor mij wilt nemen. Graag had ik nu de 2 foto’s willen sturen van het graf van mijn oma Klaaske Terpstra waarop ook een aantal andere graven zijn te zien. Het zou u misschien kunnen helpen, maar ik kan hier niet de foto’s plaatsen. Wilt u mij uw mailadres sturen? De mijne is nynkegroeneveld@zonnet.nl . Ik wens u een heel goede reis toe! Vriendelijke groet van Nynke Groeneveld-Buis

  • Eric zegt:

   helaas heb ik het graf niet gevonden, ook ben ik niet in de buurt van de Gunung Sahari geweest. sorry. Mijn planning is in de war geraakt.

   • Nynke Groeneveld-Buis zegt:

    Jammer dat u het graf van mijn oma niet heeft kunnen vinden in de buurt va Pandu. Wel heel hartelijk bedankt voor de moeite die u heeft genomen. Overigens was ik niet degene die een vraag had over Gunung Sahari. Ik wens u nog een goede voortzetting van uw reis.

 4. Surya Atmadja zegt:

  Beste Isak ,
  hier heb je een map van Jakarta , Gunung Sari , Pintu Besi etc.
  http://www.coorde.com/map/jakarta/19101/Jl-Gunung-Sahari-Raya.html
  In Jakarta Jadul(Jaman Dulu) heb je 2 Kuburan Belanda , in Tanah Abang Petamburan ( die bestaat nog) en de Taman Prasati ( nu is het een Museum). Jalan Tanah Abang I Jakarta Centrum.
  Ze hebben de “complete”administratie nog , wel een zoekwerk.

  Je kan ook de Street directory van Jakarta bekijken .
  Oude kaarten van Jakarta kan je mss bij KITLV Leiden opvragen (even bellen).

  • Isak Laurens zegt:

   Beste Surya, hartelijk bedankt voor jouw reactie en jouw aanwijzingen. Ik hoop de weg te vinden op de aangegeven website. Ik ben wel bedreven op de computer, maar het is voor mij de eerste keer om via deze wijze te surfen. Ook beheerst ik Behasa Indonesia niet zo goed. Ik ken je verder niet, naar ik vermoed dat je van een jongere generatie bent en wellichte heb gestudeerd In Leiden. Groet, Isak

 5. Surya Atmadja zegt:

  Ik verwacht dat ik gezien de drukte in Jakarta er 2 uur over zal doen om van het vliegveld het guesthouse te bereiken.
  ========================================================
  Van Bandara SuTa-Sukarno-Hatta (in volksmond Cengkareng) naar Gondangdia Kecil binnen 2 uren ?
  Als maar niet tijdens de office hour .

 6. Isak Laurens zegt:

  Beste Surya, uit jouw bericht maak ik op dat je nu op reis bent naar Indonesië. Tijdens onze rondreis in 2007 hebben we een kleine rondtrip met het reisgezelschap met de bus door een wijk in Jakarta. We belanden in een stilstaande file wat een uur heeft geduurd. Maar we vermaakten ons met alle straatbeelden die ons voorbij gingen. Groet, Isak

 7. B.Winkeler zegt:

  Wat luk deze soort verhalen.Ik ben dit jaar voor de tweede keer in Indonesie geweest en okk niet de laatste keer,mijn vader is van Malang en heeft in Bandung gewoond.Mijn grootvader ligt op het ereveld,daar ben ik ook al 2x geweest,heel bijzonder om dit mee te maken,ik ben ook naar het ouders huis gaan kijken van mijn vader,helaas was dit heel erg verouderd en woont er niemand meer in het huis denken we.Veel plezier en ik zal U verhaaltjes met smacht lezen.

 8. E.J. Neyndorff zegt:

  Ik hoop dat ik u niet zal teleurstellen met mijn verhalen, ik blijf ongeveer een maand in Bandung. Ben daar geboren en heb er tot mijn 10e jaar gewoond.

  • Carol Ann von Kriegenbergh Pietersz zegt:

   Beste heer Neyndorff, Heb genoten van uw schrijven over uw volgende reis naar mijn geboorteland. Ik ben daar ook geweest in oktober 2013 en was ook in Yokyakarte, de geboortestad van mijn vader. Daar heb ik gezocht naar de straat en huis waar hij en de familie woonden, aan de Jl. Klitreng Kidul, 26 (volgens mijn nog levende tante). De staten zijn van naam gewijzigd en niemand kon mij goed informeren, ook niet of er nog oude plattegronden bestonden met de oude straatnamen.
   Als u toch in Yokya bent en tijd over hebt kunt u misschien een oude plattegrond of de link op internet van oude straatnamen.
   Bij voorbaat dank en nog een goede reis en goed verblijf in ons mooie Java.

   Carol Ann von Kriegenbergh Pietersz

 9. Anoniem zegt:

  Hallo heer Neyndorff, u hebt een groot programma voor de boeg. Ik ben zelf al 80 jaar, dus voor mij is het meer mogelijk (te lange vlucht) U hebt het over begraafplaats Tanah Abang, Toch niet dezelfde als begraafpl. Petamboeran. Zijn er nog graven, dacht dat ze allemaal geruimd waren ! Wijlen mijn oma Eugenie Albertine van Ginkel-Botellho was daar ook begraven (Tanah Abang), maar ik vrees dat het er niet meer is ! Ik wens u een fijne tijd daar en wees op uw hoede. Met vriendelijke groet Ben Heijden.

 10. Surya Atmadja zegt:

  @ anoniem (Ben H)
  Kuburan Belanda ( Nederlandse begraafplaats) Petamburan is dezelfde als Tanah Abang.
  Zit in de buurt van Pelni ziekenhuis.
  De grootste gedeelte is al geruimd, een deel van de mooie zerken ? werden naar de andere Ned.begr. verplaats (Taman Prasasti) .
  De rest wordt onderhouden door Indonesische personeel , betaald door de kleinkinderen uit Europa/Nederland.
  http://www.streetdirectory.com/indonesia/jakarta/travel/travel_id_19177/travel_site_175/travel_no_no.+1+rt+005|06/

  @ Isak , op dit moment ben ik nog in mijn kampung Amsterdam,binnenkort moet ik naar Jakarta.
  Ga elk jaar pulang kampung( Jakarta).

  Mijn ouderlijke huis t/m eind 2010 is in Tanah Abang II (Laan Trivelli), in Gunung Sahari kom ik vaak als we naar de bios Cathay gaat , mijn oude school is bij Jalan Dr Soetomo, honderd meter van de Stadsschouwburg, hoek Pasar Baru.
  In studeer niet in Leiden.

 11. Jan A. Somers zegt:

  Jammer dat uit de Indische gemeenschap nauwelijks iemand de moeite neemt om in Jakarta het ereveld van de Commonwealth War Graves Commission te bezoeken. Hier liggen onze gesneuvelde bevrijders. Ook het ereveld Kembang Kuning in Surabaya wordt nauwelijks bezocht.

 12. Jacques van Harten zegt:

  Ha Eric, ik vind het knap dat je nu al bericht over een reis die nog moet beginnen…………………. zit je er niet 20 jaar naast? vliegveld in Hong Kong is al geruime tijd niet meer bij het centrum……

 13. 2015?????????????????????????m Lijkt mij wat langer geleden…………………….

 14. Kembang zegt:

  Leuk Eric dat je weer op reis ben gegaan….
  Ik wens je véél plezier en geniet van alles om je heen, ik lees graag je verhalen…
  Denk om je gezondheid……. en wanneer je weer vertrekt, wens ik je een goede vlucht terug naar huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.