Posthume erkenning brengt familieverhaal tot leven

fritsdeveerklik op het plaatje
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Posthume erkenning brengt familieverhaal tot leven

 1. Huib zegt:

  En weer heeft onze eigen Jac Zeno Brijl het ‘m geflikt. Een lt.kol. bd met het hart op de goede plaats voor de slachtoffers van de Japanners. Hoeveel werk hij hiervoor moet verzetten is onvoorstelbaar en toch gaat hij onvermoeibaar door.

  Ik heb hem en zijn vrouw gelukkig persoonlijk mogen leren kennen en een oprechte vriend gevonden waar ik veel respect voor heb..

  Jac. ik hoop dat je dit goede werk nog heel lang zult kunnen volhouden en wens jou en je vrouw een heel lang. gezond en gelukkig leven toe.
  Huib

  • brijl, J.Z. zegt:

   Pagi Huib,
   Dank voor je lovende woorden; zoals je weet, vind ik het belangrijk en dankbaar werk en is het altijd fijn als je anderen kunt helpen. Ik krijg ook veel steun van Defensie, o.a van
   dhr. Nan Tomasoa (Afd. Decoraties) en verder van o.a. van de fam. Nanna en LtZ 2 bd Sijtje Jeekel. De 24ste feb. a.s. zal er postuum het MOK worden uitgereikt aan de zoon van wijlen Heiko R. Roelfsema, te “BRONBEEK”/Arnhem door de IGK, Lt. Generaal Hoitink;
   Heiko Roelfsema was één van de vele duizenden doden bij de dramatische ondergang van het Jap. “Hellship”, ss “Junyo Maru” in de omgeving van Benkoelen in 1944.
   In het totaal hebben daar meer dan 58 00 mensen hun “zeemansgraf” gevonden.
   Ik zal dan zelf de “Herdenkingstoespraak” uitspreken en één minuut Stilte houden ter nagedachtenis, o.a.aan al deze onschuldige en weerloze Ned. KNIL. Militairen.
   Tenslotte hoop ik, dat je zult slagen bij het oprichten van een Stichting om een monument
   op te richten voor de “BERSIAP “slachtoffers in den Haag.
   met hartelijke groeten.
   Jacq.

 2. Huib zegt:

  Dag Jac.

  Ja, Nana en Sijtje Jeekel heb ik ook leren waarderen o.m. voor wat ze ook voor mijn vader, oom en oudtante hebben gedaan. Ben hen er ook zeer erkentelijk voor. Dat weten ze hoop ik wel.

  Dank ook voor je ondersteuning van de Stichting Oprichting Monument voor Bersiap Slachtoffers. Ben nog op zoek naar een penningmeester en dan kunnen we hopelijk naar de notaris.

  Hoor wel hoe het in Bronbeek gegaan is en wens je een succesvolle dag.
  Ook mijn hartelijke groeten .
  Huib

  • Pierre de la Croix zegt:

   Penningmeester?

   Misschien is onder de lezertjes van I4E nog wel een goeie (m/v) te vinden. Boekhouder, controller of accountant in ruste, die belangeloos over inkomsten en uitgaven van de Stichting i.o. wil waken.

   In de jaren dat ik als kleine zelfstandige – “met personeel” – mijn brood verdiende moest mijn externe boekhouder mij ieder jaar weer de werking en het nut van “de balans” uitleggen. Winst- en verliesrekening kon ik volgen, maar bij de balans zat volgens mij alles om onbegrijpelijke reden aan de verkeerde kant.

   Dus zal ik mij maar niet voor de vacature candidaat stellen, hoe zeer ik ook sympathiek sta tegenover het doel van de “Stichting Monument Bersiap Slachtoffers”.

   Waar kunnen sollicitanten hun sollicitatie kwijt, Pak Huib?

   Pak Pierre

 3. Huib zegt:

  Bedankt Pierre.

