5 mei Busrit Indisch verzet

TTF_logoStichting Tong Tong.:
Ter gelegenheid van Bevrijdingsdag 5 mei 2015 neemt Herman Keppy u mee met een busrit van een half uur, waarin hij vertelt over Indisch verzet in Den Haag in ’40-’45.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op 5 mei Busrit Indisch verzet

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Van Den Haag naar Leiden is maar een afstandje “sak oepil”, zoals we in Semarang zeiden als we iets kleins, bijna verwaarloosbaars, bedoelden.

  Van de echtgenote van een emeritus vlootpredikant kreeg ik een paar dagen geleden volgend mailtje, niet over Haags Indisch verzet maar over een Indonesisch verzetsman in Leiden:

  Quote

  Zondag deed ik mee aan een excursie in Leiden. Wij bezochten een oud gerenoveerd kerkhof “de Groenesteeg”.

  Op dat kerkhof was de zoon van minister Soejono begraven in 1945. Irawan Soejono zat tijdens de Tweede wereldoorlog in het verzet en werd in jan. 1945 betrapt bij het vervoeren van een stencilmachine. Toen hij op de vlucht sloeg werd hij doodgeschoten. Op 19 jan. is hij op de Groenesteeg begraven. Een aantal maanden later is zijn stoffelijk overschot opgegraven en naar Velsen overgebracht, waar het is gecremeerd. Nu ligt er een mooie gedenksteen op het kerkhof.

  Er lagen verse bloemen bij de steen. In Amsterdam is de Irawan Soejonostraat naar hem vernoemd. Hij was in het verzet bekend onder de naam Henk. Hij is als” Henk van de bevrijding” bekend en bemind in illigale kringen. Naast zijn verzetswerk is hij lid van het studentencommando van de Leidse Binnenlandse Strijdkrachten en van een Indonesisische gevechtsgroep die later naar hem genoemd zal worden.

  Het was een interessante en boeiende excursie. Zijn vader was zeer teleurgesteld in Wilhelmina. Wat ik me kan voorstellen.

  Unquote

  Waarom “teleurgesteld”? Ik vond dit:

  Quote

  Raden Adipati Ario Soejono was de enige Indonesische minister die ooit in een Nederlands kabinet zitting heeft gehad. Vlak voor de val van Nederlandsch-Indië ontkwam hij, samen met onder andere Van Mook, naar Australia. Van Mook werd benoemd tot de minister van Kolonieën in het oorlogskabinet in Londen en Soejono was zijn hoogste adviseur. Op 6 juni 1942 werd Soejono benoemd tot minister zonder portefeuille. Het was de bedoeling hiermee de Amerikanen duidelijk te maken dat Nederland helemaal geen achterlijk reactionair koloniale politiek voerde.

  Soejono adviseerde de Koningin met betrekking tot de staatkundige verhouding tussen Nederland en Indonesia na de Tweede Wereldoorlog. In oktober 1942 diende hij twee nota’s in waarin hij uitlegde dat er een hoop Indonesiërs het helemaal niet zag zitten met Nederland. Om na de oorlog opnieuw staatkundige verhoudingen aan te gaan met Nederland zouden de Nederlanders het zelfbeschikkingsrecht van Indonesia moeten respecteren. Tijdens een kabinetsberaad in october 1942 deed Soejono tot drie maal toe een hartstochtelijk beroep op zijn collega’s maar niemand wilde hem steunen, ook de ministers van de S.D.A.P. niet. De aanwezigen zagen de Indonesische minister toen doodsbleek worden. In de rede van Koningin Wilhelmina van 7 december 1942 werd geen zelfbeschikkingsrecht geboden aan de Indonesische volkeren. Wel zou er na de oorlog meer medezeggenschap komen.

  Op 5 januari 1943 overleed Raden Adipati Ario Soejono, 56 jaar oud. Zijn zoon Irawan die in Nederland was achtergebleven werd in 1945 door duitse militairen doodgeschoten.

  Unquote

  Hier past een diepe zucht en een hartgrondig “Tsjaaaa ….”.

  “We” waren nog niet zo ver. Zelfs niet tijdens de bezetting van eigen land.

  Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.