Mail

Mail 1:
Wie kan mij bahasa Indonesia leren? In een gezellig groepje thuis, maar niet in klasverband.  Ik woon in Arnhem.   Hans Slijp

Mail 2:
Vuyk’s Indonesisch kookboek op 4 in een top 10

Mail 3: Interessante kooptip?.

Mail 4:  Ben op zoek naar maudy geboren anthonijsz, zij heeft gewoond in de fluitschipstraat in Amsterdam noord.  Zij is waarschijnlijk getouwd met dick of dik  deze man heeft gewoond in de statenjachtstraat ook in Amsterdam noord.  Ik zou haar graag nog eens spreken mijn naam is jean-pierre borst ik woon in zaandam, mocht u haar vinden graag een berichtje dan zal ik u mijn verdere gegevens doen toekomen.
Met vriendelijke groet        Jp borst

Mail 5: Ik ben op zoek naar een fotootje, hopelijk nog te vinden van mijn overgrootmoeder Elisabeth Tehupuring getrouwd met Joseph Otto van Heuven van Stareling, ze zeggen dat ik op haar lijk…dus heeel misschien is er iemand?
Groetjes yvonne Breedveld

Mail 6:   Ik ben Arthur von Kriegenbergh en heb een vraag aan iedereen die mij kan en wil helpen. In augustus 1952 zijn wij vanuit, toen nog, Indie in Nederland aangekomen. De overtocht hebben we gemaakt met de Summersetshire, een voormalig vrachtschip van Engelse makelij. Wij zijn daarna ondergebracht in een contractpension in het dorpje Elshout in Noord Brabant. Voor zover ik het nog weet was het een voormalig klooster( Sint Jozefklooster?). In mijn beleving een erg oud gebouw en naar mijn gevoel, ik was toen 6 jaar, een beetje spookachtig. Wij waren toen een gezin van ouders met 6 kinderen en verbleven in 2 kamertjes. Ik ben onlangs nog op zoek geweest naar die locatie, maar het niet meer kunnen vinden. Volgens de plaatselijke bewoners is het gebouw heel lang geleden al gesloopt. Nu mijn oproep : zijn er misschien nog mensen die daar ook  “opgevangen” zijn geweest. Ik zou het fijn vinden als zij voor mij foto’s o.i.d. hebben van het gebouw of van de toenmalige families die er verbleven hebben. Ook namen van personen zijn welkom. Namen die mij nu te binnen schieten zijn familie Bos en familie Goud.   Reacties graag per e-mail naar j.vonkriegenbergh@onsnet.nu
Bij voorbaat mijn dank.     Arthur von Kriegenbergh

Mail 7: Jaren geleden heeft mijn tante gegevens ingeleverd voor de eenmalige tegemoetkoming “Het Gebaar”.
Nu heeft ze van die gegevens helaas geen kopieën gemaakt.
Ik ben nu naarstig aan het zoeken WAAR deze gegevens ooit
terechtgekomen zijn, omdat tante wil vertellen over haar tijd in Indië
tijdens de oorlogsjaren.
Ik heb allerlei vruchteloze pogingen gedaan om ergens die aanvraag en
de bijbehorende gegevens te vinden, zodat ik daarvan een kopie zou
kunnen maken, maar tot op heden kom ik er niet achter bij welke
instantie al deze gegevens beland zijn. Wie kan mij verder op weg helpen?
Met vriendelijke groeten,’ Roely Ter Pelkwijk 013-533 40 93

Mail 8:  Mijn vader heeft in Kamp Blom, Maumere, Flores gezeten.
Hij is nu overleden en heeft er nooit over willen praten.
Is er nog iemand in leven die er ook heeft gezeten en die me
wat meer erover zou willen vertellen?
Hartelijk dank,   Katinka van den Bergh

Mail 9:  Ik ben op zoek naar Indische familie die in de jaren 1950-1965 woonde aan de Kleverparkweg in Haarlem. De jongeman die daar destijds woonde is inmiddels 78 jaar.
Hij had in die periode een relatie met Astrid Brassinne.  Het is zo moeiijk om het te achterhalen. Hopelijk dat iemand een tip voor me heeft.
Hartelijke groet   Veronique Boutens

Mail 10: Nog eens aandacht voor deze zusjes.vanewijk2

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

18 reacties op Mail

 1. DP Tick zegt:

  Er bestaat een boek over de Flores kampen.Succes.

  • Ron Mayer zegt:

   Deze boeken zijn geschreven door Binnerts, C. en heten: “Alles in orde heren” [ ISBN 90 6045 556 8 ]. Succes

   • bokeller zegt:

    Mail 8: Mijn vader heeft in Kamp Blom, Maumere, Flores gezeten.
    Hij is nu overleden en heeft er nooit over willen praten.
    Is er nog iemand in leven die er ook heeft gezeten en die me
    wat meer erover zou willen vertellen?
    Hartelijk dank, Katinka van den Bergh

    Dame v/d Bergh,
    In het Militair tehuis ”Bronbeek” wonen 2 heren,
    die deze Flores periode aan lijve hebben ondervonden.
    En ook meegewerkt hebben aan het tot stand komen
    van geschiedschrijving over deze periode,
    siBo

 2. P.Lemon zegt:

  @ Mail 7 ” “Het Gebaar”.
  Nu heeft ze van die gegevens helaas geen kopieën gemaakt.
  Ik ben nu naarstig aan het zoeken WAAR deze gegevens ooit
  terechtgekomen zijn, omdat tante wil vertellen over haar tijd in Indië
  tijdens de oorlogsjaren”

  Mevr/Hr Roely Ter Pelkwijk.

  Misschien helpt deze info u verder ?

