Augustus 15, 16 en17, data die tellen in de wereldgeschiedenis

gastpikiransdoor Joty ter Kulve

Een Japanse vriendin schreef mij een paar dagen geleden vanuit Tokyo: ’’ Vandaag in de kranten lees je alleen maar over Hiroshima. Ondanks alle aandacht voor WO II, blijven de analyses, bijna impressionistische vage verhalen’’
Als het al moeilijk is voor de huidige generatie journalisten in Japan om geconfronteerd te worden met hun verleden, hoe kunnen zij dan de gruwelijke gebeurtenissen die begaan zijn in WO II aan het Japanse volk uitleggen?
En hoe leggen ze mij dan hun cultuur, God uit en alles wat er gebeurd is tijdens W.O. II. Hoe moet ik die oorlog begrijpen anno 2015? En wat gaat hun Premier zeggen op 15 augustus?

Ik herinner mij als de dag van gisteren onze eerste kennismaking met het concentratiekamp in Bandung, Java. Ik was 14 jaar oud. Twee keer per dag moesten wij een buiging maken van 90 graden voor hun Keizer, die ook hun God was. Was hij ook mijn God? Vroeg ik mij af.
Ik herinner mij ook dat ik diep onder de indruk was, geschokt door de verhalen van jonge Japanners, die getraind werden als kamikazepiloten. In kleine éénmansvliegtuigen gooiden ze bommen uit en vlogen hun vliegtuigjes te pletter op de oorlogsschepen van de geallieerde troepen.
Kamikaze, lijken de acties niet op die van jonge tieners die strijden voor ISIS in het Midden Oosten? Ze zijn ook zo trots op wat ze doen, anders toonden ze de hele wereld toch niet al de afgehakte hoofden van hun gevangenen?.

Maar terug naar WO II hoe kon ik als jonge teenager van 14 jaar iets begrijpen van deze Japanse kamikazecultuur? Nu na zeventig jaar zou ik de Japanners willen vragen : leg mij dat eens uit.
Ik zou ook willen weten wat het Japanse volk dacht en het heeft ervaren toen in 1945, de Amerikanen hen bevolen een democratie te worden, een nieuwe Grondwet te maken. De Amerikanen lieten ook in de Grondwet opnemen dat Japan nooit meer een leger mocht bezitten. Het is nogal ironisch dat Amerika binnen haar eigen grenzen, anno 2015 niet erg geweldloos is en zoveel incidenten met dodelijke wapens heeft. Wapens die de meerderheid van de Amerikanen niet willen opgeven.
Ook eisten de Amerikanen dat de Keizer, geen God meer mocht zijn. Zijn onderdanen moesten hem accepteren als een mens, een Japanse man.

Hiroshima, 6 augustus 1945. Totale vernietiging, ouders, kinderen levend verbrand door de eerste atoombom een bom ontworpen in het brein van een Europeaan. Technologische vooruitgang .
Op 25 augustus kwam de Tweede Wereldoorlog officieel tot een einde. De Yasukuni-tempel in Tokyo herinnert ons er aan. Twee miljoen vierhonderd zestigduizend zielen van oorlogshelden huizen in deze Tempel. Hun lichamen zijn hier niet begraven, maar hun namen zijn gegraveerd op heilige sacramenten.

O.a. het verhaal van Tomio Kita, 39 jaar oud, enkele uren voordat hij werd geëxecuteerd in Singapore op 23 mei 1946 schreef hij: ’meer dan tien jaar diende ik in het leger, ik heb moedig gevochten. Ik verlaat deze wereld voor mijn geliefde ouders, mijn vrouw en kind. Ik sterf in vrede, een hoeksteen voor de natie. Ik zal jullie beschermen’’
Ja, Tomio Kita meende dat hij moedig vocht voor zijn land, net zoals miljoenen ander Japanse teenagers. Op hetzelfde moment vochten Nederlandse, Engelse, Duitse, Chinese, Amerikaanse teenagers ook moedig voor hun land, hun vlag, hun vrijheid. Als al deze tieners elkaar op een Pop festival zouden ontmoeten zouden ze grappen en grollen maken, elkaar omhelzen dansen, springen op en , op en neer op het ritme van de muziek op de ‘ beat’ van de D J.

