Juliana Boulevard 25 te Soerabaja

Vriendelijk vraag ik u mij te helpen. Mijn naam is Martin Antoine uit Arnhem.

Reeds lang ben ik op zoek naar gegevens over een vermiste oom.
Zijn naam is Jean Louis Antoine, geboren 2 mei 1909 (ook kom ik september 1909 tegen in de documenten)te Bodjonegoro.
Het vermoeden bestond dat hij tijdens de Japanse oorlog was gecrashd met zijn vliegtuig (mogelijk Catalina). Mijn vader heeft tijdens zijn krijgsgevangenschap(Birma spoorlijn) gehoord dat zijn broer gered was, en mogelijk werd ingedeeld bij de Mariniersbrigade. Na de onahankelijkheids oorlog is mijn vader en gezin met de “Ranchi” naar Nederland gegaan. Nooit meer iets van zijn broer vernomen.

Nu heb ik bij alle instanties geïnformeerd (van Saip, Marine,oorlogsgravenstichting, NIMH, Nationaal Archief –moeilijk om te weten waar je moet zoeken-). Nergens een spat spoor van hem.
Tot dat ik bij het Rodekruis informeerde (drs.Michiel Swartzenberg). Hier wist men het volgende te melden: “Van de heer Jean Louis Antoine, geboren 2 mei 1909, is alleen maar bekend dat hij vanuit Modjokerto op 29 juli 1947 aankwam in Soerabaja en ondergebracht werd aan de Juliana Boulevard 25”. Wel weet ik dat de Mariniersbrigade toen in Modjokerto was (bij de Sluizen meen ik).

Tot op heden ben ik er nog niet achter wat de “Juliana Boulevard 25 Soerabaja” was.
Ziekenhuis, kazerne, gevangenis ? Was hij burger?

Mijn vraag: Kunt U misschien er achter komen wat de Juliana Boulevard nr 25 te Soerabaja voor een adres was?
Als ik dat weet kan ik verder speuren. Verder is alle informatie over mijn oom ( als die er is) welkom. Het frappante is, dat mijn (wijlen)vader toen in de buurt moet zijn geweest, mijn vader was toen bij de Tijgerbrigade.

Bij voorbaat hartelijk dank, Martin Antoine.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Juliana Boulevard 25 te Soerabaja

 1. Ik heb uw verhaal gelezen over uw oom Jean Louis Antoine, misschien kan mijn goede vriend Eddie Samson u helpen hij is de historicus van Soerabaja en zeker bereid om u te helpen.
  Eddie Sanson is de voorzitter van de Indo club Soerabaja en daar zijn veel mensen die veel weten uit de oude stad en zij kunnen nog goed de Nederlands praten.
  neem contact op mij Email b.van willigenburg@online.nl
  De Juliana Boulevard heet nu Jalan Tjendana.

  Vriendelijke groet,
  Bert van Willigenburg

  • Jos H Crawfurd zegt:

   Dat is zo Bert,zonder de activiteiten van mijn neef Eddy is onze stad Surabaya in de vergetelheid gekomen.
   Ik hoop hem spoedig weer te zien vanwege zijn gezondheid.
   De Heer Eppeson Marawasin heeft hem onlangs nog gesproken.
   Mvg Jos H Crawfurd.

  • Martin zegt:

   Bedankt voor uw reactie,
   Ik probeerde door te linken naar uw Email, lukte niet (kreeg hem terug van de postmaster).
   Ik probeer het later nog eens.
   Met vriendelijke groet,
   Martin.

  • Geachte heer Willigenburg,

   Toen ik 2 jaar was zijn wij (mijn ouders broer en ik) gaan wonen op Soerabaja aan de Djalan Tjendana nr 6. Dit was in 1951.

   Nu ga ik 8 feb met een cruise naar Indonesie en doe diverse plaatsen aan en ook Soerabaja.

   Destijds was mijn vader werkzaam bij de Nedam. Ik wil graag weten of die straat nog bestaat en hoe die nu zou heten. Kan niets op google vinden.

   Misschien kunt u mij wat tips geven waar ik verder kan zoeken.

   Vast mijn dank.

   Groetjes,

   Huberta Buitenhuis-Burggraaf

   • Surya Atmadja zegt:

    wonen op Soerabaja aan de Djalan Tjendana nr 6. Dit was in 1951.
    ===============================================================
    Cendana Hotel which now stands up, was an ordinary home stay located in Jl. Cendana No. 6 Surabaya.
    Jl Kombes Pol. M. Duryat 6, Surabaya, Indonesia
    phone +62.21.29018146
    ——–
    Het is nu een hotel geworden .(Hotel Cendana ?).
    In de buurt van Tunjungan Plaza Mall /Sheraton Hotel.

 2. Dirk zegt:

  Beste Martin,

  Wij hebben twee raakvlakken in onze zoektocht naar het verleden – Soerabaja en Modjokerto. Ik heb al diverse mensen opgespoord via open bronnen, het is een kwestie van puzzelen en volhouden. Ik heb na het lezen van jouw bericht even on-line gezocht in de oude kranten van de Koninklijke Bibliotheek. Ik kwam er achter dat vóór de oorlog op het adres Juliana Boulevard 25 de huidarts dr. J.C. van Heusden werkte en woonde. Na de oorlog werden veel leegstaande panden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen en de legering van militairen (zoals mijn schoonvader). In het boek Soerabaja – Beeld van een Stad, heb ik een kaart en een luchtfoto gezien waarom deze chique boulevard zichtbaar is. Mijn verwachting is dat het dus zeker niet gaat om een gevangenis, daarvoor is de boulevard veel te chique, en ook niet om een ziekenhuis, maar dat het een leegstaande woning is geweest waar je oom tijdelijk werd gehuisvest, als burger of militair.

  Als je zijn militair verleden wil uitzoeken, dan begint dat bij het opvragen van de STAAT VAN DIENST, familieleden kunnen dat gratis aanvragen door het invullen van een formulier dat je op internet kan vinden, ik heb het al drie keer met succes gedaan. Misschien vind je daar ook een puzzelstukje van het verleden terug.

  Als je geïnteresseerd bent in de afbeeldingen van de advertenties van Dr. Van Heusden of de kaart en luchtfoto uit het genoemde boek, of als je wil brainstormen over andere sporen, laat mij dat dan weten.

 3. buitenzorg zegt:

  Juliana Boulevard 8-10-12 werd ingenomen door het protestants weeshuis. Zie: http://javapost.nl/2013/05/25/oorlogsjeugd-in-soerabaja-iii/
  Juliana Boulevard 14-16 door voormalig Pension Laarman. In de periode 1946-47 werd dit pension ook wel gebruikt als opvangkamp.
  Verder weet ik alleen van woonhuizen…

 4. Anoniem zegt:

  Hoi Martin,
  Ik ben Iris Bode, dochter van John Bode. Ik ben via Internet op zoek geweest naar Martin Antoine en ik kwam op deze site terecht. Ik hoop dat u degene bent die ik zoek, ik ben namelijk op zoek naar de Martin die goed bevriend was met mijn vader. Als u degene bent die ik zoek zou ik het heel fijn vinden om meer te weten te kunnen komen over mijn vader, want zoals u misschien weet heb ik hem nooit kunnen leren kennen. Ik zou het fijn vinden om wat van u te horen. U kunt mij mailen via irisbode007@hotmail.com .

  Met vriendelijke groet,

  Iris Bode

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.