EigenZinnig Indisch: IndiPiet

EigenZinnig Indisch: IndiPiet

Het verbaast me dat sommige mensen zich storen aan het fantasiepersonage Zwarte Piet. De vergelijking met een slim, behendig, behulpzaam, vriendelijk, muzikaal, vrolijk en vrijgevig personage is toch iets om blij van te worden?
Eigenlijk zouden blanke mensen zich beledigd moeten voelen want zeg nou zelf het fantasiepersonage Sinterklaas kan eigenlijk niets zelf, behalve voorlezen uit een boek dat nota bene door de Zwarte Pieten is geschreven. Hij zit hoog te paard, verheven boven het gewone volk, spreekt traag en belerend en moet daarbij voortdurend corrigerend gesouffleerd worden door Zwarte Piet. Daarbij komt dat in zijn lange gewaden en baard waarschijnlijk stofmijt en luizen zitten die graag overspringen naar andermans kleding en kinderen.
Hoe dan ook, nadenken over alternatieven kan geen kwaad. Intellectueel Nederland heeft van alles bedacht, van regenboogkleuren en roetvegen tot zelfs een gouden Piet. Regenboogkleuren zijn gekunsteld, roetvegen zijn vies, een gouden Piet is te elitair en goudverf lijkt me behoorlijk ongezond op je huid. Niet doen dus.indiipiet
Een personage met de positieve eigenschappen van Zwarte Piet en in politiek correcte kleuren beschikbaar waar vind je die dan? Het antwoord is natuurlijk IndiPiet, Indische Piet is dé oplossing. Hij (en zij) is van nature getint, van grachtengordel blank tot Costa Brava bruin. Daar kan iedereen zich in herkennen. IndiPiet hoeft ook niet geschminkt te worden dat scheelt tijd en geld bij het organiseren van sinterklaasfeestjes. Wat wil je nog meer!
IndiPiet heeft dezelfde goede eigenschappen als Zwarte Piet – zie boven – en voegt daar bovendien aan toe: aanpassingsvermogen, geruisloosheid, een goed gehoor, gepaste zwijgzaamheid, gastvrijheid, goede smaak, sierlijkheid en bescheidenheid. Een niet bepaald bescheiden rijtje van goede eigenschappen.
Jutezakken – van de rijstbalen – voor de cadeautjes zijn ruim voorradig en IndiPiet neemt in plaats van een roe gewoon een sapoe lidi mee van thuis. Niet om er kinderen mee te straffen maar om de vloer schoon te vegen voordat hij met katjang pedis en katjang shanghai gaat strooien.

Nu nog Sinterklaas vervangen door IndiKlaas, dan slaan we twee vliegen in één klap. Daar moet ik nog over nadenken maar jullie hebben vast en zeker ook goede ideeën voor IndiKlaas.

Leve IndiPiet!
auteur: F.G. Geuther © 2015

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

3 reacties op EigenZinnig Indisch: IndiPiet

  1. Robert zegt:

    Witte Piet en Zwarte Klaas. Of Sinterklaas en Piet kececer.

  2. Jan A. Somers zegt:

    Ik dacht eerst dat een Indipiet licht getint zou moeten zijn. Maar dat is gevaarlijk, in de politieberichten gaat het vaak om licht getinte personen. Mijn Zeeuws meisje zegt dan dat ik op straat me netjes moet gedragen, je weet maar nooit.

  3. Frank zegt:

    Vind een goed idee…leuk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.