Ik denk dat zeventig jaar na de oorlog, wij het verplicht zijn onze verhalen door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen, aan volgende generaties. Maar moeten wij ze ook niet vertellen dat er een andere weg is?
Laten wij proberen het verleden te begrijpen, ons bewust te worden van wat er met ons en de mensheid gebeurt tijdens conflicten en oorlog. En de realiteit onder ogen zien : dat wat je zaait je ook oogst.
En waarom zou Japan ons niet voor gaan op de weg naar vrede ? Ik kijk uit naar de verklaring op 15 augustus a.s. van de Premier van Japan Z.E. Shinzo Abe over W.O. II

Joty ter Kulve
Wassenaar 2015

jotyfilmpjeklik op het plaatje om haar filmpje te zien

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

4 reacties op Augustus 15, 16 en17, data die tellen in de wereldgeschiedenis

 1. Ron Geenen zegt:

  Ik heb begrepen dat Joty ter Kulve familie is van de Bloem dames en in dat geval ook van mijn vrouw. Ze schrijft mooi, maar denken dat op 15 augustus a.s. die Abe boete doening zal uitspreken, is denk ik te veel gevraagd. Trouwens waarom doet de huidige keizer dat niet, want zijn vader was toch verantwoordelijk? En dan het verleden begrijpen. Ik denk dat niet zo moeilijk is. Daar is al uitgebreid over geschreven. Moet ik een moordenaar begrijpen?

  • Ron Geenen zegt:

   “Ik heb begrepen dat Joty ter Kulve familie is van de Bloem dames en in dat geval ook van mijn vrouw.”

   Van anderen uit Nederland werd mij verteld via het internet dat u een familie zou zijn van de meisjes Bloem. Ik weet het zelf niet. De meisjes Bloem zijn afstammelingen van Opa Paul Kouthoofd en zijn vrouw tante Emma. Daarom mijn vragende zin hier boven.

 2. Fumi Hoshino zegt:

  Beste Joty,

  Ik deel jouw frustratie over de berichten uit Japan in verband met hun verhouding met de oorlog net voor de 70e herdenking van het eind daarvan, zoals je weet.

  Op 6 aug. konden we een geweldige documentaire over Hiroshima op NOS zien, die gemaakt door een Engelse bedrijf werd onder een opdracht van een Engelse-, een Franse-, en een Japanse televisie, NHK.

  Maar op dezelfde dag zond NHK deze niet uit in Japan maar hun eigen documentaire, die alleen maar over enge brandwonden van de slachtoffers in Hiroshima ging maar niks over de oorlog zelf en over radiatie van de A-bom. Ik verdenk dat NHK af en toe onder sterke control van Abe is, die over de schuld van de oorlog en over de risico van kernenergie niet wilt praten. Hij heeft gisteren een kern-reactor weer begonnen voor het eerst na de Fukushima ramp.

  Je wilt uitleggen van Japanners horen. Hier zijn enkelen:
  – een oude premier Hatoyama http://on.wsj.com/1J23B3A
  – de huidige keizer Akihito http://onforb.es/1Dnqen7
  – Ik ben geen historicus of politici, maar hier is mijn persoonlijke uitleg over wat Japan deed t/m 1945 http://bit.ly/1Nd1osfwat
  – Wat mijn vader voelde op 15 aug 1945, heb ik je al verteld. http://bit.ly/1AAq62h Een oude Kamikaze piloot zei hetzelfde. http://bit.ly/1IYLfAt

  Ik ben met je helemaal eens dat we de verhalen van de oorlog moeten doorgeven naar anderen. Precies daarom heb ik onlangs een oproep gemaakt http://bit.ly/1MvBjV8 en ook aan je heb ik gestuurd. Helaas heb ik nog niet echt een reactie van je gekregen. Abe en zijn vrienden, die alleen maar hun favoriete kant van de oorlog willen kijken, zijn zeker zorgzaam en problematisch, maar ik wil niet dat onze eigen vrede afhankelijk wordt op hen.

  Ik kan jouw boosheid wel begrijpen, maar ik vraag mij af of er een nut voor vrede is. Volgens Galtung helpen de empathie met de anderen ( met Japanners voor jouw geval) en wederzijds voordeel (die van Nederland en Japan) wel voor de vrede.

  In dat zin ben ik benieuwd over “jouw verhaal over conflicten en oorlog.” Ik hoop dat die niet alleen over de Japanse bezetting en Bersiap gaat, waar jullie nog pijn voelden. Dan lijkt het gelijk zoals meest Japanners alleen maar over hun slachtofferschap tijdens de oorlog praten maar niet over de pijn van de anderen.

  Zoals von Weizsäcker zei 20 jaar geleden herdenk ik alle doden en lijden van de oorlog en kolonies in de heel Azië. http://bit.ly/1xQbZ7I

  Ik hoop dat deze reactie genoeg is zoals je eiste.

  Met hartelijke groeten,

  Fumi Hoshino

  P.S. De video over Hiroshima is beschikbaar t/m vandaag. http://www.npo.nl/2doc/06-08-2015/VPWON_1241661 Na morgen is een korter versie [45 min.] in het Engels nog beschikbaar. http://bit.ly/1T5N9dy

 3. George zegt:

  The tragedy of life is not that man loses but that he almost wins. See Heywood Broun, Pieces of Hate.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.