Faillisement dreigt voor oudste Indonesische restaurant van Nederland

Den Haag FM :
Het gaat niet goed met het oudste Indonesische restaurant van Nederland, Tampat Senang aan de Laan van Meerdervoort.De in 1922 begonnen onderneming trekt steeds minder gasten en staat nu aan de afgrond van een faillissement.
Eigenaar Peter Felix is ten einde raad.

tampatsenanglogo

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Faillisement dreigt voor oudste Indonesische restaurant van Nederland

 1. Loekie zegt:

  Vind je het gek, moet je op hun site naar de prijzen kijken.

 2. Renato zegt:

  Het interieur is van de jaren 70 en het eten Rijstafel staat niet in verhouding met de prijs. Sommige bijgerechten waren koud, de dranken veel te duur. Het personeel is onverschillig en duurt erg lang voor je bestelde drank aan tafel komt. Moderniseren en de prijzen omlaag. Waarom kan een zaak als Restaurant blauw wel goed lopen en die zit er 1km vandaan. Vriendelijkheid is in deze tijd nummer 1 ,maar die is bij u ver te zoeken. Succes en ik hoop dat u naar uw klanten luistert. Want als u op de site kijkt dan zijn de meeste reacties negatief. Doe er wat mee.

  • Anoniem zegt:

   idd niet te geloven wat ze daar en ook elders durven te vragen voor een rijsttafel. Ik heb mijn Indo wel ontdekt hoor: De Indo, enige echte in het Belgisch Park. Voor rond €10,00 haal ik of eet ik daar een heerlijke volle nasi rames. Met 2 soorten groenten, 2 soorten vlees een eitje en heerlijke toppings en krupuk. Die begrijpen het tenminste. Zijn aardige mensen daar en altijd gastvrij en (h)eerlijk. Alles wordt daar ter plekke gekookt, eigenaar staat zelf in de keuken!

   • Pierre de la Croix zegt:

    Ach, het is goed dat er ook in het Indische genre voor elk wat wils is.

    Wil je lekker eten zonder poespas en voor niet al te veel geld, dan moet je het doen. Ik kwam in mijn Haagse tijd graag naar restaurant “Semarang” in de Dankertstraat, een wat ik zou noemen “morsige aganebistent”, maar gezellig met uitstekend eten.

    Wil je op chique, al dan niet voor een speciale feestelijke gelegenheid of om (zaken)relaties te imponeren, dan zoek je het hoger op. Je weet dan dat de prijzen van de rijsttafel niet in verhouding staan tot wat de ingrediënten “inkoop” op de pasar kosten, maar dan hoor je je ook te realiseren dat je mede betaalt voor de hele ambiance om het eten heen. Vergeet daarbij niet dat de exploitatekosten van een restaurant op “prime location”, b.v. aan de Haagse Kneuterdijk of Laan van Meerderveurt/Javastraat zeer hoog zijn.

    Anders wordt het als restaurantuitbaters hoge prijzen rekenen terwijl het eten naar kadal smaakt, de bediening onvriendelijk en niet attent is en de organisatie zo slecht dat iedereen op een drukke zaterdagavond door elkaar loopt en van alles brengt, behalve het bestelde eten. Dat overkwam mij een paar jaar geleden in restaurant “Tjoetjoe Mas” in Huizen (N.H.), maar ik heb begrepen dat die tent inmiddels ook failliet is. Geen wonder.

    Pak Pierre

 3. Pierre de la Croix zegt:

  Altijd gedacht dat “Garoeda” aan de Kneuterdijk het oudste was en masih berdiri. Klopt ook, als men ruimhartig zijn “roots” bekijkt. Zie hieronder:

  Quote

  Indonesisch restaurant Garoeda 65 jaar in Den Haag

  10 mei 2014 door haagsehoreca

  Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Indonesisch Restaurant Garoeda zich in Den Haag vestigde. In een historisch pand aan de statige Kneuterdijk 18a. Tegenover het gebouw van de Raad van State, voorheen Paleis Kneuterdijk, om de hoek van Paleis Noordeinde en op loopafstand van Paleis Korte Voorhout en het Binnenhof. Met hotels als Des Indes, Hilton The Hague, Corona, Carlton Ambassador, Novotel en Hotel Mercure in de nabije omgeving.