  Wettelijk hebben we nog tenminste een derde lid van onbesproken gedrag nodig (whatever that maybe) om de Stichtingsakte te kunnen laten passeren. Meld je aan, ook al heb je niet zoveel tijd.
  Dan kunnen we snel aan de slag.
  Via Boeroeng is wel aan mijn email adres te komen en ik weet zeker dat hij zo vriendelijk is deze door te geven. Hoop echt dat er zich iemand in de I4E gelederen bevindt die reageert.
  Huib.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Pak Huib,

   Zoals in mij voorgaande stukje al geschreven acht ik mij bij lange na niet geschikt voor de functie van penningmeester. Ik weet stuurboord van bakboord te onderscheiden, maar debet en credit is voor mij total different cook. Pas uit militaire dienst bij een internationale bank aangekomen leerde ik wel, dat “debet” raamkant was en “credit” deurkant. Dat hielp een beetje, maar ging niet altijd op, zo bleek al gauw.

   Ik hoop vurig dat er lezertjes op I4E zijn die zich wel kwalificeren voor de zware job van penningmeester van uw stichting, want als alles goed gaat zal er nogal wat geld binnenstromen dat keurig netjes moet worden beheerd.

   Dus ajoooh …… welke cijferkundige (m/v) van onbesproken gedrag is het niets doen achter de gerania beu? Zij of hij melde zich discreet bij Pak Huib.

   Pak Pierre

   • Mas Rob zegt:

    Het lijkt me toch niet al te moeilijk om de gelden te beheren. Tegenwoordig zijn er digitale boekhoudkundige programma’s die zelfs online zonder kosten kunnen worden gedownload. Zie: http://www.gratissoftware.nu/gratis-boekhoudprogramma-boekhoudsoftware.php

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach ja Mas Rob … u weet ….. Pak Pierre is nog een man van griffel en lei en staartdelinkjes en denkt niet automatisch aan de zegeningen van de moderne tijd.

     Maar hij heeft toch geleerd dat kompeuters en hun software met enig beleid moeten worden gebruikt en aangestuurd, want anders gaat het toch mis. “Garbage in, garbage out”, niets menselijks is een kompeuter vreemd.

     Enfin, het was zo maar een wilde suggestie mijnerzijds aan het adres van Pak Huib, om naar iemand te vragen die al heel goed weet hoe met cijfertjes om te gaan. Als zij of hij dat kan met hulp van een machine is het mooi meegenomen.

     Pak Pierre

    • Mas Rob zegt:

     Ik heb al problemen om mijn persoonlijke boekhouding op orde te houden. Mijn ezelsbruggetje is: portemonnee leeg, geld halen bij de automaat. Dat brengt je niet ver als boekhouder.

   • Boeroeng zegt:

    Voor wie ook geen jota snap van ‘balans’

    Balans:
    Bezittingen minus Schulden is gelijk aan Kapitaal ( Eigen Vermogen)
    B-S=K
    B zet je met de geldwaarde in de linkerkolom
    S zet je met geldwaarde in de rechterkolom.
    De bedoeling van een gezonde instelling is dat er meer bezittingen zijn dan schulden en dan zet je de geldwaarde van het eigen vermogen in de rechterkolom van de balans.
    Ezelsbruggetje –>> B = S+K

    Voorbeeldje

    Goed kijken… dan zie je de formule B = S+K

 4. Huib zegt:

  Dat bewijst maar Boeroeng is een ideale penningmeester en helemaal niet boesoek want dan zou het niet best zijn voor een penningmeester. ;-)….. dit moet een smily voorstellen.
  Huib

 5. Sher de Veer zegt:

  Hartelijk dank aan de mensen van indisch4ever voor het plaatsen van het artikel over mij opa. Ook namens mijn vader hartelijk dank. Zo wordt hij toch niet vergeten. Wij zijn ook meneer Brijl en uiteraard Sijtje en Nanna zeer dankbaar voor al het uitzoekwerk. Niet alleen over mijn opa, maar ook over zijn broer Willem de Veer, die helemaal geen nabestaanden meer heeft. Helaas hebben wij (mijn moeder, mijn broer en zussen, maar ook mijn oom, tante, neven en nicht) ze nooit gekend. Papa was te jong om hem zich goed te kunnen herinneren. Zo triest. Beiden zo zinloos omgekomen in een oorlog hier ver vandaan. Ver van hun geliefden, in eenzaamheid en ellende. Mijn eigen geschiedenis is dankzij Sijtje, Nanna en meneer Brijl een stuk helderder geworden. Heel bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.