  Het Gebaar
  Oprichtingsdatum 20 november 2001
  Opheffingsdatum 31 december 2008

  Stichting Het Gebaar was gevestigd in Den Haag.

  “Mede dankzij de Erfgoedinspectie zijn gelukkig onlangs twee belangrijke archieven veilig gesteld. Het eerste archief betreft het archief van de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma (SRSR)
  Een tweede archief is het archief van stichting het Gebaar, een vergelijkbare stichting. Het Gebaar was een tegemoetkoming aan de Indische gemeenschap. Ook in 2000 besloot de Nederlandse regering via het Gebaar 350 miljoen gulden voor individuele uitkeringen en 35 miljoen gulden voor collectieve doelen beschikbaar te stellen. Tijdens haar bestaan bouwde Stichting Het Gebaar een belangrijk archief op. Het Gebaar is eveneens in het kader van het eerdergenoemde inspectieprogramma door de Erfgoedinspectie bezocht. Met de bestuurder van de Stichting Afwikkeling Het Gebaar is toen overeengekomen dat het archief aan het Nationaal Archief zou worden overgebracht. Inmiddels is het Nationaal Archief is nu in het bezit van het digitale archief van de individuele tegemoetkomingen en van het bestuursarchief.

  Dankzij de gezamenlijk inspanning van de genoemde stichtingen, de Erfgoedinspectie, de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II van het Ministerie van VWS en het Nationaal Archief kunnen betrokkenen en hun nabestaanden, historici en onderzoekers er in de toekomst van verzekerd zijn dat belangrijk bronnenmateriaal van deze Stichtingen bewaard zal blijven.”

  • Hans Boers zegt:

   Van elke aanvraag werd door Pelita een rapport gemaakt, waarvan er een kopie naar de belanghebbende ging (ter goedkeuring en later ter bevestiging), een naar Het Gebaar en wellicht zal Pelita toch voor eigen archieven ook een kopie bewaard hebben? Dus ook daar misschien proberen?

  • Jan A. Somers zegt:

   Volgens mijn behoort die stichting tot de organisaties die verplicht hun archief moeten overdragen aan het NA. Dat behoort het bestuur te weten. En gewoon daarnaar te handelen.

  • roely ter pelkwijk zegt:

   Beste P. Lemon,
   Wat een opluchting dat er zoveel mensen met mij meedenken over mijn vraag. U wil ik bijzonder bedanken voor de uitvoerige informatie. Hiermee kan ik weer verder.
   Hartelijke groet,
   Roely.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Dankzij de gezamenlijk inspanning ” En vergeet de archiefwet niet. Daarin is te vinden wat wel moet en wat niet hoeft, maar wat wel mag.

 3. Huib zegt:

  Voor zover ik me herinner hoefde je het helemaal niet zelf aan te vragen, maar stond je wel ergens (gemeente?) geregistreerd als afkomstig uit vmlg N.Indie. Kan het mis hebben hoor.
  Huib

  • Jan A. Somers zegt:

   In Delft sta ik alleen als geboren in Soerabaja. Nederlandsch-Indië stond niet meer in het lijstje. Ik hoefde Indonesië niet aan te vinken van de ambtenaar. Maar ik heb wel de persoonlijke uitkering gekregen, ik weet niet meer hoe. De subsidie voor mijn boek is door de uitgever aangevraagd. Uitgeverij Walburgpers weet goed de weg om geldbronnen aan te boren. Er zijn heel veel potjes.

  • roely ter pelkwijk zegt:

   Dag Huib.
   Je moest wel degelijk ZELF alle gegevens verstrekken, met bewijzen. Je moest ook alle kampen, waar je in gezeten had, op een rij zetten. Vooral dat laatste was heel traumatisch, zelfs na al die jaren!
   Roely.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik heb nog even terug gekeken in mijn herinnering: Je moest inderdaad jezelf opgeven. Natuurlijk, bij ‘Het Gebaar’ weten ze niet dat je bestaat, en gemeenten mogen geen persoonlijke gegevens aan derden verstrekken. Ik heb alleen maar opgegeven de Kenpeitai en de Werfstraatgevangenis. Bewijzen had ik daar natuurlijk niet van, maar dat was geen probleem. Zo traumatisch vond ik het overigens ook weer niet. Het is geschiedenis, de klappen waren lang geleden en de striemen zie je niet meer. Het gebouw van de Kenpeitai bestond niet meer, maar mijn vrouw en ik zijn wel even een kijkje gaan nemen bij die gevangenis. Het gebouw van de Simpangclub bestond ook nog.

 4. op brief nummer 7 (Het Gebaar)
  Van iemand die bij Het Gebaar betrokken was krijg ik de volgende inzichten:

  Het archief van Het Gebaar is in digitale vorm overgedragen aan het Nationaal Archief, Den Haag en is daar ter inzage. Daarvoor gelden wel procedures, zie daarvoor hun website.
  Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden, maar dat hangt ervan af hoeveel wel bekend is. Bijvoorbeeld de naam en de datum van de boot waarmee naar NL is gekomen; en/of de naam van het Kamp in Indie zijn goede aanknopingspunten voor verder onderzoek. Ook boot- en kamplijsten zijn beschikbaar bij het Nationaal Archief..

  Die informatie kan in het archief van Het Gebaar staan, maar alleen indien de aanvrager dat zelf op het aanvraagformulier heeft vermeld. Het Gebaar toetste de aanvragen wel aan (o.a.) bootlijsten en kamplijsten, maar legde alleen vast dat er een “hit” was, niet welke boot of welk kamp die “hit” betrof.

  Verdere vragen? mail mij op vjb4245@gmail.com

 5. Rudolf F Maulany zegt:

  Ik kan jullie bahasa leren. contact: r_maulany@yahoo.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.