  Geschiedenis
  Garoeda kent een opmerkelijke voorgeschiedenis. Vanuit de Vereniging Oost en West (1899) werd in 1903 de culturele onderneming N.V. Boeatan (‘huisarbeid’) opgericht. Deze ‘toonkamer’ en winkel van Oost- en West-Indische kunstvoorwerpen verhuisde in 1907 van Plaats 9 naar Heulstraat 17. In het pand was een theehoekje waar Indische hapjes als ‘kwee talam’ werden geserveerd door dames in traditionele kostuums. Boeatan bood de Haagse consument met haar combinatie van tentoonstelling, winkelparadijs en eetgelegenheid dus al een element van ‘beleving’, zoals dat in hedendaagse winkelconcepten wordt nagestreefd.

  In 1928 werd het winkelinterieur gemoderniseerd, in 1933 gevolgd door een verhuizing naar Kneuterdijk 18a. Het nieuwe Indische restaurant op de eerste verdieping was met een lift te bereiken, wat destijds nog een noviteit was. De Tweede Wereldoorlog betekende echter een afbouw van activiteiten en in 1948 werd Boeatan opgeheven. N.V.

  Lensvelt Nicola start Garoeda
  N.V. Maatschappij Lensvelt Nicola werd de nieuwe eigenaar en vestigde hier in 1949, om precies te zijn op 15 december, restaurant Garoeda, nu een van de langst bestaande Indonesische restaurants in Den Haag.

  Lensvelt Nicola, een telg uit het Haagse bakkersgeslacht, woonde destijds in het voormalig Nederlands-Indië waar hij een klein hotel runde. Na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië vertrok hij, en met hem nog ongeveer zestigduizend repatrianten naar Nederland. Veel Indo-Europeanen vestigden zich in Den Haag, omdat de regeringszetel een bijzondere relatie met de koloniën had. Vandaar dat Den Haag de ‘Weduwe van Indië’ als bijnaam heeft. Hij begon het Indonesisch restaurant Garoeda, omdat dit een plaats moest worden waar hij oude vrienden uit Indië in stijl kon ontvangen. Het pand werd ingericht met Balinees hout- en snijwerk, materialen en (kunst)voorwerpen uit Indonesië om de oud-Indiërs zich zoveel mogelijk ‘senang’ te laten voelen wanneer zij bij Restaurant Garoeda kwamen dineren.

  Nu, 65 jaar later, is het interieur met de specifieke Garoeda sfeer behouden gebleven en wordt het als erfgoed gekoesterd. Ook wordt men nog steeds bediend door heren met het traditionele ‘toppie’ in een exotische ambiance. Garoeda heeft een uitgebreide menukaart met heerlijke rijsttafels en rijstschotels. Maar ook lunchen is mogelijk. Kijk op de website http://www.garoeda.nl

  Garoeda, ‘een stukje Indonesië in Den Haag’.

  Pak Pierre

 4. ellen zegt:

  Het restaurant van een verre oom van mij, de heer Roth, was ook een bekend restaurant in Den Haag uit de jaren zestig of vijftig(?). Het was Tjandi Baroe (o.a. in de Kettingstraat), die ook eetgrage ministers moet hebben aangetrokken. Een neefje van mij, Jimmy Keller, heeft er nog stage gelopen tijdens zijn horeca-opleiding. Tjandi Baroe moet de voorloper zijn van het restaurant Bogor, die nu nog bestaat in het Haagse Van Swietenstraat. Ik heb er weleens gegeten met collega’s. Betoel pedis! Bij Tampat Senang, (Laan van Meerdervoort, Den Haag, al bestaand in 1922) haalde ik weleens die verrukkelijk hete nasi goreng. Behalve halen heb ik daar ook een keer (maar nooit weer) gezeten. Want ik vond de sfeer te nadrukkelijk tempo doeloe en op een kille manier koloniaal (niet gezellig). Met bediening in Javaans-inlandse outfit. Die (tenminste in mijn tijd, jaren zeventig) om flinke fooien vroeg.

 5. ellen zegt:

  http://pauwenwitteman.vara.nl/media/322061

  http://www.wereldmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/goud-der-goden.html

  Voordat je een goddelijke Indische maaltijd nuttigt in een goed restaurant, natuurlijk eerst naar de tentoonstelling Goud der goden uit het oude Java. Over de mooiste sieraden die de drager tot een halfgod maakten. Een prachtige unieke tentoonstelling die ik op zaterdagochtend (11 oktober j.l.) bezocht heb in het Wereldmuseum te Rotterdam. Een aanrader.

 6. Anoniem zegt:

  In Breda kun je heerlijk Indisch eten in restaurant Bali daarna krijg je nog een doggybag bag mee met de restjes en aardige bediening. Ietsje verder rijden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.